Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Čištění akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Čištění akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 13:42 Romiš – Re: Ferda Mravenec
Z velké části jste si odpověděl sám, jak postupovat dál: "...Predpokladam castejsi vymeny vody, pravidelne odkalovani - snizit mnozstvi zivin ve vode..."
Klidně 1x týdně výměna 1/4-1/3 objemu akva.
Dále, jak tu zaznělo, zkusil bych doplnit akva rychle rostoucími rostlinami. V meziobdobí mezi dvěma výměnami vody bych dokonale vyčistil (příp. vyměnil) filtrační náplně - SAVO, horká voda...
Zvážil bych také jiný druh filtrace - např. čerpací hlava + molitanová kostka, průtok upravit na "pomalý". Není však nezbytně nutné, pokud se dá podobně upravit průtok na stávajícím filtru.
Jednoznačně musí jít pryč všechna viditelná a odstranitelná řasa. Tedy - otrhat všechny napadené listy, (jsou tak jako tak mrtvé a slouží jen jako "základna" pro další existenci a šíření řas), z dekorací ji odstranit pomocí SAVA, pokud řasa porůstá kamínky substrátu, tyto musí také ven + ošetřit SAVEM nebo vyhodit.
Co se světla týče - kryptokoryny, které máte v akva, jsou sice na světlo nenáročné, ale řasy na nich ještě méně. Tudíž - pokud budete akviško léčit "tmou", ruducha to nejspíš zvládne bez následků. Můžete to ale zkusit! Ovšem jen do doby, než dosadíte ty rychle rostoucí rostliny - poté bude naopak vhodné světlo posílit. Vyměnit stávající žárovku za silnější není ekonomické; vhodnější bude vyměnit ji za kompaktní zářivku ("úspornou žárovku") s pokud možno vyšším příkonem, řekněme alespoň 23W. Ještě lépe by bylo pořídit osvětlení s lineárními trubicemi, např. 2x15W.
"Řasožrouty" pořídit můžete, ale s nimi počítejte spíš jako s pomocníky při prevenci řas; takto řasami zaneřáděné akva sotva vyčistí bez vašeho radikálního zásahu.
Algicidy bych si nechal jako zálohu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 12:58 janko
no ja osobne doporučujem, aby sa uprava stavu riešila pomaly, radikálny zásah by mohol zlikvidovať aj zvyšky toho dobrého čo v akva je - rovnováhu a vyzretú vodu.
Takže , odkalenie a denne výmena cca 4,5 l vody počas nasledujúcich 14 dní, by malo postupne zredukovať živiny pre riasy na minumum, potom by som nasadil na 2 dnu úplné zatmenie akva bez osvetlenia, čo by malo oslabené riasy doraziť,pred zatmením vymeniž 1!2 objemu vody a po odkrytí, zasa..
Verím, že sa s tým vysporiadate , len nečakajte ž to pojde za 2 dni!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 11:19 Muž DrSova [28] - Rostliny
Jedna se o C.affinis.
Ja bych sel jinou cestou. A to takovou:
Poradne to vysát(i dno),casta udrzba, mechanicky sber ras, udelat misto pro rychle rostouci kytky(egeria,ruzkatec,limnophilla,valisneria) nebo plovouci-dobry je okrehek-rychle se namnozi a zastini rasu.Pak ho jednoduse vyhodite. Rozhodne bych nevypínal svetlo,akorat by vam to zhorsilo. Neni to (podle foto) uplna hruza.Ryb je tam málo a u toho bych zustal dokud nezmizí řasa.Tento stav akva je vysledkem zanedbani,ale pokud budete mit chut se o to pravidelen starat uspech se dostaví.Proste pravidelnou udrzbou se toho zbavite. Je to na dýl,ale lepsí nez zacít znova a pro ten pocit dobre odvedene práce to stojí:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 11:04 Toony – re: Ferda Mravenec
Já osbně bych vyndal všechny ryby a většinu šneků.Koupil bych 20 ks odolnějších krevetek(ty ti s řasou zatočí) vice o krevetkach v časopise na www.akva.sk. Je tam toho víc než dost.Odkaloval bych 1 týdně 4litry den odstáté vody, aby vyprchal chlor, jinak ti to ty krevetky zabije.Ty řasy na listech zkus opatrne rozmělnit rukou, tak, aby si nepoškodil listy.Když to nepůjde, tak to nech na krevetkach.Krevetky nekrmit.Ta nálož řasy jim stačí.Max jednou za 14 dnů jim dát nejaky vlockovy krmivo pro ryby.Ještě jedna rada začátečnikovi.NEDÁVEJ do akvaria ulity šneků apod. Je to pěkny,ale budeš mít pak tvrdou vodu.Co se týče osvětlení tak by byla dobra jedna zářivka s předradnikem o průměru T8 nebo T5 wataz 0,5W/1litr vody s barvenym spektrem 830 nebo 840,860 apod.
O světle je tady psaný na foru taky dost.Tak at se daří, čau. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 07:33 Žena Imii [45]
Ne každá kytička po napadení řasou vypadá nejlépe ... ale pomáhá třeba týden nesvítit do akvária a řasa by měla ustoupit. Chemie mi na řasu nikdy nepomohla.

