Dlouhá vláknitá řasa na rostlinách a skle
Vezmi špejli nebo mezizubní kartáček a nemotávej.
Co zkusit změnit zde jistě najdeš. Je toho tu dost. Bez aktuální prezentace víc poradit nelze.
Edit: Podle poslední fotky tam máš málo rostlin. Přidal bych.
Natáčet na špejli...
0 28.08.2019 19:47 Franťáček – Jak se zbavit vláknité řasy
Dobrý den, víte někdo jak se zbavit vláknité řasy v akváriu?
Starší reakce
0 03.03.2019 18:32 Reus zdravím, chci se zeptat a poradit- na 3D pozadí mam zřejmě řasy, spolu se zelenou jsou tam takový vlákna snad je to vidět na fotce, co a jak s tím zatočit a je to vidět i na druhé fotce
+ u té druhé fotky, že tak nějak roste další rostlinka na konci listu, jestli to mam nechat, odstranit jestli to nějak nevadí, díky
Starší reakce
Díky pánové za všechny dobře míněné rady. Ideální by bylo aby krevetky jedly řasy a já zase ty krevetky. Jak jsem , ale viděl akvarijní krevetky jsou fakt prcci. Argumentu se silným světlem rozumím. Mám v akváriu rostlinu Ludwigia repens a ta mi pěkně červená, což je prý způsobeno silným osvětlením. Světlo je tedy intenzivní. Aktivní uhlí snad dokonce mám doma tak můžu vyzkoušet.
Mně se vícekrát osvědčila filtrace přes aktivní uhlí. Z toho dovozuji, že tahle řasa má prospěch z rozpuštěných organických látek ve vodě.
Já z mých zkušeností s touhle řasou bych se taky přikláněl k silnému světlu. Ten Aqualantis mám taky a mám ho stažený na 70% a chtělo by to i méně. Dá se koupit jednoduchý stmívač za pár korun třeba:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
A druhá věc, co mi pomohla jsou krevetky
Osobně jsem přesvědčený o tom, že u tazatele za současného stavu prodloužení délky svícení, naopak ještě více podpoří růst řasy. Viděl bych dva směry řešení. Buď pomoci rostlinám přidáním Co2 + zauvažovat o způsobu hnojení, nebo snížit intenzitu a délku svícení do doby, než se bujení řasy zastaví. Jak správně psal tazatel, dostat do rovnováhy Co2 + světlo + živiny v akváriu.
Vycházím z toho, že delší dobou svícení by měly lépe prosperovat rostliny, tj. zužitkovat živiny, které teď využívají řasy.
Wanderer napsal: Osobně bych tu dobu svícení postupně zvyšoval na cca 11h denně. Přidávat třeba půlhodinu za několik dnů. A zařadil bych cca 2h přestávku během svícení.
Zvyšování délky svícení má za následek potlačení růstu řas? To jsou mi novinky. Za odpověď předem děkuji.
Osobně bych tu dobu svícení postupně zvyšoval na cca 11h denně. Přidávat třeba půlhodinu za několik dnů. A zařadil bych cca 2h přestávku během svícení.
Rostlinám se daří. Pěkně rostou. Bohužel se daří i řase. Na fotkách je to vidět. Někdo píše že do akvária řasy patří, ale já bych je rád potlačil. Dočetl jsem se ,že řasa je způsobená nerovnováhou v akváriu. Jenom nevím jestli mám svítit míň nebo víc. Prý obě varianty přicházejí v úvahu. Svítím 8 hodin denně. Poradí mi někdo
? děkuju Honza
Starší reakce
Když si představíš, že ti zmizí anubiasy a echinodorus, jistíš, že máš rostlin vlastně dost málo.
V podobné nádrži jsem měl najasu tolik, že zakryl velkou část zadní stěny a ta nebyla vidět. Tomu říkám "plné akva".
Pokud vidím dobře, egeria ti roste dobře tam, kde má plné světlo. Takže prostě jen jsi ji strkala do míst, kde moc světla není, jí se to nelíbí, uhnívá a to dělá bordel s vodou.
Máš žluté krevetky a ty i mě fungují hůř, než Cherry Red.
Řasa je důsledek toho všeho.
Dlouhá vláknitá a ruducha se mi také nelíbí
Je možné, že se té bacobě v tomto konkrétním akvárku prostě něco nelíbí a nebude se jí nikdy dařit.
Přesně, myslím, že by to vyřešila doba svícení a když to podpoříš častější údržbou, tak to musí fungovat
nemusíš nutně pokaždé odkalovat, jen vyměnit část vody, to je otázka 10 minut u takového akvárka.
no praveze jsem myslela, ze Bacopa, Egeria, okrehek i ten Najas jsou z celedi rychle rostoucich, a tech je tam vetsina. To ze ta bacopa teda nedela vubec nic je vec jina...tak nejak hezky stonkovite trci
Vtipne na tom je to, ze v predchozi variante s prisernym dnem a prakticky pouze anubiasy tam rasa nebyla zadna. Zase je pravda, ze jak ampularie tak pavi ocka jsou pekna prasatka, mozna teda pomuze zvysit dobu sviceni a zvysit cetnost udrzby na jednou tydne?
