Test NO3
Nevím, test jsem opakovaně ověřoval na vzorku se známým obsahem dusičňanů a lišilo se to cca o 15mg/l, odhadem podle vzorku i z destilky. Úplně nový test nebyl. Když budu potřebovat změřit "přesně", tak se raději obrátím na profíky v laboratoři. Naštěstí nepotřebuji a asi ani hned tak potřebovat nebudu
Tak už jsem si žádný test dlouho nekoupil ale mě jak sera tak jbl měřily celkem spolehlivě.
A proto jsem se vrátil k Sera NO3
měl jsem to obdobný
"Kapací" -v podstatě žádnej. Činidla podléhají degradaci v čase-a při současných teplotách-teď jsem jeden relativně nový JBL vyhazoval. Stejně to ale bude i u jiných výrobců,spíš ještě hůř.
0 29.07.2023 06:55 Akvareefpi Vie niekto poradit kvalitny NO3 test? Doma som mal od JBL ktory vzdy nameral max 3-5mg/l a ked som si dal rozbor tak mi ukázal az 27mg/l.
Starší reakce
S JBL NO3 testom mam rovnakú skúsenosť. Od otvorenia balenia veľmi nízke nereálne hodnoty.
SERA NO3 test spočiatku meral rel. dobre (porovnané s kalibračným roztokom). Nízke hodnoty začal dávať až po pár mesiacoch od otvorenia.
2 21.02.2023 12:58 doda [151] Teď sem provedl srovnání testů
www.rostlinna-akvaria.cz/… a
www.rostlinna-akvaria.cz/… . Testoval sem kohoutkovou vodu ve které se NO3 pohybuje v průběhu roku mezi 25 - 40 mg/l . Test JBL naměřil 5mg/l a sera 25mg/l . Testy nejsou prošlé a ani jinak znehodnocené . Samozřejmostí je přesné dodržení návodu .
Starší reakce
Děkuji za příspěvky koupim nový test.
V rámci zdejší diskuze a článků jsem se dočetl, že na NO3 je Sera přesnější než JBL. Naopak jediný přesný test na draslík je od JBL. Na fosfor to může být Sera nebo JBL, Sera má testy levnější.
To asi může, JBL NO3 test funguje dobře.
Chce to nový test NO3 od Sera. Nebo si zaplatit laboratorní měření.
Mám test TETRA ale už 7let prošlý. To asi bude tím?
A jaký test na NO3 používáš? Buď bude chyba v testu, nebo obrovská koncentrace NO3 ve vstupní vodě.
Vodivost je 005TDS v Akváriu mám 122TDS
Buď ukazuje test nesmysly, nebo je ve vstupní vodě nad 100mg/l NO3
Nebo RO nefunguje správně, jaká je vodivost vody za RO?
Dobrý den. Mám prosbičku dělal jsem test mé vody z RO a divil jsem se že mi test. roztok ukazoval spíš tmavě žlutou barvu něco kolem 25mg/l. To je asi špatně????? Čím to????
Starší reakce
Jj, tak jsem přišel ke správným popisům symbolů. na stránce
www.jbl.de/… jsou vlevo nahoře a po najetí myší se objeví bublina s popisem. Takže ten "kapr" s číslováním je pro sladké vody, tedy akvárium. Ten "lachtan" je kapr KOI při pohledu zvrchu pro jezírka a dolní proužek s číslováním a symbolem hvězdice je pro slanou vodu.
Množství NO3 je různé ve sladké a ve slané vodě?
U prvního pruhu s číslováním vidím kapra, takže to by mohla být jezírková voda.
U prostředního pruhu je nějaký lachtan nebo co
a u spodního pruhu s číslováním hvězdice. To by mohla být ta slaná voda.
Taky by to mohli líp popsat.
A ta dvojitě číslovaná stupnice? Nikde jsem nenašel vysvětlení.
Přeloženo z JBL.de pomocí Google: Která ze tří stupnic na barevných kartách symbolizuje zkoušky vody slanou, sladkovodní a zahradní jezírko?
koi kapr = zahradní jezírko
(angel fish) andělská ryba = slaná voda
(discus) diskem = sladká voda
Žádný discus na letáku nevidím.
