Clea helena
u mňa vcelku radi žerú aj mrazené patentky,jakmile krmím ryby a niečo spadne na dno okamžite sa Helenky zbehnú a každá sa snaží nejakú tu patenku si uchmatnúť

To jsou okružáci, pro helenky ještě lepší oběd než kružník. Ale jinak kluci, super fotky. Moc dík za ně.

- ted se tu resilo, co tedy zerou, kdyz nejsou sneci
- na fotce se helena pretahuje s piskorkou od Dajana wafer

Jsou zahrabané

Já je nevidím do té doby, než protrhám rostlinstvo a vyměním větší množství vody. To je vyžene na výlet, pak koukám, kolik jich je... a pak zase zmizí.
- absolutni souhlas

jsem na tom podobne
- heleny jsou svych chovanim/rozmnozovanim opravdu zajimavym zprestrenim AQ

- ted mi zase nasadily brouka do hlavy, nejaky ten tyden zpatky se v AQ motalo snad 20ks, ted jsem v AQ nasel s bidou 7ks..
- kde je ten zbytek zasity, netusim... substrat ale kvuli nim presyvat nebudu

Prostě zajímavé zířátko, měl bych si o něm nastudovat více... vlastně až Brotia pagodula a Clea helena mne přivedly k zájmu o šneky. Do té doby, než jsem si je pořídil, jsem považoval akvarijní šneky za protivnou přítěž a šneka na talíři za lahůdku, ale jinak jsem nad nimi nepřemýšlel

Ta helena to má vlastně v pohodě, leží si potom na písku a chobotem "přeluxne " kus akvárka bez pohnutí ulity

Možná jak psal prasan, možná to je něco jako má pavouk, "napustí", počká a vysaje. Také nevím. Ale jak si ty "nebožáky" stahne pod sebe a už "jede"

Mnoho takto dravých slimákov dokáže vylučovať kys.sírovú.Niektoré sú dokonca schopné takto rozleptať i schránku napadnutého slimáka.Tak ,že nič neostane.Neviem presne či je to takto aj u Helen(možno podobne).
Neumím si představit, jak tím svým chobotem žere řasy

Ne, určitě mívá na dně dost spadaného mraženého krmení... pokud ho nesezobou dříve krevetky

Když helena nemá šneky, žere to co jiní šneci
No, nemohu se přít, nemám argumenty. Já o tom jen četl, nikdy jsem to neviděl na vlastní oči... ale v tom případě musí u mne malé heleny žrát něco jiného, protože nemají k dispozici nic než dospělé okružáky.
Mne by zajímal mechanismus jejího požírání jiného šneka... zdá se, že do něj zasune chobot a vycucne to měkké... ale co dělá s tělíčkem? Tu nohu mají plži velmi tuhou, pamatuji si, že když jsem vařil šneky, trvalo to šest hodin, než změkli, že se dali jíst... to bylo ještě před tím, než se začali prodávat běžně v konzervách

malyLibor napsal: A ani s tím "kořist dle své velikosti" bych moc nesouhlasil. Podle mého pozorování jdou heleny postupem od nejjednoduššího k nejsložitějšímu - nejdříve vyzabíjejí větší jedince, až potom se pustí do menších. Údajně si poradí i s ampulárií, ale ty já nemám, tak nevím. Co vím jednoznačně je, že nejdříve padnou největší okružáci, menší okružáci a kružníci až nakonec.
Souhlasím... pokud jde o větší heleny
Ale já mluvila o prckách co se objeví po "randění" - třímilimetrová helenka (taková byla ta co jsem dala fotku) neuloví dospělého okružáka

Přesně jsi vystihl moje dojmy z helen, když jsem je měl nově... Neškodní ňoumové. Pořád lezly po akva a věčně odněkud padaly... z rostlin, ze skla, z kořenů... když lezl po skle šnek, přelezly ho a ani si ho nevšimly... kružníci se po nich vozili jak na koníčkovi... a dnes? V akva ani jeden kružník nebo okružák, pokud jim je tam nenahážu z jiných akvárií... na dně prázdné ulity, ale helenu jsem v akci nikdy neviděl.
Pěkné. Do odkazů jsem dal i "lovící" helenu. Akorát uloví levatku, stočí pod sebe a hoduje.
Já už jí viděl zamaskovanou v kamínkách a to jsem si jí všimnul jen díky vystrčenému chobůtku. Další se mi "maskovala" v egérii až stejně spadla, když lezl kolem okružák. Jsou to takový zajímavě divný "predátoři", vypadají jako "ňoumové" a přitom si tak v pohodě "vraždí". Jsem fakt zvědav na ty malé, jestli je uvidím

