Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak snížit dusičnany (NO3)

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 9 Přejít na další stránku   1  
Jak snížit dusičnany (NO3)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2012 12:48 R Muž Silent [5949] Re: Sid
Eheim substrat pro sice poskytuje určité prostory pro denitrifikační bakterie ve své struktuře, ale v žádném případě ne v takovém množství aby snížení dusičnanů bylo výraznější díky této hmotě. Snížení dusičnanů bych viděl, stejně jako Vy, v prosperujících rostlinách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   08.07.2012 12:20 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Treeman
..po osazení filtru filtračním materiálem EHEIM SUBSTRAT Pro mám bez přihnojování KNO3 běžnými testy NO2 a NO3 neměřitelné...
A před osazením filtru materiálem EHEIM SUBSTRAT Pro na tom bylo vaše akva s NO3 jak? A jak na tom byly rostliny?
Myslíte, že by tento materiál umožňoval účinnou denitrifikaci? (Nevím, jak účinnou - neznám předchozí koncentraci NO3.) A nemůže to být spíše díky těm prosperujícím rostlinám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2012 11:36 Muž Treeman [249] Re: fiona901
Já mám opačný problém po osazení filtru filtračním materiálem EHEIM SUBSTRAT Pro mám bez přihnojování KNO3 běžnými testy NO2 a NO3 neměřitelné kvůli kytkám musím přidávat každé ráno KNO3.

Pro doplnění voda výměna ve 180l nádrži každých 14 dní 20-25L denní hnojení PMDD(MgSO4, K2SO4, KNO3, plantex CSM+B)-1ml + PMFE-2ml + CO2 20mg/l.

Květiny prosperují při výměně vody protrhávám tak 1/4 kbelíku řasy mizivé = ryby spokojené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2012 06:07 Muž LiborSprysl [9015] Re: fiona901
My co jsme četli ty stovky příspěvků tu ve fóru (někdy spíš v mnoha fórech), k tomu pár knížek a nějakou chvíli akvaristiku děláme, víme.
Držíme se teorie, že pokud je to neodbouratelné, nezačínáme s akvaristikou, protože k té je voda bez dusičnanů dost potřebná. Pak také častěji čistíme akvárko, pokud voda na vstupu je OK, jste totiž tak trochu bordelář...Teda ještě bych přidal do třetice, chce to také rostoucí kytky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2012 22:57 fiona901 – Dusičnany
Ahoj, lidi nevíte někdo jak na dusičnany?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2012 10:22 Rakvista Re: Silent
Teď jsem našel za pár korun teda poměr kvalita = cena,byl mi nabízen i za víc smich holt nebudu měřit každý týden....jen pro zajímavost Nutron Prodactest NO3

