Kančík - chov
Takhle,mám spíš namysli to,jestli k nim můžu ještě něco přidat...vím že velikostně je ta nádž nic moc... Pokud by si ta nová ryba (ideálně cichlida
)ďobla do potěru,byl by to velký bonus
Dalším limitem je to že mám tvrdou vodu a co se týká cichlid jsem začátečník,takže asi tak
Ale pokud to nepůjde, tak to rozhodně lámat přes koleno nebudu...
Hřebenáč se mi moc líbí..
Jen co zajedu nové akv.(ještě asi týden),půjdou tam,než dorostou do velikosti aby mohli jít do světa..
No jo, už jsou na ně velký.. nedávno se to řešilo u skalár... je čas něco udělat s dětmi... proto je ta disharmonie u jinak skvělých rodičů...
0 19.11.2015 17:35 RAP Někdy může pomoci přidání nepřátelských ryb. Největšími predátory potěru bývají malé rybky, které rodiče nepovažují za nebezpečí.
Hřebenáče se budou hlídat do doby, než přestanou s péčí o mladé.
Napadá mě jen
rybicky.net/atlasryb/hrebenac_reganuv Potěr likviduje a když jim dáš trubky na schovávání, tak jim snad cuttleri neublíží. Akorát asi budou dost zalezlí.
To akvárium je malé na nějaké ryby, co by byly schopné konkurovat Cuttlerkám.
Právě že jako rodiče fungovali skvěle,samec samičku neodháněl a bylo krásný pozorovat jak spolupracujou při hlídání mladých. Pak zničehonic samička stratila zájem a dva dny po ní i samec. Jsou to moje první cichlidy tak se učím a jsem trochu vyplesklej.
Jj,Vaše rady si pamatuju a řídím se jimi,ale tady je to naopak..Samice jde po samci,ten o ní nejeví zájem.Samička si vybagrovala jámu mezi dvěma kameny pod kořeny anubiasu a trůní v ní.Když kolem proplouvá samec tak vyjede,prožene ho a zase se schová. Nemyslím si že by jí samec vyhledával...Jinak mladých už si nevšímá ani jeden z nich,jsou rozplavaný po celý nádrži, mají asi 1 cm i s ocasem. To že by akarky řezaly jsem si taky myslel:( Nějaká jiná ryba k nim?
Zrovna u Cutterů pozoruju snad nejjednostranější péči co jsem u cichlid poznal, můj samec samici u potěru vyloženě nechce, neublíží jí, ale nenechá jí nadechnout. Přitom je to super spolehlivý a harmonický pár. Teď mi to funguje stále, ale jen pro to, že jsou ve dvoumetrovém akva a mají hromadu konkurence, takže drží spolu protože jednoduše musí.
Jinak se mi u nich i opakovala cca 3-6ti dení šikana ze strany samce před třením, taky bez následků a v mezích.
Stává se to i u jiných stabilních párů i u jiných druhů. Jsou to první tření, učí se...To jsem vám říkal... nechte samce dovodit mladé, samici oddělte, aby se mohla v klidu zaplnit a ustála další budoucí sexuální nájezdy samce. Akarky cutteri zmastí.
Ahoj,mám dotaz ohledně chování samičky cutteri. Začínal jsem s jedním párem,ze začátku vše vypadalo ok,ale po pár dnech začala samička prohánět samce a jednoho dne jsem samce našel na zemi-při únikovém manévru se mu povedlo trefit škvíru v krycím skle pro trubku od filtru. Dokoupil jsem tedy šest kusů,aby se samička spárovala. Po dvou dnech vytvořila pár s jedním ze samečků, pár se vytřel,vzorně se staral o mladé. O víkendu jsem si všiml,že mladé hlídá už jen sameček.V pondělí jsem odlovil přebytečné ryby,takže v akv. zůstal je ten pár s mladými. Samička se začala schovávat a když vyplave tak hned útočí na samečka. Mladých si přestali oba všímat.Je tohle chování pro kančíky normální? Myslel jsem že vytvořený pár bude stabilní..
