Clea helena
Ja ich mám v menšom akva a prihadzujem im tam každý deň okružákov. Krásne sa mi množia

Piskořky sa pred nimi zahrabú.

Dnes jsem po delší době přidal do osmatřicítky nějaké okružáky. Tuto fotku jsem pořídil ani ne po půl hodině poté. Helena na ní dlábí okružáka a krevetky ihned likvidují případné zbytky.
Tak to ty moje tak rychlé nejsou, sice je likvidují, ale pomaloučku
Helena je veľmi výkonná. Mne sa v 12 l akvárku premnožili kotúľky, preto som tam preložil 1 helenu na brigádu a dnes(po 7 dňoch) som ju dával naspäť do veľkého, lebo v 12ke by zomrela od hladu

.
Šnečí maso je velmi vydatná svačinka. Tím nepohrdnou skoro žádné rybky.

Taky jsem uvažoval o Heleně, protože se mi nehorázně, až nechutně rozmnožili okružáci ale zase by mi šli i po neritinách a tak jsem se rozhodl bojovat proti okružákům sám. Rozmačkávám je na skle a neonky a panceřníčci se mohou po padajícím čerstvém mase utlouci

Vajíček bývá jen několik. Asi jich už víc mít nebudeš. To by bylo moc velké štěstí.
ok počkám až trochu vyrostou a pak je nabídnu. Doufám, že nebudou další

Na rostlinkách byly vajíčka. Můžeš je někomu věnovat, jestli je nechceš, o heleny je velký zájem.
Ahoj mám 14 dní staré akva a našel jsem v něm 1 clea helenu nevím kde byla jestli rostlinky nebo štěrku už je asi 1 cm velká, ale dnes se dívám, že tam jsou další 4 úplně malý cca. 3 mm kde se pořád berou a co s nimi?
Starší reakce
Heleny jsem pořídil na vybíjení levatek, viděl jsem i jak je likvidovaly, ale nikdy né takle detailně

Jsem si dva kousky clea helena pořídil, a opravdu, první den jsem začínal pochybovat, že tato levatky likviduje. Jak na tom videu, jen po nich lozily, míjeli je a naprosto ignorovaly

Ovšem druhý den jsem nalezl pár prázdných ulit, okukoval jsem je a přitom jsem se stal svědkem jak helča vycucává levatku

Celkem by mi ty levatky v únosné míře nevadily, ale jak jich je moc dost svými výkaly dokáží znehodnotit vodu. Mám 2x helena na 115L
Starší reakce
Docela brutální, když vidíš přes tu skoro průhlednou ulitu, jak ji žere zaživa...
Opravdu pokud není jiná potrava tak za určitých podmínek zlikvidují kompletně i levatky... u mě v krevetkárku dvě heleny asi tak během tří měsíců zlikvidovali cca padesát levatek.
Jsou schopni. Já to viděl. Jiní tvrdí, že ne.
Levatka se přirozeně pohybuje u hladiny, helena naopak ve dně. Pokud tedy má jinou potravu, nebude levatky lovit, pokud jí nějaká nepřileze před čumáček. pokud není v akváriu nic jiného než levatky, bude zcela jistě lovit je.
Děkuji všem

Tak mi heleny vyvraždily levatky tak rychle, až mi to nakonec bylo líto. Měla jsem dvě a stihly se mi i rozmnožit, takže jich mám víc, než bych chtěla.
Já jsem si 2 Heleny do 15l akvária kvůli levatkám pořídil a zachvíli bylo po levatkách.. zachránil jsem akorát posledních pár kusů a ty pro Heleny namnožil
Hlavně je chci na levatky a slyšel jsem i názor, že levatky nechávají na pokoji

No, já ve Třístovce objevil včera už druhou helenu... zatím netuším, jak se tam dostala. Mm tam 4 pagoduly a nic jim neudělala, ovšem má tam dost menší potravy. Podle toho, co jsem o nich četl, ale dokáží zabít a zkonzumovat i ampulárii a dávají přednost větším soustům před menšími. U mne například vždy zbaští nejdříve větší okružáky a pak jdou na menší a na kružníky.
Tak ve 400L to je krásný únikový prostor, tady budou šance vyrovnané

Mě se zdá, že v mém akvárku neubližují zatím nikomu

, ale aspoň už mám vajíčka po akvárku

Mám je s neritinami a v pohodě. Neritiny se drží více na skle, dekoracích a rostlinách, heleny spíš ve dně. Ostatní taky netuším a hodně mě to zajímá.
Zajímalo by mě, zda tito zabijáci jsou schopni ublížit i větším šnekům jako třeba Brotia, Neritina nebo Tylomelania ?? Snad máte někdo zkušenosti. Dík
Krevetky bych vskutku nepřeceňoval...přece jen toho v té makovici mají méně než ty ryby...

