Jak snížit dusičnany (NO3)
Ahoj, mám takový problém, voda z řádu má podle mého měření cca 15-25 mg/l což není moc dobře (co jsem se zatím dočetl).. no čeká mě výměna vody a nevím co stím.. v jednom akvárku mám cca 15mg/l (tam sem měl problém, bylo i přes 50mg/l ale už se začíná srovnávat) no a v druhém mám kolem 5mg/l. Nevíte co stím?.. :-/, mám namysli to, abych tou výměnou vody těm rybkám spíš nepřihoršil...
Starší reakce
Moje doporučení je stále stejné. Měnit vodu, osobně bych si spíš myslel na ne zcela pevnou funkci nitrifikace, ale to je jenom moje doměnka.
tak NO3 se mi dari snizovat ale ted mi to same co delal ancik-dela mala mecovka....je to taky kvuli to mu NO3??
Ale jo, v pohodě.
Máš zájem o věc, to je dobře. Časem to půjde i bez testů, budeš umět věci rozpoznávat a dávat do souvislostí, aniž budeš měřit, ono ty naměřený hodnoty mívají velmi omezenou vypovídací schopnost, ale jak píšu máš zájem a to je pozitivní, ode mě.
Podporuji co napsal Roman. Nepanikařit a měnit vodu. Ona ta hladina začne klesat. Pokud měřit tak NO2 ta je nebezpečná. NO3 zdaleka tak toxické není. Já ho prakticky neměřím. Jak se říká "Co oči nevidí srdce nebolí".
ancik dobrej zatim....je v korenu a ti dalsi dva jsou nasati u teplomeru nabo kamenu....vymenila jsem ted 10L...a pak kouknu odpoledne co testy....ahhh..ja vim ze panikarim ale mne na tom moc zalezi no
Co ten ancík, jak reaguje na výměny vody? Osobně bych, jak jsem již včera psal nepanikařil a zůstal u těch výměn vody.
vcera bylo na 50mg a dneska o krapitek lehci,pouzivam vodu natocenou primo ze sprchy a ta je dobra(vcera vecer merila).....driv jsem nechala odstat vodu pres noc a problem s NO 3 jsem nemela......hmmm...muze to byt ten problem?
Edit: rostlynky rostou ale zas taaaak rychle ne...dala jsem jim pred 3 tydny denerle kulicky....myslim ze se teprve rozjizdeji....vsechny zakorenene...
Co znamená vysoké NO3 konkrétně? Pomůžou jen častější výměny vody, tedy za předpokladu že i ta není přespříliš zatížena NO3, dostatek rychle rostoucích rostlin a nakonec možnost použití speciálních selektivních filtračních hmot, což vzhledem k tomu, že nepoužíváš vnější filtr bude asi trochu problém. Pak jsou ještě na trhu speciální přípravky na snížení NO3, ale k těm bych sáhl až v nejkrajnějším případě.
Ahoj...chci se zeptat,mam vysoke NO3 a ne a ne ho snizit...vcera vymena vody 20L a dneska taky..jaka je jeste moznost?
Starší reakce
Vseobecne sa da povedat ze vymenou vody sa stav (nielen) NO3 "normalizuje".
malyLibor napsal: Opravdu by mne zajímalo, jak může mít výměna vody vliv na snižování dusičnanů.
Jak začal Silent, záleží na koncentraci dusičnanů ve vstupní vodě. Když je jich hodně tak výměnou vody akvárko "přihnojuješ" a když je jich málo, tak se zase dusičnanů zbavuješ.
Silentova odpověď byla rozhodně univerzální, na rozdíl od tvého názoru že ti výměna vody nesníží dusičnany v akvárku, kde vycházíš jen ze zkušenosti s tvým akváriem a tvou vstupní vodou.
Taky stojí za to se zamyslet nad tím, že rostliny nevyužívají jen dusičnany ale i plno jiných živin a výměnou vody napomůžeš tomu aby některá výrazně nepřebývala nebo nechyběla.