A druhý dotaz,mohl bych k tomuto páru přidat ještě nějakou rybu?Ideálně aby pomohla s regulací potomstva. Kančíci jsou sami ve 100l akv. s ancíkem...Přemýšlel jsem nad akarkou zelenou? Pokud by to byl problémm tak zůstanou v akv sami.
Díky za odpovědi
Starší reakce
stejně jak odkaluješ dno...
No teď váhám jestli si nechám oba páry nebo jen jeden,ale co mě trápí víc je ten filtr. Já ho vyčistím a snad to mladý zvládnou,odlovovat je se nechystám,odlovím je až budou větší. Můžu se ještě zeptat jak je odsáváte?
No jo, ale když on chce ten pár...
Mladé odsát problém není, dají se odchovat celkem snadno bez rodičů
...
snehulda007 ... zkuste "variantu sklo"... oddělte ten pár a odchytejte ty ostatní... bude to čurbes, ale mohlo by to jít.
Nebylo by nejlepší mladé odsát bokem do jiné nádrže? Nebo je nechat napospas? Pokud se jim daří, tak se ti brzy vytřou znovu.
Ahoj,potřeboval bych poradit jak postupovat. Včera se mi v akv. vykulili cryptoherosové cutteri a na zítra mám naplánováno čištění filtru,respektive molitanu na sání filtru,protože výtok z filtru už je dost slabý.. Rodiče se o prcky starají vzorně,bohužel si je nastěhovali k sání filtru.
Druhý problém co mám je,že kromě jednoho páru co teď vodí mám v akv. ještě skupinu pěti kusů,ze kterých se mi vytvořil druhý pár,takže ty zbylé tři ryby chci odlovit a dát pryč. Jenže jak hrábnu do akv tak ryby stratí vybarvení a shluknou se za rostliny takže vím prd,které z nich jsou ten pár...Navíc bych to chtěl provést tak,aby nerušil nestresoval ty prcky. Jak by jste postupovali?Bohužel první pár na to vlítnul dřív než jsem stihl ryby vyselektovat tak abych měl jen dva páry... Díky
Starší reakce
jestli se jedná o zmiňované akvárium 60x30x30 tak se jich zbav úplně....s tím nic nevymyslíš.
0 07.08.2015 04:23 Cadic – Kanci
Tak ubehla nějaká doba, tlamovce socolofovy sem daroval do většího akvária, ale zůstali mi dva páry těch Kančíků, udělal sem každému páru doupě na jedné straně akvária a doprostřed dal kořen ať na sebe nevidí a neprovokuji se. Do včerejška to docela klapalo, než se jednomu páru vylihli mladí, od té chvíle je situace v akváriu docela na nože. Docela mě děsí představa, že se nějací ti mladí dožijou a povyrostou. To se tam ty rybky utlučou
Nějaká rada co dělat když je nemám kam dát? (Omladinu i starce) Děkuji za odpověď.
Starší reakce
A teď babo raď když ani ty nevíš
Stojí to zaprd je to šeredný... snaží se už zatáhnout, ale jsem zvědavej jestli s uspěchem nebo bez, to nejhorší jí teprve čeká ...Doufám že kvůli tomu přijdu o samici
, přitom je tak veliká a nádherná
Nevím jestli jsem chlapi
, ale já se s tím ještě nesetkal.
Chlapi poradíte mi? Samice od rivulátů má z námluv zase dotrhanou papylu, není to tím že by nebyla připravená, nebo jí samec šikanoval, ale už to tu jednou bylo, dopadlo to dobře, teď je to ovšem 2x horší, možná i tím že prostě ta papyla se nikdy nezahojí do původního stavu a tvaru, tak je potom náchylnější.
Mám nějak zasáhnout nebo ne, nebo nějak jí pomoct?
Výluh jasnej.
Jinak na fotkách je vidět co jsem teď za světla dokázal bliknout, ale žádný abnormální útvary tam nemá, je to čistě potrhaná papyla s tím že narušená místa jsou doběla, něco krvavé, plíseň zatím nic ale dobře to prostě nevypadá a mám pocit že by rozhodně měla problem jí zatáhnout.
Stále chvílema připravují místo, samec je hodnej, žádnej velkej nátlak.
