Květy akvarijních a jezírkových rostlin
já tam teda semena nevidím....
Nejideálnější by bylo použít tu plovoucí porodničku na živorodky. Květenství do ní umístit. Když se stvol začne rozpadat, semena vypadají do porodničky a nerozplavou se po celém akvárku. A jak psal Vaaclav, zralé to je až v okamžiku, kdy začne stvol odehnívat. Klidně bych ta semena nechal v té porodničce i po odpadnutí. Začnou vytvářet kořenový systém a teprve až budou mít nějaké kořínky, vysadil bych je do substrátu. Ještě jedno upozornění. Nedávat to do nádrže s rybami, protože jejich pohyb může semena uvolnit a pozor na zařasení. Hodně štěstí.
Tohle už vypadá dobře ale semena z toho musíš dostat sám ale asi až to bude celé odehnívat. Ty hnědé konce jsem nikdy neměl. Nevím jestli na to nemá vliv i světlo.
už nějakou dobu se snažím marně dostat z A. ulvaceus semena, nyní to vypadá nadějně, máte s tím někdo zkušenosti? uvolní se semena sama? je třeba je nějak pochytat nebo tam zůstanou a jak dlouho trvá než dozrají?
Vy mě dotlačíte k tomu, že si budu muset pořídit emerzátko na kryptošky.
20 01.03.2017 20:56 Rostliny – Cryptocoryne cordata Griffith var. diderici "Natuna"
Cryptocoryne cordata Griffith var. diderici "Natuna"
Starší reakce
Proto jsem psal že dobře vypadají. Že to nejsou žádné zdechlinky, kde květ je poslední záchvěv v boji o záchranu.
Kvetení rostlin jde vykládat dvěma způsoby. Jednou je to jak říkáš ty, že se o ně dobře staráš. Druhá možnost je boj o existenci a poslední pokus o zachování rodu.
Mi teď kvete akorát ta největší nana a to sem dávat nebudu. To by bylo nošení dříví do lesa.
by se jinak nudili
ještě že kvetou, ale ted mají nějaký období, se snad i budu bát, co bude následovat
Ke stejnému cíli můžeš dojít více cestami. Myslím si že obojí příroda zvládla na jedničku. No a jedničkově se o ně staráš i Ty, protože vypadají dobře a kvetou.
Starší reakce
Liana me stvala (branila mi v umravnovani biomasy), tak jsem ji tipla, ale koukam, ze mi uz rasi dalsi liana s nabehem na kvet. Mam postreh jak sachista na prazdninach, protoze jsem si toho vsimla, az kdyz to dosahlo hladiny. Je to bezny, ze Aponogeton hodi vic slahounu najednou? (protoze u echacu jo, ale tohle jsem jeste nikdy nemela, tak nevim)
16 29.01.2017 11:22 Rostliny – Cryptocoryne thwaitesii
Aktuálně:
Registroval někdo další, že kvetoucí stvol A. boivinianus vydává dost hutnou, chemicky působící vůni? Čemu byste to přirovnali? Mě napadá akorát nemocnice.
Už bzučíš?
Nakonec, kupodivu ...
Chci zkusit, jestli pauzu vůbec vyžaduje. Například mnoho rostlin, které se prodávají jako A. crispus, jsou hybridy, které pauzu nepotřebují. Už dvě mi rostou přes rok. Tento boivinianus taky. Na druhou stranu ulvaceus se sám zatáhl (ale asi nepřežil ledničku).
P.S. Mám možnost získat i živorodý aponogeton, ale nemám ho kam dát
.
A co takhle to zkusit jako s jinými Aponogetony? Vytáhnout, ostříhnout listy, dát hlízu do ledničky a nechat vychladit? Možná by to pomohlo.
Jenže jistě sám dobře víš, že některé rostliny investují do generativního rozmnožování právě jen tehdy, když jsou podmínky méně příznivé. Orchidejáři to dobře znají.
(Mimochodem: Překrásné fotky.)
... boivinianus, který se neotevře a neotevře:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Toto je druhý květní stvol v krátkém čase, v minulosti už měl několik, ale vždy skončí takto. Zkusil jsem odstranit slupku rukou, ale nešlo to a pouze jsem ulomil špičku pouzdra.
Uvažuju, jestli to není nějaký vyšlechtěný hybrid, který v důsledku šlechtění pořádně nekvete. Ale s čím by A. boivinianus hybridizoval, proboha?
P.S. Některé listy tohoto exempláře už jsou přes 80 cm dlouhé. Nedá se říci, že by se mu nedařilo
:
trochu se mi zbláznil kořen...a to je jen jeden chumel
Starší reakce
Tadaaa
tak uz i ja.
Pro prvni fotku jsem slahoun jeste vytahla z toho nevabneho kouta kde se uvelebil, produhy se mi tu lianu uz nechtelo tahat.
Proto dolejvám vodu jen jednou měsíčně s výplatou
A obcházím jej obloukem, pro jistotu
To je logické. Nic nemá rádo přehnanou péči. Ta akorát stresuje.
To je tak, když na akvárko tři týdny nesáhne ruka, okřehek zaroste hladinu, voda se odpaří a po odklopení víka druhý květ během čtvrt roka
a.nana
Hele je to náhoda. Já to smudlam opatrně steteckem, ale že třech posledních květenství až teď dvě tobolky. Však i teď jsem to vzdaval, ale dnes po náhodné kontrole milé překvapení
Já bejt tebou, chytnu nějakého hmyzaka a privazal bych ho ke kvetu za nozicku
Super fotky tu nelepší by jsi měl poslat do atlasu. Já mám teď květy od různých aponogetonů tak jsem zvědavý Aponogeton ulvaceus to je masakr květů ale stále nic musím se zeptat jak to původní majitel rozmnožil.
A to je dobře, nebo špatně?
Mě ti dělá furt pět klasu, ale Teda nedaří se nedaří udělat správnou vcelicku. Tím steteckem to nejde opilit
Mě se teď zbláznili anubiasy a všude hafo poupat. Už několik týdnů nepridavam NO3 a výsledek je slibný.
Tak druhý květ už je že čtyř částí.
Starší reakce
Pěkné fotky
Já bych se soudy počkal. Uvidíme, co přinese čas. Vyhodit se to dá i potom.
Když já měl dvě semínka, tak to bylo nafoukle, z tohohle asi nic nebude.
Udlobl jsem je po zahniti květenství a hodil do vody... Taky se snažím dělat vcelku, prvně to byla přijemna náhoda
Nechal bych to na stvolu dokud nezačne uhnívat. Teprve pak bych to odrbal. Já ten stvol dával do plovoucí rybí porodničky. Tak jsem měl jistotu, že je ve vodě a ryby to neroztahají po celém akvárku.
Jsou tam hlízky, nebo se nevyvinuly?
Štěteček je v provozu ale nepoznám jestli je to něco platné. První várka už je v mělké vodě a zatím se nic neděje.
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 39
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 82760x