Bakteriální rozpad ploutví
0 20.06.2008 14:22 groal Pokud to ale dela nejaká ryby tak fakt nevím která a akva pozoruju dost casto. Nikdy jsem nejaky utoky nevidel :( tak netusim kdo by to mohl delat a beta je spis bojacna porad se drzi v jednom koute .....
Četl jste reakce na Radovanův dotaz v tématu, na který odkazujete?
Napsal jsem tam, že o bakteriální rozpad nejde.
Ve vašem případě bych vsadil také na mechanické poškození - nějaký "lotrando" ta paví oka okusuje... Máte tam m.j. betu. Na ni by to sedělo...
Nelijte do vody žádnou chemii a raději své rybky pozorujte.
EDIT: Teď jsem si vaši prezentaci líp prohlédl - máte v akvišku parádní "rybí guláš". Těch pachatelů může být vícero.
0 20.06.2008 13:40 kolcun2 S akými rybami ich chováč?
0 20.06.2008 13:24 groal Potřeboval bych poradit, během dvou dnů mi uhynuly dvě paví očka, Mám podezření na rozpad ploutví, ale fakt nevím. Původně jsem si myslel, že by to mohlo být okousané.... ale když se stejné vykousnutí teďka objevilo u třetího pavýho očka během dvou dnů tak fakt nevím. Jeden den má ploutev jakoby nakousnutou a druhý den už tam prakticky není a kdybych teďka nahodou nebyl doma a neviděl jak je od večera zubožená tak věřím tomu že večer už by byla sežraná ( tak jsem ji ač nerad klepnul - vypadala hodně podobně jako tato:
rybicky.net/forum/5143 viz foto a to za jeden den ). Preventivně jsem tam nalil ESHA 2000 a uvidím v neděli co bude. ( Volal jsem si pro radu i do obchodu a tam mi řekli, že by to mohlo teď být i tím horkem, že se pak množí bakterie ) Zaroveň vyměním vodu v akva. Myslíte, že se rozpad může šířit pouze na jednom druhu rybek? ostatní ryby se zdají v pořádku nic jim nechybí, žerou, plavou si...... Díky za pomoc. P.S. Taky mi minulý týden uhynuly 2 kapitální 12 cm kousky ancitrusů během 1 dne ( ale to mám podezření na otravu CO2, zapoměl jsem vytahnout přes noc kamínek )ostatní to přežili.
Starší reakce
dekuji to bylo trefne
Píšeš, jako kdybys ty příčiny dokázal identifikovat, tak raději kolegyni poraď.
to se snadno rekne...
ostatne rybky su v uplnem poradku takze ako zacatecnik netusim co by mohlo byt spatne...
Delala sem i testy vody a vypada to v poradku....
Dalsi cichlavci tam su, ale vykousnute to urcite neni, lebo nejdriv mal v strede ploutvi taku malu dirku akoby od jehly ktera se rychle zvetsovala az se takhle protrhla az ke kraji ploutve
Uz sem nasadila Esha tak uvidim a snad to zabere.
0 03.06.2008 20:37 Joecz nejsou tam ještě další čichavci? mě se to zdá jen vykousnuté
Jj,eSHa 2000 pomáhá dobře,ale pomáhá taky sůl.Já jsem použila podle rady 1 lžičku soli na 5l vody a zvýšila teplotu.
Ale použij buď sůl,nebo léčivo.Nekombinovat!
diky za rady... potrebovala sem se ujistit, ze je to ono. Myslite ze mozem na liecbu pouzit i esha 2000?
0 02.06.2008 22:18 miro03 – Re: cenega
Kupit baktopur v akvaristike a držat sa návodu.
tohle se mi u ryb stavalo kdyz sem mel spatnou kvalitu vody (jestli ty trhliny nebo diry v ploutvich nejsou bile lemovane, pak je to asi bakterialni rozpad ploutvi),stacilo mi vodu vymenit vic dbat na kvalitu a ploutve se sami zacelily
0 02.06.2008 21:52 miro03 – Re: zora
Netreba zakladat nové téma treba sa viac posnažit.Je tu o bakteriálnom rozpade napísané,stačí si to dat do vyhledávača alebo nájst v sekcii nemocí.
Ahoj. Asi pred týždňom som objavila na samčekovi čichlavca akoby malú dierku na chvostovej plutve ktora sa za tyzden hodne zvetsila tak ze mu uz chyba kusok plutvy
prikladam foto prosim poradte co s tym... a ako to vyliecit. Dakujem za pomoc.