219,- Kč s DPH

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   20.03.2012 07:16 JuraS Re: Sid
Jdete na to nějak moc vědecky..ne že bych vědecký zdůvodnění neměl rád, tak jsem před pár lety studoval o filtraci kde co. To co mě utkvělo v paměti a přecedilo se do praktického využití bych zhrnul do následujícího:
1. pomalé filtrační procesy jsou účinější-filtrem tedy nesmí svištět voda jak v horským potoce
2. naddimenzované manožství filtrenu není na škodu-nemusí se tak často čistit
3. kvalitní filtrace se pozná tak, že voda v akváriu nesmrdí ani když se nevyměňuje delší dobu
4. když je hodně ryb a šneků pak je hodně howen o které se filtrace musí postarat-dobrá filtrace to zvládne ale musí se pak častěji čistit.
5. dobrá filtrace vyrobí kvalitní vodu na kytky-plnou- hnojiva pro kytky
6. vodou z akvárka se dají zalívat doma kytky a tí snížit obsah hnojiva ve vodě..trochu..
7. největším vycucávačem hnojiva z vody je piscia..stačí ji osadit do externí průtočné uříznuté petky..trochu to nahradí šlahoun nějaká popínavky strčený do filtru nebo akvárka, ale na piscii to namá..a nebo šáchor....
8. nemá cenu si pamatovat chemické vzorce no2->no3 atd ..stejně jim pořádně nerozumím..a je mi to jedno..konzervu otevřu i nůžkama..to mi stačí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   20.03.2012 00:03 para – můj omyl nejen v dusičnanech
Pokud bych byl schopen příspěvek ze 17.3. a další smazat, udělal bych to také proto, abych něměl vedle životů rybek navíc na svědomí něčí ztrátu času.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.03.2012 22:54 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: para
Bude-li se i nadále vést diskuse v podobném stylu, obávám se, že sotva povede k racionálnímu závěru a bude jen ztrátou času... :-O
Napsal jste: "...ve dne nebezpečné NO2 také rostliny přednostě spotřebovávají..." (Kopíruji váš výrok už podruhé, a to i s překlepem.)
Na můj dotaz, zda si myslíte, že rostliny upřednostňují NO2, (jak jste napsal!), před NH4 a/nebo NO3 a zda se dá na toto téma najít nějaký materiál ke studiu mi odpovídáte:
...Nejprve ten odkaz na upřednostnování příjmu NOx v rostlinách: .... pmdd.mrp-cz.com/…...
Nezlobte se, ale:
1. NOx není totéž, co NO2.
2. V uvedeném článku se nic nepíše o upřednostňování NOx, (natož o upřednostňování NO2!) - píše se v něm o upřednostňování NH4 a NH3 před NO3.

Cituji: "Další výhodou rostlin je, že dávají přednost dusíku již v amonném iontu a v amoniaku, tedy před tím, než je redukován na dusičnan."
Takže kromě toho, že se zde nepíše nic o upřednostňování NO2, tato věta obsahuje hned tři nepřehlédnutelné "nesrovnalosti". Ty by na vás měly zapůsobit jako varovně zdvižený prst: "Pozor, tohle tak docela neštimuje!" a být důvodem, proč byste měl zkusit hledat relevantní informace ještě někde jinde... :-)

Když jsem se vás zeptal, jakou máte představu o onom reverzním procesu, tedy nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2), čekal jsem spíš vysvětlení vašimi vlastními slovy, než odkazem na Wikipedii... :-)
Čas pokročil, tak jen stručně:
Mohl byste, prosím, zkusit popsat, jak podle vás dojde v průběhu noci při omezení okysličení vody k reverznímu procesu tedy k nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2)do takové míry, aby nebylo důvodných pochyb, že to byly právě dusitany a nikoli nedostatek O2, co způsobilo úhyn ryb?
Děkuji. :-)

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   19.03.2012 12:30 para K dusičnanům...
Sid má ve své pochybnosti asi pravdu.

Nejprve ten odkaz na upřednostnování příjmu NOx v rostlinách: .... pmdd.mrp-cz.com/…

Představa k reverznímu procesu odvisí od předpokladu nerovnoměrnosti rozložení kyslíku v akváriu. Neumím jeho koncentrace ale doložit měřením. Jeli dno hluboké, staré... tak jsem předpokládal, že tam by mohla probíhat Denitrifikace: .... cs.wikipedia.org/…
Kdežto a v dominantním postoru proudící vody a zvláště ve filtrech Nitrifikace: cs.wikipedia.org/… .
Pokud se proudění vody zastaví a sníží se i okysličování, tak jsem předpokládal, že při vysoké koncentraci může tím spíše a rychleji nabýt významu právě proces Denitrifikace a zesílit nebezpečnější vliv NO2. Měřením ale nedokáži odlišit jakého původu zvýšené NO2 po události bylo. (Používám fotometr HANNA HI 83200.)