Pokud jde o dno ... dokoupila bych 6 pancéřníčků malých. Jak rejdí po dně tak se ten kal víří a filtr ho pak natáhne, takže stačí odkalovat klidně 1x za 14dní ;)

Pokud jde o řasy tak s mřenkami souhlasím, ale jsou to hejnové rybičky a do 25l je hejno 5ks moc ... lepší volba je otík (Krunýřovec jednopruhý) nedorůstají moc a tak 4kousky si tam můžete dovolit dát.

S 25l toho holt moc nevymyslíte.

Do většího už by jste si mohl dát parmičky a ty se vám o řasy postarají palec

Rybky bych rozhodně nedokupovala. Pouze ty pance a otíky max. Ony jen ty mollynky udělají dost nepořádek (proto je vhodné je mít v 50l a více) a třeba další živorodky by tomu nepomohly (malý p. očka)

Doufám že neplácám kraviny :-D dyžtak mě opravte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 07:12 Muž stanovsky [29] - Živorodky
Zkus sde podívat po rybkách co jí řasy. Myslím že mřenky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 03:56 Ferda Mravenec – Re: Ferda Mravenec
Fotka k příspěvku Detail 4. Tady rasa, v pozadi i nejaky zeleny sliz - sinice ? (ten je ale jen na tomto jednom kousku).

V akva je i stredne velky koren, ten zaraseny skoro neni.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 03:54 Ferda Mravenec – Re: Ferda Mravenec
Fotka k příspěvku Detail 3.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 03:52 Ferda Mravenec – Re: Ferda Mravenec
Fotka k příspěvku Detail rasy 2.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 03:51 Ferda Mravenec – Re: Ferda Mravenec
Fotka k příspěvku Detail rasy 1.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2009 03:50 Ferda Mravenec – Kalamitni stav - udrzba po dlouhem zanedbani
Fotka k příspěvku Ahoj,
dostal jsem do opatrovani na delsi dobu akvarko (od sve sestry co odjizdi na rok do zahranici). O rybkach toho moc nevi, tak to i tak vypada. Veskera dosavadni udrzba je provadena tak, ze akvarko - kdyz uz je moc spinave, (cca 1x za 6-8 mesicu) vybere rostliny, propachne sterk a znovu zasadi. Jinak zbytek casu jen doleva odparenou vodu. Zadne pravidelne odkalovani, vymeny vody nebo zastrihavani rostin. Velikost cca 45 l, teplota 27°C, filtrace vnitrnim filtrem cca 100 l/h, osvetleno beznou stolni lampou s 40W zarovkou, vzduchovaci kaminek. Dno: Vrstva hrubeho sterku a kryci vrstva pisku. Rostliny cca 10 ks Cryptokoryn (??? - kdyztak prosim o presnejsi urceni). Osazeni: Momentalne 5 ks black molly + nejaky cerstvy poter. Driv tam toho bylo vic, pry neco pred odjezdem rozdala + nejaci sneci (spis nechteni).

Nemam nijak moc velke znalosti o akvaristice, ale docela se mi libi ze posledni tyden, mi na stole neco budla. Behem par dnu jsem ted prosel nejake zakladni zasady na webu, a rad bych to nejak zkulturnil. Akvarko jsem dostal strasne zarasene (jak na rostlinach, tak i na skle), s velkou vrstvou kalu na dne a hromadou sneku. Ryby se zdaji docela cile.

Po nacteni zaklanich informaci mi pripadlo, ze odstranenim ras ze skla, odkalenim dna a vymenou 1/2 poloviny vody po tak dlouhe dobe asi nic nezkazim - tak jsem taky tak ucinil. Jak postupovat dal aby casem zmizela vetsina ras ? Predpokladam castejsi vymeny vody, pravidelne odkalovani - snizit mnozstvi zivin ve vode (asi proto tak rasy rostou). Byla by i vhodna vymena svetla za zarivkove (bile)? Pouzit proti rasam i nejakou chemii? Nasadit krevetky, nebo jine rasozrouty (ale nechci moc nic sadit, bojim se ze by soucasny stav by nachylnejsi zivocich nemusel prezit - do budoucna bych treba rad nejake obycejnejsi krevetky) ?