Stacilo by, aby se chytla jak ta bacopa tak limnophhilla a mozna by to vyrovnaly, ale nechce se jim.
Me se teda ta rasa moc nelibi, ta dlouha vlakna delaji velke divy s temi pavimi ocky, je uplne videt, kdyz se do nejakeho chyti, maji krasny skubavy zachvat.
Myslím, že mech za to nemůže.. maximálně jestli je na něm nějaký druh řasy, tak si každé akvárko, kam ho dáš obohatíš o nový druh řasy, ale v tom problém není. Mně osobně se zařasená akvárka líbí, je to takové autentičtější
Myslím, že jedna ze dvou příčin je světlo. Už máš akvárko zaběhlé a za 7-8 hodin rostliny dost možná nedokáží spotřebovat většinu živin a potom jich dost zbývá pro řasy. Zkus to prodloužit na 10 hodin (postupně po půl hodině).
Druhou příčinu bych viděl v malém množství rychle rostoucích rostlin (polovina rostlin jsou anubiasy a ty toho z vody moc neodebírají.
V echinodorech se nevyznám, ale asi to je běžná věc. Hlavně, že raší nové listy. Je to jedna z rostlin, která neustále vyhání nové listy a shazuje staré, takže bych se tím nestresoval. Možná je u tebe tempo shozu listů rychlejší (staré nevydrží tak dlouho), což by svědčilo o nedostatku něčeho, ale jestli si udržuje stálý počet listů, tak to neřeš.
Anubias je na to dost náchylný (tím, jak pomalu roste), řešení je umístit ho do stínu jiných rostlin (stačí mu opravdu málo světla a řasa nebude mít takový prostor).
Egeria toto dělá, roste pořád dál a starší části hnědnou (obdoba shazování listů u jiných rostlin).
EDIT: řasa bují většinou z důvodu nepoměru živiny:světlo (když je moc živin, nebo moc světla). Takto nárazově by ti asi také pomohlo udělat 2-3 výměny části vody v rychlém sledu (každé 2-3 dny), aby ses zbavila přebytku živin.
Ja vim, ze je to evergreen tema a kazda rada draha, ale mam porad ty same problemy. Normalne si myslim, ze za ne proste muze javsky mech, ac je to zvlastni, pritomnost rasy se mi objevuje jen v akva, kam si ho nasadim.
Pred sesti mesici jsem predelala dno, zasadila kytky - limnophilla, bacopa, egeria, echinodorus. Uz od zacatku, co jsem tam dala javsky mech, tak byl vyvoj:
egeria roste jak blazen
rozmnozila se mi tam Najas, ktera nevim, kde se tam vzala, ale je ji plne akva
jak bacopa, tak limnophilla ziji v takovem limbu, shodily veskere listy, zivori, nerostou, nehnijou
vzdycky odkalim poradne, odrbu sklo s prisedlou zelenou rasou, odtrham vlakna dlouhe zelene vlaknite rasy, ktera vychazela z javskeho mechu, ktery sem musela vyhodit.
echinodorus rasi nove listy, ale stare jsou okousane, protrhane a nektere hnednou.
anubias rasi nove listy, ale stare jsou pokryte prisedlou zelenou chlupatou rasou
egeria sice porad rasi jak diva, ale starsi hnednou, bile skvrny, rozpad
Jedine co zije nejak rozumne je ta Najas, coz je jak plevel, prekvapive okrehek to tady nedava, ten vetsiou pouzivam na boj s rasou.
Obyvatele mam jen 1 samce paviho ocka a 6 prcku, ted uz jen 4 krevety z puvodnich 20 (taky to o necem svedci, ze se mi nemnozi), a jedna ampularie. Odkaluji jednou za tyden, za dva jakto vyjde, svitim led rampou 7-8 hod. denne, krmim jednou az dvakrat tydne. Boj s tou rasou je neudrzitelny, kytkam se nedari a i kdyz se jim dari, stejne dobre se dari rase. Co muzu jeste zkusit?
Dekuji
Starší reakce
Nijak. Prostě to znova založ a neřeš, co kde je. Jestli je řasa někde vidět je nebo není je fuk. Záleží, jestli v novém bude mít podmínky k růstu.
Založil bych to a počkal, jak se to bude vyvíjet...
jen znovu rikam ze se stehuju jinam a chcel bych tmave dno tedy novej pisek rasa je videt na korenu ale i jinde
takze co vyhodit nebo jak na to aby to bylo lepsi
Klasika: DEJ FOTKU CELÉHO AKVÁRIA!