0 31.05.2008 17:28 Verka Lidi, už jste se někdy setkali s tím, aby se sumeček přisával na rybky? (P.S. Začínající akvarista ...)
Starší reakce
0 13.04.2008 17:00 Tereza – Re: pavliina
Koretry jsou výborný krmivo. jsou to bílé komáří larvy. Ale zjisti si, jakou skladbu stravy vyžadují betty, jestli bys neměla přidávat taky nějakou rostlinnou.
Tak to jsi mě uklidnil, už jsem si myslela, že je nějak nemocnej. A ty patentky mu moc nedávám, myslela jsem si, abych ho nezmlsala a pak nebyl překrmenej
Takže myslíš, že mu patentky můžu dávat každý den? Ale to přeci nemůže být jeho jediné krmivo, poraďte, co bych mu mohla ještě dávat, aby mu to šmakovalo, když teda vločkama za kilčo pohrdá?
Patentky jsou to nejlepší co mu můžeš dávat. Ploutve se mu třepí, to je normální, pokud by jsi ho chtěla mít v dokonalé kondici, tak by musel plavat v malém akvárku bez rostlin, obden mu měnit všechnu vodu a umožnit mu aby viděl jiné samce a neustále byl nucen s nima bojovat. Bety jsou krátkověké a v běžném akva se takovém třepení ploutví neubráníš, ale rybě to absolutně nevadí.
Mému beťákovi se začaly třepit ploutve, spíš bych řekla, že jen ta ocasní - zatím
Poraďte, prosím, co to může být a jak a čím to léčit? Koupila jsem mu speciální krmivo pro Bety ale nežere ho, je to spíše vločkové a to mu nešmakuje, ještě nesežral ani jednu vločku, jí jen mražené patentky a sušené dafnie. Může to být třeba z nedostatku vitamínů? Nebo to může být ze špatné vody? Ale dělám pravidelně testy a voda je podle nich OK
Děkuji za rady.
Starší reakce
0 19.03.2008 10:54 bushmanka Zdravím
prosím poraďte..mám samičku betty odlovila jsem ji raději do karanteny protože ji mizí ploutve a nežere ale to jsou jediné příznaky žádné vředy nebo blednutí...dokonce má pořád teritoriální chování včera se pěkně vztekala na zrcátko...čím jsem si vyzuelně zkontrolovala že i žábra má pořád zdravou barvu...co s tím???
0 17.03.2008 21:16 Andynka Nejspíš jsem objevila u svých rybek bakteriální rozpad ploutví. V sekci nemocích jsen našla příznaky, ale nic takového jsem u rybek neshledala. U betty se mi objevilo na konci ploutviček něco jako vymyzení barvy a zůstalo jen bílé místo. U čichavců jsem zase spatřila roztřepení ploutví. Je to BRP?
Starší reakce
0 18.02.2008 13:20 Kublaj – Re: filipsi
myslis ze by ty problemy s bakterkou mohlo zpusobit to,ze jsou ty betaci liny a casto lezej na zemi nebo na kytce?? mel bych davat casteji zrcatko aby s ploutvema vic hejbali???preci jenom ty z dovozu jsou zvykli se porad prsit a jestli jim to pak nechybi a ty ploutve nestradaj...to je jen takova moje uvaha o ktery sem nikde necet...
0 18.02.2008 13:17 Kublaj – Re: Danila
Eshu 2000 sem nechtel pouzivat protoze mi nepomohla uz dvakrat....( na neonky to pouze nefungovalo a maly Gupky mi to dokonce zabilo + sneky i kdyz to nepisou)....to uz mam lepsi zkusenosti s obycejnym Multimedicalem...
Jinak tu bakterku sem mel na dvou betakach a ani u jednoho nefungoval Neomicin kterej mi pred rokem na to fungoval,tak sem vyzkousel savo.... na toho jednoho to po peti dnech pomohlo a na toho modryho ne,takze sem mu vymenil predevcirem vodu a zkusim neco jinyho dneska...
kazdopadne je mam v petilitrovejch nadrzich abych je mohl lepe lecit,ale premejslim jestli nepotrebujou vic plavat aby se jim pohybovali ploutve,treba hnijou z toho....
na Splendens sem se dival ale tam radej klasiky a nebo rikaj ze jim ryba umrela...nic moc...
0 18.02.2008 11:38 Danila [4490] - Amerika Kublaj: měla jsem stejný problém u beťáka a řešila jsem to s lidmi od bett na
www.splendenspower.cz/…, tam se optej.