Diky vsem za pripadne rady, predpokladam ze mam pres sebou beh na dlouhou trat.
Ps: Nebo cele akva zrusit a zalozit znova ?

Prikladam foto:
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2008 18:15 Žena darka [520] – Savo a kořen
Jak dlouho mám máčet kořen z akva v čisté vodě,než ho vrátím zpátky?Mám tam krevety CJ, které ho pořád ožírají. Chci ho zbavit ruduchy,vymáchám ho v Savu 1:20, jak se tady píše, 4 min.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 12:19 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: cacharoman
Stačí z vodovodu, ale musí být (nejlépe několik hodin) odstátá, (napuštěná v nějaké nádobě), aby z ní mohly uniknout plyny a aby se ohřála na pokojovou teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2008 11:34 cacharoman – dejv
nevim jakou mám svím rybám dát vodu jestli z kohoutku nabo převařenou poradte diky smich hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2008 14:04 Muž Lukys1 [4] - Jezírkové ryby
Díky moc ale dneska když sem přišel to tak nevypadalo klepítko celý akva rozházel a to včetně rostlin a kamínků na souši
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.12.2008 11:17 Kyklop – Re: Lukys1
Myslel jsem fildu.
To tvé taky nevypadá špatně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 19:09 fishinqa – Re: Yirka
no....ja aby som dala toho kraba prec...urobila by som bud krabarium a s velkymi rybami,odolnymi voci krabom(skratka kere nemoze zjest)....a potom by som vymenila komplet vodu...neviem...ale asi je to krabymi vykalmi a ten sacok ich rozpusta na nezapachajuce a dezinfekcne prostredicko...moja teoria..nwm jak otany hop :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 17:21 filda
krab je to Cardisoma armatum, co jsem tam zase vrazil ty pytliky dajana crystal water, tak uz to pomalu prestava smrdet,asi je to opravdu zazracny pytlik coze no a postupne se chystam nadrz rozsirovat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 15:17 Muž Yirka [9123] – Re: filda
Trochu tomu nerozumím, nádrž 110 litrů,půl souše půl vody - vody 15 litrů.Je li to opravdu jen 15 litrů, tak je to v každém případě přerybněné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 13:07 Muž Lukys1 [4] - Jezírkové ryby
kdo já nebo zakladatel tohoto téma jestli myslíš mě mrkni na můj profil mám tam prezentaci
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.12.2008 11:35 Kyklop
Dej sem fotku toho akvária. Docela by mě zajímalo, jak vypadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 19:36 Muž Lukys1 [4] - Jezírkové ryby
dej ho do akvárka a jakýho máš kraba já mám cardisoma armatum a je to tím krabem a taky tím že do toho terária bys potřeboval takový to větrání jak v teráriu ty mřížky napřední straně pod terárium a na stropě mě to taky smrdělo udělal jsem větrání už míň ale vymíšlím čím to udělat aby to nesmrdělo vůbec ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 19:34 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: filda
Do salátu! :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 19:30 filda – Re: RAP
dikec moc, krab pujde pryc. bud do salatu nebo do akvarka, no spis asi do akvarka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 19:27 RAP – Re: Barney
Kdyby pancéřníčky, co chytí sežere. Mi 2cm rak ulovil 2cm pancéřníčka a s krabem to bude podobné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 19:25 Muž Barney [61] – Re: Sid
Přesně tak. Kvůli němu smrdí voda a až vyroste, tak může začít požírat Pancéřníčky. ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 19:01 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: filda
Kraba pryč! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 18:11 filda – udrzba akvateraria
mam akvarium s objemem 110l ze ktereho jsem udelal akvaterarium, 1/2 souse a 1/2 vody, objem vody kolem 15l. obyvatele 2 lezci, 2 sneci, 3 pancernicci, 2 ancistrusi a 1 krab. snaseji se v pohode:) ale od doby, kdy jsem si poridil kraba, zacal voda nehorazne smrdet. pred krabem naprosta pohoda, pouzivam maly filtr. prosim poradte, jak si poradit se smradlavou vodou, dikec moc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2008 06:45 Muž prisavnik [51] - Rostliny
ak to je sinica tak si v p****i.Tuto riasu by som neprial nikomu do AQ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 21:15 Muž ezechiel [70] - Rostliny
Tohle asi nebude krmením. Mohla by to být i sinice. Jediné, co se dá takto na dálku bez bližších informací doporučit je zvýšení hygieny nádrže. Je tu spousta důležitých faktorů, o kterých nevíme. Měříte parametry vody? Jak často a kolik vody měníte a jak je to s odkalováním? Co ryby a rostliny?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:49 Muž prisavnik [51] - Rostliny