Silent napsal:Pokud je vstupní voda s vyšším množstvím dusičnanů lze tomu pomoci RO, demikolonou nebo speciálními filtračními hmotami. Tuto možnost jsem nastínil už ve svém původním příspěvku.
Lehce Tě Honzo doplním, že v těch Tebou zmíněných rostlinoprostých nádržích se dají taktéž použít speciální filtrační materiály, ale to by se řešilo až v momentě, kdy se původní tazatelka vysloví o jaké akvárium se vlastně jedná a jakou metodu tudíž bude vhodné zvolit.
Edit: Mám po ránu nějakej pomalejší rozjezd a čtení mě dělá ještě problémy.
No jestli se chceš z těch rad picnout bránit Ti nebudu. S prosperujícími rostlinami na odstranění dusičnanů bez výhrad souhlasím. Možná Tě to ovšem překvapí, ale všechny nádrže nejsou bohatě zarostlé dobře rostoucími rostlinami, tím myslím africká jezerní, specifická s herbivorními rybami a podobná, a tudíž jeden z nejjednoduších způsobů jak snížit hladinu NO3 je její naředění výměnou vody za kvalitní čerstvou.Původní tazatel nespecifikoval o jakou nádrž jde, tak jsem jen nastínil možnosti a to i včetně možnosti dostatku prosperujících rostlin. Jestli ovšem nechápeš, že výměnou vody dochází k naředění a tudíž snížení koncentrace odpadních látek v nádrži tak je všechno marno
. I když jsem přesvědčen žes pochopil jak jsem to vše myslel.
Dělám to přesně jak říkáš. Voda na vstupu má +- 50mg/l, voda, kterou vylévám, má cca 5mg/l. Proto jsem položil svůj dotaz. Počítám, že odstanu hromadu mínusových palců, ale žádnou kloudnou odpověď od těch, co tady tak vehementně radí měnit vodu na snížení dusičnanů. Řekl bych, že 7 stonků růžkatce chycených matičkou ke dnu odstraní dusičnany spolehlivěji
právě že naopak ... jestli se nepletu, tak když se dostaneš s dusičnany na nulu díky rostlinkám, měl bys jim vyměnit trochu vody
Já už se z těch rad tady asi jednou picnu... Může mi někdo vysvětlit, jak by mi tak asi častější výměna vody v akváriu mohla pomoct snížit množství dusičnanů v akváriu??? Prosím, zkuste mi to někdo vysvětlit a nějak prokazatelně podložit, opravdu by mne to zajímalo. A možná spíš než dávat negativní palce zkuste popsat, jak by podle vás tato výměna vody mohla přinést snížení dusičnanů. Negativní palce mnoho pozitivního nepřinesou
Dusičnany lze snížit, tedy pokud je vstupní voda v normě, kvalitní a častou údržbou nádrže spojenou s výměnami vody a hlavně dostatek prosperujících rostlin. Pokud je vstupní voda s vyšším množstvím dusičnanů lze tomu pomoci RO, demikolonou nebo speciálními filtračními hmotami. Posledně jmenované lze i krátkodobě použít při extrémně vysoké hladině NO3 v nádrži například v důsledku zanedbání péče.
Eheim substrat pro sice poskytuje určité prostory pro denitrifikační bakterie ve své struktuře, ale v žádném případě ne v takovém množství aby snížení dusičnanů bylo výraznější díky této hmotě. Snížení dusičnanů bych viděl, stejně jako Vy, v prosperujících rostlinách.
..po osazení filtru filtračním materiálem EHEIM SUBSTRAT Pro mám bez přihnojování KNO3 běžnými testy NO2 a NO3 neměřitelné...
A před osazením filtru materiálem EHEIM SUBSTRAT Pro na tom bylo vaše akva s NO3 jak? A jak na tom byly rostliny?
Myslíte, že by tento materiál umožňoval účinnou denitrifikaci? (Nevím, jak účinnou - neznám předchozí koncentraci NO3.) A nemůže to být spíše díky těm prosperujícím rostlinám?
Já mám opačný problém po osazení filtru filtračním materiálem EHEIM SUBSTRAT Pro mám bez přihnojování KNO3 běžnými testy NO2 a NO3 neměřitelné kvůli kytkám musím přidávat každé ráno KNO3.
