Čištění akvária
aký to je, nepočul som o tom vdaka. vieš mi dať popis , resp. link?
Pokud by jsi chtel ještě doodkalit víc a nevyměňovat tolik vody, tak si kup odkalovač na vzduch. Stojí pár korun, u tebe vlastně euro
jasne chapem, romanov príspevok som si nevšimol. Okej tak mi je to jasné. Vdaka
tak jak ti to psal roman, žádný stres. Chovám živorodky a ty něco nakadí. Odkaluji jednou týdně a co prostě stihnu odkalit za tu dobu, než je nádrž do půlky prázdná, tolik z nádrže vypadne. Zbytek neřeším, nitrifikační bakterie si poradí. A odkaluji pouze povrchově. To co tam zbude, je vlastně hnojivo pro rostliny. Pokud nebudeš moc překrmovat, i rybičky si v tom bordílku něco občas zobnou.
tak to neviem, tak je klasická ako v panelákoch býva. Neviem no. A keby som to spravil tak že proste tam dnes dolejem tých 20 litrov nechám to 2,3 dni postáť a vycucám dno znova? Je to asi istejšie alebo je to zbytočný stres pre rybky zase? Ako hlavný bordel som odsal, ostal len mirkoprach a ten teraz filtrujem na bomby
pokud máš opravdu hodně chlorovanou vodu, stačí ji nechat odstát 2-3 hodinky v kýblu a můžeš ji použít do nádrže. Pokud je málo chlorovaná, můžeš jí použít hned. Každý týden měním 50% vody ve všech svých nádržích bez odstátí a nemám problém.
Vyměnit najednou polovinu vody je možné a to že není odstátá nevadí, natočíš jí přes sprchu a můžeš hned používat. Nidy nedosáhneš 100% čistoty a ani to není žádoucí, určité množství bordýlku je dobré ve dně ponechat, je to další filtr a bývá hustě osídleno nitrifikačníma bakteriema, které právě z toho bordelu žijí a svojí činností jej rozkládají.
Starší reakce
V 300-vkách mením vodu raz za pol roka. No mám ich husto zarastené a rybky nie sú tým hlavným, čo tam mám. Skôr je tam pár kúskov, aby bolo vidieť život
menit vodu nemusis vubec. zalezi na tom co v tom mas a jak se o to staras. je spousta akvaristu kteri vodu nemeni. Mimo ignorantskych zacatecniku jsou to vetsinou lidi co vi co delaji, ale urcite se to da.
Ja v krevetkariu menim vodu jednou za mesic az dva. V hlavnim akva tak jednou mesicne, obcas castei; jak se citim. A v malem (50L) v kanclu jsem menil vodu za 3 roky asi 3x a to vzdy kdyz jsem akva stehoval a musel jsem ho z pulky vypustit.
Jo, a ja menim vodu hlavne kvuli kytkam, ne kvuli rybam.
Záleží, co tam chceš mít, zda tam budou rostliny, a v neposlední řadě kolik tam toho bude plavat. Podle toho se pak odvíjí ta údržba.
viz Heimdall.
Hodně záleží na chovaných rybách a množství rostlin. Je jasné, že pokud v 500 litrové nádrži budu chovat ryby které se běžně chovají ve stolitrovce nemusím měnit tolik vody a tak často, protože velká nádrž bude velmi stabilní. Jenže ruku na srdce. Pokud už má někdo velkou nádrž tak většinou má i osádku pro takto velké nádrže a s tím souvisí nutná údržba, která se nedá ošidit bez následků.
Moc jste mě nepotěšili
tak trochu sem doufal, že čím větší objem - tím větší rovnováha a větší intervaly údržby
Mám Malawi 600 litrů/ 40ryb, a interval výměny vody je 7 až 10dnů. Co se objemu vyměněné vody týká, osobně měním 200 až 300 litrů. Při odkalování nebo čištění filtrů měním míň, při pouhé výměně měním větší množství.
U opravdu velkých nádrží (od 500 litrů) měním pravidelně týdně 10% objemu. Tedy za předpokladu střídmě obsazené nádrže s prosperujícími rostlinami. U nádrží bez rostlin, např. Afrika, bych měnil těch cca 20-25% týdně.
Výměny vody a údržba tě určitě finančně nesežere
.
Ten interval 14 dní bych doporučil uplatňovat permanentně, ovšem až tak po půl roce, až bude nádrž plně zaběhlá. Do té doby výměny vody s týdenní periodou.