chemiu tam nedavaj,ja by som zvoli aktivne uhlie.Vydenzifikuje ti cele AQ od sraciek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:46 lord.Johnas
krm 1 denně a jeden den v týdnu uplně vynech, rybky sežerou co mají na dně a aqa se nebude kalit a teď když už ho máš zkalené zakup si přípravek Clear akva od Dajana pet. Mě to ohromě pomohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:35 Muž prisavnik [51] - Rostliny
takto je ti to tazko povedat,aby bol primerany prietok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:29 Muž miloon [4] – Re: prisavnik
a nechat filter na mensie otacky? alebo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:28 Muž prisavnik [51] - Rostliny
nie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:26 Muž miloon [4]
no tak ok...skusim to...dufam ze to bude ok...a este nemoze to byt tym ze mi isiel filter na plne pecky ono to nebolo az tak sylno ale asi i to ze mi to stale vyrylo vodu nie? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:22 Muž prisavnik [51] - Rostliny
a celkovo obmedzit krmenie na 1 az 2krat za den X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:21 Muž Yirka [9123] – Re: miloon
Přesto bych ti doporučil dva dny vůbec nekrmit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:19 Muž miloon [4]
tak nemyslim ze im davam vela zradla...tak normalne..a ryb tam mam 27...a jake? no tak mam skalarov,molynezie,hokejky...atd..nic velke
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:13 pancernicek
a kolik tam máš ryb?? a jaké tam máš ryby?? :-O :-O ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:13 Muž prisavnik [51] - Rostliny
vela davas zradla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:12 pancernicek
já jsem to taky jednou udělal asi 3 krát denně a měl jsem zakalenou vodu (špinavou) takže jsem musel přestat krmit asi 3 dny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:09 Muž miloon [4] – Re: pancernicek
2 x denne...niekedy 3x
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:08 pancernicek
a jak často krmíš ryby?? tone tone tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:07 Muž miloon [4]
aqa ma 180L
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2008 20:03 Muž miloon [4] – spinava voda
Fotka k příspěvku co so spinavou vodou...cim to je?menil som vodu asi tretinu 2 tyzdne dozadu a je spinava...filter mam ide mi stale...neviem preco nemam cistu vodu...dam aj fotku ale nevidno to velmi dobre...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2008 13:24 Muž deathfoe [58] – Re: Andik
Tak já bych to udělal asi takhle: veškerou vodu z akvária bych uchoval v nějakých kýblech, např. v Hornbachu stojí 12 litroý kýbl asi 29,-, tak snad problém nebude, do těch několika kýblů bych i vložil rostlinky a zapnutý filtr, možná i rybičky (aby se netísnili v tom 13 litrovém akváriu) rozdělit do více kyblíků, pak bych teda půlku vrchní vrstvy dna vyhodil a druhou půlku přesunul do dalšího kýble, pak bych vyčistil akvárium kompletně, na dno dal ten starý štěrk a na to ten nový, zasadil bych rostliny, umístil techniku, nalil zpět starou vodu, dodal nějaký přípravek jako třeba Biofiltr a je to. Pokud bys chtěl vyhodit komplet celé dno, tak bych aspoň na tu spodní vrstvu doporučil koupi např. Starého dna od Rataje, abys tam měl už nějaké ty bakterie a živiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2008 12:19 Žena Avona [107]
Teď trochu mimo téma...nemáš malinko přerybněno? Podle mého jde vlastně o úplně nově založení akva,
já bych rozhodně nechala minimálně polovinu staré vody a ryby v ní, pravěpodobně se ti voda po napuštění zakalí, ( nálevníci ) ale to přejde.. horší je to s bakteriemi, které žijí ve dně, které jsou prospěšné v akvárku, takže z počátku to asi nebude to pravé ořechové.. vzhledem k počtu ryb, se obávám, že to bude celkem drastický zásah...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2008 10:15 Muž DrSova [28] - Rostliny
Ja si treba nechavam mistecko kolem filtru,kde toho kalu je nejvic.Vytahnu molitan a rozryju to tam odkalovacim zvonem.Zbytek jen tou trubkou kolem rostlinek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2008 06:45 Muž Diego [72]
Když potřebuju odsát štěrk v akvárku,tak jedině tímto. palec smich

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 22

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22642x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/7045-cisteni--akva?od=751