Pro doplnění voda výměna ve 180l nádrži každých 14 dní 20-25L denní hnojení PMDD(MgSO4, K2SO4, KNO3, plantex CSM+B)-1ml + PMFE-2ml + CO2 20mg/l.
Květiny prosperují při výměně vody protrhávám tak 1/4 kbelíku řasy mizivé = ryby spokojené.
My co jsme četli ty stovky příspěvků tu ve fóru (někdy spíš v mnoha fórech), k tomu pár knížek a nějakou chvíli akvaristiku děláme, víme.
Držíme se teorie, že pokud je to neodbouratelné, nezačínáme s akvaristikou, protože k té je voda bez dusičnanů dost potřebná. Pak také častěji čistíme akvárko, pokud voda na vstupu je OK, jste totiž tak trochu bordelář...Teda ještě bych přidal do třetice, chce to také rostoucí kytky...
0 07.07.2012 22:57 fiona901 – Dusičnany
Ahoj, lidi nevíte někdo jak na dusičnany?
Starší reakce
Teď jsem našel za pár korun teda poměr kvalita = cena,byl mi nabízen i za víc
holt nebudu měřit každý týden....jen pro zajímavost Nutron Prodactest NO3
219,- Kč s DPH
Starší reakce
16 20.03.2012 07:16 JuraS –
Re: Sid Jdete na to nějak moc vědecky..ne že bych vědecký zdůvodnění neměl rád, tak jsem před pár lety studoval o filtraci kde co. To co mě utkvělo v paměti a přecedilo se do praktického využití bych zhrnul do následujícího:
1. pomalé filtrační procesy jsou účinější-filtrem tedy nesmí svištět voda jak v horským potoce
2. naddimenzované manožství filtrenu není na škodu-nemusí se tak často čistit
3. kvalitní filtrace se pozná tak, že voda v akváriu nesmrdí ani když se nevyměňuje delší dobu
4. když je hodně ryb a šneků pak je hodně howen o které se filtrace musí postarat-dobrá filtrace to zvládne ale musí se pak častěji čistit.
5. dobrá filtrace vyrobí kvalitní vodu na kytky-plnou- hnojiva pro kytky
6. vodou z akvárka se dají zalívat doma kytky a tí snížit obsah hnojiva ve vodě..trochu..
7. největším vycucávačem hnojiva z vody je piscia..stačí ji osadit do externí průtočné uříznuté petky..trochu to nahradí šlahoun nějaká popínavky strčený do filtru nebo akvárka, ale na piscii to namá..a nebo šáchor....
8. nemá cenu si pamatovat chemické vzorce no2->no3 atd ..stejně jim pořádně nerozumím..a je mi to jedno..konzervu otevřu i nůžkama..to mi stačí...
8 20.03.2012 00:03 para – můj omyl nejen v dusičnanech
Pokud bych byl schopen příspěvek ze 17.3. a další smazat, udělal bych to také proto, abych něměl vedle životů rybek navíc na svědomí něčí ztrátu času.
Bude-li se i nadále vést diskuse v podobném stylu, obávám se, že sotva povede k racionálnímu závěru a bude jen ztrátou času...
Napsal jste:
"...ve dne nebezpečné NO2 také rostliny přednostě spotřebovávají..." (Kopíruji váš výrok už podruhé, a to i s překlepem.)
Na můj dotaz, zda si
myslíte, že rostliny upřednostňují NO2, (jak jste napsal!),
před NH4 a/nebo NO3 a zda
se dá na toto téma najít nějaký materiál ke studiu mi odpovídáte:
...Nejprve ten odkaz na upřednostnování příjmu NOx v rostlinách: .... pmdd.mrp-cz.com/…...
Nezlobte se, ale:
1. NOx není totéž, co NO2.
2. V uvedeném článku se nic nepíše o upřednostňování NOx, (natož o upřednostňování NO2!) - píše se v něm o upřednostňování NH4 a NH3 před NO3.