Mou chybou ale zjevně bylo, že jsem neměřil průběžně všechny potřebné parametry a na více místech i po celou kausu vymření akvárka a vycházel jen z hodnot před a po události. Zde jsem pak uvedl mé předpokládané vysvětlení podpořené vědomím, že takovéto procesy jsou v přírodním koloběhu běžně popisovány ale netestoval jsem to jako opětovně ověřitelný fakt v akvaristice - další pochybení.
Jestli jsem tím někoho zmátl tak se omlouvám. Nakonec nemohu zcela vyloučit, že k masivnímu náhlému úhynu došlo i s důvodů jiných, které ani neznám avšak rychá regenerace po návratu zavzdušnování a několik přeživších rybek /dánia, tetry../ jiný vliv skoro vylučuje.

Jestli udělá někdo obdobnou zkušenost, nebo zná odkaz na literaturu která takovéto zvraty v biochemismu akvárek rozebírá podrobněji a uvádí i číselné údaje budu velmi rád. Předem děkuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   18.03.2012 10:40 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: para
...Běžně v zarostlém akvárku třeba i s nadměrným množstvím rybek ale s fungujícím přivzdušnováním, filtrací a osvětlením se NO2 rychle oxyduje na NO3 a navíc ve dne nebezpečné NO2 také rostliny přednostě spotřebovávají. Pokud se ale stane, že na noc (rostliny neasimilují) dojde k výpadku vzduchování - můžete ráno najít akvárko plné uhynulých rybek. Takto jsem nedávno přišel o diskusy za několik tisíc. Podstata problému je totiž v tom, že při omezení okysličení vody začne docházet k reverznímu procesu tedy k nárůstu dusitanů (zpětná přeměna NO3 na NO2) a i kyslík jež je rychle spotřebováván rozkladnými procesy výrazně chybí...
Myslíte, že rostliny upřednostňují NO2 před NH4 a/nebo NO3? Dá se na toto téma najít nějaký materiál ke studiu? Nejlépe ten, ze kterého jste čerpal vy? Předem díky! :-)

Že může dojít v důsledku nočního výpadku vzduchování k úhynu ryb, možné je, ale nesouhlasím, že by to mohlo být vinou jakéhosi reverzního procesu, tedy nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2) v důsledku poklesu okysličení vody. Důvodem bude právě a jen ten pokles koncentrace O2.
Aby totiž mohlo v akváriu dojít k redukci NO3 na NO2, musela by koncentrace O2 klesnout pod cca 0,5mg/l. A to je koncentrace, při které, jak jistě uznáte, už jsou vaši terčovci dávno v rybím nebi...