Ale u těch plžů je to celkem dané, pokud jsou na vodu nějak fixovaní, pak si ji prostě najdou. Někdy je ta vzdálenost velká, no tak uschnou. Pravda je, že někteří se dokážou zavíčkovat a přežít třeba do dešťů...

- jsem hledal, az jsem nasel starsi fotku vajicek CH

To by asi souhlasilo... Ona tedy nebyla v Osmatřicítce, tam žijí její příbuzné a já je tam zásobím šneky z ostatních akvárií. Ulovil jsem ji ve vedle stojící Třístovce. Dal jsem ji do malé skleničky, že ji přenesu ke kamarádovi. A v té skleničce se jí asi nelíbilo... ale že by vylezla úplně ven z vody a lezla po suchém skle, to jsem nečekal. Že by měla nějaký orgán, kterým dokáže detekovat blízkost většího množství vody?
Co my vlastně víme o takovýchto zvířatech? Nedávno jsem četl tvůj příspěvek, kde jsi psal o inteligenci cichlid. Věda nic podobného moc neuznává, nicméně já jsem o inteligenci cichlid přesvědčen. Dlouhověké cichlidy se naučí různé kousky, naučí se poznat tvář majitele a podobně. Něco podobného, ale v trochu jiné formě, jsem dokonce pozoroval u krevetek.
Kdo ví, jaké instinkty má tedy třeba takováto Clea helena? Třeba žije ve své domovině v malých potůčcích, které často vysychají, a schopnost najít větší tůňku je pro ni nutností pro přežití?
Nevím, opravdu ne. Ale jak jsem psal, byl jsem zase znovu překvapen. A to je na akvaristice to krásné.
malyLibor napsal: Tak dnes jsem byl opět velmi překvapen... jak je už v akvaristice časté, že? V poledne jsem ve Třístovce objevil Clea helena. To mne dost vyplašilo, bojím se, aby neublížily mým pagodulám. Kružníky a okružáky ať si žerou, ale pagoduly ne... No, co. Ač netuším, kde se tam vzala (už druhá), odlovil jsem ji a dal do sklenice, že ji odpoledne zanesu kamarádovi. Samozřejmě jsem na to v dnešním zmatku okolo auta zapomněl a tak zůstala ve skleničce na skle Osmatřicítky. Říkám si, nic se neděje, kamošovi ji dám zítra. Teď večer jdu okolo, koukám na skleničku a helena nikde. Kouknu pořádně a milá helena si to mete po krycím skle do akvárka. Normálně si v klidu vylezla z vody ve skleničce a po skle lezla do akvárka. To jsem tedy čuměl. Napadlo mne, jestli třeba heleny nemohou vylézt z akva a přelézt do vedlejšího.. nakonec po drátech a hadičkách by to měly kousek... ale připadá mi to jako praštěný nápad... že by šnek dobrovolně vylezl z bezpečí vody a po nepřátelské souši někam lezl? A ještě tak nešikovný šnek jako Clea helena, který furt někde z něčeho padá i v akvárku? No, jsem z toho zatím jelen srnec daněk.
Pokud se plži stěhují - platí obecně i u suchozemských - musí k tomu být důvod. Většinou vítězí potrava, pak sex a rozmnožování, a nakonec jsou to podmínky k životu...

Osmatřicet se té pašandě mohlo zdát vražedné a tak zvolila variantu ústup do bezpečí
Tak dnes jsem byl opět velmi překvapen... jak je už v akvaristice časté, že? V poledne jsem ve Třístovce objevil Clea helena. To mne dost vyplašilo, bojím se, aby neublížily mým pagodulám. Kružníky a okružáky ať si žerou, ale pagoduly ne... No, co. Ač netuším, kde se tam vzala (už druhá), odlovil jsem ji a dal do sklenice, že ji odpoledne zanesu kamarádovi. Samozřejmě jsem na to v dnešním zmatku okolo auta zapomněl a tak zůstala ve skleničce na skle Osmatřicítky. Říkám si, nic se neděje, kamošovi ji dám zítra. Teď večer jdu okolo, koukám na skleničku a helena nikde. Kouknu pořádně a milá helena si to mete po krycím skle do akvárka. Normálně si v klidu vylezla z vody ve skleničce a po skle lezla do akvárka. To jsem tedy čuměl. Napadlo mne, jestli třeba heleny nemohou vylézt z akva a přelézt do vedlejšího.. nakonec po drátech a hadičkách by to měly kousek... ale připadá mi to jako praštěný nápad... že by šnek dobrovolně vylezl z bezpečí vody a po nepřátelské souši někam lezl? A ještě tak nešikovný šnek jako Clea helena, který furt někde z něčeho padá i v akvárku? No, jsem z toho zatím jelen srnec daněk.
A já vinil okružáky chudáky a vyhlásil jim válku

