Kančík - chov
Už vím jak to vyřeším ze skalárama. Koupím jim 230 L akvárium a dám k nim třeba Tetry měděné a kančíky příčnopruhé. A ke kančíkům červenohrdlým bych dal místo skaláry akaru zelenou. Předem děkuji a budu rád když mi opět napíšete.
Proč ne Skaláry? Jsem někde něco přehlédl?
Správná úvaha. Jen nezapomeň, že Skalára je taky hejnová ryba. Doplnit můžeš hejno Pancéřníčků, nějaké Tetry nebo malé Cichlidky.Pokud bys chtěl větší ryby hodí se mírumilovný Kančík Šikmopruhý.
1 05.09.2020 16:40 Martin S. –
Re: Děkuji za to,že jste mi poradili. Pokud nemůžu skaláry tak si když tak pořídím podobné akvárium.
To je slušná nádrž.
Skaláry rozhodně ne. Podíval bych se na menší druhy kančíků a akary.
Informace pro ostatní, akvárium uživatele "Martin S." bude mít rozměry 120x50x50.
Kvietikovo akva by mohlo být vzorem pro chov malých a středních SA cichlid. Jedním slovem - vynikající
Podivej se na prezentaci Kvietik Stredná Amerika. Ukázkové akva pro středoamerické Cichlidy. A hlavně se mrkni jak má velké akva.
Začal bych tím, že nám povíš, jak velké to akvárium bude.
0 03.09.2020 21:24 Martin S. – Thorichtys Meeki
Rodiče mi nejspíš pořídí akvárium a mě ze všeho nejvíc zaujaly Kančíci Červenohrdlý (Thorichthys Meeki). A proto se vás ptám koho k nim pořídit? Rozhodně jsme k nim chtěli dát krunýřovce, Akary Hnědé a Skaláry Amazonské. Doufám, že je to dobrá volba a určitě napište kdyby ne.
Starší reakce
Podražené ryby prostě nedorůstají ...a dva roky staré nijak významný hrbol nemají...
Tazatel psal, že jsou ryby dva roky staré.
Tím, že jsem je měl deset let ... a tisíce... tak si myslím, že ty křížence není třeba vnucovat.
Kawa napsal: Vypadá to na křížence s příčnopruhym. Samci bývají zpravidla větší. A na čele mají tukový hrbol. Jsou malí na hrbol...
- nejde o křížence, samci podle fota
Je to možné. Proto se kupuje buď pár nebo více mladých jedinců jednoho druhu.
Čím děle se na ty Rycovi fotky dívám, tím víc jsem přesvědčen, že jsou na nich jen samci. Tím by se vysvětlovalo, proč žádná akce. Společenský žebříček mají ujasněný a jiný důvod k "boji" předvádění se v akva nenalézá.
1) Kančik Hrbohlavý
2) Kančík Příčnopruhý
Netvrdím že mam pravdu. Jen jsem si vzpomněl co jsem pred mnoha lety čet. Kdysi dávno jsem měl Příčnopruhé. Vše bylo v pohodě,do doby tření. Měly totiž úplně jinou představu o vzhledu nádrže než já. Zkrátka tady jáma vedle kopec, prostě Himaláje. Pracovní nasazení samce bylo nezkutečné. Na druhou stranu jako rodiče obstáli na jedničku.
To, že příčnopruzí jsou univerzální ke křížení, dokonce mezidruhového, není pochyb. Ovšem na těhle rybách se 100% nepodíleli.
Pokud jsou to kříženci, tak bych tipoval na hrbohlavý x zelenooký. A je docela možné, že jsou neplodní.
V těchto rybách je teď docela chaos, jako by nestačilo, že jim stále mění rodové jméno (Cihlasoma, Heros, atd.). V minulém století jsem choval původní čisté K.hrbohlavé a dvouleté ryby vypadali dost jinak, než foto níže (nejen kresba - ta je závislá na náladě, ale hlavně tvar a proporce těla). Ale kříženci Hrbohlavý vs. Příčnopruhý ale také vypadají trochu jinak. Chaos mají i v akvaristikách, v ČB tam prostě napíší popis Cichlasoma sp. a vyber si... Jestli k tomuto někdo má opravdu validní info, dost by mě to zajímalo.
Je to možné. Sam majitel si není jisty původem. A tyto dva druhy se můžou spolu zkřížit.
Vypadá to na křížence s příčnopruhym. Samci bývají zpravidla větší. A na čele mají tukový hrbol.
No blbě, ale pokudy by si už navždy ty ryby nechaly své barvy, tak by to pár mohl být...
0 04.05.2020 20:18 Ryco – Kancik
Dobrý den. Rád bych se chtěl zeptat jestli by mi někdo dokázal určit pohlaví?
Mám už cca druhým rokem kancika hrbohlaveho aspoň podle prodávajícího
Akvaristy na základě určení kancika kterého jsem koupil na akva burze.
