Závojnatky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
0 01.11.2008 12:45 Sabina – Závajnatka mi plave brichem nahoru
Mam skoro rok zavojnatku, je sama v akvariu a dnes mi zacala plavat brichem nahoru. Nevim, jak ji pomoci, vim, ze akvarium neni uplne podle predpisu, je tam malo rostlin, ale vydrzela mi takhle dlouho a nemela zadny problem, jelikoz je sobota, nevim do jakeho zverimexu se jit zeptat, nebo jak ji pomoct.
Starší reakce
Starší reakce
Měly to už v době nákupu? Fotka by nebyla?
Starší reakce
0 04.07.2008 23:42 Erika – závojnatka pláva navrchu a má otrhaný závoj
Ahojte. Môte mi niekto poradiť? Mám v 30 l akváriu 3 závojnatky už asi 4 roky. Pestovala som ich od takých maličkych mrňúsov až po dnešné 10-12 cm. Nikdy som s nimi nemala žiadne problémy. S ako členovia rodiny, majú aj mená. Teraz má však jedna z nich Nemo (bielo oranžová) , tá najmenšia, asi nejaký problém. Pláva stále pri vrchu, aj keď je čulá, vyzerá to že je stojí veľa námahy dostať sa na dno - stále ju to vynáša hore , dolu hlavou, občas obracia na bruško. Všimla som si, že narozdiel od tých druhých dvoch má nejaký dotrhaný a menší ten závoj . Mohli jej to spraviť tie druhé dve závojnatky ? A prečo, keď doteraz si nevadili. A dorastie jej to ? Alebo je to nejaká choroba? Ak , áno , dá sa liečiť? Prosím, poraďte mi, som z toho nešťastná.
Starší reakce
Starší reakce
závojnatka s plícema, hmm, to bych čekal u nějakých lezců.
Starší reakce
0 12.05.2008 17:59 Dominik – co to je????
ahoj vsem prosim moje zavojnatkaje uz veci plave dobre nic neprevrati se brichem je nahore i dole ale nejaky supyny ma cerne a koncove ploutve taky co stim mam udelat dekuji za odpoved...
Starší reakce
...zkušený akvarista, mi sdělil, že závojnatky trpí na nevivinuté plicní váčky...
To bude hodně zkušený akvarista, pokud u závojnatek identifikuje nevyvinuté
plicní váčky.
0 09.05.2008 08:56 SadPrincess Známý, zkušený akvarista, mi sdělil, že závojnatky trpí na nevivinuté plicní váčky, takže buď leží u dna a nebo na hladině. Vydrží tak třeba rok, ale budu tam pořád ležet... A že jediný, co se pro ní dalo udělat bylo přesně to, co jsem udělala...
0 07.05.2008 15:47 oldkiwinka A zase odbíháte od tématu! (a mně třeba nikdo neodepsal xD, i když je už po ní, ale poučení do budoucna a tak by se šiklo.)
založ si prezentaci, lidičky ti poradí
a zbuzerujou
pak už by se to stát nemělo
0 07.05.2008 13:41 Lorsson – Re: SadPrincess
Tak hlavne ze jste se sebou a svoji peci spokojena.
0 07.05.2008 12:48 SadPrincess Lorsson napsal: SadPrincess napsala:
A důkladně s kroužem, nikoliv čárkou.. Jo já vím, to patří jinam..
SadPrincess - krome poucovani o gramatice nekoho kdo se vam snazi poradit, vzala jste si z tech rad alespon neco?
Ale ano, rybičku jsem hodila kočce...
0 07.05.2008 12:11 SadPrincess – Re: Eff
Ten první článek je rozhodně drastickej.. Kočka se nažrala... Neni to o nic míň drastický, ale zase přírodní...
0 07.05.2008 10:57 Eff [417] - Rostliny Nerad bych aby to vyznělo drasticky, ale řekl bych že nejlepším řešením bude:
1) Rychlým řezem oddělit hlavu od trupu (závojnatky), nebo rychlá a dostatečná rána tupým předmětem
2) Dúkladná četba článků týkajících se problematiky zakládání akvária (např.
www.akvarijni.cz/…)
3) Znovuzaložení akvária s jemnějším říčním pískem, a větším množstvím vhodných rostlin
4) Trpělivost
5) Výběr vhodných živočichů - pidirybek, nebo plžů.
0 07.05.2008 10:46 SadPrincess – Re: TomášB
Tuším to taky tak.. Nějakej fígl?
0 07.05.2008 10:15 oldkiwinka – Re: SadPrincess
stejné příznaky má i samice jednoho halančíka mojeho. Ale že by mínila hrách žrát...Na to se mi vyprdne snad každý halančík
. Neodstávají ji šupiny, nemá vyboulené oči, jen nafouklejší břicho a plave nekoordinovaně; břicho ji táhne k hladině
0 07.05.2008 09:16 SadPrincess SadPrincess napsala: Díky za vaše cenné rady, ačkokli máte všichni dozajista pravdu, tak ani jedna z těch rad můj problém nevyřeší.. Právě jsem totiž objevila, že má jedno oko jaksi jednou takové, co to druhé... A to asi nebude tím, že se praštila o akvárko případně nevhodnou stravou... Nebo ano?
Podotýkám, že jiné změny, ať už barevné, tělesné, trávící nebo jiné, jsem nezpozorovala...
