Juwel Rio
0 18.06.2007 12:09 Martin Pro Isamik a Norton: Díky kluci, objednám ho tam. Zdravím, M.
děkuji Michale, přesně jak píšeš.
0 18.06.2007 10:48 Martin Nortone díky za info. Ještě bych se rád zeptal, jaké máš ty předřadníky pro T5: 15W EP a 8-13W EP, nejlépe kde jsi je sehnal. Např. tyris.cz nabízí jen EP pro T8
Díky moc.
0 18.06.2007 09:45 jožo – pro Sidonius
dík za rady,píšeš
alší zdroj světla nebo alespoň reflektor by nebyl od věci...ale jak jsem již psal tento set juwel má -tedy pokud se nemýlím-15W+REFLEKTOR.............
0 18.06.2007 00:56 Havel-st – Pearl 80
O Pearlu se tu několikrát psalo, má několil nedostatků. Jestli tam pořád dávají filtr - koryto, tak ten jsem nahradil, protože stínil vzadu vrchní část nádrže a jen hlučně honil vodu.
Kryt zářivek praskl a rozpadla se izolace drátů uvnitř (po několika měsících). Postavil jsem nové svítidlo na tři trubice a je to konečně akorát. Bez pův. filtru se vejdou
Z vybavení zůstalo jen poměrně estetické zakrytování a topítko. Koupil jsem set jako ležák, hluboko pod tři tisíce, takže jsem ani neprodělal.
0 17.06.2007 20:11 Sidonius – To Jožo
Rozdíl ve výšce vodního sloupce 10 cm v tomto konkréním případě sice nebude až tak docela zanedbatelný, (zvlášť pokud odhadneme v prvním případě jeho výšku na nějakých 35cm a ve druhém 25 cm...), ale jak uvádí Norton - v obou případěch vás nejspíš bude takové množství světla omezovat při výběru rostlin. Další zdroj světla nebo alespoň reflektor by nebyl od věci...
Na otázku: "...nešlo by nižší výkon zářivky nahradit DELŠÍ DOBOU SVÍCENÍ?..." si dovolím odpovědět, že nešlo.
Tomáši, ale konečnou montáž budeš muset popsat Ty!
0 17.06.2007 19:22 pansuu – Norton
Pavle, dík že jsi to vyřídil
0 17.06.2007 17:56 Usine – Norton
Netopí ty T5 trubice až moc?
,
0 17.06.2007 17:52 Norton [109] Pro Jožo: to bych nedělal, budeš na tom zhruba stejně...
Pansuu to řešil přidáním 15W T8 s použitím "glomatu" od arcadie včetně tlumivky :
www.akvarista.cz/…
Osobně mám vyzkoušené T5 13W 517mm a T5 14W cca 549mm, obě v pohodě na 15W EP. 8W T5 jsem na 15W EP nezkoušel, pro tyto používám EP 8-13W.
Co se světelného toku týká, tak pro 840:
T8 15W 950 lm
T5 13W 850 lm
T5 14W 1200 lm
0 17.06.2007 15:39 Martin Ahoj akvaristi. Já provozuju zmíněný set JUWEL 54L a právě nedostatek světla řeším. Až na to osvětlení jsem s ním jinak velice spokojený. Konkrétní problém, proč chci zvýšit osvětlení, je výskyt rozsivek (hnědá řasa) na rostlinách (hlavně na těch menších u dna - anubiasy apod.) a také na kamenech. Zvýšení osvětlení by snad mělo pomoci. Potřeboval bych ale poradit, jak to provést - přidat další trubici. Chtěl bych spáchat něco podobného jako
panusuu (viz jeho fotka dole). Jelikož je v krytu málo místa, chtěl bych přidat trubici T5. Potřebuju koupit vodotěsné patice, což není problém (např. patice Arcadia za 380 Kč, viz
www.akvarista.cz/… ) a elektronický předřadník. Nevím, kde ho sehnat - EP pro T5, asi 15W. Nevíte, jestli je možné k 15W EP připojit i slabší (14, 13, 8 W) trubici? Chtěl bych poprosit panusuu o radu, jak to řešil - podle fotky se zdá, že také přidával trubici T5. Předem díky i za jiné rady/nápady.
