Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak snížit dusičnany (NO3)

 

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Jak snížit dusičnany (NO3)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 13:14 Bacoun Re: Maq
No rostlin si myslím mám dost (viz má prezentace).Problém bych viděl v několika věcech.
a)Dno jsem vyměnil před necelými 3.měsíci(momentálně akvarijní písek 1-2 mm)
b)U vstupní vody jsem naměřil dusičnany 25 mg/l+když k tomu připočtu zřejmě dostatečně fungující nitrifikaci v akváriu,tak jsem tam,kde zatím jsem,dusičnany s pohybují 30-40 mg/l.
c)akvárium si prostě ještě nesedlo viz poznámka od Yirka.

Vodu měním pravidelně a odkaluji taky pravidělně(někdy hruběji,někdy jemněji-dle potřeby).

Tak doufám,že se to časem srovná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 12:57 Maq Re: Bacoun
Já jsem měl tlamovce - tedy akvárium bez rostlin - před třiceti lety, a i tehdy, jako mladík, jsem měl těch výměn vody plné zuby.
Od té doby se omezuji na ryby, které rostliny nepoškozují. Dávám vždycky hodně rostlin, a dusík u mě není problém.
Každý lenoch i vrták by měl namísto substrátů, chemikálií a médií nakoupit rostliny, a většina problémů se vyřeší sama. (Což neznamená, že bych neodkaloval a neměnil vodu, ale není to zdaleka tak dramatické.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2016 12:39 Bacoun Re: Maq
No já jsem si právě pro snížení dusičnanů pořídil náplň na odbourávání dusičnanů od jedné nejmenované společnosti z USA.Postupoval jsem dle jejich návodu.Vložil do samostatného filtru,u kterého mám průtok snížený na 1/3 jeho max.výkonu.Nevím zda je to dostačující pro to,aby tam začala vznikat denitrifikace.Asi ne,protože No 3 mně za 4 - týdny vůbec nekleslo.Možná zkusím snížit ještě průtok na 1/4.Takže můj osobní pocit je takový,že jediné co funguje na odbourávání dusičnanů,jsou právě a jenom ty rostliny,které je drží na těch hodnotách kde jsou.I když zatím nejsou úplně ideální.A bohužel zatím je můj dojem z té náplně takový,že jsem zbytečně zaplatil za něco co nefunguje.Ostatně začínám mít takový pocit u vícero výrobků od této společnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.12.2016 12:23 Maq Re: Mislow
Mislow napsal: Aaaaale, si myslis, ze jako dusicnany jsou pro baktosky nestravitelny? :-D
V procesu nitrifikace nejde o to, že by bakterie spotřebovávaly dusík, nýbrž oxidací amoniaku a dusitanů na dusičnany získávají energii. Další oxidace dusičnanů je nemožná.
Bakterie samozřejmě k "obživě" potřebují i dusík, ale jejich spotřeba je nevýznamná. Navíc mají krátký život, takže po smrti dusík do akvária vracejí ve formě organického odpadu.
Na trhu jsou filtrační média, která poskytují vhodné prostředí pro denitrifikační bakterie, tj. takové, které dusičnany a dusitany redukují až na plynný dusík. Jejich výkonnost je ale omezená a s dávkou 50+ mg/l NO3 si neporadí.
Další možností jsou filtrační média pracující na principu iontové výměny (zeolity, pryskyřice). Ta mohou být docela účinná, ale mají svoje mínus v tom, že dusík pouze nahrazují jiným prvkem. Voda zůstává zasviněná vlastně stejně, pouze něčím, co nezabíjí tak rychle.
V praxi nezbývá než vyměňovat vodu. Ovšem pokud z vodovodu teče 50 mg/l NO3, je to docela sysifovská situace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 11:59 Bacoun Re: Yirka
Děkuji za poznatek.Já jsem v září 2016 provedl výměnu dna.Po této výměně NO 3 stále měřím 30-40 mg/l.Zasadil jsem Egerii densu(která mně předtím moc nešla)a teď se jí daří až neuvěřitelně,to samé Limnophila sessiliflora.Každý týden je musím o dost zkracovat a to nedodávám uměle CO2.Tak doufám,že to bude mít stejný průběh jako u Vás a až si to sedne tak se dusičnany dostanou do normálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 11:46 Muž Surdo [35] Re: Mislow
Netvrdím že v filtri nemôže prebiehať aj odbúranie no3 ale je to z cela zanedbateľné
Ale v každom prípade je no3 vyšší na výstupe ako na vstupe aj keby bol filter oveľa vedši. Inak ešte ktomu objemu filtra JBL ma 12l kocka molitanu na nasavany (10*10*24) 2,4l
Druhy molitan na čerpadle atman opäť 2,4l plus ktomu je tam ten pacific sun s objemom 2,6l
Dokopy teda 19,4L
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 11:38 Muž Yirka [9126] Re: zervan
Potvrzuji tvá slova.
