Přihlásit se RYBICKY.NET »

Jak snížit dusičnany (NO3)

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Jak snížit dusičnany (NO3)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtefanT Re: Designer
Mám podobný případ, teď v jedné nádrži. Egerka mi tam rostla nezkutečně rychle a byla krásně mohutná a zelená. Začal jsem dělat souvislý koberec z Ricciny a Egerka jde pomalu a jistě do kytek. Lístky ztratili barvu, jsou skoro průhledné, opadává a růst se prakticky zastavil. A nepomůže ani přidávání CO2.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: romant
Jo jo, jsem jednim z tech pripadu. Jak prestanu dodavat KNO3, rostliny prestavaji rust, velice rychle je to znat na Okrehku, ktery se zmensuje a nemnozi. Nektera akvaria jsou na dodavani dusiku vylozene zavisla, tedy alespon v te mire, pokud je chceme ohledne rostlin udrzet v nejakem stavu.

Rekl bych, ze vetsina akvarii spis bude fungovat opacne. Chtel jsem jen ukazat, ze co Roman popisuje muze byt naprosto realnou situaci a ne jen teorii. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtefanT Re: romant
Jasně, pokud budeš mít zelenou džungli, možná budeš ještě přemýšlet, jak ty dusičnany do nádrže dostat, aby měly rostliny co chrochtat :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Štefan
Stejně tak bude logické, že některá akvária budou dusičnany spotřebovávat. Já jen aby u někoho nevznikl dojem, že to funguje jenom tím jedním směrem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtefanT Re: sajfrdík
To co popisuješ je reálné. Naše voda z vodovodu (Kružberk) má obsah dusičnanů ještě menší než 5mg/l. V akvárku dusičnany přítomny jsou, takže je logické, že pokud měříš vodu v aq, bude mít obsah dusičnanů vyšší, než voda z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: sajfrdík
Můžeš provést kontrolní měření jiným testem. rybicky.net/forum/6822
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sajfrdíkRe: romant
ryby jsou naprosto v pořádku,jen mě to zajímalo,abych měl přehled :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: sajfrdík
Tak možný je obojí. To, že akvo dusičnany produkuje je taktéž možný. Řídil bych se tím co vidím. Pokud jsou v pohodě ryby a rostou rostliny, měl bych to za dobrý hodnoty, i když nebudu věřit testu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sajfrdík
Právě jsem si dělal test(od Aquaru) a vyšlo mi,že voda z kohoutku má jen 5 mg/l a v akvárku pak mezi 10-20mg/l..je možný,že by tu bylo tak málo?nebo je blbej test.. ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Priest Re: aa
Řekl bych že ne protože 10% roztokem NaCl se zeolit vlastně regeneruje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aa Re: Priest
Platí to i pro solení?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Priest Re: Legioix
V tom s Tebou souhlasím.Ovšem vyndal bych ho při léčbě,má totiž schopnost absorbovat ve vodě to co je tam "navíc" a v případě že se objeví něco nového to čím byl již nasycen do vody opět pustí.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: aa
Velmi dobře s dají dusičnany snižovat, udržovat, indikovat pomocí plovoucích rostlin. Když je v akváriu dusičnanů nadbytek, dostatek obvykle plovoucí rostliny prospívají velmi dobře a jakmile podíl dusičnanů ve vodě začne klesat rostliny reagují zastavením růstu, začnou být neduživý, popř. žloutnout. Plovoucí rostliny se někdy označují za "pumpy dusíku".
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: aa
A proč to tam nemít pořád? Ničemu to neškodí a dobře se v tom drží nitrifikační bakterie. lepší jak molitan.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aa Re: Legioix
Díky za radu. A kdy to můžu vyndat? Já to tam nechci mít napořád.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: aa
Zeolit ničemu nevadí. Sám ho mám ve všech vnějších filtrech. Na výměnu vody to ale nemá vliv, takže měnit aspon 1/3 jednou týdně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aa
Co si myslíte o používání zeolitu? K filtru, který používám, jsem přidala filtr bez molitanu jenom se zeolitem. Vadí to? A jak často mám teď měnit vodu?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - malyLibor Re: TerezaP
Chce nechce, je to potřeba. To dno je tak na hrob, ne do akvárka. Uvidíš, když tam dáš něco jiného, jak se to akvárko změní. I ryby se úplně jinak vybarví na tmavším podkladu. Já osobně jsem zastánce Liaporu či jiných podobných substrátů z páleného jílu, ale ani nějaký tmavší říční písek nebo například písek z Flexiobkladů není špatný. A s živýma rostlinkama se bude v akvárku dařit všemu lépe - a uvidíš, že i vám se bude nakonec víc líbit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TerezaP Re: romant
jojo ty jsou nejlepší :) kdyby to šlo, tak velký akvárko osázim samejma živejma rostlinkama, ale to je trochu složitější :-D je třeba vyměnit dno, protože obsahuje vápenec = nerostou rostlinky... a to akva je spíš táty a jemu se do toho moc nechce
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R romant Re: TerezaP
Krásnej příklad toho, jak to může fungovat s živejma rostlinama. :)
jinak jsem dělala test ještě v odchovničce, kde mám stejnou vodu a tam mi vyšel test úplně opačně, tedy na nejnižší hodnotě (zabarveno žlutě).. a vstupní voda to samé
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: TerezaP
Fajn, rady už zde zazněly. Přeměřil bych vstup, pořídil kýbl rychlejirostoucích rostlin a přitalčil na výměny vody a hotovo uklizeno.
to první je, že se to dělá pouze z vody z akvária, což je jediný co jsem udělala ;) protože u těch dalších se musí použít destilovaná voda a tu já nemám
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Designer
Jasně, já se s testama moc nekamarádím, v šuplíku bych asi nějakej prošlej našel. :) Takže pokud je tomu tak, co se vlastně řeší? Pokud je to nezředěný tou destilkou, tak 30-40 mg/l to není žádná tragédie a tak trochu je to odpovídající tomu jak to akvo vypadá(nic moc výměny, plastový rostliny atd.)
Ta prvni rada je pro normalni mereni, ty dalsi rady jsou kdyz jsi pri mereni pres a chces zmerit vyssi hodnoty, takze zredis merenou vodu destilkou...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: TerezaP
Jaký význam mají ty čísla v závorce toho návodu? Nejsou to náhodou číselný řady pro jednotlivý koncentrace, poměry zkušebního roztoku? Pokud ano, tak by to chtělo upřesnit jakou že to koncentraci jsi použila a možná že se nám lecos vyjasní. Jinak jak jsem zde byl dnes zmiňován, tak vodoléčbě zdar. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: TerezaP
A zmerala si aj NO2 či len NO3?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: TerezaP
Dobra dusikova pumpa je treba:
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes

Ale samozrejme funguji i jine rostliny. Ty plovouci, specialne s listy nad hladinou, maji vyhodu, ze nejsou limitovany CO2 ve vode a samozrejme hned pod osvetlenim mivaji i dostatek svetla. Takze rostou jak splasene a paradne pumpuji ziviny z vody, specialne pak ten dusik.
 Reagovat na tento příspěvek 10  - PaDa Re: TerezaP
a co mám udělat proto,aby se obsah dusičnanů snížil?
Třeba méně krmit, vyhodit plastový rostlinky, místo nich dát hromadu nenáročných rychlerostoucích. Těch 20l měnit alespoň jednou za týden, teď klidně i častěji, než se to srovná... To by pro začátek mohlo stačit. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TerezaP Re: LiborSprysl
Každé 2 týdny měním 20l vody.. Používám normálně pitnou vodovodní, protože studniční je moc tvrdá voda.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: TerezaP
A co vyměnit vodu? Pokud tedy není zdrojová nějak výrazně kontaminovaná... smich ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TerezaP
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, právě jsem udělala test na dusičnany a vyšel mi tak, že voda je zabarvená dle škály do nejtmavší barvy.. co to tedy pro mě znamená? a co mám udělat proto,aby se obsah dusičnanů snížil?

Reagovat na tento příspěvek 3  - hostRe: Ičin
Tady máš povídání o ionexech:
www.in-ion.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 5  - vikinoRe: Ičin
Nie je to prasok :-) Je to klasicky iontomenic - selektivna zivica, konkretne anion menic. Su to take perlicky-gulicky malinke 0,5-1 mm. Nenabity ma farbu ako na tom obrazku, cize taky jantarovo oranzovy-svetly. Po nabiti napriklad tou solou stmavne do karamelova - az hnedo karamelova. Ale to je asi u roznych typov anexou rozne. Moj co mam doma sa tak sprava. Je zaujimave, ze v CL cykle (nabity NaCL) uz nezosvetla, zostane stale tmavy. Ten co pouzivam v demi kolone je v OH cykle (nabity NaOH) a ten ked sa vycerpa, tak zosvetlá.
Anex sa nabija do CL cyklu napr. kuchynskou solou, ale lepsie je asi pouzit ciste NaCL, co v tom eshope maju tiez k dispozicii. Ja nabijam anex na odstranovanie dusicnanov jedlou kuchynskou solou v obycajnej vodovodnej vode. Do 100 ml dam 100g soli.
PS: ta velkost tych perliciek sa meni. V nenabitom stave su mensie, nabite akoby naboptnali - zvacsuju trosku svoj objem. Mam urobene take bezosve sacky zo syntetickej latky, v ktorych sa anex udrzi a neprepadne, ale zase na druhej strane dostatocne cez nu prudi voda.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ičin Re: vikino
pokud to nemá další negativa,tak to je fajn věc. pokud to funguje u terčů,tak by to mělo fungovat i jinde. právě mám ryby dost citlivé na NO3 a tímhle by se tomu dalo pomoct
jak moc jemný je to prášek?kolik soli se používá na regeneraci?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vikinoRe: Ičin
Moze byt... zalezi ake ryby chovas a ich citlivost na NO3. Ono to chce meranim dojst k nejakemu stalemu postupu aby NO3 nevystupilo nad pozadovanu uroven. Anex ma jednu velmi nie dobru vlastnost a to, ze ked sa vycerpa, zacne pomaly uvolnovat NO3 naspat do vody. Takze neplati jednoznacny vzorec a jednotny postup pre rozne akvarka.Kazdy si to musi meranim vyskusat sam a tym vlastne aj zisti potrebu vymeny anexu za novy zregenerovany. Je aj rozdiel ako je anex pouzity, ci vo filtri, kde voda z akvarka nim preteka, alebo len vo vreckach volne vlozenych do akvaria.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ičin Re: romant
To samozřejmě nebylo myšleno jako náhrada ale jako společník. Prostě místo odkalení a výměny 200 litrů vody, by stačilo odkalit a vyměnit 50 litrů při stálém použití "tady toho šmejdu" :)(příklad)
EDIT : ano tak to přesně bylo myšleno. Myslím, že geophágové i trnuchy by to udržování nízké hladiny NO3 ocenili. O nutnosti měnit vodu nepochybuji
 Reagovat na tento příspěvek 3  - vikinoRe: Ičin