Cituji:
"Další výhodou rostlin je, že dávají přednost dusíku již v amonném iontu a v amoniaku, tedy před tím, než je redukován na dusičnan."
Takže kromě toho, že se zde nepíše nic o upřednostňování NO2, tato věta obsahuje hned tři nepřehlédnutelné "nesrovnalosti". Ty by na vás měly zapůsobit jako varovně zdvižený prst: "Pozor, tohle tak docela neštimuje!" a být důvodem, proč byste měl zkusit hledat relevantní informace ještě někde jinde...
Když jsem se vás zeptal, jakou máte představu o onom
reverzním procesu, tedy nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2), čekal jsem spíš vysvětlení vašimi vlastními slovy, než odkazem na Wikipedii...
Čas pokročil, tak jen stručně:
Mohl byste, prosím, zkusit popsat, jak podle vás dojde v průběhu noci
při omezení okysličení vody k reverznímu procesu tedy k nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2)do takové míry, aby nebylo důvodných pochyb, že to byly právě dusitany a nikoli nedostatek O2, co způsobilo úhyn ryb?
Děkuji.
Sid má ve své pochybnosti asi pravdu.
Nejprve ten odkaz na upřednostnování příjmu NOx v rostlinách: ....
pmdd.mrp-cz.com/…
Představa k reverznímu procesu odvisí od předpokladu nerovnoměrnosti rozložení kyslíku v akváriu. Neumím jeho koncentrace ale doložit měřením. Jeli dno hluboké, staré... tak jsem předpokládal, že tam by mohla probíhat Denitrifikace: ....
cs.wikipedia.org/…
Kdežto a v dominantním postoru proudící vody a zvláště ve filtrech Nitrifikace:
cs.wikipedia.org/… .
Pokud se proudění vody zastaví a sníží se i okysličování, tak jsem předpokládal, že při vysoké koncentraci může tím spíše a rychleji nabýt významu právě proces Denitrifikace a zesílit nebezpečnější vliv NO2. Měřením ale nedokáži odlišit jakého původu zvýšené NO2 po události bylo. (Používám fotometr HANNA HI 83200.)
Mou chybou ale zjevně bylo, že jsem neměřil průběžně všechny potřebné parametry a na více místech i po celou kausu vymření akvárka a vycházel jen z hodnot před a po události. Zde jsem pak uvedl mé předpokládané vysvětlení podpořené vědomím, že takovéto procesy jsou v přírodním koloběhu běžně popisovány ale netestoval jsem to jako opětovně ověřitelný fakt v akvaristice - další pochybení.
Jestli jsem tím někoho zmátl tak se omlouvám. Nakonec nemohu zcela vyloučit, že k masivnímu náhlému úhynu došlo i s důvodů jiných, které ani neznám avšak rychá regenerace po návratu zavzdušnování a několik přeživších rybek /dánia, tetry../ jiný vliv skoro vylučuje.
Jestli udělá někdo obdobnou zkušenost, nebo zná odkaz na literaturu která takovéto zvraty v biochemismu akvárek rozebírá podrobněji a uvádí i číselné údaje budu velmi rád. Předem děkuji.
...Běžně v zarostlém akvárku třeba i s nadměrným množstvím rybek ale s fungujícím přivzdušnováním, filtrací a osvětlením se NO2 rychle oxyduje na NO3 a navíc ve dne nebezpečné NO2 také rostliny přednostě spotřebovávají. Pokud se ale stane, že na noc (rostliny neasimilují) dojde k výpadku vzduchování - můžete ráno najít akvárko plné uhynulých rybek. Takto jsem nedávno přišel o diskusy za několik tisíc. Podstata problému je totiž v tom, že při omezení okysličení vody začne docházet k reverznímu procesu tedy k nárůstu dusitanů (zpětná přeměna NO3 na NO2) a i kyslík jež je rychle spotřebováván rozkladnými procesy výrazně chybí...
Myslíte, že rostliny upřednostňují NO2 před NH4 a/nebo NO3? Dá se na toto téma najít nějaký materiál ke studiu? Nejlépe ten, ze kterého jste čerpal vy? Předem díky!