BTW: Jakou máte představu o onom reverzním procesu, tedy nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2)? Třeba máte nějaké jiné poznatky, podobně, jako v případě přednostního příjmu NO2 rostlinami... :-O :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.03.2012 20:48 para – Dusičnany
Také se potýkám s problémem dusičnanů v akvarijní vodě. Předně bych předeslal, že i při vysoké koncentraci třeba nad 100mg/l nemusí dojít ještě k úhynu a zdánlivě se nic neděje. Takto může být akvarista jaksi ukolébán v pozornosti. To ,že nic přímo nepozorujeme bývá podmíněno celkovým složením vody - mnohdy tím, že v tu chvíli běží důkladné vzduchování, jde osvětlení a voda je navíc spíše kyselá. Samotné dusičnany NO3 totiž tolik nevadí jak jejich bratříčci NO2 tedy dusitany, které jsou v nebezpečnější už v koncentracích o několik řádů menších.
Běžně v zarostlém akvárku třeba i s nadměrným množstvím rybek ale s fungujícím přivzdušnováním, filtrací a osvětlením se NO2 rychle oxyduje na NO3 a navíc ve dne nebezpečné NO2 také rostliny přednostě spotřebovávají.
Pokud se ale stane, že na noc (rostliny neasimilují) dojde k výpadku vzduchování - můžete ráno najít akvárko plné uhynulých rybek. Takto jsem nedávno přišel o diskusy za několik tisíc.
Podstata problému je totiž v tom, že při omezení okysličení vody začne docházet k reverznímu procesu tedy k nárůstu dusitanů (zpětná přeměna NO3 na NO2) a i kyslík jež je rychle spotřebováván rozkladnými procesy výrazně chybí.
Kdo nemá možnost měnit často vodu a chová navíc na litr více rybek jak je doporučováno - tomu tuplovaně doporučuji alespon zdvojit a takto zálohovat systém okysličování vody.
Těch dusičnanů obsahuje např pražská voda zhruba 20 až 30mmg/litr a i s takovýmto zdrojem se dá voda v akváriu snadno naředit na hodnoty do 50mg/l které při zajištěném vzduchování mohou vyhovovat většině rybek a situací.
Osobně nyní kombinuji vodovodní vodu s tou, kterou si v kanystrech vozím s přírody. Dají se najít potůčky a pramínky s hodnotami 5 až 10mg/l ale nesmí být v té lokalitě zemědělská půda ani osídlení jinak tam nemá cenu hledat. Žel je to důsledek toho, že populace roste a bez ústrojných hnojiv a dopravy bychom se dnes jako lidstvo už neuživili. Depozicí NOx s ovzduší a hlavně splachem s polí pak dochází k výraznému obohacování potoků a řek o dusičnany, fosforečnany... - voda pak v létě v přehradách takzvaně "kvete" - je plná řas a sinic.
Vodárny zajištují koncentrace NO3 tak aby dospělím lidem nevadili ale kojenci už musí mít vodu právě s ohledem i na ty dusičnany o řád lepší. Naše rybky také lecos snesou ale jejich potěr už přežívání mívá obtížnější. Výpadek techniky a lidské přání mít té krásy po hromadě co nejvíce pak může dopadnout naopak fatálně.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   25.02.2012 19:42 R Muž romant [27987] Re: snehulda007
Možná, že by bylo řešení pořídit si osmózu a tu vodu si potom míchat a docílit tak koncentrace dusičnanů jakou si člověk bude přát. Nicméně je to další investice, kterou Ti vodárna potom až z kohoutku poteče tzv. normová voda nikterak nezohlední. Ceny normálních domácích osmóz se pohybují někde mezi 1-2 tis. Kč,-.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 19:38 Muž snehulda007 [850] Re: Yirka
Právě že ne.Psal jsem na vodárnu tak čekám že dostanu tričko a propisku smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 18:37 Muž Yirka [9126] Re: snehulda007
Když už berete nejakostní vodu, tak ji máte určitě levnější nebo v akci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 17:43 Muž snehulda007 [850] Re: pavelbartek
Tak to je nádhera.Ale namítala,jí už vytáčí i váza:) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.02.2012 17:38 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: snehulda007
Nemusí to být další nádrž a může to vypadat i hezky a zpestřit to místnost aby manželka nic nenamítala imgbank.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 17:32 Muž snehulda007 [850] Re: LiborSprysl
Napsal jsem starostovi proč bylo povoleno zvýšení limitů místo toho aby donutili veolii to neprodleně odstranit,tak jsem zvědavej co mi odepíše...Nejvíc mě štve,že můžu zapomenout na krunýřovce :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 17:09 Muž LiborSprysl [9015] Re: snehulda007
