Jak snížit dusičnany (NO3)
Pokud mas matros doma, tak neni co resit. Jeste me napada odkaleni, pripadne dnovy rost a tim odsavat kal.
Jasan..v plánu je RO a snaha o vyvážený stav..na výkyvy se nechystám..z nedostatku místa dokonce plánuji kontinuální výměnu vody denně 5 - 10 lt...prostě 60 lt sudy doma uskladňovat a vytahovat nemůžu..
JuraS napsal: A nezbudou dusičnany ani pro bakterie...
Být tebou tak nebude zas takový optimista, co se týká NO3. Tak jednoduše to zas nejde.
Levnější než co ? Kytky mám doma..filodendron i šáchor..a keramické válečky taky..
Existuje jeste levnejsi varianta a to keramzit ci jiny porovity inertni stavebni material (paleny jil zrnitosti 2-6mm) zabaleny v damske puncose (aby drzel po hromade).
To jurasek: Filtr je vnější přepážkový biofiltr..
To PentueR: Díky za nápad, mám je všechny staženy, jen si nepamatuji kde co jsem četl...
Jinak jsem si dnes do vlaku vzal akvaristickou knížku a tam jsem se dočetl o lepším nápadu... Když bude problém s dusičnany tak do biofiltru dám do první komory kde budou 2 kg keramických válečků filodendron a nebo šáchor. A nezbudou dusičnany ani pro bakterie...
Stáhni si pdf časák Akvárium č. 1 (klub.akva.sk), tam máš i tabulky požíračů dusíku.
Přimlouval bych se k ceratophyllu, ten roste i pod vodou, bude ho větší masa a bude mít víc prostoru než jen omezenou plochu hladiny.
Jen pro zajímavost, ten filtr máte jako součást akvárka, nebo je někde mimo?
0 20.04.2009 08:49 JuraS Vyrobil jsem vnější biofiltr tak aby bylo možné mezi dvěma jeho komorami pěstovat plovoucí kytky. Které z plovoucích kytek jsou největší žrouti dusičnanů respektive které z těch co teď mám :
1. Lemna minor
2. Salvinia auriculata
3. Ceratophyllum demersum
Starší reakce
Člověče ty bys měl sám studovat úplné základy a ne zde vykládat, co je moc a co ne. Kdyby ses podíval na ten odkaz, co ti posílal Yirka, tak bys nepsal takové nesmysly. Tak ještě jednou:
amoniak (NH3) - 0,1 mg/l i méně dle citlivosti některých druhů ryb, smrtelné již od 0,2 mg/l
dusitany (NO2) - 0,1-0,4 mg/l, smrtelná koncentrace kolem 0,5 mg/l
dusičnany (NO3) - až 100-120 mg/l i více , avšak některé citlivé ryby i mnohem méně www.akvarijni.cz/…
Vzhledem k tomu, že ty ryby přežily pět dní v nově založené nádrži, tak to žádné citlivky nebudou. Na druhou stranu ti tam teď vzniká amoniak/amonium a dustitany a to ti je úplně jedno.
Já jsem spokojený, když se koncentrace NO3 v akvišku pohybuje mezi 5-10mg/l.
Pokud poklesne pod 5mg/l, (měřím testem od AQUARu), přestávám přidávat K2SO4 a začínám KNO3, a pokud přesáhne 10mg/l, pak postupuji opačně.
Netvrdím, že je to jediný správný postup, ale já ho prostě takto praktikuji.
Zároveň mi zmíněný "pohyb" NO3 signalizuje, co se v akvišku děje, jak se daří kytkám ap.
Ještě bych měl dodat, že NO3 neměřím nijak systematicky, ale vlastně až tehdy, když mi kytky naznačí, že není něco O.K. ...
Premna je 10mg/l moc. Niektori tvrdia ze je pohode. Ale pohode by boli v 1-2 rocnom zabehnutom akvarium. Netreba dovadat.
Tiez si myslim, ze to nie je az take strasne. Navyse je to merane papierikom a aj tam vysla farba niekde medzi 10 a 25 mg. Naviac mam to tak stabilne. Tak neviem, preco by ich malo byt viac a viac, ako napisal matres.
Skor mi otazkou islo o to, kolko by no3 malo byt, aby rastliny nemali problem. cize ryze teoreticky pri hodnote 10-25 mg by rastlinam dusik chybat nemal a kno3 nie je potrebne dodavat?
Ja bych to nevidel jako "strasne moc". Sam povazuju za takove "optimum" kolem 10-ti. Ale slusne mi funguji i akva, kde se no3 "potaci" kolem 0 (samozrejme tezko rict, jak ve skutecnosti, tohle vidim testem), s tim, ze obcas pridavam.