Pouzivam anex na odstranovanie dusicnanov v mojej malej chovni pre terce. Ulahcuje mi to pracu. Skusenost asi taka, ze pred vlozenim 2L anexu do vonkajsieho spolocneho filtra, ktory obhospodaruje asi 1500L akvariovej vody s obsahom NO3 okolo 30mg/L, mi za jeden den- zhruba 24 az 36 hodin znizi na 10mg/L. Prietok vo filtri mam realne okolo 500L/hod. Potom uz hladina NO3 v nasledujuce dni zostava aj pri intenzivnom krmeni na rovnakej urovni. Po 6-7 dnoch anex menim za zregenerovany a ten z filtra supnem do novej solnej lazne. Ciastocnu vymenu vody praktikujem stale rovnako, zhruba 100L rano a 100 litrov vecer vymenim odkalovanim vsetkych nadrzi napojenych na vonkajsi filter. Ako tu bolo vyssie napisane, pouzitie anexu len pomaha udrziavat NO3 na pozadovanej nizkej urovni, no vymena vody-ciastocna je potrebna stale.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Ičin
Zmenšovat výměny vody? To není dobrej nápad, toho se různí koumáci chytnou a budou si myslet, že už není vodu měnit potřeba vůbec, když to za ně zařídí ta chemie. To je dráždění kobry bosou nohou. hmm Výměna vody bude i tak nutná, ono se tou výměnou nesnižují jenom dusičnany(jsou-li ve vstupní vodě nižší), ale z vody se odstraňují další tzv. akváriem nespotřebované látky, takže opatrně s tím. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ičin Re: vikino
Má někdo nějaké zkušenosti? Případně aspoň někdo se v tom pohybuje a dokáže vysvětlit o co tam de? A hlavně jaký to má vliv na vodu. Přece jenom ta cena není nijak hrozná a pokud by dokázalo třeba kilo nějak rozumně srazit NO3, tak by to mohl být dobrý způsob jak zmenšit výměny vody
 Reagovat na tento příspěvek 3  - vikinoRe: Designer
Preco hned 25L? Tu si anex kupis myslim aj 1L: www.mangala.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pasr Re: vikino
vikino napsal: Ano, dusicnany sa daju jednoducho a nepracne odstranovat z vody prave silne bazickym anexom, Toto nezní špatně palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pasr Re: romant
Rostlinné složky si myslím mají dost. Dávám jim spirulinu, obačas špenát. Oni ničí jen stonkové.. egeriu a růžkatec... to pak mám po celém akva nové výrustku co odkousnou.. Jestli třeba nejsou moc křehké.. nevím
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pasr Re: Designer
že mám málo světla samozřejmě vím. Mám v plánu si vzít z práce LED pásek a tím tak zvýšit osvětlení. Ale jinak chci i jinačí akva, toto sem měl tak na zkoušku, jestli mě to vůbec bude bavit a jak to budu stíhat časově. No a baví mě to a je to v pohodě, jen musím ještě našetřit na nové
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pasr Re: romant
Mám Nitrat... Nevím jestli je to kvalitní, ale řekli mi, že je to taková ta střední třída... Tak za zkoušku nic nedám palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: vikino
No super. Jenze 25kg asi neuziju, specialne kdybych to chtel jen pro pripadne reseni problemu. Co to tak muze stat a kde se to da rozumne koupit? Vubec nemam ani ramcovou potuchu o cene. Pokud by byla rozumna (ano, to je dost relativni pojem), neni ani 25kg problem, to bychom si tady urcite nejak rozebrali.
V tom pripade nakrmit vysazenim rybicky.net/atlasrostlin/lemna_perpusilla , Tetry cisarske to braly moc rady (filtr mel vyvod nad hladinu a jak to bral dolu, obcas to vylozene lovily), verim ze kdyz tu potrebu maji, to vezmou taky, a navic tohle tezko zlikviduji, spis se jeste budou nadbytky davat pryc sitkou ;-) . Ovsem v pripade dostatku svetla, jak uz jsem psal, a pac to stini, chce to svetla jeste vic...
 Reagovat na tento příspěvek 3  - vikinoRe: Designer
Ano, dusicnany sa daju jednoducho a nepracne odstranovat z vody prave silne bazickym anexom, staci regenerovat v kuch. soli.
Postacuju dva sacky s takymto anexom. Jeden pracuje v akvarku, druhy sa regeneruje v solnej lazni. Po case - v kratkych intervaloch sa vymienaju. Interval si kazdy urci sam, podla velkosti akvaria a pod....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Designer
Designer napsal:
Co mi ale neni jasne, jak muzou Gupky okusovat rostliny?
Mají rostlinný složky v potravě nedostatek, tak si zobnou, zvláštěpak jemnolistějších rostlin. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: vikino + Pasr
Re: vikino
To jako neco takoveho:
www.decker-vt.de/…