Udělejte si z ní dekoraci...určitě je květináčů po bytě také dost, tak místo jednoho bude nádrž na vodu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 17:07 Muž snehulda007 [850] Re: LiborSprysl
Tohle už mě taky napadlo,ale čtvrtou nádrž bych už neukecal. :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 17:05 R Muž vaclav [14605] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: snehulda007
V akváriu to není až taková tragédie, horší je to pít. Já bych zkusil přidat trochu draslíku aby rostliny to NO3 lépe zbaštily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 17:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Norma je norma a zákon je zákon...už je to tu zase, Zákony v ČR... smich Nedávno jsme si tu trhali občanky nad tím, jaká báječná voda nám podle některých teče z kohoutku... smich.
Vím co je to válka s dusíky :-) Proto mám jednu nádrž v níž jsou jen kytky. Už hodně kytek a když potřebuji vodu, která bude pro citlivky, tak ji beru jen tam a dopouštím. Funguje to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 16:51 Muž snehulda007 [850] Re: romant
Měření provedla akreditovaná laboratoř na žádost města.Dodavatel musí závadu odstranit do(a teď se držte) 31.12.2014!!! Pistia mi vůbec nejde-"ugriluje se". To limnobium by přímý světlo vydrželo? Jinej zdroj by znamenalo přivést týdně 100litrů :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 13:54 R Muž romant [27987] Re: snehulda007
Pokud Ti dodavatel dodává takovou vodu, tak porušuje(zákon, vyhlášku) norma říká strop pro dusičnany 50 mg/l. Rostliny to je jedna cesta, jako další bych viděl jiný zdroj vody, alespoň dočasně, bude taktéž velmi záležet na průkaznosti měření. Jedním z nejlepších žroutů dusičnanů je rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 13:52 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: snehulda007
Ty kytky co tam máš nejsou špatný, ale Pistia a Lemna jsou ještě daleko lepší. Držel bych se snižování pomocí kytek, pokud by to nestačilo tak můžeš zkusit filtrovat přez Zeolit, údajně to funguje na jedničku..ale osobní zkušenost nemám, mám tak zarostlá akvárka že to nepotřebuji.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2012 13:48 Muž snehulda007 [850]
Zdravím. Před nedávnem jsem si koupil krunýřovce vláknoocasého a ten mi po dvou dnech bohužel uhynul. Jevil známky otravy dusíkatými látkami (akvárium je nepřerybněný a zaběhlý skoro rok). Tak jsen se začal píídit a zjistil jsem ,že obsah dusičnabů ve vstupní vodě je 70mg/l!!! Podotýkám,že se jedná o vodu z městské vodárny. Existuje spůsob,kromě rostlin,jak tuhle hodnotu snížit? Jinak v aq mám tak 3-4 metry růřkatce ponořeného,tak 2 metry egerie a několik rohatců křídlatých. Nebo jsou tyhle rostliny dostatečný? Osvětlení je cca 0.5W/l. Díky za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 04:54 Muž j0hny [86] Re: michaldvd
Tych odsavacov je vela. Teoreticky kazda extremnerychle rastuca rastlina :-D Myslim ze by to hravo zvladla egeria, ta aspon necloni uz i tak slabemu svetlu.
Egeria sa dokonca dava do osvetlenych prepazkovych filtrov ako odburavac no3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 19:44 Muž Michaldvd [45] - AsieRe: ola
Dobrým odsávačom NO3 by mala byť pistia :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 19:09 Usine Re: ola
Můžeš se snažit jak chceš ale vysoké NO3 bude stále a spíše bude ještě stoupat. I CO2 ti moc nepomůže. Takže nezbývá než nějak dořešit silnější světlo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.01.2012 18:39 R Muž romant [27987] Re: ola
Přidej plovoucích rostlin, to jsou velmi dobří konzumenti dusičnanů, ryby to nechce moc krmit a pravidelně odkalovat.
Edit: rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum k tomu co již máš.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 18:37 Žena ola [31] Re: romant
Když já mám ten problém, že jsem to akva už koupila s rybkama a mezi nima je i drobnoústka trpasličí. Po přidání "naší kvalitní" vody mi dnes jedna umřela a mám obavu, že je to důsledek těch zatracených dusičnanů. Ostatní jsou zatím v pohodě, ale jak dlouho... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 18:33 R Muž romant [27987] Re: ola
Takováhle hodnota není nikterak tragická a je pro kytky svým způsobem požehnání. Pokud to nevadí rybám, tak bych to neřešil a hnojil jenom tou vodou, taky to tak dělám, mám vstupní hodnotu kolem 50 mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 18:31 Žena ola [31] Re: Johan