Řasy se nechytají jako nějaká infekce, spory řas jsou všude, i ve vzduchu. Rostou, pokud mají příležitost.
Řekl bych, že řasy tam budou pořád a bude záležet jen na podmínkách, jestli se rozjedou...
Ma v akva žabi vlas na korenech a volne na kytkach jak se kde chytio motam a motam
Ale budu stehovat akva a měnit pisek zakladat znova .Otazka zni mam to založit znova vcetne kytek korenu kamenu ? Rikam si ze vzdy po case tu řasu chytim a nektere kytky sou docela pekne .
Akva bude i na novem miste (mozna jina voda - branik) takze netusim jak se tam cemu bude darit
Co by jste doporučily ??
Starší reakce
1 24.08.2016 14:37 PepCa1979 – Poděkování
Rád bych poděkoval všem, kteří konstruktivně přispěli do diskuze, zejména Romantovi za reakci na můj příspěvek a ochotu pomoci. Boj s řasou, jak se zdá, jsem vyhrál. Co jsem udělal? 1) Začal KAŽDÝ DEN hnojit kytky, PPMD dle návodu (střední doporučená dávka + až 15% navíc) 2) snížil osvětlení z 10k lux na 3k luxy (měřeno mobilem, svícenou 12V/10W LED (studená bílá z Číny), polední pauza 3hod jinak 7-21 hodin , kytky prosperují, ale jsou spíše světlé. Nové výhony i nové listy mají, řízkuji a sázím 3) Ucpal jsem filtr, jiná regulace u mne není možná (řasy rostly hlavně v proudící vodě, v klidné méně) a za 4) vypral jsem dno a zasázel znovu. To podle mne pomohlo nejvíce celý boj urychlit, díky řase se některé kytky rozpadly (zejména vodní mor) a nechaly tam binčus, odkalování to nevytáhlo.
5) Nasadil jsem dva mlaďounké ancistruse a dva kužníky čínské. Bohužel, odchov šneků se zatím nezadařil, mladé vylíhnuté šnečky asi něco sluplo (podezřívám ancistruse, ale důkazy nemám
)
Když se bude situace opakovat, nasadím nějaké požírače rostliného nepořádku ve dně (piškorka věžovitá)
P.S. O akvaristice vím jen to, co jsem se dočetl na místním webu, ale na to, abychom měli se synkem akvárko s 6 neonkami a dělalo nám radost to zatím stačí. Takže DÍKY!
P.P.S. Krmí synek, takže někdy neonky plavou hlavou dolů, jak mají težká bříška, ale hlavně, že se o ně "stará".
Starší reakce
Diky za reakci, dneska jsem opet provedl "akcni zasah" a vytahal dalsi (snad uz vsechen) rozpadly vodomor a odsal dno, odrbal kytky v kyblu a ne v akvariu (to byl taky napad, no chybami se clovek uci). Dik za tip na snecky, ale takove kvantum jake tam mam, tak to nesezerou
Tak nejrozumnější bude si založit prezentaci, kde uvedeš co nejvíce pravdivých údajů, dáš fotky atd. Jinak určitě bych nasadil právě ty živočichy v podobě šneků okružáků, aby se podpořila nitrifikace a akvárko začalo skutečně fungovat.
To slunce bude podle mě ten problém.
No mám ho u okna takže do něj smaží sluníčko
Osvětlení snížím... Sám jsem zvědavej. Jinak špejle je asi dobrá rada. A jedná se o tu 170 tam kde mám tygřice
0 09.07.2016 22:02 PepCa1979 – Zelená dlouhá vláknitá řasa při zakladání akvária a boj s ní
Ahoj,chci synům dopřát akvárko s Betou, ale odmítám ji chovat v "betáriu". Takže jsem pořídil 21l plastové akva, založeno, osázeno, osvíceno přes měsíc bez filtru, rostlinky rostly, ale objevila se vláknitá řasa. Nasazen vnitřní filtr, "řasy nemají rádi kyslík", tak rozstřiková rampa zvysoka, aby se čeřila voda, výměna vody, úklid atd. Řasa se rozrostla po kytkách a ty jsou teď neduživé, protože díky zarůstu řasou neměly světlo.
Douška hustolistá mi chcípla, nechala po sobě v akvárku binčus, odsávám, čistím, filtruju, zachraňuju co se dá. Kytkám jsme otřel listy prsty, chci jim dopřát světlo, aby se vzpamatovaly... Ale to bude pro řasu ráj... Co dělám špatně, že ta mrcha tak roste?
Ryby, šneky, nic živého tam nemám, nekrmím. Chtěl jsem se naučit nejdřív, jak to udžet v nějaké jakés takés rovnováze a pak tam dát dvě neonky, jako "kanárky" a když přežijou začít s betou.