Býval bych podezíral i z toho že to může být vyhřezlé střevo které taky dostalo na frak, ale jelikož ty ryby prostě pořád připravujou tření, je to hodně nepravděpodobný až nemožný, toho bych si všiml.
Ber to jako pošťouchnutí kvůli podrobnostem. Pokud si pamatuji, tak severky do žluta míval Kolda. Mě by se líbilo něco takového
www.amazon-exotic-import.de/… Mám reagovat na blbou otázku? Od tebe na ně zvyklý nejsem...
Mohu. Ano to je možná n ě j a k ý druh, ale možná to byli kříženci. Ale třeba víš, že v případě nestandardně zbarvených jedinců se často mění i chování proti jedincům běžně zbarveným. Snad jen tygr loví celkem stejně. Svého času jsem měl možnost sledovat několik více či méně bílých kosů. Velmi obtížně se projevovali proti svým černým kolegům. Proto jsem tedy zdůraznil tu barvu.
RAP napsal: LiborSprysl napsal: Ty jejich potomci jsou agresivnější k sobě i k okolí. Tedy pokud jsou v akva dominantní.
U mě byli otloukánci, tak to teď asi dohánejí [/cite] LiborSprysl napsal: No to byl opravdu výjmečný pár dokonale sladěný. Opravdu herosové.A prostě dokud jsem mladé neodstavil, tak byl klid. Ale možná to bude tím, že byli žlutí...
Žlutí, to je nějaký druh?
Já si ty svoje(fotka v osobních) vybíral z hejna a výběr se mi povedl. Sem tam štouchnul samec samici, ale jinak supr. Ty jejich potomci jsou agresivnější k sobě i k okolí. Tedy pokud jsou v akva dominantní.
No to byl opravdu výjmečný pár dokonale sladěný. Opravdu herosové.A prostě dokud jsem mladé neodstavil, tak byl klid. Ale možná to bude tím, že byli žlutí...
S těmi cuttery to dělám stejně jako ty...
Libore někde jsem četl, tvůj odstaveček kde jsi vzpomínal na nádrž, už opravdu nevím jistě, ale tuším že to byli herosi, která se ti povedla vzhledově (podkládal si to myslím tím že i žena s tím byla spokojená a byla to ozdoba to akva) kde byl jen jeden pár na větší množství vody a ryby si vodily potěr téměř až do prodejní velikosti. Byla to specialitka, toho páru nebo to bylo nějak řízené?
Já třeba teď řeším ty cutterky u kterých mám odchovy, už kolem 2cm, jenže při menších prostorových možnostech mi nadělává celkem problémy když rodiče prdnou další várku pod odrosltejší. Oni o to tedy přišli jak se to rozplavalo, protože samec začal tradičně tlouct samici že se jako bude starat sám, což dělal i do teď a byl skvělej, nicméně kdyby ten novější odchov vydržel byl by to problém. Já to vyřešil tak že jsem vyšoupnul samici jinam a samec zase vodí ty odrostlíky a lebedí si s nima. Jen mě trochu mrzí že si nemůžu užívat ten pohled na pár, takže kdyby to šlo jinak, ale asi jsou nezastavitelní co?
Bych ještě dodal, že většinou pomáhá při odstranění mladých nechat dvě tři a podaří se prodloužit dobu mezi třeními, protože rodičovský pud začne mizet až ve větší velikosti potomků, kdy se začnou stávat vetřelci. Ale pozor není to všelék, někdy to nefunguje. Je paradoxní, že mnohem větší divočáci, jako jsou většinou různé červené perlovky, jsou s mladými spokojeně skoro do centimetru a pak začnete pozorovat u ryb chování, které znají akvaristé rodičové...
... Ty haranti nás začínají s..t ! A je nejvyšší čas něco udělat. Protože hrozí konflikt. Ale máte signál. To u kančíků nebývá. Pic a je po samici...
Dneska už v podstatě na 99,9% stačí koupit jeden kus od každého pohlaví, tedy u nigrofasciátů.
Právě ta brzká a častá tření jsou kámen úrazu. Když jim to vezmeš, mohou se pozabíjet nebo se během pár dní vytřou znovu. Asi bych jim to nechal do velikosti cca 1cm a pak se potěru zbavil. Pokud se do péče zapojí i samec, nemá pak tolik času a energie na vylomeniny, zejména pokud jsou přítomny nepřátelské ryby.
