Clea helena
Jj, z vl. zkušenosti můžu potvrdit, sežerou se navzájem,když je bída a hlad.
Tak heleny jsou všežravci jen preferují tu svojí plží stravu, ale když není zbytí dají si i mrtvou rybku nebo vločku pro ryby, někde jsem i teď četla, že ač jsou mezi sebou chráněny před kanibalismem není zcela vyloučen. Ááá - ten otík vypadá jako svlečka z krevetky

0 25.07.2014 20:28 radim Tak v sosáčku ji nemá, jen drží pevně v rukou, tedy v noze. Ta krevetka když už ji helena chytila musela být něčím čatá dle mého názoru - jsou dost hbité. Ale každopádně je to zajímavý názor do diskuze

0 25.07.2014 20:19 radim Člnka sa ti v akvárku objaví i normálnou výmenou vody.A pridám sa ,je to fakt ona.

Vyklube se z toho, (už se vyklubaly), člunice nebo člunky, jak píše Turbínka.

no jo, ale ke mně by musely přijít vzduchem, nebo od sousedů. U mně doma jiné než zmiňované nebydlí. No uvidíme, co se z toho vyklube.
Já bych s tím sebevědomým 100% vylučováním byla docela opatrná

Stačí použít párkrát stejný nedobře vydesinfikovaný odkalovač, tyčinku na rostlinky, prohrábnout rukou a tak hle ačkoliv jsem nepřendavala rostliny a živým krmením u krevetek nekrmím u palmat sp. green se mi proháněly dvě red cherry a pochybuji, že ušly 4 m přes lino do druhého akvárka

jiné šneky než heleny a kružníky můžu na 100% vyloučit. Od založení nádrže uběhlo 2 měsíce a žádné nové kytky, kořeny, živá potrava ani nic jiného se do nádrže po celou dobu nedávalo. Objevil jsem to dnes poprvé a v nádrži, kde mají helenky nakladena vajíčka. V jiných nádržích to není. Je to záhada

Možná bych spíš dle fotky hádala na nějaké člunky či člunice

teď se mi povedlo dva kousky najít pod horním lemem krytu. Nejsou to vajíčka, protože se to pohybuje. Pomalu, ale pohybuje.
jak jsou staré cca? Škoda, že jsem to ráno hned nevyfotil. Jak se zapnuly světla, ztratily se. To co jsem objevil na skle bylo malinké taky asi cca 2mm, ale průsvitné.

jinak cerstve narozenou tezko nekdo vyfoti, okamzite se zahrabavaji do substratu, takze jedine foto, kdy se co nejmensi objevi na povrchu..
images.google.com/…
nevím co je to čerstvě...jednodenní bez pořádné techniky nikdo asi nevyfotí...

Vypadá jako dospělá, jen je mrňavoučká...
no ještě nejásám, protože nemám jistotu, že to helenka je. Je fakt, že vajíčka mají nakladena po celé nádrži už dva měsíce, ale neměl jsem dodnes možnost je odchovávat, takže až uvidím nějakou fotku čestvé helenky, budu mít pak jistotu.
Jo, to mě se taky povedlo, ale trvalo to hodně dlouho. Odhadem asi rok jsem je postupně přendával ze 162l do 8l. Sem tam někdo nějaké chtěl, takže odhadem jsem jich tam měl cca 300ks z původních pěti koupených.
-

me uz se podarilo usilovnou praci (hrabanim ve dne apod.) vetsiny helen zbavit

jéé ty jsi hodná holka

zrovna jsem na ně včera koukal a přišlo mi divné, že nějak nerostou, nebo nijak se očividně nemění. Doma se na to pak v klidu kouknu.
Tady máš pár tipů jak na vajíčka heleny
zverimex.kvalitne.cz/… já je měla v nádřži přes 3 měsíce a nic, teď nakladly novou várku, zkusím oddelit a dát do jiné nádrže se vzduchováním - uvidíme jestli se zadaří lépe.
apokalypsa, kterou budeš řešit poměrně dlouho...
uvidíme, vajíčka heleny jsou po celé jedné nádrži. Tak jsem zvědavý, co nastane
- maly kruznik bude vyborny zakusek pro male heleny

ale řeč byla kružník verzus helena

- dokaze prizpusobit
- po okruzacich se pustily do rychlych levatek, kdyz i ty dosly, sly po piskorkach...

