Čištění akvária
a co třeba použít antiichtin nebo něco na krupičku podle návodu, leč bez rybek?
0 11.02.2008 19:31 tibil ...presne tak 4 tyzdne.Ja som bol nedockavy,vyvaril som vsetko okrem rastliniek,potom som ho nechal ist asi tyzden prazdne(pri 24 °C) a nasadil rybky.Tie su tam necele dva tyzdne a dnes som si vsimol ze krupicka je spät.Nesprav tu istu chybu ako ja.Mne totiz trpezlivost nic nehovori.
0 11.02.2008 19:29 Nobody – Re: václavka
Pokud chcete akva založit nově?
Substrát šoupnout do trouby(200°C),nechat 15-30minut,akva vymýt např.roztokem - na 1l vody-100g soli a 100g octa,nechat působit aspoň 30 minut.
Spolehlivá metoda,kterou se zlikviduje vše choroboplodné.
0 11.02.2008 19:01 Kamekh – Ocet
Jestli nechcete používat chemikálie vůbec, tak nechte akva vyschnout, a počkejte 4 týdny, to krupička nepřežije. Jestli jej nechcete vypouštět, pak tam řácky zatopte (klidně 32 stupňů). Teda pokud tam nejsou kytičky. Pokud tam kytky jsou, tak topte na těch....řekněme 27 a taktéž čekejte, asi 4 až 6 týdnů, krupička projde všemi vývojovými stádii a bez hostitele uhyne.
0 11.02.2008 19:00 Andynka – Re: václavka
Taky jsem tohle musela řešit. Nalij do akvárka s vodou savo. Samozřejmě že tam ty rybičky nesmíš nechat. Nech to takhle 14 dní. Po 14 dnech akvárko pořádně umyj a měla bys mít vyhráno
0 11.02.2008 18:58 erdo Dospělý cizopasník z ryby odpadne a rozmnoží se,pokud nenajde nového hostitele,uhyne.tento vývoj trvá při 27°C asi 5 dní.Cizopasí ale i např. na plžích,pokud teda jsou v akva šneci,asi to bez chemie nepůjde
0 11.02.2008 17:20 václavka – Jak vyčistit akvárko po krupičce(bez rybiček)
Zdravím lidičky, měla jsem akvárko a všechny kromě 3 jedinců mi chcíply na krupičku, ty jsou bokem a já potřebuji vyčistit účinně akvárko aby to zmizelo...nechci tam lít chemikálie ale pokud se to bez toho neobejde....prosím o radu jak na to, díky Pája
Starší reakce
Tak to je pak parádní, ale pistořky nemám rád, jsou to "svině" zahrabávají se a pak se přemnoží, no je snima dost práce(likvidace nepotřebných jedinců)
0 27.01.2008 18:32 rolandmynar – Re: Malapa
Taky s tebou souhlasím, že se dají chovat i krevetky ve větší hustotě, ale je to náročné na údržbu a samozřejmě v malém objemu nemůže být tolik rostlin, aby to stačilo na spotřebu detritu od krevetek. Mě se osobně ještě osvědčilo mít u krevet Piskořku, která velice dobře likviduje detrit.
0 27.01.2008 18:16 rolandmynar – Re: chicko
Netvrdím, že se krmí hov...ma jako zákuskem, ale baští ho a pokud se dodrží pravidlo cca 1 kreveta na půl litru vody, nemůže tam být bordel na odsávání detritu. Pokud je navíc AQ (v Malapově případě koule) dost osvětlena aby tam rostlo dost řas, nemusí se ani přikrmovat. Stačí co tam je a listí. Jinak samozřejmě musí být krevetkárka dostatečně zarostlé.
ano, ale krevetky nepožírají detrit z hladu, ale proto aby získaly důležité mikroprvky obsažené v detritu ryb a možná i v jejich... jinak je dobré krevetky něčím občas nakrmit....(já krmím jednou za 14 dní tabletkou pro sumce). jinak souhlasím, perpetum mobile neexistuje, ale v akváriu, kde je dostatek rostlin si krevetky vždy něco najdou(řasy,rostlinky atd.)