Když jsem zakládal nádrž, také bylo NO3 vyšší po dobu asi půl roku, než vzrostla a usadila se veškerá vegetace.
V tu dobu mi pomohla pistie a hlavně egeria densa. Ta měla přírůstky až 30cm za týden, pistie měla růžice více než 10cm. Jak se vše usadilo, egeria i pistie přestaly jít, takže šly z nádrže ven.
Tento způsob se mi také zdá přirozenější, než tam třeba cpát další chemii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 11:32 Muž Mislow [304] Re: zervan
Tak netvrdim, ze tyto bakterie tvori hlavni podil bakterialniho sveta ve filtru, coz ale neznamena ze tam nejsou vubec. Ne vsechny bakterie, ktere kyslik nepotrebuji ke svemu zivotu, tak nedokazou jeho pritomnost tolerovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2016 10:45 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Mislow
Ono je to síce pravda, ale bude sa to diať v minimálnej miere (i keď niektoré filtračné médiá sa tým chvália, napr. JBL MicroMec), pretože na denitrifikáciu je potrebné anaeróbne prostredie bez prítomnosti kyslíka, čo v bežnom filtri samozrejme nie je (totiž nitrifikácia, naopak, kyslík potrebuje). Takže prakticky (v nezanedbateľnej miere) tie dusičnany likvidujú akurát rastliny, ak človek nemá špeciálny anaeróbny filter.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 10:41 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Mislow
Ještě nikdy jsem si nevšiml bublinek unikajícího dusíku a ani někde jinde ho asi ty bakterky neukládají, nic mi ve filtru neroste. Kytky ho používají ku stavbě pletiva, tam tu masu je vidět (hlavní stavební prvek je uhlík), ale ve filtru nic přibývajícího není.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 10:21 Muž Mislow [304] Re: DavFM, Surdo
Zajiste mate oba pravdu, jde o hlavni proces, ktery se ve filtru deje, ovsem pri tomto procesu nedochazi pouze k rozlozeni amnoniaku a dusitanu na dusicnany, ale i k redukci techto dusikatych latek, protoze bakterie nevyuzivaji pouze kyslik, ktery potrebuji, ale i dusik, proto objem filtracnich medii ma svuj smysl v akvariu. Krom toho jsou ruzne druhy bakterii, i ty co "rozbiji" NO3 na volny dusik, ale je pravda, ze nebudou hlavni soucasti filtr. medii, nicmene nejde pouze o rozklad sloucenin, co se ve filtru, ci substratu deje. :-)
PS: Presnejsi by bylo asi napsat, ze zvysenim objemu filtr materialu docilime odbourani mnozstvi amoniaku jeste pred tim nez se z nich stanou dusitany a pak dusicnany, takze vysledkem bude porad ubytek dusicnanu jako konecneho produktu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2016 07:44 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Mislow
Neuživíš se výrobou dusíku, protože tvůj filtr pouze preměňuje amoniak na dusiTANY a ty dále na dusičNANY. Jedovate sloučeniny přeměňuje na sloučeninu méně jedovatou. Dusičnany jsou jedovaté až při vyšších koncentracích, v běžném akváriu je navíc využívají rostliny a přebytek zlikviduješ výměnou vody. Toto je hlavní důvod, proč dělat pravidelné výměny vody. Žádným běžným filtrem, byť sebevětším, dusičnany z vody neodebereš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2016 07:33 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Surdo
IMAC HP 555
to je ta pryskyrice, ktera umi zamenit dusik asi za sodik (regeneruje se beznou kuch.soli, takze asi sodik)
To co kupujes, ty ruzne vrecká, tak to je tahle pryskyrice za dost vic penez.