BFU akvarita prosi o rozumné rady.
Nevím,o které akva se jedná,ale mi pomohlo řasu namotávat na špejli,snížit intenzitu osvětlení a častější výměna vody.
Starší reakce
mohla tato rasa rust diky nahlemu snizeni NO3 ? tak z 50 mg/l na 25-30 mg/l ??
Starší reakce
Ahoj lidicky,chtel bych se zeptat na tuto rasu...je mozne ze by se tvorila na rostline ktere se nedari,mam ji hlavne na limnophile,ktera diky snizeni NO3 nejede tak jako drive..a tim ze vznika na teto rostline se postupne prenese na jine??
Starší reakce
Zkrácení doby svitu jsem už zkusil, bude to možná měsíc a zatím to moc nepomohlo, další krok bude asi sundání reflektorů.
Více světla, tedy jeho kvalita a míra živin podřízená staršímu osvětlení, kdy to ještě tzv. stačilo, ale teď už se dostavuje nerovnováha, ale já jsem v tomto směru zpátečník a akvarista sedlák, co do akvária skoro nesvítí(tedy je třeba na to mít rostliny), nebo-li co to zkusit regulovat právě tím osvětlením, tedy lehkým pokrácením doby osvitu? No a nebo lehce přilepšit rostlinám živinama.
grunda napsal: ano, je to špatně. Z vlastní zkušenosti - vláknitá řasa se objevuje když je v akva moc světla
Pod to se můžu podepsat, po 4letech se vyměnil zářivky za úplně stejné jako původní. A od té doby motam a motam vlaknitou rasu.
ano, je to špatně. Z vlastní zkušenosti - vláknitá řasa se objevuje když je v akva moc světla
meril jsem to z duvodu nalezu teto rasy...ted jsem koukal do akva a z limnophily se tahne tak 5 cm vlas,ale jen jeden tak to nejake velke bujeni ras snad nevypada... kdyz jsem projel rostlinku kartackem,zviril jsem na lisi usedly bordel...to je spatne co?aby byl bordel na rostlinkach,je to v zadni casti akva,vpredu jsou rostlinky krasne ciste...
nemereno NO3 cca 30 mg/l...je to hodne ci male na me akvarium??
OT: Uz jsme asi mimo tema, a navic me hodnoceni tady nema zadnou vahu, pac ja bych rozhodne mnozstvi rostlin pro zacatek aspon zdvojnasobil
.
Jo odezva byla do týdne. Ještě ji samozřejmě mám blíž k hladině, ale na dně už je výrazně na ústupu.
kdyz koukas na foto meho akva ...jaky myslis ze mam pomer ryb - rostliny...pocet ryb v prezentaci pocet rostlin nedoplnuji...to se nada pocitat
Kdyz jsem nasmeroval proud vody ke dnu, zacalo tam rust i co drive nerostlo. Mohla to byt i shoda nahod, ale spis si myslim, ze jsem dost michal vodu u hladiny a dole se temer nehybala. Hladinu necerim vubec a zadne vzduchovani nemam, hladina je vlastne temer klidna. Mam ale spousty rostlin a malo ryb.
kdo najde limnophilu??? na pravo od indian red a ludwigie...takova ta zelena u zadni steny...a pred ni nekolik kytek,kamen a cast korene
kdyz jsem koukal na limnophilu moc se ve vode nepohupuje,jen stoji..ja na miste,kousek od zacatku rostrik.rampy.Ta zacina sirsim prumerem a pred rostlinou jsou dalsi rostlinky,ktere se hejbaji a mensi koren .muze to byt i tim proudem? skusim nasmerovat rampu vice ke dnu,ale to se mi pak zase nebude cerit hladina.Jeste takovou vec...rampa mi ceri hladinu a cely den mi bezi bublinky vzduch.kaminkem jako image,muze se stat ze bude nadrz prekyslicena?dodam nove foto akvaria
Co pises je presne ono, dokonce je to pomerne skokova zalezitost, kdy jeste rasa buji, a kdy uz ne, potrebna zmena osvetleni nemusi byt na pohled ani moc znat.
A mimo jine, dokud jsem menil v akvariu vodu nejmene co tyden a pravidelne den co den hnojil, stale kolem toho behal, vsechno bezelo dobre. Ted to bohuzel nejde, stahnul jsem svetlo, snazim se to prevadet na jakesi low-tech, ale moc to nejde, rasa vyskocila pomerne rychle... Na vysvetlenou, budu se stehovat a resim co muzu, a presne v takove situaci clovek pozna, ze prevest poradne rozjete hi-tech akvarium do low-tech neni az tak snadne, ze by stacilo ubrat svetlo, ani beztrestne (a to mam minimum ryb, prestehuju je snad i v kelimku od kafe...)
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 16
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 39339x