To je strasne moc. Aj taky ich bude viac a viac nespotrebuju. Ja uz mam nervi. Ked som pisal ze mam 10mg/L vimen vodu zried ju s RO abo takzvanu destilovanu a mas
Aka je podla vas spodna hranica dusicnanov, ked uz rastliny mozu mat problemy?
easy testom od JBL mam pravidelnu uroven 25 mg/l (presnost testu nedokazem posudit).
uz druhy mesiac maju rastliny problemy, ktore prisli z nicoho nic, ked predtym vzhladom na osvetlenie a ziadne hnojenie rastli pekne.
skusil som len pokracovat v pravidelnej vymene vody a odkalovani ale nic sa nemenilo. teraz zacinam pridavat pmdd, ale vylucil som KNO3.
je tych 25 mg/l v akva postacujucich?
0 06.10.2008 00:17 marian Buď si pleteš pojmy s dojmy,nebo absolutně nevíš která bije.Máš akvárko týden založené,v něm už 5 dní ryby.Řešíš dusičnany v nezaběhlé nádrži,které jsou navíc na hranici měřitelnosti...bodejť by né,když ještě není nastartovaný nitrifikační proces.Chlape...nejdřív si měl číst a potom trápit ryby.
Přeju tvým rybám šťastný konec.
zakladom je dobre fungujuca filtracia Dobře fungující filtrace dusičnany neodstraňuje, ale naopak "vyrábí" (z mnohem toxičtějšího amoniaku a dusitanů).
Zakladom je dobre fungujuca filtracia,potom castejsie odkalovanie+vymena vody,neprimerane mnozstvo ryb,atd.......
Uz som to viriesil. Vimenil som polku vody s filtrovanou vihnojil a sa to znizilo o takmer o polovicu.
Už se trochu prober, ono totiž vše souvisí se vším. Zkus si přečít toto:
www.akvarijni.cz/…
Tobě se prostě po týdnu nemůže zvyšovat NO3. To tam máš patrně už od začátku. Teď ti tam vzniká NO2 a NH3/NH4.
ked som spravne porozumel tej stranke co si poslal tak ja mam v akvarium dusitany?a nie dusičnany?robil som tesn na NO3 a PO4 na fosfor aj ten bol zvšeny a rybičky tam uz mam 5 dni a žiju.
Jak píše Sid ... nové akvárko a dusičnany (resp. N-látky), toť kapitola sama pro sebe :o) ... doporučuji nastudovat např. toto:
www.wds.cz/… akvarim mam tyzden zalozene...
To je hodně důležitá informace.
Předně tam nemá co být 8 ryb. A pochybuju, že jste začínal na 0 mg/l. Koukněte se, kolik máte dusičnanů ve vstupní vodě.
akvarim mam tyzden zalozene a dusičnany mam po tyzdni na 10mg/l o tyzden sa zasa zvisia.Rastliny to nestihnu spotrebuvat
pri teto hodnote ti pomuze pouze doplnovat akvarium destilovanou nebo destovou vodou, ale bacha obsahuji minimum soli takze by mohli mit porize i ryby (a nebo pridat minerali bez dusicnanu
ale po pravde mi pripada hloupe bez znalosti veci snizovat uz tak nizkou hladinu dusicnanu
Taky bych 10mg NO3/l nesnižoval. Už kvůli kytkám - některé by mohly mít potíže.
Hlavně nechápu,proč chceš snižovat dusičnany, když je máš 10mg/l, čiliže žádnou tragickou hodnotu, spíš bych řekl že to je prakticky hodnota vstupní vody.
Jinak mezi další dobré žrouty patří rostlina Egeria densa.
záleží na tom jak je dělaná filtrace.Jinak rostlinky to už bylo uvedeno výš.Co se týká filtrace tu bych asi nacpal kvalitním zeolitem a je klid
Záleží ale na spoustě faktorů který ti tu vodu špiní a neudal jsi jak veliká nádrž je a jakou že tu filtraci máš.Potom těžko radit
1) držím limnobium na uzdě
2) nemám rostliny, které jsou náročné na světlo
Ja mam 10 mg/l a novo zalozene. Cisty objem cca 200 L. Za tyzden mi to vybehlo na tych 10 a ryb mam 8.
Ta rastlinka ale zabranuje svetlo.jak si to viriesil s prisonom svetla?
Kromě speciálních adsorbčních médií, denitrifikačního filtru a vyměny vody zbývá už jen velké množství rychlerostoucích rostlin (doporučuji zejména limnobium - to je učiněný žrout dusičnanů nebo Limnophila sessiliflora a Heteranthera zosterifolia). A nebo zredukovat ryby ...
P.S. Co je to "dusicnany mam stale velke"? Norma pro pitnou vodu je max. 50mg/litr.
1 05.10.2008 11:20 matres – Jak znižiť dusičnany
Zdravim jak sa daju znizim dusičnany bez pouzitia drahej filtračnej zložky?Vimena vody nepomohla dusicnany mam stale velke??
Přidat reakci
1 ...... ...... [11]
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18935x