Video o tom filtru,ktere sem nemohl najit, nebo spis o patrone s touto pryskyrici, najdes v tomto vlakne, tak o 5-6 stranek z5.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 01:46 Muž Surdo [35] Re: Mislow
Filtrácia je dostatočná. Ale NO3 z vody nedostane ani keby mala 100l ak by nedošlo k denitrifikáci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 01:32 Muž Mislow [304] Re: Surdo
Jdi na forum o Malawi, za me mas slabej vnejsi filtr. Spis by to chtelo 20 l objem filtru, ale jak rikam, zeptej se na spravnym foru :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 01:10 Muž Surdo [35] Re: Mislow
Su tam dokopy 3 filtre, aj vnutorny. A áno stále si myslím že nitrifikačne baktérie sa No3 ani nechitia.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 00:59 Muž Mislow [304] Re: Surdo
Aaaaale, si myslis, ze jako dusicnany jsou pro baktosky nestravitelny? :-D Mi nefunguje filtrace, pac mam na konci vic dusicnanu nez na zacatku, nakonec se zacnu jeste zivit vyrabenim dusiku .... hmm
Koukal jsem na prezentaci, filtr neni spatny, ale k Malawi tveho objemu bych osobne volil 20 l canyster vnejsi filt, prutok slusnej, filtr objem uz horsi pro Malawi. Mozny reseni by bylo poridit pridavny vnitrni filtr. Pak se uvidi jak to pujde, ale je to jen nazor. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.12.2016 00:55 Muž Surdo [35] Re: Mislow
potrava pre ne su dusitany No2 a následne pomocou tích zazračnych bakteriek vznika z dusitanov-dusičnany (z no2 vznika no3)čiže na konci filtra bude vždy hodnota no3 vedšia ako na vstupe inak ti ten filter nefunguje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 00:40 Muž Mislow [304] Re: Surdo
Bakterie ve filtru ci jinde vemou veskery dusik, otazka premeny amoniaku je dalsi vec, nejsem chemik, ale muzu te ujistit, ze pokud jsou dusicnany vysoky, tak urcite ti baktosky ve filtru ci v akvariu pomohou, pac to je pro ne potrava. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 00:34 Muž Mislow [304] Re: vaaclav
Ahoj, proc si myslis, ze denitrifikacni filtr se musi vyrobit? Omlouvam se, snazim se nacist odkaz, ale mam ted naky problemy s Pc. Kazdopadne je otazka, proc by na likvidaci dusiku nestacily baktosky ve filtru atp., kdyz ty dusik k zivotu stejne potrebuji? Proto ho z vody berou a proto je tam v biomolitanu mame. :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 00:27 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mislow
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 00:07 Muž Surdo [35] Re: Mislow
aj vam posielam odkaz cs.wikipedia.org/…
presne na toto mame vsetci filter v akvariu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2016 00:04 Muž Mislow [304] Re: Surdo, Maq
Posilam vam tu odkaz, snad se lepe pochopime. Bakterie, ktere jsou ve filtr mediich, ci v substratu, dusik vyuziji ke svym vlastnim potrebam, bez dusiku by se "udusily", tim ho odstrani z vody a tim i snizi dusicnany v akvariu, proto mame taky filtry. cs.wikipedia.org/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 23:55 Muž Surdo [35] Re: Mislow
substrát ak je myslene dno tak toho tam nieje toľko aby tam prebiehala denitrifikácia a rôzne media do filtrov ktoré to že praj dokážu pri tak vysokom prietoku aký je to aj tak nedokážu alebo len minimálne
preto uvažujem nad tým Seachem de*Nitrate že by som ho dal do Pacific Sun MR9050 a uškrtil mu prietok na 200l/h
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 23:49 Muž Surdo [35] Re: Maq
to že no3 vznika práve vo filtri viem
a áno zeolitov je viac a ak sa neklame zákazník tak mam správny ale aj tak produkcia No3 vyhráva nad absorbovaním
už som rozmýšľal aj nad denitrifikačnym filtrom s použitím Seachem de*Nitrate
Nemá niekto skúsenosti s týmto médiom.
Edit: Posilam vam tu odkaz, snad se lepe pochopime. Bakterie, ktere jsou ve filtr mediich, ci v substratu, dusik vyuziji ke svym vlastnim potrebam, bez dusiku by se "udusily", tim ho odstrani z vody a tim i snizi dusicnany v akvariu, proto mame taky filtry cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 23:36 Muž Mislow [304] Re: Maq
Ahoj, coz takhle denitrifikace pusobenim bakterii ve filtr. mediich? Ci v substratu apod. ... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2016 23:26 Maq Re: Mislow, Surdo
Dusičnany jsou konečným produktem nitrifikace, takže silnější filtr (objemem či průtokem) sám o sobě nepomůže.
