Čištění akvária
jestli můžu přihodit dotaz, píšeš že filtr čistit při poklesu jeho výkonu, jak mám poznat pokles? z rampy voda teče ale nevím jak to změřit nebo jak se to např. u mého aquabalu projeví?
Teď bych neodkaloval a jenom měnil vodu a dno začal odkalovat až bude tzv. potřeba, až se tam vytvoří dostatečný množství bordýlku. Odkalování dna považuji v takto čerstvým akváriu za kontraproduktivní opatření. Neříkám mít zahumusený dno, ale nechat tam nějaký živiny se jistě bude rostlinám líbit.
Edit: Vychytat výměny vody lze vcelku snadno. V čerstvým akváriu co nejčastěji a v zaběhnutým, zarybněným akváriu pravidelně jednou týdně min. 1/3 objemu akva. Den před i po postupném přidání ryb vyměnit vodu je dobrým postupen.
Na rybky nechvátám.. asi 2 týdny ještě žádná nebude.. pak plánuju Razborky Galaxy cca 5-6 ks
ty výměny vody musím prostě vychytat
ok to je dobré vědět, že neprovádět současně
Teď to provádím nejraději dost často..odkalování dna a výměnu vody.. mi přijde abych to právě nepřehnal a neměnil vodu po 3 dnech a neuškodil víc než pomohl..
Jenom lehoučký doplnění kolegy stran toho čištění filtru. Jak napsal, je to odvislé od jeho zašpinění a to jestli je už nutno čistit si obvykle řekne sám a to tím, že se viditelně sníží jeho výkon, přičemž poloviční výkon filtru je považován za strandart a dobře zajetej filtr, takže až výkon bude klesat ještě více, potom zasáhnout. Čištění filtru nedělat nikdy společně s údržbou dna v podobě odkalování a tyto dvě činnosti rozložit v čase, třeba týdenního intervalu.
nic nekupuj, jsou to vyhozené peníze. Prostě měsíc počkej, pak postupně přidávej ryby, dělej častější výměny vody. Po pár měsících se akva usadí a najedeš na standardní režim výměny vody - 1x týdně 1/3
Dusitany sem měl test od Dajany a ten mi nic nevyhodnotil.. musím koupit od Rataje:( Zatím mám v AQ 1ks Platy korálové aby se lépe zajelo.. Rybka se tváří spokojeně.
Takže jestli měnit vodu se nemůžu řídit podle hodnoty NO3..ok díky
Na filtr nesahat ... ještě pořád se zajíždí ... Spíš než dusičnany bych v nové nádrži sledoval dusitany ... ale ty (dle prezentace) měříš taky ... Jinak ... jak často čistit filtr a měnit vodu ... to je samozřejmě odvislé od druhu a množství ryb ...
Mám AQ založené od 6.4.2013 tj. 3 týden. Kdy bych měl vyčistit filtr? je lepší na něj zatím nesahat?
rybicky.net/nadrze/17984
Některé rostlinky mi začali odehnívat od spoda - od kořěnů (Cyperus helferi)
Tu rostlinku mám asi špatně umístěnou, má málo světla a asi ji budu muset z AQ odstranit.
NO3 už se mi docela ustálila na hodnotě kolem 20mg NO3/l
Jak často tedy čistit(propírat filtr) a měnit vodu?
Vodu jsem zatím měnil nepravidelně podle testů NO3
Starší reakce
Starší reakce
Kabel bych tedy neřešil, plast pak houbičkou s troškou octa (ale osobně bych to neřešil též). Jinak i přesto, že mám vodu přes dvacet, tak na plastu ani kabelu se mi nikdy usazeniny neudělaly.
S uspechem pouzivam libovolny akvaristicky prostredek na snizovani pH vody. Ja konkretne "pH minus" od Sery, ale na vyrobci nezalezi. Nakapes par kapek na cistou houbicku a staci parkrat prejet pres misto s usazeninou a je vycisteno. Samozrejme provadet mimo akvarium.
Já to neřeším.
0 13.02.2013 15:10 jbml179 – čištění po tvrdé vodě
Uf, znovu, jak čistit filtraci a kabel (na plastu a kabelu) je bílá usazenina,dle všěeho vápenec z tvrdé vody, poradí někdo???
Jde o to jakého charakteru ty usazeniny jsou. Na sklo slouží různé stěrky.
0 12.02.2013 15:29 jbml179 – čištění po tvrdé vodě
Prosím poradí někdo jak čistit usazeniny na filtru a kebelu, posléze i skle akvárka? Děkuji.
Já čistím jen přední stěnu.
0 10.02.2013 22:24 jbml179 – čištění po tvrdé vodě
Dobrý den,
potřebuji poradit jak čistit akvárium a zařízení (filtr). Dělá se mi na něm usazeniny po odpařené vodě. Jedná se nejspíš o vápenec (bělavé a nejde jen tak dolu). Čím nejlépe čistit a neohrozit živočichy a zářízení? (napájecí kabel k filtru,..). Díky.
Starší reakce
Nikoho nikam nelovit, pořiď si odkalovač a dle potřeby to dno odkaluj, tím že do něj ten odkalovač zaboříš a společně s vytékající vodou to s sebou bere i ten kal(detrit), vodu měň pravidelně jednou týdně min. 1/3 a filtr nech dělat svojí práci do doby než si řekne svým výrazně sníženým výkonem, krm střídmě a neměj moc přerybněno. Toť základní poučky stran očisty akvária. Prostě vždy za provozu, nikdy ne všechno ven a zase zpátky, to je špatně.
