Jak snížit dusičnany (NO3)
Když já mám ten problém, že jsem to akva už koupila s rybkama a mezi nima je i drobnoústka trpasličí. Po přidání "naší kvalitní" vody mi dnes jedna umřela a mám obavu, že je to důsledek těch zatracených dusičnanů. Ostatní jsou zatím v pohodě, ale jak dlouho...
Takováhle hodnota není nikterak tragická a je pro kytky svým způsobem požehnání. Pokud to nevadí rybám, tak bych to neřešil a hnojil jenom tou vodou, taky to tak dělám, mám vstupní hodnotu kolem 50 mg/l.
Kytek mám habaděj, ale když měním vodu, tak vlastnš leju do akva vodu s tak strašnou hodnotou dusičnanů. Mám obavu, že kytky nebudou stíhat.
Prosím o radu, jak v akva snížím dusičnany, když vstupní voda z kohoutku je téměř na 40!!!
Dusitany mám v pohodě.
Starší reakce
díky za radu , to akvarium jsem zakládal někdy přelom 08 -09/11 , šel jsem k jednomu pánovi pro ryby zeptal se mě kolik mám litrů , a řekl mi to je tak na 100 rybek , ale ono to tak nebylo , ale jak říkám byla to spíš moje hloupost , že jsem si nic nepřečetl a věřil , teď to mám asi tak na hraně asi 50 rybek vesměs Tetry , tetrazony , pancéřníčky, ancistrus
...teď jsem to doměřil, testem od Rataje, ukázalo mi to 50mg /l možná víc...
Zkuste jiný test.
Pokud je to akvárko skutečně založený tak jak je napsaný v prezentaci a ta nádrž není moc zarybněná(info tam není), tak ten filtr není minimálně půl roku vůbec nutný ani otvírat. To, že se jeho výkon sníží cca o polovinu je normálka je to teprve znak toho, že je filtr dobře zajetej a k čištění to chce přistoupit až když je ten výkon ještě menší než poloviční, jinak je to kontraproduktivní opatření. Náplně neprat nikdy všechny, ale postupně.
Filtr se opravdu čistí až když se průtok zpomalí a v akvarijní vodě ne v chlorované.
jasný , zkusím ale docela mě to mrzí protože bez něj to bude divné ...ikdyž jsem na začátku
aha , takže chvili počkat a kdyžtak asi ven co ? Václave ještě snad já filtr čistím jen když se mi zdá že se sníží průtok , nechci do toho moc zasahovat , vyčetl jsem tady něco o bakteriích atd . ( jsem začátečník ) je to správně ? jo a ješte přidel jsem 4 tetrazony a 3 tetry kolumbijské
Zkus ten kořen vyndat a uvidíš, jestli je to tím, ale docela bych si na něj tipnul.
no PH mi ukazuje 6,8 ( kapkový test ) a KH 5 , ještě jedna věc přidával jsem kořen na pozadí mohlo by to mít vliv?
Jo a bublám bublinu za 3 sekundy , kytky mi bublají , hlavně tedy ludwigia , h. difformis, a c.carolina.
Něco děláš blbě, Při tak silném světle a CO2 by jsi musel mít NO3 na nule. Jak jsi na tom z bubláním a pH + KH?
Změna vstupní vody, použít tu pistiti, ověřit měřením třeba jiným testem, že je ta hodnota správná. Dotázat se dodavatele vody na aktuální hodnoty.
no jasný , ale jak to dostat z toho akvária ? chjo
píšu nahoře , pmdd bez KNO 3 , a plovoucí kytky už nějákou dobu mám....
tak buď je chyba v testu nebo v té vodě, ale jestli je z vodovodu tak by neměla mít víc než 50mg/l
Jestli máš to PMDD jednotlivé složky, tak vynech tu s dusičnany.
Pokud můžeš, sežeň si plovoučky Pistie, ty žerou dusičnany opravdu dobře.
včera jsem odkalil , a vyměnil 50 litrů , filtr jsem nečistil , má to vliv?
no tak teď jsem to doměřil , testem od rataje , ukázalo mi to 50mg /l možná víc , v podstatě stejné jako u vody z akvária
, tak teď jsem teda bezradnej
a čistil si filtr nebo odkaloval?
jdu na to, podle rozboru na netu by měla mít 25 mg
zkus změřit i vodu kterou si tam nalíval
PRosím o radu , včera jsem měnil vodu 50 l , mám 200l akvarium , dnes jsem změřil NO3 a bum mám >50 mg / l , zároveň s tím se mi dělá řasa na koncích lístků , flitraci mam Fluval 205 bez uhlí , krmím opravdu akorát , hnojím tak 4 dny v týdnu po 3-4ml PMDD bez Kno3 , mám plovoucí kytky a docela dost stonovek , jinak kytky docela rostou ale ten test mě docela vyděsil , přitom předchozí měření ukázalo kolem 20 mg/l
Starší reakce
Starší reakce
Pestujem si nejaký druh palmičky, podla môjho názoru by mala byť z rodiny
Chlorophytum, podobá sa na
Chlorophytum borivilianum. Jednu mladú rastlinku z výhonka pestujem úspešne v podstate len vo vode už asi 2 mesiace. Rastie v podstate pomaly, tak ako aj v kvetináči.