Pomohou speciální filtrační média, což Surdo ví.
Není ale zeolit jako zeolit, a i některé výrobky jsou zeolitem, i když se to z názvu nepozná. Nepoužívám to, takže praktickou zkušenost nemám, ale teoreticky mohou být mezi různými zeolity náramné rozdíly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 22:55 Muž Mislow [304] Re: Surdo
Ahoj, u Malawi je to horsi, vetsinou je to bez rostlinek, takze tim tento spotrebitel NO3 odpada, proto take pro Malawi by mel byt filtr o dost vykonnejsi nez u jinych srovnatelnych akvarii, nekdy se pouziva i kombinace vnitrniho a vnejsiho filtru. Coztak si udelat prezentaci k lepsi rade zucastnenych? ;-)
PS: Vykonnosti filtru nemyslim jen prutok vody, ale i objem filtr. medii. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 18:51 Muž Surdo [35] Re: DavFM, dudak
zeolit som skúšal no učinnost velmy slabá
ClearWater mam v filtri ale do 24h mierne hodnoty klesnú a po 24h zase začnú stupat
teraz je na ceste www.akvaobchod.sk/… je to to iste ako ClearWater len vo vedšom balený a za rozumnú cenu
uvidím ako to stým no3 pohne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 17:23 Muž dudak [1885] Re: Surdo
ClearWater do filtru
www.discusplanet.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 17:11 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Surdo
Zeolit do filtru. Nebo existujou i nejake pryskyrice co to umi, nedavno sem nekde videl pekne video, ale nemuzu ho ted najit.
rybicky.net/forum/1116-zeolit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 16:55 Muž Surdo [35] – No3
Sorry ze vam do toho skacem ale aké možnosti zníženia no3 by ste odporučili mne do malawi akva vstupná voda má hodnoty cca 50mg/l a voda v akva už po troch dňoch cca niečo viac ako 80mg/l merané JBL testom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 16:07 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: zervan
Díky za nabídku. Taky jsem si říkal, že bude moc velká. Ale zatím není (Wendy2 ji měla též v malém akva). Řekl bych, že bude stejně drobná jako ta Salvinia. Počítám, že tam prozatím nechám malé kusy, aby odčerpaly přebytečné živiny.
Ze Slovenska posílat sáček určitě nemusíš, ikdyž si toho vážím. Jednak by to vyšlo minimálně stejně, jako cena, za kterou se to dá sehnat v Brně taky a druhak by to teď i pomrzlo :-)
O víkendu tu máme burzu, tak se po něčem podívám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2016 11:47 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Passenger77
Pistia mi na 30 l príde príliš veľká, ale veď jedna vojde :) Môžem odporučiť Salvinia minima (rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_minima) - ak by nemal nikto v okolí, kľudne dám do obálky zopár a pošlem, sa rozrastie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 10:15 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: romant
Tak jsem díky Wendy2 a ještě jedné akvaristce (mimo tento portál) udal 2x Neonky a 2x Platy.
Zároveň jsem na revanš dostal několik kvítek a mezi nimi i Pistii, která už plave v nádrži. Věřím, že teď s Dusičnanama pohnu výrazně směrem dolů.
Bohužel je teď akvárko trochu smutné, ty Ohnivky mají tendenci plavat v porostu...a krevet je pár...časem budu muset stejně něco dokoupit, aby se na to dalo dýl koukat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 20:35 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: Maq
Už jsme se o tom bavili a já vím, že je to dobrý názor. Ale taky je pravda, že to na ty moje řasy (štětičkovou a zelenou vláknitou) celkem zabírá, byť je neodstraní.
Trošku mi to už do sebe začíná zapadat - jelikož vodu měním za novou s vysokou hladinou NO3, tak mají řasy furt co žrát :)
Wendy2 mi nabídla za ty Neonky Babelku, tak to snad trochu srazím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 20:34 R Muž romant [27987] Re: Passenger77
Doporučení zmiňovaného kolegy je i mým názorem. Je zde samozřejmě i možnost, že to nebudeš řešit vůbec a necháš věci tak jak jsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 20:29 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: romant
Díky za odpověď. Co se týká těch kapkových testů, doporučuješ stejné značky jako citovaný kolega nebo můžeš doporučit nějaký ověřený, dostatečně přesný test? Jde mi samozřejmě taky o peníze - teď jsem se vydal za ty eSHa testy a musím koupit další - kde je ke všemu možné předpokládat, že je využiji jen párkrát a pak již bude stačit ten papírkový... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 20:29 Maq Re: Passenger77
Je to maličký objem vody, s maličkým vnitřním filtrem - já bych tam ten glutaraldehyd nelil nikdy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 20:01 R Muž romant [27987] Re: Passenger77
Do té doby než bude ta hodnota určena přesněji bych jenom měnil vodu bez jiného přihnojování, či používání desinfekce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 19:43 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: romant
OK, zvážím to, za týden máme další Akvaterra burzu v Brně a určitě by to zpřesnění chtělo.