Viz první foto
Má se jednat o kancika hrbohlaveho a údajně o samce ale podle mě z te akva burzy to bude krizena forma.
Tak jsem pořídil další dva od Akvaristy který řekl že se právě jedna o kancika hrbohlaveho.
A po dvou letech nedokážu určit pohlaví. Rád bych mladé. Přede děkuji za názor
Starší reakce
No je pravda, že jsem pět let nebyl ve velkoobchodě... ale nechám si své pochybnosti...
Nám je na krám vozí skvělý dodavatel, máme je od něj vždy v perfektním stavu. A v tomhle akváriu v tom mixu ryb nemám s labei naprosto žádný problém.
Upřímně řečeno, než z toho cichlidího mixu, měl bych obavy o schopnosti těch frenatusů. Protože už na krám nepřichází v dobrém stavu, tak ty cichlidy je dorazí.
to bude dost náročné, ale pokusím se. Díky za radu
Nedělal bych to! Zkuste najít jiné řešení.
Nádrž je velká jen 80l a teď je tam 40 ryb a mělo by tam přijít 20 kančíků o velikosti asi 4cm.
Jak velká je ta nádrž a kolik ryb tam je a kolik by se mělo přidat?
Dopředu píši, že se mi to nezdá.
Ahoj, chtěla bych se vás zeptat. Pracuji ve zverimexu a mám na starosti ryby. troufám si říct, že jim rozumím a dovedu zákazníkům dobře poradit. Teď si jen nevím rady s kančíky příčnopruhými. Zajímalo by mě zda mladé kančíky můžu dat do akvária s pestřenci, akarami hnědými a labei frenanty. Všechny jsou zhruba stejně velcí jako ti mladí kančíci. Bohužel nemám volné akvárium abych je dala zvlášť. Tak to musím vyřešit jinak. Prosím neukamenujte mě. Jen bych nerada aby se mi ryby pozabíjeli.
Starší reakce
- kytky a jejich vytrhaváni neprobíhá zcela vůbec
- herosové využívají květenu pouze jako potravní doplnek
- jinak v historii akvária lze nalézt i zmiňovaný biotop
- tohle je teď nejstabilnejši a vyvážené, za celou historii akvaria
Tak k zelenookým rozhodně ne příčnopruhé!
Nebudu psát, že se ty dva druhy k sobě nehodí, protože jsou z jiného kontinentu a chtějí jinou vodu. Beztak jsou to ryby dlouhodobě odchovávané v akvarijních podmínkách.
Jednoduché jsou třeba akary modré, kančík červenohrdlí, panamský. Být to akvárium širší mohlo by se uvažovat o kombinaci z JA třeba Heros, Vrubozubcích, z SA o modroskvrnných, texaských, salviny atd. No a z Afriky třeba červené perlovky.
0 16.11.2019 10:52 Angel123 –
Re: RAP Diky všem chtel bych kančiky zelenooke knim treba petrence cerveneho a jeste najaky druh cichlid
Jak napsal Honza, chce to napsat jaké druhy se ti líbí a jakou kombinaci by jsi chtěl. Né všechny druhy se hodí chovat spolu.
Co se týče rostlin, tak vhodné jsou rostoucí na dekoraci nebo s pořádným kořenovým systémem a hlavně tužšími listy.
Příkladně takto
rybicky.net/nadrze/811
rybicky.net/nadrze/582 Takové dotazy tu nejsou moc populární. Nechtěj to po ostatních nalajnovat, snaž se sám, bude to tvoje akvárko...
V atlasu, na kartě každé ryby, je dole "Plave v nádrži". Jistě už máš představu o tom, jaký druh by se ti líbil, tak trochu klikej a inspiruj se. Pak je tu všeobsahující Google a Youtube. Takže zkus zapátrat a pak přijď s konkrétními dotazy, když ti bude něco nejasné...
No ne že bych vás kolego chtěl plísnit... ale festivy jsou kančíci trochu jinde, než ti druzí... teda ještě bych si troufnul akvárium takhle zakytkovat u herosů, kteří tam jsou také na fotce. Ale u většiny ostatních bych volil pro kytky větší bezpečí množstvím kamenů, kterými budou mít obložené kořeny proti vyhrabání... a klidně i více dřeva pro členění nádrže...
0 15.11.2019 23:12 Angel123 Ahoj,chtel bych zalozit akva pro kanciky a podobny druhy. Můzete poradit od dna az po dekoraci? Akva d150v70š37 cm.
Starší reakce
Jednoho z velkých pryč nebo upravit akva, aby si oba mohli zabrat teritorium.
Mimochodem, jak velké je to akvárium?
Tak ho mám dát pryč,nebo počkat až vyrostou ostatní samice a ono se to uklidní.
To už by tam mohla být schopná samička, tak si samec dělá teritorium a slabšího zahání.
0 02.04.2019 20:22 Jirka –
RAP Mám je od souseda takže nevim přesně tak 3-4 měsíce
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19619x