Dlhšiu dobu už plánujem akvárium bez rastlín. Týmto vláknom ste mi vnukli nápad - vyrobiť si komorový filter, v ktorom by bol v každej komore na vrchu najhrubší akvacit. Do toho by sa zakoreňovali tieto malé rastlinky. Napriek ich nie príliš rýchlemu rastu by vo väčšom počte podla mňa mohli byť celkom účinné..
Vodu testuju testy od Aquaru. Předpokládám, že to tak bude, protože jak už jsem psala, vstupní voda má 30mg/l. Vadí mi to jen proto, že mi roste ruducha, a to vlastně od založení akva neustále. Někdy víc, někdy míň. Teď měsíc zkouším kvasnice a je vidět, že to rostlinám opravdu prospívá. Už se pomalu zmátořují (divný slovo, ale nevím, jak to líp napsat
) a doufám, že ta ruducha úplně zmizí. Zatím jí tam mám a tak koumám, jak bych tomu mohla ještě pomoct.
A co ty testy??? Opravdu jsou přesné??? Taky jsem nějaký čas zkoušel měřit hodnoty vody. Stejný vzorek, 3 měření na NO3 najednou ve 3 nádobkách, stejný postup s jiným výsledkem. Ve vstupní vodě jsem měl v jedné NULU a ve druhá zářila jak ruská vlajka.
Pokud ti akva funguje jak má a rybičky jsou zdravé a spokojené , tak nepanikař a nestrkej do akfa žádné pokojové kytky.
Zkus na stránkách firmy, která vám dodává vodu pohledat její hodnoty a parametry.
Na ja, a ja si predstavoval, ze bude mit kytka normalni koreny v akvarku a zbytek bude lezt po stene pokoje ;) . Jenze jsem si precetl na webu, ze Scindapsus ve vecne promocenem substratu zezloutne a odhazi listy - tedy pokud ty stranky nekecaly. Dik za napad s filtrem.
Psal jsem vzdušné kořeny kterými saje vlhkost, ne celou kytko.. Jako celou kytku bych dal.. Kelímek od jogurtu s dírkami do toho šáchor a zasypat štěrkem a to postavit do filtru.. Já to tam měl postavené na filtrenu, že to celé nebylo pod vodou...jak se rozrostl tak sjem ho dal holkám do pokojíčku které ho okamžitě umořili...
Ze jsou ty napady od JuraS desne nakazlive? Aspon mne to tak prijde. Premyslim, kam vyvrtam do stojanu diru, aby ten Scindapsus mohl rust primo z vody v akvarku a vymyslim mrizku na zed
. Skoro se uz bojim si jeste neco precist... BTW, nasel jsem kdesi na webu, ze je Scindapsus (Potos) jedovaty pro krecky. Jako kluk jsem mel andulku a ta tuhle kytku zlikvidovala, ozobala vsechno listi na metrech a metrech slahounu, moc se ji to libilo - a neotravila se. Mam se jedovatosti tehle kytky ohledne akvarka nejak bat? Poradi nekdo?
Díky za rady. Nejdřív zkusím tu Pistii, to bude nejjednodušší řešení a když to výrazně nepomůže, tak nějakou tu kytku. Ten scindapsus mám snad dokonce doma...
U mě to tak fungovalo a psal jsem to tady před časem...stačila stagnující kytka scindapsus
www.google.cz/…
která v malém květináči přerostla a hlína nestíhala dávat živiny..jeden oddenek jsem strčil do filtru a stonovkám začali pomalu odumírat lístky...i žabinec se začal ztrácet (kvůli němu jsem to dělal) nicméně když začali stagnovat echináči a žloutli jim listy šla kytka z filtru..kolik ale udělala nových listů a desítek centimetrů šlahounů to ani nevím, raději jsem ji ostříhali aby jí květináč stačil...jinak je tady jedna presentace akva kde má do nějaká 300 akva s terčovci strčený vzdušný kořeny od filodendronu a v pohodě...
...vycucnou ti přebytečné živiny z akva tak, že budeš muset přihnojovat...a máš po řasách nato šup...