Abych nezapomněl, důležitý na kvalitu je zdroj rybek. Pokud někdo točí XXXtou generaci, tak to také nebude žádná hitparáda.
OK,díky. Ale když přeci jen k tomu předčasnému tření dojde tak jak? Nechat jim to? A jak je to s párováním u nigrofasciátů?
RAP napsal: Nakonec to dopadne jako s nigrofasciátama, samička 3cm, samec 5cm a mrskaj jeden výtěr za druhým. Samec ještě potom roste, ale samici ty tření vyčerpávají.
A ve finále ji zabije, protože mu nechce dát...
Děkuji za reakce. Tak myslím si že otázka je položená dobře. Kdybych chtěl vědět jak roste oproti jiným rybkám tak se zeptám. Ale mě jen zajímá ( jak je v otázce ) jak rychle rostou. A místo zbytečného spamu a popichování stačilo napsat třeba " s dobrou kvalitou vody a podmínek plus pestrou stravou ti mohou vyrůst za 5měsíců třeba o 5 cm a za 2roky budou plné velikosti. " A je mi jasné že bez toho to nepůjde. To se musí psát vše do detailů? To snad šlo pochopit. Omlouvám se je to OT ale patří to k probírané věci tady. V podstatě je skoro vše OT od rejpalů. Hlavně díky NHKG snad ten to chápe dobře dle odpovědi.
Ale vše v dobrém nechci nepřátele.
Ryby budeš mít už doma měsíc, tak si to srovnej sám, jak byli velcí toho 27.6. a jak budou velcí 27.7. a budeš vědět jak rychle ti rostou
Ryby rostou pořád... ne jen rok. Jen v každém věkovém období jinak rychle. To už je tady zmíněno. Ta otázka od Lukehofarma je celkově dost blbě položená. Jak rychle rostotu saica? Proti čemu rychle? Ostatním kančíkům, cichlidám celkově? Oni můžou růst rychle třeba proti satanům, ale taky pomalu proti skalárám...
Jde tazateli o cm za určité období? Z jakého jsou ryby zdroje? Kříženci(dost možné)? Krmivo...určitě porostou jinak na granulích, které zmiňuješ a jinak na živém žrádle. Dál jde hodně o vodu. Můžu krmit jak chci a ryby stejně porostou pomalu, když nebudu mít vodu ok...Těch faktorů je tam hodně a neřekl bych, že je na tu otázku nějaká univerzální odpověď.
Tak s nigrofasciátama je "problém" , že jakmile můžou a mají trochu podmínky, tak na to vlítnou. Dle mého je důležité nepřekrmovat a nedržet vysokou teplotu.
Tímto způsobem mi panamensky - samec dorostl do plné velikosti za dva roky a samička byla taky v pěkné kondici. Za ty dva roky se třely asi 6x. Pokud si pamatuju dožily se cca 9let.
OT: Takže podle Vás rostou rok a proti jiným Kančíkům pomalu. Sice u mě to bylo jinak, ale mohl jste to napsat hned a né mě chytet za slovíčka.
Ahoj,chtěl bych začít s nigrofasciatama, takže nabírám informace a vaše diskuze mě hodně zaujala a mám několik začátečnických otázek...Chtěl bych chovat jeden pár...Jak nejlíp "získat" pár který spolu bude fungovat? Předpokládám,že když dám dohromady jednoho samce a samici tak samec jí nemusí přijmout..Nebo když nebude mít na výběr tak se spárují? Další co mě zajímá jsou ty předčasné výtěry. Chápu správně, že pokud se mi začne pár třít ještě před dosažením plné velikosti,mám jim jikry sebrat? Nebo jak se to řeší? Předpokládám,že je lepší aby pár spolu vyrůstal,než dávat dohromady dospělé ryby...A s odchovem mladých je potřeba čekat na dosažení max. velikosti (asi 14 cm?) nebo můžou začít dřív,třeba při 10 cm velikosti? Nevím jestli se neptám úplně blbě a jestli to píšu srozumitelně...
prostě chci mít krásný zdravý ryby pro radost z pozorování,nejde mi o to odchovat co nejvíc mladých nebo tak, takže nechci udělat žádnou chybu..Jestli ze mě padají blbpsti tak mě opravte, budu rád za každou připomínku..Díky
Nakonec to dopadne jako s nigrofasciátama, samička 3cm, samec 5cm a mrskaj jeden výtěr za druhým. Samec ještě potom roste, ale samici ty tření vyčerpávají.