0 27.01.2008 18:01 rolandmynar – Re: Malapa
Měl by sis něco přečíst, nebo se doptat než něco začneš chovat. Důvod nízké vrstvy dna - "Důvodem takto slabé vrstvy je zabránění v kumulaci detritu ve dně a jeho přístupnost krevetkám, které ho požírají."
Zdroj:
www.akvakrevetky.wz.cz/… Jen do doby než se namnoží i ve větším prostoru. Je holý nesmysl, aby po sobě požíraly výkaly. Perpetum mobile neexistuje.
0 27.01.2008 17:16 rolandmynar – Re: Malapa
No jo když tak na to koukám, ty máš 40 krevet v 6l vody tak je musíš krmit a zase určitě vyrobí bordel. Kdybys jim dopřál větší prostor, nemusíš se o ně skoro vůbec starat.
0 27.01.2008 17:13 rolandmynar – Re: Malapa
To teda nevím, čím je krmíš, ale krevetky normálně svůj detrit zase spotřebovávají. Já třeba ale krevetky vůbec nekrmím.
To je pěkný nesmysl! Krevetky kadí jak o závod a vytvoří pěkné množství detritu.
0 27.01.2008 17:03 rolandmynar Krevetky přece nepotřebují odkalovat. Mají mít jen nepatrnou vrstvu substrátu aby tam nemohl zapadat detrit a ten co se stihne rozložit spotřebují rostlinky a odsaje filtr ne? Krevety přece baští veškerý nepořádek včetně detritu svého i rybího. Osobně jen krevetkám měním třetinu vody za šistou odstátou a je tam furt čisto.
0 27.01.2008 15:08 Anonym na krevety je třeba dávat bacha,ale většinou stačí utéct horší je to s krunýřovcem Rineloricaria a pod. dokonale splývají s dnem.Od posledního odkalování postrádám jednoho otu zmizel beze stop,asi jsem ho někde zahrabal.
No tak jak říká David, musíš odkalovat opatrně. Jinak asi větší nebezpečí pro krevetky budou rybky než odkalovačka
, ale jestli se ti snášej(krevetky se stačej ukrýt), tak je vše OK
0 27.01.2008 14:34 2david – Re: chicko
Nestihl jse se kouknout, omluva. Ale opatrně hold bude muset.
Davide, dudek tam má podle mne i rybičky, mrkni na jeho prezentačku. Nebo máš snad neprezentované akvárium??
Je to obcas trochu narocne, jedno akvarko s nimi pravidelne odkaluji a obcas se stane ze si nejake i pres snahu nevsimnu, proto nechavam kyblik s odkalenou vodou chvili stat a pozoruju ho pripadne ji vratim zpet. Pripadne v miste kde prave hodlas "zabodnout" odkalovacku udelat mensi kruhovy pohyb aby uskocily do bezpecne vzdalenosti.
ono se jim nic nestane, stačí vždy utéct, stačí odkalovacím zvonem jezdit po dne pomaleji a trochu brzdit prouh vody a nic se jim nemůže stát
0 27.01.2008 14:28 2david – Re: Dudek
Velmi opatrně když je to nutné, jinak bych zauvažoval nad tím proč musíš odkalovat? Krevetky dokážou sežrat téměř vše a odlaování osobně provádím maximálně jednou za dva měsíce a to když to s něčím přeženu, přece tam máš rostliny a filtr.
0 27.01.2008 14:26 Dudek – Čistenie s krevetkami.
Prosim o radu,ako odkalovať akvarko s krevetkami,aby som ich pri čistení nepripravil o život.Vdaka za každu radu.
0 26.01.2008 17:44 Kacisek Ahojky. Mám akvárko 5měsícu a má 24litrů. Všeho všudy jsem ho čistila 3x + dvakrát čistila jen filtr. Voda je naprosto čistá a rybky vypadají zdravě a hravě...
No a pak mám 8litrovou porodničku a tu čistím každý týden, nemá filtr a je to hodně znát.
Presny cas ti si nikdo presne nerekne. Pekne to napsal ČUPR.