Aha... tak to já úplně malé heleny vidím zcela výjimečně. Ale jednou za čas zahlédnu nějakou okolo 0,5cm a stále častěji vidím heleny kolem 2 cm... Pak je vysbírám, povyměňuji se zájemci a zase po čase se objeví hejno dospělých... malé heleny jsou pořád někde zašité. Podotýkám, že je mám v akva s nejjemnější pískem 1-2mm, takže se jim zavrtává hezky.
u mňa to funguje takto,helenky sa mi množia za pozadím.naposledy sa mi ich vyrojilo behom týždňa asi 20.za 3 mesiace od nákupu som nevidel ani jednu mladú a potom z ničoho nič invázia mladých

A ani s tím "kořist dle své velikosti" bych moc nesouhlasil. Podle mého pozorování jdou heleny postupem od nejjednoduššího k nejsložitějšímu - nejdříve vyzabíjejí větší jedince, až potom se pustí do menších. Údajně si poradí i s ampulárií, ale ty já nemám, tak nevím. Co vím jednoznačně je, že nejdříve padnou největší okružáci, menší okružáci a kružníci až nakonec.
Nooo.... s tím bych až tak nesouhlasil.... helenky se množí spíš systémem kde nic tu nic a potom sem tam helena a spousta prázdných ulit od jiných šneků
Zajímavé, že prázdnou ulitu heleny jsem našel za ten rok a čtvrt, co je chovám, jen jednou, když si vlezla do filtru a tam pošla asi umlácena vrtulkou.

dočkej času jak hus klasu.heleny sa množia asi systémom nic,nic a zrazu ich je plné akva

Moc pěkná fotka, už aby to bylo vidět i u mě

Následky "randění" zatočí hlavně s těmi kružníky - prckové budou brát kořist úměrně své velikosti
na fotce právě pidihelenka a kružník

Ani jsem nečekala že se jí po obědě blýská úsměv vyleštěný Odolem

Taky si to tak myslím, budu je muset víc pozorovat, ale v mém akva je často nevidím. To musí být na špacíru, nebo jako dneska ráno na "randění"

Já to psal tak obecně, jestli to nemá někdo přesně vypozorované. Jinak dík

Nemá zuby

Nečetl jsem atlas...třeba to někdo opraví...Heleny kladou vejce (spíš takové kapsličky) celkem roztoušeně, hodně často třeba na houbu filtru, ale není výjimkou třeba roh akvária na dně.
Díky, taky jsem si jich nikdy nevšimla

A jedna z dalších fotek v atlase mi napověděla to co jsem taky nevěděla - jak vlastně helenka zabíjí - s tím druhým chobotem, nebo spíš megachobotem

jsem jí totiž taky nikdy neviděla

Tady v atlasu je fotka vajíček heleny, kdyžtak koukněte

To je pro mne zatím nezodpovězená otázka. Budu muset více pozorovat to miníčko s helenkama. Tady v atlase se píše něco o dobře viditelných šňůrách vajíček. Přiznávám bez mučení, můj zrak není nejlepší, ale i tak bych si něčeho dobře viditelného ve čtyřicetilitrovém akvárku asi všimnul. Nikdy jsem neviděl nic jako šňůru vajíček, ale ani vajíčka někde v hroznu na skle nebo na rostlině... takže zbývá jen domněnka, že je možná nechávají v písku. Protože i když jsem vajíčka neviděl, helenky se mi vesele množí. Ale na druhou stranu tohle akva patří k mým nejzarostlejším, takže nějakého průsvitného shluku vajíček na rostlině, jako mívají třeba okružáci, bych si asi nevšiml.
Tak dnes už jsem našel dvě heleny "zaklesnuté" do sebe. Nejdřív jsem si myslel, že se požírají, ale tady někdo psal, že se nežerou navzájem, tak mě napadlo jen "páření". Kam dávají vajíčka, nevíš? Abych jim náhodou nezničil "plody" jejich snažení. Už mám dost zájemců na malé heleny, tak abych neřikal, já vyhodil vajíčka třeba s kytkou, nebo setřel ze skla atp..