Geniální!
A přitom tak jednoduché...!
můžeš to vyřešit i tak, že nad akva dáš pnoucí rostliny a jejich vzdušné kořeny dáš do akva...kytky nemusíš hnojit a skoro ani zalívat...velmi dobrý vycucávač živin je šáchor a ten se dá dát i do akva a je dost hezký...
Největší žrout NO je vodní Hyacint, ale při jeho rozměrech si jej do akva málo kdo dá. Druhým nej žroutem je Pisttia je to skoro 1mg za den. Samozřejmě že u větší rostlinky. Zato jich můžete mít víc. V nádržích kde je máme je NO nedostatkové zboží.
Ta Tva metoda s externi kytkou se mi moc libi, akorat si tak rikam, nechtelo by to spis dve hadice a tu vodu tam hnat dokola cerpadlem, asi jako filtrem?
přesně prostě kytky musí sát živina z vody a tím že propojíš akva s petkou tak budou tahat živiny z vody v akva...
Já tam mám taky plovoučky a ještě sháním tu Pistii. Uvidíme... Teď tam mám i spostu stonkovek jen tak, plovoucích, protože je není kam zasadit..
Můžu zkusit, nemám s tím problém... Jen teda nemám kam postavit tu láhev, ale to se nějak vyřeší. Jestli to dobře chápu, postavím lahev tak, aby hladina vody v petce (třeba ze 3/4 láhve vody) byla zároveň s hladinou v akva a dám tam ty kytky. Asi mají být z části nad vodou ne? A ty kytky si budou tou hadicí ty živiny nějak cucat nebo jak?
No taky nerad zasahuji do akvarka az tak radikalne (chemie), ale kdyz to uz nejde jinak... Nasel jsem jeste HAGEN GREEN X, to se da z akvarka zase vytahnout (kdyz se to da treba do filtru), coz se mi zda jako vice vratna metoda. BTW, v akvarku mame Pistia stratiotes a Ludwigia repens, je to plevel (hlavne ta Pistia), roste to jak silene, a tak si myslim, ze je to ve spoluucasti s biofiltrem pekna pumpa dusiku z vody - staci tu Pistiu neustale vyhazovat
.
Záleží hlavně na pochopení celé problematiky..tak třeba..vezmeš pet láhev od sodovky s větším otvorem..takové ty širší hrdla.. postavíš ji za akva a hadicí vytvoříš spojené hladiny..no a do petky strčíš šáchor, kytku "bláznaů, filodendron, monsteru..prostě kytky žíznivky...vycucnou ti přebytečné živiny z akva tak, že budeš muset přihnojovat...a máš po řasách nato šup...
Chemii nepoužívám, spíš jsem měla na mysli míchat vstupní vodu s dešťovou nebo teda z RO?
Snažím se krmit málo, dávám špetku jednou denně, 1x týdně nekrmím. Trápí mě to v souvislosti s tou ruduchou, to spolu souvisí nebo ne? Nemůžu se jí zbavit. Obrůstá kytky a to se mi vůbec nelíbí. Nějakou zelenou řasu přežiju, ale tahle štětka je fakt hnusná a odolná...
Da se koupit >>Tetra Aqua Nitrate Minus<<, ale nikdy jsem to v ruce nemel a nic vic, nez ze to existuje, o tom nevim.
Nic, neni to zadna katastrofalni hodnota. Mozna mene krmit, pri primerenem krmeni by nemelo tvuch par ryb versus podle fotek slusne rostouci rostliny mnozstvi N takhle zvysovat, spis naopak.
Pokud chces snizit, nic jineho rozumneho nez doplnovat a redit RO vodou ti asi nepomuze.
Ale myslim, ze omezeni krmeni by to vyresit melo, v takhle zarostlych akva se N spis nedostava, nez naopak.
Ahoj, mám problém s dusičnany, které mám pořád nad 40 mg. Problém je, že i ve vstupní vodě se pohybují kolem 30 mg/l. Co mám dělat, abych je snížila? Bližší info o mém akvárku mám v profilu. Mám problém s řasama, které se mě drží od zařízení akva. Už nevím, co mám dělat...
Děkuju za všechny rady.
Starší reakce
Ja myslel dnovy rost pod cely dno akvaria.
Už plánuji dnový rošt na odsávání kalu z první komory..řeším jestli slepit něco s abs cedulek "unikový východ", "zákaz kouření" a podobných a nebo z laminátové desky a nebo se pouhlédnout po něčem v kuchyni..potřebuji 14,5 x 8 cm x 1 na výšku...
Přidat reakci
1 ...... ...... [10] 11
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18935x