Ahoj, ráda bych vás poprosila o radu, i když možná trochu mimo téma. Mám samce bojovnice a k němu dvě samičky v 54 l akva. Samec a větší samička neustále okusujou a útočí na menší samičku. Břišní ploutev má celou roztřepenou, ze zadní jí zbyly jenom okraje a včera jí dokonce ukously i tu malou ploutvičku u žaber. Hned jsem jí odlovila do plastový vaničky. Prý existuje nějaký přípravek na podporu růstu ploutví. Ta zadní už jí snad trochu dorůstá, ale bez té malé u žaber se nemůže moc dobře pohybovat, včera po odlovení se dokonce pořád převalovala na bok, až jsem si myslela, že už to má za sebou. Za chvíli se ale zberchala, akorát žrát vůbec nechce. Můžete mi prosím někdo poradit buď ten přípravek, nebo co dělat, aby ti dva jí nechali být? Samičky by přitom měly být stejně staré, jsou koupené společně z jednoho akva na začátku července. Zatímco ale druhá samička vyrostla rychle a už se se samcem pravidelně tře, takle malá roste hodně pomalinku. Kdyžtak dávám i fotky, pro případ, že by to třeba nebylo tim okusování, ale právě tou nemoci BRP. Děkuju moc.
Ahoj. Tak bohužel u mých bet se také objevil bakteriální rozpad ploutví. Asi před 2 dny jsem si všiml, že má moje beta samec konečky ploutví jakoby býlé až průsvitné. Dnes ráno jsem si všiml, že na jednom konci je dokonce i chomáček plísně. Tak jsem hned aplikoval Eshu 2000. Ted večer jsem zase viděl, jak samice vyjíždí po samečkovi a dokonce mu i ukousla kousek ploutve. Tak jsem ji odlovil do 5l zavařovačky a přitom si všiml, že i ona má asi BRP - má okraje jakoby malinko průsvitné.
ještě bych doplnila že ryby jsou krmeny vločkovým krmivem Tetra menu mix, LON plant, LON mix a občas (1x týdně) mraženým krmivem v kostkách nitěnky/dafnie/Artemie
Zdravím všechny ve spolek.
Čaute,môj Beťák má pravdepodobne BRP,ako mám postupovať pri liečbe?Oddeliť ho?Aké liečivo by mu pomohlo?Mám nové závojové dániá a nechcem,aby to chytili.Ako dlho ho mám nechať oddeleného a ako spoznám,že ho môžem dať späť?Lebo viem,že tie plutvy ťažko dorastajú,a už vôbec nie hned´ po skončení liečby..
Dívala jsem se, ale ne, podle fotografií to není krupička. Dívala jsem se ještě na popis u BRP a plísně, ty fotky jsou tam v pokročilém stadiu. Prošla jsem všechny nemoci a nevím, nic na ty mé rybky neodpovídá.(krom Betty, ten pošel - a myslím že na otravu, která mu způsobila brp a následně plíseň).
Poraďte mi prosím, co se s tím dá dělat. Po pořádku - jsem začátečník. Na vánoce jsem koupila akva 60l. Založila jsem akvárko dle postupu, asi nebyla zajetá nitrifikace, i když jsem na filtr dala živou kulturu bakterií a tím se to zajetí mělo urychlit - dala jsem tam ryby po týdnu - řekli v akvaristice, že můžu. Testy byly OK, voda jen trochu zabarvená od kořene. Bohužel jsem neuváženě koupila po cca 2 týdnech další ryby (6 razborek) a celé hejno odešlo do 4 dní na plíseň (mám podezření, že už nakažené přišly z obchodu). Nicméně jsem použila Preventin, což asi těžce odnesly ostatní ryby. Po týdnu se sice začaly vzpamatovávat, ale pak se nečekaně ze dne na den zvýšily hodnoty dusitanů a dusičn. a to po nedělním čištění, kdy se nic zásadního nestalo, klasicky jsem odkalila a vyměnila 1/3 vody. Přestože tam není moc rybek (9), v úterý už byly hodnoty NO2 a NO3 kritické a zdechla gupka největší samička, která byla nejodolnější. Tak jsem v úterý měnila 1/3 znovu a od té doby denně. Dnes jsem zkusmo udělala testy (lakmus.papírek) a byly zvýšené NO3 - nechápu, voda musí být čistá po 3-denním měnění 1/3 NEBO NE??
Dobrý den, v tátově akva po nakoupení nových ryb začaly hynout paví oka, mám podezdření na bakteriální rozpad ploutví nebo nějakou plíseň. Občas mají na ploutvích jakoby bílé chomáčky. Paví oka jsem přelovil do 17l akva. Můžete mi poradit, co by to mohlo být jak to léčit? Zničí léčba rostliny? Je nutné nějakým způsobem ještě sanovat i původní nádrž? (je tam ještě pár neonek a ancistusů).
Tady tlamka, hůře vidět, neměla jsem zrovna vyčištěné akva
Také přidám trochu do mlýna... Měla jsem samečka bojovnice, ten uhynul, bohužel asi taky na bakteriální rozpad ploutví... Hned po něm, malá samička, také uhynula, ale spíše to vypadalo, jakoby ji někdo okusoval, měla normálně i po těle takové odřeniny, jakoby ji někdo kousal. Nyní zbyla poslední samice. Ta zrpvu vypadala takto- zas mi to spíše příjde, jakoby ji někdo okusoval, měla poraněnou i tlamku, po tělé drobné odřeniny. Zatím ji neléčím, ale uvažuju, že ji odchytím a zkusím léčit, jen si nejsem jistá, že je to ta nemoc... Teďkom, už je skoro bez hřbetní ploutve a nemá žáden ocas. Jinak se chová zcela normálně, žere, plave. Nádrž sdílí s jedním samcem bojovnice, dániemi, ancistrusi a neonkami. Ty vypadaj normálně. Nádrž je 90l, údržba jednou za tři týdny, někdy jednou za měsíc důkladné odkalení a výměna poloviny vody. Dělala jsem to takhle od začátku a nikdy nebyl problém, až teď... Tak nevím, zda je opravdu jen okousaná, či nemocná
Ahoj rybka byla přes víkend sama (od pátku do dneška) a teď vypadá takhle. Myslíte že je to BRP nebo že má okousané ploitve? AQ sdílí se dvěma samičkami.Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 35311x