Jsem zvědav a těším se na tvé reference a zkušenosti. Skutečně to vypadá, že se CH chovají v každém akva odlišně.
Potom napíšu, jak to dopadlo u mě

Klidně ať to "vypapají" vše, piskořky, plovatky a okružáky dodám z vedlejšího akvárka, tam nemám kružníky, kterých se potřebuji zbavit

. Tak dík za povzbuzení

Tak to bych do ní neřekl

- se divam, ze kazdy ma s CH vlastni zkusenosti
- u me prave naopak zustavaji piskorky az to posledni, do ceho se CH pusti
- a stare, 2,5-3cm velke piskorky prezivaji v AQ plnem CH bez problemu, zadna
helena si na ne netroufla

Zdá se, že je to vždy a všude stejné. Ze začátku to vypadá, že se nic neděje. Navíc helenky furt někde padají, vypadají strašně neohrabaně a první měsíc dva jako by vůbec šneky nežraly... pak si jich přestaneš všímat a najednou koukáš - heleny lezou po akvárku a ostatní šneci nikde.
Jinak nevěř tomu, že helena žere jen šneky své velikosti. Naopak, helenka si ráda pochutná na podstatně větším šnekovi než je sama. Mám podezření, že heleny si vybírají právě největší šneky, proto zpočátku moc neloví, protože velký šnek je zaplní na delší dobu. Do kružníků se pouští až když vyloví okružáky, ale pak je vybijí dočista do čista. Jediná nepříjemná vlastnost helenek je, že první, co sežerou, jsou piskořky... tedy, říká se to. Já je k piskořkám nedal, na to mám piskořky příliš rád.
Takže nespěchej na heleny, ony se ti rozmnoží a uvidíš, jak skvěle fungují.
Ne, nespěchám. Čím víc člověk "tlačí na pilu", tím to je někdy horší a kolikrát kontraproduktivní. Přidat další by nebyl problém, dostal jsem je za "odevzdané" ryby v akvaristice, ale nechám tomu ten čas.

No ještě mne napadá, pokud jde o akvárium z Tvé prezentace (450l), jestli ty 4 heleny stíhají šneky požírat rychleji, než ti se stačí množit... poměr litráž na počet šneků máš podobný jako když jsem měla ve svých 100l jednu helenku, která to nestíhala

Stejně si ale myslím že to chce ještě čas, navíc helenky se ti namnoží, a pokud bys na řešení šnečí invaze spěchal, přikoupit je můžeš vždycky

Včera jsem dělal větší údržbu a tak jsem se zaměřil na prázdné ulity. Prostě jsem jich čekal víc. Dám jim čas na "akci". Ty kružníky mám hlavně na bahnatce a na filtru (mám vnitřní), hlavně jsou vidět ráno po rozsvícení, proto vím, že redukce by byla vhodná. Jinak helenky jsou šneci aktivní a když leze po akvárku, tak děti říkají, že mají zbarvení jako "akvarijní vosy", že všechno před nima radši uteče

, proto prý málo uloví. Jinak vím, že už jsi mi to psala, že ty kružníky "baští" také. Nechám to na přírodě, uvidím tak za půl roku, jak se to "pohne"

. Dík
Chvíli to trvá, mně pořád přišlo že kružníků neubývá (měla jsem nejdřív jednu helenku, pak taky 4) a najednou skoro nebyli

Já už mám velké kousky, stejně, nebo spíše větší než dospělé piskořky. Budou mít tak ke 2 cm. Tak budu dál pozorovat. Mě by se hodilo, kdyby mi nezbyl žádný kružník, ale ty podle počtu, také nechávají žít

- me se CH take promenaduji po celem AQ
- heleny lovi sneky odpovidajici sve velikosti, mala helena nedostane
velkeho okruzaka, musi na to dorust

Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45258x