Že může dojít v důsledku
nočního výpadku vzduchování k úhynu ryb, možné je, ale nesouhlasím, že by to mohlo být vinou jakéhosi
reverzního procesu, tedy nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2) v důsledku poklesu okysličení vody. Důvodem bude právě a jen ten pokles koncentrace O2.
Aby totiž mohlo v akváriu dojít k redukci NO3 na NO2, musela by koncentrace O2 klesnout pod cca 0,5mg/l. A to je koncentrace, při které, jak jistě uznáte, už jsou vaši terčovci dávno v rybím nebi...
BTW: Jakou máte představu o onom
reverzním procesu, tedy nárůstu dusitanů (zpětné přeměně NO3 na NO2)? Třeba máte nějaké jiné poznatky, podobně, jako v případě přednostního příjmu NO2 rostlinami...
6 17.03.2012 20:48 para – Dusičnany
Také se potýkám s problémem dusičnanů v akvarijní vodě. Předně bych předeslal, že i při vysoké koncentraci třeba nad 100mg/l nemusí dojít ještě k úhynu a zdánlivě se nic neděje. Takto může být akvarista jaksi ukolébán v pozornosti. To ,že nic přímo nepozorujeme bývá podmíněno celkovým složením vody - mnohdy tím, že v tu chvíli běží důkladné vzduchování, jde osvětlení a voda je navíc spíše kyselá. Samotné dusičnany NO3 totiž tolik nevadí jak jejich bratříčci NO2 tedy dusitany, které jsou v nebezpečnější už v koncentracích o několik řádů menších.
Běžně v zarostlém akvárku třeba i s nadměrným množstvím rybek ale s fungujícím přivzdušnováním, filtrací a osvětlením se NO2 rychle oxyduje na NO3 a navíc ve dne nebezpečné NO2 také rostliny přednostě spotřebovávají.
Pokud se ale stane, že na noc (rostliny neasimilují) dojde k výpadku vzduchování - můžete ráno najít akvárko plné uhynulých rybek. Takto jsem nedávno přišel o diskusy za několik tisíc.
Podstata problému je totiž v tom, že při omezení okysličení vody začne docházet k reverznímu procesu tedy k nárůstu dusitanů (zpětná přeměna NO3 na NO2) a i kyslík jež je rychle spotřebováván rozkladnými procesy výrazně chybí.
Kdo nemá možnost měnit často vodu a chová navíc na litr více rybek jak je doporučováno - tomu tuplovaně doporučuji alespon zdvojit a takto zálohovat systém okysličování vody.
Těch dusičnanů obsahuje např pražská voda zhruba 20 až 30mmg/litr a i s takovýmto zdrojem se dá voda v akváriu snadno naředit na hodnoty do 50mg/l které při zajištěném vzduchování mohou vyhovovat většině rybek a situací.
Osobně nyní kombinuji vodovodní vodu s tou, kterou si v kanystrech vozím s přírody. Dají se najít potůčky a pramínky s hodnotami 5 až 10mg/l ale nesmí být v té lokalitě zemědělská půda ani osídlení jinak tam nemá cenu hledat. Žel je to důsledek toho, že populace roste a bez ústrojných hnojiv a dopravy bychom se dnes jako lidstvo už neuživili. Depozicí NOx s ovzduší a hlavně splachem s polí pak dochází k výraznému obohacování potoků a řek o dusičnany, fosforečnany... - voda pak v létě v přehradách takzvaně "kvete" - je plná řas a sinic.
Vodárny zajištují koncentrace NO3 tak aby dospělím lidem nevadili ale kojenci už musí mít vodu právě s ohledem i na ty dusičnany o řád lepší. Naše rybky také lecos snesou ale jejich potěr už přežívání mívá obtížnější. Výpadek techniky a lidské přání mít té krásy po hromadě co nejvíce pak může dopadnout naopak fatálně.
Starší reakce
Možná, že by bylo řešení pořídit si osmózu a tu vodu si potom míchat a docílit tak koncentrace dusičnanů jakou si člověk bude přát. Nicméně je to další investice, kterou Ti vodárna potom až z kohoutku poteče tzv. normová voda nikterak nezohlední. Ceny normálních domácích osmóz se pohybují někde mezi 1-2 tis. Kč,-.
