Kančík - chov
0 10.10.2010 08:56 RAP LiborSprysl napsal: Vůbec nebyla řeč o vodě a ani o tom, zda se například nejedná o neplodného samce. Mají obě ryby červená břicha? Jikry může zmařit i nevhodné složení vody.
U nynější populace by ty hodnoty musely být opravdu drastické.
www.akvarko.cz/… 0 10.10.2010 08:49 RAP – Re: Ondras24
S tím výběrem to není nijak dramatické a k vytření stačí jen květináč. Ovšem je důležité, aby to byly dvě stejně silné ryby opačného pohlaví a schopné rozmnožování. Což někdy může být problém. S ohledem na to, že geneticky dobře vybavený chovný materiál již má málokdo. Tento kančík se množí velmi lehce, stále a proto chybí dobré ryby.
Zeptám se, jak velké akvárium máte pro Kančíky? U kančíku příčnopruhých je to tak, že samec si vybírá samičku sám. Kančíci vyžadují, aby byli spokojení musí mít skrýše. Např. kokosy, jeskyňky a pod. Ten pár, ale i samotní Kančíci si najdou tu svoji skrýš, kde budou. Když se zadaří a budete mít mladý, budou je neustále hlídat, střídat se v hlídání, jsou úžasný rodiče. Čím lepší jim dáte podmínky, budou mít dostatečné skrýše, nebudou agresivní, jak o nich čtu. Budou odhánět ostatní, ale nebudou zlý. Také je důležité, to platí uvšech druhů rybek, aby bylo vhodné obsazenstvo akva. A velikost..
Nechte obě samičky, on si vybere k sobě tu kterou chce, jen mějte pro ně dostatek skrýší..
Vůbec nebyla řeč o vodě a ani o tom, zda se například nejedná o neplodného samce. Mají obě ryby červená břicha? Jikry může zmařit i nevhodné složení vody.
0 09.10.2010 23:01 Ondras24 – Re: RAP
Kančík příčnopruhý..tím pádem zajdu koupit samce a mam nechat v akvárku obě samice?očividnĚ jsou plné jiker a jistě se spáří s oběma najednou. Bude zajímavé se kterou nakonec začne vychovávat potomstvo.
0 09.10.2010 22:25 RAP – Re: Ondras24
V podstatě sis sám odpověděl. Vše co si napsal, ukazuje opravdu na dvě samice.
Co je to za druh?
0 09.10.2010 19:48 Ondras24 – Problém s množením
Čau všichni, mam dotaz..je možné aby se vytřeli dvě samice pokud jsou osamotě v akváriu? nedokážu si to totiž jinak vysvětlit,rybičky jsou naprosto identické,ale jelikož se už třikrát vytřeli toto mi nepříjde moc pravděpodobné,nicméně pokaždé naprosto všechny jikry splesniví..zkoušel jsem přidávat do akvárka všechny možné přípravky proti plísnim a nic,proto, ač je to asi nepravděpodobné,přijde mi, že jsou obě ryby stejného pohlaví,pokud mají vystrčená kladélka mají taky identické.. už si nevím rady..díky za rady Ondra
Starší reakce
0 28.09.2010 19:46 RAP romant napsal: Co se týká rostlin, tak ty stejně velmi rádi vyrývají...
To je mylný výklad. Rodiče schovávají do kořenového systému potěr. Nesnaží se je vyloženě zničit. Já to u kančíků řeším kamenem položeným těsně ke kytce. Ten pak drží rostlinu u dna. Kupodivu obnažené kořeny rostlině tolik nevadí.
Tak při takovém osvětlení to vypadá tak akorát na řasy. Nemůžete trochu světla přidat?
Jinak když se mrknete třeba na mou starou nádrž, uvidíte pár rostlin, co u kančíků celkem šlo. (ale radši to neberte jako vzor, ze mne zahradník nikdy nebude )
Ono záleží i jak málo toho světla bude.
Mimo již zmíněných anubiasů, lze vysadit i některé cryptocoryny, jejich kořenový systém u mne odolává i kancům.
Edit: romant je prostě rychlejší
.
Co se týká rostlin, tak ty stejně velmi rádi vyrývají, takže přidat nějakou plovoucí kytku, nebo zasadit něco tuholistýho do dna a zatížit nějakým kamenem a můžeš je tam vpustit.
Starší reakce
Já kdysi choval Perlovky spolu s Kančíky příčnopruhými a nemusel jsem si dělat hlavu, co s potěrem, navzájem si to likvidovali. Oba dva druhy dorůstají podobné velkosti, tak jsou síly vyrovnané. Dnes se k tomuto chovu vracím, snad se mi ve 112 l nepomlátí (1 pár od každého druhu), vložil jsem tam 3 jeskyňky.
Jinak jako společníky doporučuji Ancistruse, těch si skoro nevšímají.
Starší reakce
Jo ty tam chceš nechat i ty původní ryby. No tak v tom případě je to nesmysl.