Starší reakce
Odměrka v nových sadách je úplně stejná, jako ve starých. Zřejmě jim došlo, že při destu dávat dvě odměrky prášku, které se nikdy zcela nerozpustí, je blbost. Jedna se rozpouští lépe. Barvy jsou také stejné.
Pozdravujem, mám otázku k JBL testu na NO3. Používam ho roky, teraz som si (ako obvykle) kúpil nové náplne, lenže sú iné. Nejde o iný dizajn nálepiek, ani o bezpečnostný uzáver prášku, ale na prášku som si všimol pokyn dať jednu veľkú odmerku (lyžičku) prášku, na starom sa dávali dve. Lenže sa mi nezdá, že by vo fľaške bolo prášku menej, takže otázka pre tých, ktorí si kúpili komplet nový test a mali predtým aj starý: je priložená odmerka na prášok rovnaká ako stará alebo je väčšia? Prípadne líši sa aj niečo iné, napr. farebná škála a podobne?
Starší reakce
I JBL kapkové testy jsou dobré
Používám Sera NO3 a jsem spokojený
Ahojte jakým testem nejlíp změřím NO3?Mám tester tetra 6in1 a hodnota je defacto po 3 týdny stejná a to 2x týdně měním cca 40-50l vody z toho jednou řádně odkalím dík za info. Nvm totiž jak sou spolehlivé.
Starší reakce
Vzala jsem to od Seachemu, tak uvidíme. Aspoň to vyzkousim. Do kvasnic se zatím bojím, ale taky bych to chtěla jednou zkusit. Co tedy budeš dávat...KNO3?
No nemyslím že ti tekutý co2 pomůže, ale já vím prd, ostatní budou vědět
Ta mi roste taky, ale je taková zeleno-žlutohnědá. Před tím byla krásne zelena. A v pohodě mám mechy a ještě egerii densu. Jinak je to bída. Pořídila jsem tekute CO2+dropchcecker. Tak třeba mi zabere to. Když ho tedy bude malo. Jsem zvědavá kolik ho tam vlastně je.
Ale já řasy zatím nemám, no2 mám 0 a no3 se zdá taky
tak tam nějaké dodám podle rad zde a uvidím
Ahoooj, koukam, ze jsme na tom zase nějak podobně. Já jsem s NO3 podle Rataj. testu na 5mg. A to jsem byla před dvěma týdny na 15mg. Echinace...stejný problém. Rasy...taky.
. Rostlinky začaly stagnovat...taky. Zatím čekám. Hnojit...bojím bojím
Vaclav Ti radí dobře. Sanytr - dusičnan draselný - KNO3 je nejlepší řešení, pokud Ti opravdu chybí dusík a draslík. Snad jo. Tohle není tak těžké, opravdu ne. Těžké věci s hnojením vypadají jinak!
Ale "hnojit" krmením - to je zrovna dobrý způsob, jak si nadělat na řasy a bordel vodu.
Když budeš mít 0 NO3 tak se těšit na řasy taky můžeš.
S PMDD mám obavy, nemám s hnojením zkušenost, tak se bojím řas a podobných jevů
Magu, co by jsi mi doporučil ty za postup, navíc na echináči jde vidět asi i nedostatek draslíku, ale ten jsem už objednal, tím prý nic nezkazím. Já jsem teď vyhodil tu pistii, jelikož si myslím že mi je žere ve velkým a teď už nemá skoro co, logikou věci jsem si odvodil že když tak velkého spotřebitele vyndám tak se situace zlepší pro ostatní.
Jak tu situaci popisuješ, nedostatek dusíku by to být mohl.
Sanytrem nikoho a nic nezabiješ, pokud se ho naučíš správně dávkovat.
Ty a nezabiju s tím ryby?