0 07.05.2008 09:14 SadPrincess – Re: Sid
Ano, máte pravdu... Člověk by o tom měl něco vědět.. A když nic neví, spoléhá na ty, co ví, aby taky věděl.. Jenže rybičku mám týden, z toho 5 dní rybička leží bokem... Takže ani známý, akvaristikou se živící, mi pravděpodobně nestihne pomoci...
0 07.05.2008 09:09 SadPrincess Díky za vaše cenné rady, ačkokli máte všichni dozajista pravdu, tak ani jedna z těch rad můj problém nevyřeší.. Právě jsem totiž objevila, že má jedno oko jaksi jednou takové, co to druhé... A to asi nebude tím, že se praštila o akvárko případně nevhodnou stravou... Nebo ano?
Takže mražený (před podáváním samozřejmě rozmrazený) zelený hrášek...
Zajímavé.
Pokud to funguje, klobouk dolů!
0 06.05.2008 21:58 PeeDee Zajímavé reakce ochránců rybího blahobytu, že? Nemohu, než s nimi souhlasit
...
...ovšem rybiččin pravděpodobný problém s měchýřem nijak neřeší. Tedy k věci (než se rozhodnete jí koupit větší akvárko a/nebo kamarády):
Velmi se nám osvědčila exkluzivní dieta z obyčejného mraženého leč před krmením rozmraženého zeleného hrášku zbaveného slupky a nakrájeného na rybičkovská sousta (= výborné projímadlo). Krmte jednou denně s velkou trpělivostí přímo do tlamičky, neboť rybička se v takovém stavu často nedokáže dobře pohybovat a potravu si tak najít.
Vydržte až 4 týdny pouze na této dietě. Pokud se nejedná vyloženě o infekci, mělo by to pomoci. Po "narovnání" doporučuji krmit střídavě 1x denně předem několika málo namočenými klesajícími granulkami se všemi potřebnými živinami a mraženým hráškem jako prevenci.
Tak hodně štěstí a dejte vědět, jak to dopadlo
!
A dodal bych, že je to třeba nastudovat dopředu, nebo budeš opravdu se zvířaty jen smutná princezna.
Když už budete v té vaší akvaristice, kde rozdávají nezištně tak cenné rady, kupte vaší závojnatce ze 4 kamarádky.
Máte 15 l akviško, 3 l na 1 rybku, takže 5 závojnatek bude tak akorát.
Jak se obvykle píše - na závojnatku je třeba počítat s 50 l vody! A protože je to společenská rybka, pak jich musíte mít alespoň 4-5. Z toho lehce spočítáte, že závojnatka se bude dobře cítit ve společnosti vícero jedinců svého druhu a to v akvišku o obsahu alespoň 200 l.
(Té vaší se to už asi netýká...)
Možná by bylo dobré, (pro jakéhokoli živého tvora, který se vám dostane do rukou - zcela jistě!), něco si o objektu vaší "péče" zjistit.
0 06.05.2008 16:52 SadPrincess Peca napsal: No tak za prvé, určitě jí kup větší akvárko, za druhé jí tam dej živou rostlinu..nenapsala si jestli tam máš nějaký vzduchování. Závojnatka v tak malém akvárku trpí
No, v akvaristice mi řekli, že na jednu rybu 3 litry vody... Měla jsem tam karáska, ten vydržel půl roku, betta jakbysmet... Dokonce mi řekli, že nepotřebuje vzduchování.. Pro to dneska běžím, snad to bude ještě k něčemu.. Díky za radu.
0 06.05.2008 14:19 Peca No tak za prvé, určitě jí kup větší akvárko, za druhé jí tam dej živou rostlinu..nenapsala si jestli tam máš nějaký vzduchování. Závojnatka v tak malém akvárku trpí
0 06.05.2008 09:41 SadPrincess – Závojnatka na hladině a bokem
Mám akvárko, cca 15 l, v něm jednu závojnatku, 4 kameny a umělopu kytku. Každý den měním alespoň litr vody, při zakalení vody měním celé akva. Vodu mám odstátou z kouhoutku, párkrát jsem zkoušela vodu i převařit, ale rybička je pořád bokem na hladině, je jak leklá.. Když se motám kolem akva, tak se tam mrňouská, ale jakmile je klid, tak vyplave nahoru a otočí se na bok. Co s ní?
Starší reakce
0 23.03.2008 17:55 jana – nemoc zavojnatky
Závojnatka má nafoukle bricho šupiny zježene co se sní děje? dekujuza odpoved
0 21.03.2008 10:44 sandra stale je dole a nechce vyplavat navrch.ani plavat nechce vyplava len vtedy ked jej dam jest . Na brušku a na hlave vyzerá, ako keby bolo krvavá. Poradte mi prosim co s nou mam robit dakujem.
0 21.03.2008 10:42 sandra stale je dole a nechce vyplavat navrch.ani plavat nechce vyplava len vtedy ked jej dam jest .poradte mi prosim co s nou mam robit dakujem. Na brušku a na hlave vyzerá, ako keby bolo krvavá. Poradte mi prosim co s nou mam robit dakujem.
Starší reakce
0 15.03.2008 01:46 Vašek – Re: Vašek
Detail oka
0 15.03.2008 01:39 Vašek – Re: Vašek
Jsou tyto tmavé oči normální?
0 15.03.2008 01:30 Vašek – Re: xx
Dnes jsem ještě objevil na detailní fotce červené tečky na hřbetu po ustupující černi. Je to ok?
0 14.03.2008 12:41 xx – Re: Vašek
Přebarvují se. Nic jim není.
0 13.03.2008 22:25 Vašek – Re: Vašek
Fotka se nenahrála tak snad teď.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 32
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22462x