Právě že ne.Psal jsem na vodárnu tak čekám že dostanu tričko a propisku
Když už berete nejakostní vodu, tak ji máte určitě levnější nebo v akci.
Tak to je nádhera.Ale namítala,jí už vytáčí i váza
Nemusí to být další nádrž a může to vypadat i hezky a zpestřit to místnost aby manželka nic nenamítala
imgbank.cz/… Napsal jsem starostovi proč bylo povoleno zvýšení limitů místo toho aby donutili veolii to neprodleně odstranit,tak jsem zvědavej co mi odepíše...Nejvíc mě štve,že můžu zapomenout na krunýřovce
Udělejte si z ní dekoraci...určitě je květináčů po bytě také dost, tak místo jednoho bude nádrž na vodu...
Tohle už mě taky napadlo,ale čtvrtou nádrž bych už neukecal.
V akváriu to není až taková tragédie, horší je to pít. Já bych zkusil přidat trochu draslíku aby rostliny to NO3 lépe zbaštily.
Norma je norma a zákon je zákon...už je to tu zase, Zákony v ČR...
Nedávno jsme si tu trhali občanky nad tím, jaká báječná voda nám podle některých teče z kohoutku...
.
Vím co je to válka s dusíky
Proto mám jednu nádrž v níž jsou jen kytky. Už hodně kytek a když potřebuji vodu, která bude pro citlivky, tak ji beru jen tam a dopouštím. Funguje to.
Měření provedla akreditovaná laboratoř na žádost města.Dodavatel musí závadu odstranit do(a teď se držte) 31.12.2014!!! Pistia mi vůbec nejde-"ugriluje se". To limnobium by přímý světlo vydrželo? Jinej zdroj by znamenalo přivést týdně 100litrů
Pokud Ti dodavatel dodává takovou vodu, tak porušuje(zákon, vyhlášku) norma říká strop pro dusičnany 50 mg/l. Rostliny to je jedna cesta, jako další bych viděl jiný zdroj vody, alespoň dočasně, bude taktéž velmi záležet na průkaznosti měření. Jedním z nejlepších žroutů dusičnanů je
rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum Ty kytky co tam máš nejsou špatný, ale Pistia a Lemna jsou ještě daleko lepší. Držel bych se snižování pomocí kytek, pokud by to nestačilo tak můžeš zkusit filtrovat přez Zeolit, údajně to funguje na jedničku..ale osobní zkušenost nemám, mám tak zarostlá akvárka že to nepotřebuji.)
Zdravím. Před nedávnem jsem si koupil krunýřovce vláknoocasého a ten mi po dvou dnech bohužel uhynul. Jevil známky otravy dusíkatými látkami (akvárium je nepřerybněný a zaběhlý skoro rok). Tak jsen se začal píídit a zjistil jsem ,že obsah dusičnabů ve vstupní vodě je 70mg/l!!! Podotýkám,že se jedná o vodu z městské vodárny. Existuje spůsob,kromě rostlin,jak tuhle hodnotu snížit? Jinak v aq mám tak 3-4 metry růřkatce ponořeného,tak 2 metry egerie a několik rohatců křídlatých. Nebo jsou tyhle rostliny dostatečný? Osvětlení je cca 0.5W/l. Díky za odpověď.
Starší reakce
Tych odsavacov je vela. Teoreticky kazda extremnerychle rastuca rastlina
Myslim ze by to hravo zvladla egeria, ta aspon necloni uz i tak slabemu svetlu.
Egeria sa dokonca dava do osvetlenych prepazkovych filtrov ako odburavac no3.
Dobrým odsávačom NO3 by mala byť pistia
Můžeš se snažit jak chceš ale vysoké NO3 bude stále a spíše bude ještě stoupat. I CO2 ti moc nepomůže. Takže nezbývá než nějak dořešit silnější světlo.
Přidat reakci
1 ...... [9] 11
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18935x