Ještě bych Tě požádal o Tvůj zkušený názor na to hnojení v mé situaci:
Profiplants complete (bez dusičnanů) - ANO / NE
Glutaraldehyd zvané tekuté CO2 (na potlačení řas - i vzhledem k vysokému NO3) - ANO / NE
Díky moc
D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 19:27 R Muž romant [27987] Re: Passenger77
Ano, na ukázku nějakého trendu je to solidní test, ale na přesnější určení bych volil nějaký kapkový test.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 19:15 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: romant
Měřím to tímto:
uprava-vody-testy.heureka.cz/…#
Jak jsem už tady někde psal, je to rada jiného zkušeného akvaristy tady na fóru ("Testy vody" z 31.3.2014):
Silent [5736]
Pokud papírky tak jedině od eSHa, JBL nebo Tetra. Ty mám vyzkoušené a otestované podle kapkových testů. Přes mou počáteční nedůvěru na orientační měření bohatě stačí.

Ostatní veličiny mi dost sedí s tím, co mám mít ve zdroji, byť to nezaručuje přesnost i u této veličiny. Nesmysl je ta škála v mg/L = 0 - 10 - 25 - 50 - 100 - 250 - 500mg, copak při dvou posledních hodnotách něco přežije?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 18:56 Muž Mislow [304] Re: Passenger77
Mozny to je, ja s tabletkama do substratu nemam zadnou zkusenost, nikdy jsem je nepouzil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 18:04 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: Mislow
Tabletku (kapsli) jsem použil jednu poprvé a je to půdní hnojivo. Předpokládám, že se obal pod kvítkem rychle rozpustil a teď je tam jen ložisko s hnojivem (jako bych tam dal ten Deponit mix taky).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 17:57 Muž Mislow [304] Re: Passenger77
No psal jsi neco o tech tabletkach, to profi plant bych asi pouzival dale, pac dusicnany neobsahuje. Jinak vstup 40 plus filtrace a spotreba rostlin, pokud jednou za tyden vymenis cirka 20 - 30 % vody s timto obsahem dusicnanu v dobre zarostlem akvarku, tak ti to nakonec ani nebude stacit. Samo akvarko musi byt neprerybnene a vse tak jak ma byt. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 17:52 R Muž romant [27987] Re: Passenger77
Jak průkazné je to měření, čím to měříš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 17:41 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: Mislow
Fotka k příspěvku Hnojení můžu vysadit, což o to. Ale není mi jasné, jak současné hnojivo bez dusičnanů a fosfátů zvyšuje jejich množství ve vodě? A pak si nejsem jistý, jak mám cílové hodnoty ~20mg/L dosáhnout, když vstup=40... :-O
Popřemýšlím o těch plovoučkách (aspoň dočasně) a nebo ještě jsem někde viděl doporučovat toto:
www.sklorex-akvarium.cz/…
Jenže to bych si k tomu musel koupit spec.vložku místo filtrační vložky, kam bych toho trochu nasypal.

Než to nafotím na foťáku a dám do prezentace, tak přidám rychlou fotku z mobilu...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 17:02 Muž Mislow [304] Re: vaaclav
No hlavne neverim, ze by tam mel ke 100 mg/l No3 a ryby by nescipaly, myslim ze hladinu tam ma vysokou, ale ne az tak, ja temhle papirkovym testum s rozmezim 50 mg moc neverim. Navic psal, ze akvarko je o dost vic zarostle nez je v prezentaci. :-)
PS: Pokud myslis tu vstupni vodu s koncentraci 40 mg/l, tak mozna uz nebude potrebovat hnojit, max. naky mikroprvky ci fosfor, ale rostlinky by si s tim mely poradit, samo kdyz se to bude navysovat hnojenim, to je neco jinyho. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 16:55 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mislow
Ty si myslíš že rostliny dokáží spotřebovat tolik NO3 aby to tak výrazně kleslo? :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 10 11

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18861x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8330-jak-snizit-dusicnany-no3?od=201