0 17.06.2007 13:54 jožo no jo,samej problém.díky za rady ,tak snad že bych udělal takový"kompromis"?místo rozměru 60x30x46(výška) -cca 70l bych koupil 60x31x36-výška.)54 l.šířkou jsem limitovám co se týká místa,myslel jsem že to trošičku doženu navýšku,ale to osvětlení.......ale zase než abych měl akva "bez rostlinek" tak radši nižší sloupec vody.co myslíte?jo a ještě se zeptám -asi hloupě-nešlo by nižší výkon zářivky nahradit DELŠÍ DOBOU SVÍCENÍ???děkuji
Pro Isamik a Matlala
Kluci nepřehánějte! Pamatujte prosím na základní lidská práva! Hlavně na jedno z nejdůležitějších: "Každý se může mýlit!"
Bohužel nejde, 15W jsou dlouhé cca 45cm, 18W 60cm e.t.c...
Ještě jedna připomínka, ono nejde jen o to "narvat do akvárka co nejvíc lumenů, či wattů", je potřeba také tento světelný tok co nejrovnoměrněji "rozprostřít" na plochu hladiny (dna). Již i z tohoto hlediska je vhodné u nízkých krytů použít více trubic, než se většinou marně pídit po jedné "suprvýkonné".
0 16.06.2007 16:49 jožo myslím že juwell má reflektor i u jen 15 w,samostatně se prodává relativně levně okolo 200kč podle velikosti-myslím.nevíte někdo jestli by nešla vyměnit u komletu 15 w zařivka za např.18w nebo dokonce 30w.ale asi ne ,protože to byste mi sem napsali jako radu .ale kyby jo tak by to ten problem řešilo.značka arcadia je jako taková drahá.
S primhourenim oci to jde, podivej se tady do nadrzi, podobne sety ma vic lidi (ja 54l 15W). Funguje to. Chtel jsem neco rychle, na zkousku, pokud me to bude bavit i za delsi cas (myslim ze jo), tohle zustane jen malemu a dalsi uz nebude ze setu. Musis se smirit s tim, ze nektere rostliny nepujdou vubec, ostatni budou rust min. Vetsi problem nez svetlo byva v setech moc nepovedena filtrace. Kdyz nekdo nema doma ani jedno akva, a chce ho, tesi se strasne a je i hodne tezke vydrzet ho "zabihat" dost dlouho pred rybami. Jestli jsi trpelivy, cti a cti a cti, a poskladej neco sam, jestli tolik ne a smiris se s mouchami a tim, ze jestli te to chytne brzo to vymenis za neco jineho, jdi do setu, ale cti aspon par dni, at aspon vis, s kterymi mouchami se smirovat.
0 15.06.2007 20:51 Sidonius – Reflektory
Jj, a existují třípásmové (830, 840, 865) zářivky, jejichž součástí jsou vnitřní reflektory...
Bohužel - v provedení 15W se (podle mého povědomí) nevyrábějí...
(Jen 18W/60cm, 36/120cm a 54W/150cm.)
0 15.06.2007 20:02 Havel-st Přesně tak, s reflektorem se u zářivek počítá, nebo aspoň se světlou lesklou plochou - vždyť to mají i kuchyňská svítidla.
Pokud to oko přimhouříme, tak pro velmi, velmi nenáročné rostliny. Při výšce vodního slupce přes 40 cm už by to skutečně chtělo něco přidat. Reflektory považuji skoro za samozřejmost. Pro vaši nádrž by to dle mého chtělo světelný tok tak mezi 1500 - 2000 lm. Ale to "vařím" z vody, záleží na tom, jak chcete nádrž "zarostlinit" (já se kloním k názoru raději víc...)