Starší reakce
0 16.10.2012 17:03 Afim – díky :)
Aha tak všem moc děkuju, v pátek jedu do Brna tak tam zkusím něco sehnat
0 16.10.2012 16:55 Afim – :)
Jistě věřím, že domácí výroba bude nejúčinnější
0 16.10.2012 16:53 Afim – odkalovací zvon
Aha tak díky moc a nemáte tip na nějaký dobrý odkalovací zvon?
Jistě - odkalovačem
Pokud budeš pravidelně měnit část vody a podle potřeby odkalovat, nemělo by docházet k nějakým potížím. A nebudeš-li překrmovat, nebude se Ti na dně hromadit nesnězený krmivo.
0 16.10.2012 16:47 Afim – dno
No třeba protože se na dně hromadí výkaly, nesnězené krmivo atd. nebo to stačí jen tím zvonem nějak "vyčistit"?
Nějak si neumím představit, proč kompletně čistit a dezinfikovat normálně fungující a pravidelně udržovaný akvárium
-3 16.10.2012 16:37 Afim – úplné čištění akvárka
Zdravím, chtěla jsem se zeptat, jestli by nebyl někdo ochotný(jestli to vůbec jde) a nenapsal mi podrobný postup při celkovém čištění akvária, protože já se snažím chovat živorodky, ale vždy za půl roku komplet chci vyčistit akvárium, což zahrnuje u mě oprání a vyvaření kamenů, "očištění rostlin", "vydrhnutí a umytý akvária zvenku i zevnitř, vyčištění filtru a taky omytí a vyčištění dekorací, ale když chci rostliny "vykořenit", abych mohla vše z akvárka dát pryč a vyčistit ho tak se voda úplně zakalí a ty malé se v tom schovávají a nejde je odchytit tak jsem se chtěla zeptat, jak to mám udělat díky moc za odpovědi
PS: při úplném čištění akvária je lepší napustit vodu z kohoutku už den dva předem a nechat odstát a potom nalít v mém případě všech 50 litrů nebo převařit 50 litrů?
...pro lepší bezbakteriové prostředí...
K čemu
bezbakteriové prostředí?!
To jste tím Savem chtěl léčit nějakou bakteriózu a na nějaký k tomu určený prostředek v domácích akváriích nebyly prostředky? Savo je levné, ale umí se prodražit...
čau
chci se s váma podělit o mou důvěřivost a blbost...
dnes jsem měnil 1/3 vody v akva pro lepší bezbakteriové prostředí mi byla porazena sůl inu sůl jsem dal cca 1 čaj lžička na 30litrů vody...
paráda rybyčky si chrochtali...dle další rady zdejšího chovatele jsem na 112l vody přidal 1,5ml sava...
a doted se proklínám... rybky se začaly motat a plavat zmateně a do dvou hodin bylo hotovo...
přišel jsem o 5 kusů teter vláknoploutvých,6ks neonek červených,2ks pavích oček,1 ho pancéřníčka albína,1 oranžovou mečovku,
takže 15 kusů rybek je v háji no prostě bomba.. nějakej zbytek jsem zachránil.. kompletně vyměnil filtry a vodu a vida najednou jsou v pořádku
zaplať pánbůh...
zbyly mi 2 tetry fantomovy,1pancéřníček panda,1 pancéřníček panda,1měcovka oranžová+2 malinkatý cca 4mm rybky,1 ancistrus,5 pavích oček,1 pancéřníček zelenej.. joo holt mají tuhej kořínek
Starší reakce
Já mám odkalovač od Sera a jsem s ním moc spokojený. A po shlédnutí videa k AQUA-VAC odkalovači jsem ještě spokojenější
No jestli jsem to dobře pochopil, tak princip je podtlak, který je způsobený tím, že během odkalování budu mít puštěnou vodu? Tak to je hodně "vymakaný"
, to abych si ještě vykopal studnu! Ale pro dobrý pocit bych do kanalizace vypouštěl čistější vodu
...no myslím, že zůstanu u kyblíků
no pěkná věc, ale trocha si s tím pohrát a myslím, že se to dá udělat doma za pár korun
Dobrý den, jaký dobrý odkalovač mam koupit pro 60 litrové akva za rozumnou cenu? jakou značku by jsme mi mohli doporučit? děkuji za odpověď
0 11.07.2012 17:24 R Silent [5949] Osobně ho nepoužívám, ale podle kolegů jsou na tento systém velmi dobré reference. Mně osobně to přijde zbytečné. Stačí mi normální odkalovač, kbelíky a nohy aby mně donesli od akvária do koupelny a zpět, ale pokud si chce někdo při odkalování užít určité pohodlí proč ne, že?
Máte někdo zkušenost s Aqua-Vac čistič vody? Jak to funguje?
Starší reakce
0 27.02.2012 20:00 Matyson – špinavé akvárium
Mám cca 50 litrové akvárium s filtrem.Při poslední výměně části vody se voda zakalila do zelena.A při dalších čistěních akvária a filtru se to stalo znovu asi třikrát.Zkoušel jsem přípravek Crystal water,ale je to stejné.Poradíte?
Starší reakce
Já používám, třeba kus starýho dětskýho pyžama(máme slušnou zásobu) a ten hadr máčím do toho koncentrovanýho roztoku kys. citrónový. Je to výborný pomocník, třeba při čištění krycích skel a poprskanejch zářivek.
Tu houbičku s hrubým povrchem používám běžně, pokud se mezi sklo a houbičku nedostane třeba písek, tak poškrábání nehrozí
Budu se ptát jako blb, ale co na to použít? Můžu takovou tu pěnovou hadřičku? Houbičku s drsným povrchem většinou nedoporučují, aby se neodřelo sklo. Tak čím tedy?
Zkuste potravinářskou kyselinu citronovou.
Čím vyčistit skla u použitého, vypuštěného akva (je jen písek na dně)? Na skle je zelená zaschlá asi řasa... Prosím o radu.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 22
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22686x