Na tuto otázku Ti těžko někdo zodpovědně odpoví. Záleží na mnoha faktorech - voda, počet ryb, krmení, osvětlení, filtrace,.... V podstatě ale platí zásada: Čím větší akvárium - tím méně práce s ním. takže počítej s tím, že u "dvacítky" bude práce asi každý týden - možná i několikrát za týden.
musíš čistit podle toho jak to akva vypadá. prostě podle potřeby!!!
0 26.01.2008 13:18 Špatníček – Re: Cooony
Co je to často?
0 26.01.2008 12:55 Cooony 0 26.01.2008 12:47 Andynka – Re: marsz
Já filtr mám.Mám dvě bojovnice a dva čichavce a jednu neonku .. čistím 1x týdně
0 26.01.2008 12:30 marsz Odvisí od počtu a druhu rybek, počtu květin a tak. Odkaluju půlku nádrže jednou týdně. Nemám ale filtr.
0 26.01.2008 12:25 Špatníček – Číštění 20l
Ahoj.
Jak často by se mělo čistit 20l akvárko? Tím myslím odsávat nečistoty ze dna a měnit vodu a pak také po jaké době udělat celkové čištění akva ... děkuji
Starší reakce
Myslím, že "vůně bažinky" je normální.
možná že to chce jenom čas až se všechno zaběhne,zkus dát víc informací ,jinak ti těžko někdo pomůže.
0 07.01.2008 17:52 jelenka – Re: radek1
54L nádrž.mám tam jenom šneka, ten mi začal okusovat ty řasy, takže aspon něco...nic jiného tam neroste, spíš je chyba, že tam na začátek nemám tolik rostlin, kolik bych potřebovala mít ze začátku. asi to budou ty dusitany, takže to zkusím zítra nějak vykoumat. rozhodně seženu test na ty dusitany a vzduchovadlo..těm rostlinám to neublíží...nebo jo? souhlasáte s tím, co píšu?
0 07.01.2008 17:16 rolandmynar – Re: jelenka
Ty štětinky budou řasa, ale jinak si založ prezentaci, popiš to tam a pak se uvidí. Chybí k tomu spousta informací.
0 07.01.2008 17:14 jelenka – "vonící" voda
zdraím, mám čerstvě založené akvárko, nechávám ho rozrůst, nicméně, když jsem k němu tak dneska čichala, tak tam jde mírně cítit bažinka..filtr mi filtruje, jeiné, co mi chybí, je vzduchovadlo, protože nikde ho nemají:-/ ale zítra zboží příjde, tak i vzduch bude..čím to je? nepřemnožilo se mi tam něco? voda není až tak "čistá", plavou v ní takové jakoby mini věci, bych řekla, že když se sadily ty rostliny, tak nějaký bordýlek z nich. mám upustit nádrž a dolít tam novou vodu? částečně? jo a na rostlinách se mi udělaly takové štětinky...jsou to řasy? jak se jich zbavit? dík.
Starší reakce
0 02.01.2008 15:06 Veronika – Brouček
Stále se snažím vložit ten obrázek.
0 02.01.2008 14:49 Veronika mám fotky těch broučků. Ale nevím, není to moc dobře vidět
Starší reakce
0 24.12.2007 12:05 Sidonius – Re: Saša
Ta "řasa" bude nejspíš porostem rozsivek ... porosty podobné řasám, s nimiž jsou vzdáleně příbuzné ..."
Narozdíl od sinic, (oddělení Cyanophyta), které patří do říše Prokaryota, (buňka neobsahuje žádné buněčné organely opatřené membránami), rozsivky, (třída Bacillariophyceae), které zmiňujete, patří do oddělení Chromophyta, (hnědých řas).
A Chromophyta patří stejně jako Rhodophyta, (ruduchy), Dinophyta, (obrněnky), Cryptophyta (skrytěnky), Euglenophyta, (krásnoočka), Chlorarachniophyta a Chlorophyta, (zelené řasy) mezi fotoautotrofní eukaryota, (buňky obsahují jádro, plastidy atd.).
Když rozsivky nejsou řasy, co potom jsou?
Nebo byla tato systematika změněna?
Přidat reakci
1 ...... [20] 22
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22686x