Z fotky to není vidět, ale pokud se ploutve beťáka slepují dohromady, je to problém, který je prý jen těžce řešitelný a ze tří ryb to přežije jedna (údajně). Zkusila jsem Esha 2000 ale bez úspěchu a můj beťák bohužel uhynul.
Tak držím palce, ať je Tvůj beťák ten, který to zvládne.
0 18.02.2008 11:33 katka 0 18.02.2008 11:32 katka Ale to barveni casem prejde, pravda, ten cas byva i v radech mesicu. Navic to neni nic spatneho.
Ale spis me zajima ten betak, s cim dohromady je/byl v akvarku? Nejake samicky? At ho nelecis zbytecne, navic u bakterialniho rozpadu byva pricina jinde a nejaky lek ji neodstrani ...
(jo aha, teprve ted to vidim, ten puvodni dotaz je starsi a nebyl od tebe, ty jsi jen "plynule" navazala s korenem
0 18.02.2008 11:23 Katka – filipsy
0 18.02.2008 11:21 katka Nevím co chceš vědět extra o léčení Bett. O ničem takovém jsem nikdy neslyšel. Musíš použít léky na bakterku. A jak jsem psal léčení je stejné u všech ryb.
0 18.02.2008 11:13 katka Kořen. (tohle myslis?)
Jiank na prvni fotce bakterialni rozpad ploutvi nevidim, spis potrhaneho betaka. S cim dohromady je v akva? Ale jisty si nejsem, to by chtelo vic fotek a vedet vic o jeho prostredi.
0 18.02.2008 11:04 Katka – otazka
Noo
takkk teda maaaam co citat, a este jedna otazockaa xixixi
ako sa to u vas povie, normalne drevo???
0 18.02.2008 10:50 Katka – Otazka
Ahojte vsetci, Mam na Vas jednu otazocku, kedze som taky maly zaciatocnik.
Kupila som take drevo do akvarka, a stale mi toto drevo farby vodu, neviete mi pomoct co s tym??
Uz som to skusala aj vyvarat, nechala som to dlho namocene a stale nic
. Pokazde mi uplne zhnedne voda. DAkujeem vsetkym za radu
Léčení Bett je stejné jako u ostatních ryb. Nebo myslíš že potřebují zvláštní léky? Pokud máš diagnózu tak kup léčivo jako pro kteroukoli jinou rybu.
0 18.02.2008 10:01 Kublaj – bakterka u Betaka...
Muj betak ma bakterku....co byste doporucovali a co se vam na Bety osvedcilo...prosim nepiste sem navod na jine ryby,ale pouze na leceni Bet...diky...
Starší reakce
prosím, vážně nevíte?
nojo, mě by ale zajímalo, jestli je to vůbec nemoc, a jestli jo, tak jaká ;)
Prosím o radu. Mám 80l akvárko a v něm zatím cca 50l vody (ještě nemám dodělané konečné úpravy týkající se dna a rostlinek). Mám 2 mečovky (samci), 2 pancéřníčky zelené (asi samec a samice) a 3 endlerky, kterým se včera narodilo mimčo. U jedné mečovky se mi zdá už několik dní, že se jí jakoby třepí ploutve - nejvíc je to poznat na hřbetní ploutvi. Za ty cca 3 dny, co to pozoruji, se to nijak nehorší, ani nelepší. Druhá mečovka je OK. Nekrmím živým, jen sušenýma breberkama a vločkama. Nevíte, co by to mohlo být? Jestli třeba si něco udělala a spraví se to samo, nebo to bude nějaká nemoc a je potřeba ji dát do zvláštního akvárka...? Děkuju předem za rady.
+ EDIT: Chová se normálně a žádné boule, tečky, zašedlou nebo jinak zbarvenou kůži nebo odstáté šupiny nemá...
Vapel napsal: mno a nijak jim to nevadi az na tohle
Praveze
tohle znamena, ze jim to vadi. Asi bude hur. takova "nadrzka" vyzaduje denni vymenu vody, a jak nekdy vynechas, bude zle.
Me stacilo jen zvednout teplotu o 2 - 3 stupne
0 07.02.2008 18:57 suchysvatonovice – Re: Vapel
Problém bude v přebytku odpadních látek ve vodě,to čemu říkáš akva je tak pro 5 -10 kousků čerstvého potěru.Obecně takhle maličká nádržka bude problematická na udržení kvality vody.Živorodky a paví očka zvlášť jsou na kvalitu vody náročná.Vyměňovat denně 20-30% vody za odstátou.Jestli jsou tam jen živorodky tak přidat špetku soli.
0 07.02.2008 17:36 Vapel Proc??
Přidat reakci
1 ...... ...... [17] 18 19
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 34741x