Kytek mám habaděj, ale když měním vodu, tak vlastnš leju do akva vodu s tak strašnou hodnotou dusičnanů. Mám obavu, že kytky nebudou stíhat. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 18:27 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: ola
Ty snižují kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2012 18:23 Žena ola [31] – A zase ty dusičnany...
Prosím o radu, jak v akva snížím dusičnany, když vstupní voda z kohoutku je téměř na 40!!! rozzureny Dusitany mám v pohodě.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:29 Muž Fery78 [3] Re: romant
díky za radu , to akvarium jsem zakládal někdy přelom 08 -09/11 , šel jsem k jednomu pánovi pro ryby zeptal se mě kolik mám litrů , a řekl mi to je tak na 100 rybek , ale ono to tak nebylo , ale jak říkám byla to spíš moje hloupost , že jsem si nic nepřečetl a věřil , teď to mám asi tak na hraně asi 50 rybek vesměs Tetry , tetrazony , pancéřníčky, ancistrus
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:25 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Fery78
...teď jsem to doměřil, testem od Rataje, ukázalo mi to 50mg /l možná víc...
Zkuste jiný test. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:22 R Muž romant [27987] Re: Fery78
Pokud je to akvárko skutečně založený tak jak je napsaný v prezentaci a ta nádrž není moc zarybněná(info tam není), tak ten filtr není minimálně půl roku vůbec nutný ani otvírat. To, že se jeho výkon sníží cca o polovinu je normálka je to teprve znak toho, že je filtr dobře zajetej a k čištění to chce přistoupit až když je ten výkon ještě menší než poloviční, jinak je to kontraproduktivní opatření. Náplně neprat nikdy všechny, ale postupně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:15 Usine Re: Fery78
Filtr se opravdu čistí až když se průtok zpomalí a v akvarijní vodě ne v chlorované. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:12 Muž Fery78 [3] Re: romant
jasný , zkusím ale docela mě to mrzí protože bez něj to bude divné ...ikdyž jsem na začátku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:10 Muž Fery78 [3] Re: vaclav
aha , takže chvili počkat a kdyžtak asi ven co ? Václave ještě snad já filtr čistím jen když se mi zdá že se sníží průtok , nechci do toho moc zasahovat , vyčetl jsem tady něco o bakteriích atd . ( jsem začátečník ) je to správně ? jo a ješte přidel jsem 4 tetrazony a 3 tetry kolumbijské
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:08 R Muž romant [27987] Re: Fery78
Zkus ten kořen vyndat a uvidíš, jestli je to tím, ale docela bych si na něj tipnul.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:07 Usine Re: Fery78
To by mohlo být ono.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 20:03 Muž Fery78 [3] Re: Usine
no PH mi ukazuje 6,8 ( kapkový test ) a KH 5 , ještě jedna věc přidával jsem kořen na pozadí mohlo by to mít vliv?
Jo a bublám bublinu za 3 sekundy , kytky mi bublají , hlavně tedy ludwigia , h. difformis, a c.carolina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 19:58 Usine Re: Fery78
Něco děláš blbě, Při tak silném světle a CO2 by jsi musel mít NO3 na nule. Jak jsi na tom z bubláním a pH + KH?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.11.2011 19:48 R Muž romant [27987] Re: Fery78
Změna vstupní vody, použít tu pistiti, ověřit měřením třeba jiným testem, že je ta hodnota správná. Dotázat se dodavatele vody na aktuální hodnoty.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 19:43 Muž Fery78 [3] Re: katterinecka
no jasný , ale jak to dostat z toho akvária ? chjo :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2011 19:42 Muž Fery78 [3] Re: Semtex
píšu nahoře , pmdd bez KNO 3 , a plovoucí kytky už nějákou dobu mám....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.11.2011 19:41 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Fery78
tak buď je chyba v testu nebo v té vodě, ale jestli je z vodovodu tak by neměla mít víc než 50mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.11.2011 19:39 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Fery78
Jestli máš to PMDD jednotlivé složky, tak vynech tu s dusičnany.

Pokud můžeš, sežeň si plovoučky Pistie, ty žerou dusičnany opravdu dobře.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [9] 10 11

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18861x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8330-jak-snizit-dusicnany-no3?od=401