v tom případě to vysvětluje mnohé

Kružníky helena zrovna nemusí, asi jsou pro ni moc malí, to je pro ni ta patentka určitě lákavější. Naopak okružáci jsou pochoutkou, nemusí se dobývat přes víčko.
Mně s helenou přežívají jen ti největší jedinci, které tam občas jako přebytečné hodím. Malé zlikviduje všechny. Má ale k dispozici hromadu piskořek.
Starší reakce
Štefan napsal: ja mám v 50-ti litrových nádržích společně kružníky a dvě helenky. Ne, že bych nenašel pár prázdných ulit, ale nevypadá to, že by kružníci rapidně ubývali. Tak nějak si spokojeně spolu žijí až do smrti
U mě to bylo z počátku podobné. Dokonce jsem obě Helenky podezřívala, že už nejsou mezi živými...a hle, po třech měsících započala radikální čistka. A za další dva měsíce bylo po Okružácích (budiž jim šnečí země lehká

).
ono je to možné i tím, že krmím masovou stravou, hlavně patentkou. Takže pokud si helenka najde maso a chutná jí, pak nemá takovou potřebu se honit za šnekami. Nevím, třeba je to blbost a třeba také ne

Zvláštní... ale věřím ti, jen to dokládá, že každé akva je naprosto jiné.
u mně bych to viděl tak na standartní, neměnné množství, není jích moc, ale ani není problém je potkat na rostlině, skle, nebo na substrátu. A to je ve všech mých nádržích stejné. Tu jednu novou nepočítám.
To jsou nějaké máložravé helenky... a nějací super množící se kružníky. S kružníky mám tu zkušenost, že se v novém akvárku namnoží tak, že přes ně skoro nevidíš do akvárka, ale během půl roku sami vymizí bez jakýchkoliv vnějších zásahů.
Kolik to je, otázka času? Žijí tak spolu přes rok

Ale tak aspoň mají helenky stálý přísun potravy
Jedna helena by se s okružáky chovat dala, ale muselo by buď být akvárko větší, a nebo bys tam musel přidat piskořky a řádně krmit. Pak by helena šla po piskořkách a ty by se stíhaly množit tak, že by se plus mínus udržoval jejich počet. Mám to tak v jednom 50l akvárku už přes rok a pořád je tam dost okružáků.
V 50ti litrech je to jen otázka času. V 50ti litrech vybílí jedna helena všechny ostatní šneky. Trvá to nějaký čas, ale vybije je všechny.
Ono se nedá očekávat, že když se přidá helena, tak denně zmizne 10 šneků. Heleny jsou jako boží mlýny. Melou pomalu, ale jistě.
ja mám v 50-ti litrových nádržích společně kružníky a dvě helenky. Ne, že bych nenašel pár prázdných ulit, ale nevypadá to, že by kružníci rapidně ubývali. Tak nějak si spokojeně spolu žijí až do smrti

Buď helena, nebo okružáci. Nějakou dobu by určitě vydrželi, ale ne věčně.
Škoda, to se budu muset obejít bez helenky...
Zoidik napsal: Nedělej to. Přijdeš o ně.
Nedělej to. Přijdeš o ně.
Já mám na čistý objem 45 l dvě C.helena a nezbyl mi ani jediný Okružák. A to jsem je měla úplně strašně přemnožené! Takže těžko říct, jak moc akční ta tvá jedna bude.

Dobrý den,
mám dotaz. Chtěl bych si pořídit cleu, protože se mi tento plž líbí. V akva mám okružáky, ale nechtěl bych o všechny přijít. Nemám je přemnožené a jsou užiteční. Takže dotaz zní: Pokud dám do čistého objemu 55l 1ks helenky, přežijí mi tam nějací okružáci? Budou se stíhat rozmnozovat?
Starší reakce
Oni nejdú lepiť je to rýchlo ponorné žrádlo. ASTRA CHIPS ryby ich zbožňujú a som s nimi spokojná a tých slimákov budem teda redukovať manuálne
Zkus tu tabletu přilepit na sklo několik cm nad dno.

jj presne tak

a ďakujem za podporu

nuž robím to teda pracne výlovom ... ale nevadí aspoň mám k rybkám bližšie keď sa o ne denne starám

Tak já zase podpořím sivon. Mám v akváriu mraky piskořek, mívala jsem i okružáky a levatky (než je vyhubily ryby a příliš měkká voda) a nikdy jsem neviděla, že by odstavily ryby od žrádla. Mám šneky i v malém akvárku s potěrem pancéřníčků, kde jim podstrojuju, a i tak jsem potěr odchovala. Krmím málo, takže když se ryby chtějí nažrat, vědí, že musejí rychle. Jediné granule, které po rybách zbývaly, byly ty od Dajany, keré se rychle rozpustily a byly tím pádem pro ryby dna nezajímavé. To bylo jediné období, kdy se mi šneci opravdu množili. Takže poradím totéž: omezit dávky krmiva a třeba změnit druh granulí.
Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45270x