0 15.06.2007 16:52 JOŽO no pokud bychom brali v uvahu těch 50% co snad REFLEKTOR"zvýší-usměrní" svítivost tak už se všeobecně většinou u sestav Juwel dostaneme na skoro 0,4w/l což je myslím dolni hranice intenzity osvětlení.tak to by snad s přimhouřením oka šlo??
Presne tak, reflektor zadnou svitivost niceho nezvysi, jen smeruje (odrazi) svetlo. --> Cerny kryt se bude mene zahrivat, kdyby byl bily, rozdil je minimalni. Misto koupeneho reflektoru staci kryt vylepit treba alobalem. Ja bych ten rozdil ve "svetle" co jde do akvarka videl jeste niz, tak 25% u cerneho krytu bez a s reflektorem. Ale nechci se o nejake to procento hadat.
0 15.06.2007 14:28 JOŽO ahoj,teĎ jsem se dočetl:REFLEKTOR---Zvyšuje svítivost zářivek o 100% a zároveň slouží jako příjemná ochrana proti oslnění.pokud je to pravda-a snad i je -pak už je to o něčem jiném -to už by bylo na 70 l vlastně 2x15w--0,42w/l a to už je v pohodě .co vy na to???to by pak vysvětlovalo proč výrobci dávají do kompletů 1x15w +REFLEKTOR.
0 15.06.2007 13:52 modo ahoj Juwel je drahý,kup si vše samostatně.
0 15.06.2007 12:24 pansuu No, myslím, že jakýkoliv komplet bude mít slabý osvětlení. Je tady o tom napsáno hodně. Nevím proč to dělaj takhle blbě, taky mě to štvalo. Stejně asi vyjde laciněji koupit vše samostatně, ani filtry v kompletech za moc nestojej. A kryt, buď ho spáchat sám nebo požádat někoho známého, najdeš tu i odkazy na návody pro jeho výrobu.
0 15.06.2007 12:19 jožo – pro panusu
jestli mohu ještě dotaz na filtr-když máš juwell.jak zabráníš tomu aby ti při čištění -vyndavání houbiček pomocí drátku nevytekala znečištěná voda zpět do akva spodními a bočními otvory v krabičce filtru_???přes krmící otvory nejspíše neprostrčíš ruku až na dno.tedy chceš li čistit dno,popřípadě rostlinky asi musíš sundat kryt s osvětlením,ale ejhle pak se tam sice dostaneš ale zase "nic"nevidíš.není nějaký fígl,který mi unikl???děkuji
0 15.06.2007 12:06 JOŽO děkuji za názory.bohužel jsou jednoznačné.nechápu tedy proč značková firma vyrábí "sladěné" komplety s "nejspíše"nevyhovujícím osvětlením.přidávat zářivku do originálního krytu se mi moc nechce.jednak nejsem tak zdatný,jednak koupím li komplet,nehodlám praktikovat "DODO"-dodělej doma.ach jo asi se poohlednu po něčem jiném.no jo ale po čem,bohužel jsem limitován místem-šířka max. 60 cm...........
0 15.06.2007 11:16 pansuu
0 15.06.2007 10:53 jožo – koplet JUWEL+jen 15W zářivka
zdravím,uvažuji o koupi kompletu JUWELL 70 litrů,ale zaráží mi že má jen jednu zářivku 15w.sice tato zářivka má ještě reflektor,ale zdá se mi to málo,vychází to 0,21W/l.navíc výška sloupce je 46Cm.ale zase pokud to je komplet od značkového výrobce ,tak snad vědí co dělají??prosím o názory.abych toho pak nelitoval až mi neporostou rostlinky-sice uvažuji o běžných rostlinách,ale přesto.děkuji
Přidat reakci
1 ...... ...... [20]
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 23566x