Je to 4 dny co jsem odkaloval, nechci to přerybnit, už tak mi někteří píšou že tam toho mám dost tak nevím, test je sice od Rataj, ale na druhou stranu jsem dělal dva a každý v jiným akváriu u jednoho 10mg u mě téměř 0mg, pravda je že kytky spíše stagnují od doby co jsem vyndal paví oka a pár dní na to dal pistii, pistie první 3 dny prosperovala a pak najednou stop. U toho akvária s 10mg vše roste i s pistii
tak nevím co s tím. Pokusit se vyndat pistii a nechat no3 pro ostatní? Objednal jsem si nedávno další kytky paradoxně, s tím že kytek není nikdy dost a teď nevím jak je uživit
Můžete si pomoct tím že si v drogerii koupíte sanytr (na nakládání masa) neboli KNO3
www.almipraha.cz/… je sice v potravinářské kvalitě s nějakou nerozpustnou příměsí ale používal jsem ho úspěšně roky. 20g rozdělat ve vodě (kávová lžička je asi 6g)a trochu dávkovat do akvária. Výhoda je v tom že je v tom poměrně dost draslíku který rostliny taky můžou.
Pokud test nekecá, tak bych přidal 10-15 neonek
pokud by se to pořád nehlo, tak další..
kolem 15mg/l je dle mě optimum
Ahoj, dělal jsem test na NO3 a nezbarvila se mi voda skoro vůbec, ve stejnou dobu jsem ho dělal i dceři a té vyšlo 10mg/l. Když není NO3 nerostou rostliny že, jak dodat NO3 do vody, podle mě bude nejlepší neodkalovat a nesbírat tak svědomitě starší listy a počkat až se něco nahromadí?
Testy od Rataje, dočetl jsem se že není spolehlivý, ale dělal jsem dva testy souběžně a u mého prakticky 0 a u holky 10mg. Pistie mi neroste zastavila se a skoro týden nic u holky pistie roste pěkně což by mohlo být taky indikátor ne?
Starší reakce
Ano, voda v akváriu může mít méně dusičnanů než je ve zdrojové vodě. Když se daří kytkám, tak je to celkem běžný stav. Pokud je ten test v pořádku, vypadá to, že budeš potřebovat přihnojovat dusičnany.
Máš pravdu. Asi jsem špatně pochopil prodavače. Mám od Rataje Colour FE+(ještě přidávám CO2 vital) a tam vážně NO3 není. Vodu máme z Flájí a ta je prý v kvalitě kojenecký vody. To, že to můžou kytky takhle vyžrat jsem netušil.. Zjišťovat přesné hodnoty mi přijde v tomhle případě zbytečný, nebo myslíš, že by mohla voda v akvariu po nějaký době obsahovat míň NO3, než když jsem jí tam nalil ze stejnýho vodovodu ? Děkuju za radu. Test je do r. 2020.
Otestuj vodovodní vodu - zjisti si od vodáren, kolik tam je dusičnanů. Málokde je ve vodovodu nula. Případně balenou vodu, tam máš koncentraci dusičnanů na flašce. Jinak na tom, že ti to kytky vyžerou na nulu, není nic divného.
Akvarijní hnojiva často dusičnany neobsahují.
Ktoré hnojivo?
Inak najlepšie zopakovať iným testom, testy tiež majú svoju trvanlivosť.
0 20.12.2017 11:54 krokodyl – test NO3 Sera
Ahoj. Test mi opakovaně ukazuje téměř 0 NO3, což mi v akva 100 litrů s cca 25 živorodkama přijde jako nesmysl (výměna 1/5 vody před 14dny). Protože mi začaly stagnovat i kytky, přidávám komplexní hnojivo s Fe a test se nijak nezměnil. Kapalina je pořád žlutá.. Existuje možnost někde otestovat, jestli se na to můžu spolehnout ? Dík.
Starší reakce
Zdá sa mi to málo. Bývalo 30.
Možno je to po žatve normálne.
Ak to takto pôjde ďalej, aby som šiel kupovať KNO
3 A zdá se ti to hodně nebo málo...?
PVK udávají 18,2 mg/l (08/17)...
Přidat reakci
[1] 3
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 5830x