Ideální je dávat všechny jedince najednou, minimum 4ks, lepší od 6 ks výš.
8 měsíční saica velký 2,5cm? Někde se stala chyba...To je držíte o hladu, nebo necháváte výtěry od těch 4 cm ryb?
Když je samec větší, tak problém nebývá? Stačí když samice není připravená na tření a může být problém hodně velký...klidně i poslední.
Mám jen dva a vypadá že oba samci ploutve jsou fialové. Občas se nahaní teda ten větší toho menšího. Není i moc menší je to jen par milimetru. Na začátku srpna přijdou další at se par muze vybrat. Bohužel to nejde drive.
NHKG napsal: Kančíci zelenoocí rostou relativně rychle a docela brzo se třou. Jestli mají 4cm, tak při dobrém zacházení se do 2 měsíců budou třít. A jak začnou, tak se budou třít furt. Maximální velikost dorostou odhadem za 4 měsíce. Co je tohle za odpověď či konstatování???
Rostou relativně rychle a docela brzo se třou ...maximální velikost dorostou za 4 měsíce...
Relativně... Všichni cryptoherosové, a měl jsem tuším šest druhů, rostou proti většině kančíků, a měl jsem jich více než dvacet druhů v chovu, výrazně pomaleji. Tazateli jsem odpověděl lehčeji z toho důvodu že na blbou otázku se nedá odpovědět jinak než další blbinou. Saica ve 4 cm rozhodně do maximální velikosti za 4 měsíce nedoroste a to ani při trvalém futrování a každodenním měnění vody. Teda pokud nepovažujete za plnou velikost 6-8cm, ve kterých se již skutečně začíná třít. (Oni se tihle dárečci začínají třít i v těch 4 cm jak píše ten trumbera nad vámi, ale odchovávat takové ryby je veliká prasárna.) To není dospělá ryba a podle toho to také pak vypadá v dalších chovech. Ryby se neustále zmenšují. Samci mých posledních sajek měli bohatě kolem 14cm a samice nebyly o mnoho menší a tuto velikost ryby dotahovaly myslím i déle než rok...
Ve 4 centimetrech, když budou mít dobré podmínky a sedne si pár se ti budou třít co 14 dní pořád dokola dokuď neodchovají mladý. Ten výběr páru je docela důležitej. Většinou si sednou a třou se pořád. Když se samec samici nelíbí, budou se jenom napadat a vítěr se konat nebude. Jak je samec velký? Je lepší mít víc ryb a nechat pár, aby se vybral. Je samec větší než samice? Když je samec větší problém nebývá. Když je samec stejně velkej samice počká až jí přeroste.. Jinak tyhle ryby jsou opravdu celkem nenáročný. Třít se začnou rychle. Mě se teď vytřeli osmi měsíční mládežníci, který jsou jenom 2,5cm velký. Ale to beru za extrém. Jestli chceš vítěr urychlit, drž jim teplotu kolem 29 stupňů. Jsou ochotný se vytřít i ve 24, ale těch 29 je jistota.
Kančíci zelenoocí rostou relativně rychle a docela brzo se třou. Jestli mají 4cm, tak při dobrém zacházení se do 2 měsíců budou třít. A jak začnou, tak se budou třít furt.
Maximální velikost dorostou odhadem za 4 měsíce.
Co se týče krmiva, tak mi se u takto velkých cichlid nejvíce osvědčilo granulované krmivo pro diskuse. U mě ho žerou i ryby, co třeba SAK a granule pro velké cichlidy odmítaly. (Akorát potvory hřebenáče jsem na to ještě nenaučil.) Z mraženého je neuniversálnější červelá komáří larva - patentka.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19619x