Jeden pár bez problémů, počítej že si to přestavějí podle sebe a pokud se ti bude alespoň trochu dařit..tak si zajisti odběr pro mladé. Tyhle ryby se množí velmi lehce a často.
Chtěl bych se zeptat, mohl bych mít kančíka příčnopruhého ve svém aqa Laguna Village. dík za odpovědi
Starší reakce
Já vím jak tu váhu musím rozložit, ale nevím jestli to bude stačit, ale momentálně se mi stejně všechny plány zase bortí, tak vůbec nevím.
Veď to nemusí byť hneď 200L, na začiatok "stačí" aj 112L (80x40x35 dxšxv). Na jeden pár by to bolo.
Niekedy je lepšie počkať a všetko si dopredu naplánovať, vyčkať si na lepšie okolnosti. Zatiaľ sú rodičia "v práve". Len toľko som chcel.
To gogle - celkem dost důvodů proč si 200l akva zatím koupit nemůžu, jsem studentka a 15k je pro mě poměrně dost(10k akva set, 5k "drobnustky").
Pak ty trámy to opravdu nemusí unést, v plánech nic napsaného není a tak si na to budu muset pozvat statika - časem.
To Michal1987 - věř mi, že rodiče by teda klidně spát nemohli.
Protože jestli kvůli tomu dělají takový randál tak asi něco nebude úplně v pořádku .. aneb když jim někdo řekne, že se podlaha musí celá předělat, dají na to 5mm nečeho a je to vyřešeno .. skvělý nápad.
Takže na 200l akva, které chci pro 2 rybičky si budu muset ještě chviličku počkat, jestli vůbec.
Sisinka21 napsala: No, právě že u nás asi moc ne, takhle místnost měla být neobydlená půda, takže jsou tu pouze dřevěné trámy, na tom nějaký bordel, 5mm (asi) betonu a plovoučka .. takže to překvápko je celkem reálné
Potom by každý, kto má akvárium povedzme nad 100L na stojane z "drevotriesky" nemohol strachom v noci ani oko zažmúriť, že sa jeho stojan zborí pod váhou akvária. "Drevo" pri dobrej konštrukcii udrží dosť a ešte ak by bolo akvárium aj nízke, to rozloženie hmotnosti by bolo vcelku fajn (môj názor).
Taký pôdorys akvária 80x40cm alebo 100x40cm a výška dajme tomu 35 až 40cm , na jeden pár by to mohlo stačiť.
Aké sú to trámy? Určite to nie sú nejaké "špajle" alebo? Možno nejaká fotografia tej miestnosti by mala lepšiu výpovednú hodnotu.
Berte to prosím viac menej len ako moju úvahu.
0 04.08.2010 06:03 kreten – Re: Roman
Tady nezbývá než souhlasit - ono to pochybné tvrzení s příčnopruhým vzniká z toho důvodu, že se tře již sotva odrostlý potěr. Ona sajka dovede narůst také hodně, ale třít se začíná výrazně později - příčnopruźí klidně ve čtyřech centimetrech, zelenoocí až v těch pěti a více. Nanolutea mám...těch osm cm co uvádíte překonali docela snadno a už lezou přes desítku...
No, právě že u nás asi moc ne, takhle místnost měla být neobydlená půda, takže jsou tu pouze dřevěné trámy, na tom nějaký bordel, 5mm (asi) betonu a plovoučka .. takže to překvápko je celkem reálné
spousta lidí má ryby v nedostatečně velké nádrži (převážně skaláry) a že by si kvůli tomu kupovali velkou nádrž, to je ani nenapadne
takže snad tu vaši radu nikdo nevezme vážně
Tak si ten párek kupte....nová větší nádrž pak přijde sama, uvidíte
Dát si sem 400l tak se mi propadne stropem do obýváku ...
Chtěla jsem jen páreček, protože se mi skvěle usínalo u těch kouzelných očíček a pak jsem tu našla 60l nádržku, tak jsem se na to až moc nadchla.
Po tom co můj obličej vystřídal všemožné grimasy vůbec nevím jak.
Potlačit chtíč po Zelenookých už se mi asi nikdy nepodaří, ale trápit je v tom akva nechci.
Zelenookí sú strašne "nespratní". Najprv najmiernejšie ryby, ani ich nebolo pomaly vidieť a po prvom, druhom, treťom výtere zahnali aj priečnopruhých do rohu...
Vážně tolik nevyroste? Co jsem zatím pootvírala články, tak ve většině se píše, že zelenooký sameček má okolo 12cm, příčnopruhý okolo 15cm.
0 03.08.2010 20:46 kreten – Re: Sisinka21
Toť je správný názor
Managujce do pětikila, malé sajky klidně do šedesátky, velké se tam teda nevejdou
Řekla bych, že asi není kančík jako kančík a ne všichni potřebují tak maxi nádrže .. můj osobní názor. :X
Málé bych už někam šoupla vždy .. pochybuji o tom, že by se pro tak nádherné rybičky nenašel domov ... a navíc si pak budu dělat i 200 l akva, tak by někteří šli i tam, ale to nebude teď hned ..
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19619x