Ahoj, dotaz na Vás, kteří máte větší akvária (500-600 litrů) jak to je s údržbou? pořád platí to, co u malého akvária nebo jsou intervaly výměn vody delší (trochu mě děsí představa každých 14 dní měnit 1/4 vody u 600 a více litrového akvária) samozřejmě mám namysli rozumně zarybněné akva. Přemýšlím nad tím, že přítelkyni nechám mojí 180tku (kterou jsem loni odstavil) a nechám si udělat nějaké takové kolem 600 litrů, jen se bojím aby mě to finančně nesežralo
Starší reakce
Souhlasím s Jiřím. Savo se po půl hodině rozloží na sůl, vodu a kyslík, takže i kdyby v nádrži po vyčištění něco zbylo rozloží se to na bezpečné látky. Oproti tomu ocet je, stejně jako jiné organické kyseliny, pro vodní živočichy toxický.
Ocet je též chemie.
Dal bych přednost tomu Savu.
A nebude to nějak vadit když to je chemie? Nešlo by to nějak přírodně? Např. octem horkou vodou apod. ??
Edit: jsouvto asi 2 roky
Pokud se jedná jen o akvárium, tak stačí vyčistit savem (naředěným)a potom pořádně vypláchnout.
Dobrý den, mám doma staré akva a chci si do něj pořídit oranžového mexického raka. Kdysi v něm byli rybičky a umřeli na nemoc. Jak akvárko mám zbavit všech nečistot a nemocí?
Starší reakce
To hnede bude jen rozsivka, zbavit se ji je snadne, po zabehu akvaria dokonce casto zmizi uplne sama. Ovsem jeji pritomnost muze znamenat, ze filtr spatne nitrifikuje, vetsinou ze ma nedostatecne medium. Co se tyce svetla zvenci, proste to necim zastin.
0 08.09.2014 15:00 Dasa – nečistota mezi sklem a filtrem
Dobrý den,
mám akvárium Juwel s vlepeným filtrem. /2 měsíce od založení/
Bohužel se mi teď na "domečku filtru" začala usazovat nečistota.Na straně,kde dopadá nejvíc denního světla se vytvořil hnědý povlak.Jinak je voda krásně čistá a vypadá,že vše funguje.Obávám se,že pokud filtr nevyříznu,aby se daly čistit všechny plochy,tak se toho nijak nezbavím.
Nebo máte někdo jinou zkušenost? Díky za rady
Starší reakce
mě to vykládej,mě bohatě stačí měnit vodu ve 200 L akva
já nenechávám odstát vodu,naberu do kýblů a jdu nalévat
Já měním vodu přes sprchovou hlavici, přímo z kohoutku a vpohodě. Dříve jsem nechával odstát v pr.aq., a barelech ale ono je to pracná výměna v 6ti stovce...
Fajn, to je v pohodě, vodu při točení načeřit, aby mohl případný přítomný chlór rychleji vyprchat a dávat do akva.
já mám akva v patře,takže to nosím jen v kýblech určený pro mé akva(nikdy neviděli chemii),jsem to špatně napsal stačím to kýblů až pak do akva
Pro sichr bych točil pře sprchu.
a ještě dotatek liji tam vodu přímo z kohoutku bez nějakého odstání...
a kolik to tak muže stát ??
a to se dá koupit ? asi jo že ?
já jen zkracuji délku rostlin a ty ustřižené zpět sadím do substrátu...můžu to tak dělat ??
Však je to tvoje akvo, čiň jak uznáš za vhodný a když se to dělá s rozumem, je všechno v richtiku.
už tam mají těžkou džungli a vůbec se mi to nelíbí,krmení dávám jen to co sní během pár sekund a plus lupínky pro ancistruse
Ne, tento týden bych nedělal nic jinýho než tu výměnu vody a s krmením bych to rozhodně nepřeháněl.
takže jen výměna vody povolena a nic jiného?? a rostliny můžu trochu zkrátit
Tak ne, tohle nálevník není, to je jenom lehce načatá biologická rovnováha, to si sedne a platí to nicnedělání, jenom s tím, že výměny vody se povolují.
Někdy se to prostě natrefí, že se o ždibec více redukují rostliny a třeba se i více nakrmí a nálevník se ukáže. Hoď fotku a ukončíme ty spekulace.
akvarium už mám skoro plné rostlin na fotkách to akva bylo čerstvé,nestíhám ty rychlé rostliny stříhat a dno jen odkaluji jen z povrchu,do hloubky jsem ještě nejel
Zřejmě hrubší zásah do rovnováhy, rostlin tam podle prezentace není moc a jestli to byla hlubší orba, budeme doma.
krom vody jsem odkalil trochu dno a pokrátil rostliny a nic víc
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 22
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22690x