Ahoj, chtěl bych probrat chování samičky th., meeki. Koupil jsem cca před rokem 4 mladé kousky do 400l akvária. prospívali dobře, kolem vánoc se začali tvořit dva páry. Čas trávili tak, že se "přetlačovali" uprostřed akvária a občas se prohnali. Páry začaly jevit i znaky pohlavního dimorfismu, což jsem byl rád. Jeden pár byl lehce silnější, oba jedinci větší, samečkovi se pěkně protáhla ploutev a začali projevovat chování které jsem považoval za "svádění". Proto jsem v únoru podle původního plánu druhý pár odlovil. Z pracovních důvodů jsem se k akváriu dostal jen o víkendu k provedení údržby a výměně vody. krmení bylo samozřejmě zajištěno členy rodiny.
Postupně jsem však začal pozorovat změnu v dominanci páru. Sameček se začal stranit, samička se stala mohutnější a samečka začala tvrdě prohánět a nakonec jej nechala jen obsadit tmavý kout za stolístkem.
Akvárium jsem plánoval přestěhovat do svého nového bydliště, a tak jsem situaci řešil rozdělením páru do dvou nádrží, kde bylo osazenstvo nádrže cca dva týdny, než se akvárium na novém místě připraví. Občas jsem odhalil zástěnu mezi akvárii a oba dva na sebe přes sklo vytrvale "machrovali". Sameček byl najednou čilý a stal se pánem nádrže, krásně se bvybarvil a přijímal potravu.
Po přelovení do akvária, se k sobě velice měli, sameček se natřásal, pozoroval jsem cosi, co bych označil za "líbání" to samé pozoruji i u cichlidek kakadu (sameček jakoby lehce kousne samičku do boku). Samička ale neprojevila zájem a skončilo to stavem, kdy sameček proháněl samičku a nedal jí pokoj. To by bylo celkem normální chování. ALE- samička si cca po 30 minutách postavila hlavu, začala se naparovat a od té doby proháněla ona samečka. Situace se vrátila do původní, kdy sameček je schovaný, samička jej občas vydoluje i z úkrytu a prožene. Sameček nežere, samička je čilá, předvádí se u čelní strany a občas lehce prožene pancéřníčky.
Akvárium je 400l, Ph cca 6,5, teplota 26°c, používám mandlovníkové listí, filtruji přes rašelinu. Podmínky jsou, řekl bych, v pořádku. Ostatní obyvatelé akvária jsou nemnozí, pouze skupinka 4 kakadek, tetry císařské(5), 4 ancíci a hejníčko corridorasů. (plánuji změnu osazenstva ale to s tímto moc nesouvisí)
Jakmile dodělám skříňku, půjdou kančíci do vlastního 120l biotopního akvária, kde budou mít jen pár gupek na hraní, takže situace s může změnit, ale nebude to za týden.
Zajímá mne, zda máte někdo podbnou zkušenost. Smozřejmě mne napadlo, že jde o dva samečky, to ale považuji za nepravděpodobné, záhnáněný má značně protáhlejší hřbetní ploutev. míněná samička jen lehce (cca 5mm přesah) a protažení se nezvětšuje. Viz foto (narychlo mobilem).
Díky
Pek