Když oni mne fakt štvou... Já krmím tabletama, protože mám málo řasy pro Tilomelanie, aby mi nežraly rostlinky... jenže než se k tomu dostane Tilomelanie, je na tabletě 50 okružáků... no tak je vždy vezmu a dám je k helenám a mají to, co chtěli. Tam ať si žerou zbytky krmení.... dokud se sami nestanou krmením.
Libore mi SAE sežraly jávský mech, ze Sagittaria subulata udělaly anglický trávníček, sežraly komplet Hygrophilu polysperma, velice jim chutnal Staurogyne repens... opravdu bych věřila, že ti egerie sežraly ony.
yenya napsal: Tak dnes už jsem našel dvě heleny "zaklesnuté" do sebe. Nejdřív jsem si myslel, že se požírají, ale tady někdo psal, že se nežerou navzájem, tak mě napadlo jen "páření". Kam dávají vajíčka, nevíš? Abych jim náhodou nezničil "plody" jejich snažení. Už mám dost zájemců na malé heleny, tak abych neřikal, já vyhodil vajíčka třeba s kytkou, nebo setřel ze skla atp..
Vajíčka jsem dnes našel nalepené všude možně po kytkách, v nižších partiích akvárka. Vypadá to jako takový "čtvereček-polštářek" s tečkou uprostřed. Nejvíc jich je na egérii. Tak budu pozorovat, za jak dlouho se nám to vyklube, včera večer tam nebylo určitě nic

Starší reakce
Vzhledem k vašim zkušenostem s rostlinnými akvárii vám budu muset věřit... ale v tom případě musím vypátrat, co že mi to sežralo egerii a najas, když jsou tam jen okružáci a piskořky... a ty rostliny nežerou ani v sebeobraně... Myslíte, že by si mohly pochutnat SAE?
Já okružáky "na práci" do rostlinných akvárií sbírám všude, kde se dá.
Občas mi je nějaká dobrá duše doveze na burzu nebo pošle poštou, (ještě jednou touto cestou děkuji!

), a dosud nikdy jsem nepozoroval, že by tito poškozovali zdravé rostliny. Přičítám to tomu, že jejich radula na zdravou rostlinnou tkáň nestačí.
Souhlasím, ani v době největšího půstu při boji s ruduchou se mi okružáci nepustili ani do jemnolistých zdravých rostlin - jen ožužlávali ruduchu a přestali se množit.
Naopak např. Faunus, který by podle atlasu rostliny žrát neměl, si na nich opradu pochutnává.
...okružák, když má hlad, slupne měkčí rostlinu bez problémů...
Zdravou sotva...

Brotie by vydržely s helenama jen do té doby, dokud by byly na skle. Jak vlezou na dno, je to jejich konec... heleny by je schlamstly jak nic - tedy prý, já to nezkoušel, byl bych nešťastný, kdyby mi helena zabila mého nejoblíbenějšího šneka... jsou to nádherní šneci, žerou jen řasu a nebo spařené kopřivy... někdy i tabletky z řas, ale k těm se u mne nedostanou, protože jim je většinou ukradnou krevetky.
Taky by to byla možnost

- ja zacal kvuli CH cilene pestovat okruzaky v dalsich 2 AQ

Okružák, plovatka a piskořka se mi líbí a moc rychle se mi nemnoží. Kružník je malý a hlavně jsem ho nechtěl. Proto ta helena. Ty tvoje "velký" jsou pěkný, žerou jenom řasy? Vydržel by s helenama?
Výhoda kružníků je, že žerou jen řasy, nenapadají rostliny. To okružák, když má hlad, slupne měkčí rostlinu bez problémů.
Já mám ale helenky jen v jednom akvárku a zásobuju je přebytky šneků z dalších 4. A Brotia pagodula mám ve třístovce a tam se pro ně snažím vypěstovat co nejvíc řas, ale zas mi je tam požírají právě kružníci... prostě stálý boj o trochu řasy

Já tam ty kružníky dostal s kytkou a ty fakt se množí rychle. Okružáci a levatky trošku méně a o piskořkách nemám přehled

. Clea se snad začne množit brzy

Já měla okružáka jednoho(!) v šesti litrch, a rychlost jakou se dokázal množit i bez jakéhokoliv přikrmování je závratná... musela jsem ho dát pryč, a ted bych tam pro změnu radši viděla spíš kružníka
Jinak od té doby co nemám heleny všechny rostlinky máchám v slabém roztoku hypermanganu než je dám do akva, a zatím jsem si žádné nechtěné šneky nedonesla.
Ja je mám jen na ty kružníky, ale pak dám zpět okružáky, piskořky a helenky rozdám "potřebným". Uvidím, jak to zvládnou rychle od "nich" vyčistit

Právě proto že jsem plánovala další druhy (neritiny, clithony) jsem dala helenky nakonec pryč...

Clea helena je zajímavá, ale další šneky bych neměl kam dát, takže další druh už neplánuji

Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45258x