Nebo tohle?
www.lenntech.com/…

No koupit se to da:
www.radka.cz/…

Jenze kdyz ja o te chemii vim houby a NO3 mam ve vode malo, jeste ho dodavam, tak co to ja pako vubec hledam smich .

Re: Pasr
Co mi ale neni jasne, jak muzou Gupky okusovat rostliny? Mozna neco konzistenci hodne podobneho sparenemu salatu, ale jinak ozobavaji akorat tak zelenou rasu... No ja je nemel v akvarku uz hodne dlouho, ale to se mi fakt nezda, ty rostliny podle mne nefunguji, protoze maji neceho malo a pak nespotrebuji ani ten dusik, hniji, a Pavi oka Ti jen zkouseji brat do tlamky vsechno co jde, treba i kousky rozpadajicich se rostlin, ale ze by ublizily zdravym rostlinam?

Mas v prezentaci:
"Osvětlení: 1x18w Narva Ocean color 1160Lm svítím 8:00-12:00 a 14:00-23:00 kryt celý vylepený alobalem a přídán reflektor"
Na 96l akvarko? Tak v tomhle Ti nic neporoste... no mozna zampiony :) .

Snad to vezmes jako humor, nechci byt zly, ale svetlo fakt musis pridat.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 11

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 19102x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8330-jak-snizit-dusicnany-no3?od=351