Kančík - chov
Ideál je artemka na rozkrmení.
Ahoj, po cca roce se mi vytvořil párek a vytřel se. Naštěstí akvárko je dost velké, tak je to až překvapivě v pohodě. Je teď nevím, co se bude dít, až se vykulí. Skaláři jsou v pohodě, vytřou se a do rána jsou jikry fuč. Čím mám potěr krmit, nebo myslíte, že jikry přes noc zmizí?
Že to doma pokřížíš je opravdu tvoje věc, ale že jsi to poslal dál do oběhu je prasárna! je pravda, že ti bylo 12 roků? což tě trochu omlouvá, ale né moc.
Jediné co k tomu lze říci, je, že oba druhy nemají k sobě moc daleko a v zajetí se množí snadno...takže nepožil-li jste nějakých povzbuzujících (tlumících) látek, nelze moc pochybovat. Ale chybí dokumentace, takže si může na Hanse Christiana hrát, a třeba to někdo bude brát. Mně se moc nechce...
Kdysi, když jsem byl ještě uplný zacatecník (1986), tak se mi ve 160l akvariu zkrizily tyto dve rybky: samice: Kančík příčnopruhý a samec Akara modrá. Od kazdeho druhu tam byl jenom jeden kus. Nedelam si srandu a možná je ještě neco z odchovu v akvariich po JM. Jiz jsem odchoval mnoho druhu, ale po letech jsem se k akvaristice vratil a toto mi utkvělo v paměti. Máte take nekdo podobnou zkušenost?.
RAP napsal: LiborSprysl napsal: Chce to alespoň pět,šest ryb...
...k tomu minimálně 500litrové akvárium a možnost udat přebytečné ryby.
Za poněkud legendární považuji odprodej výtěru citrónů jako nástražných rybek na rybářské soutěži na Žďársku...Dravci brali jak diví
Nechávám místním čudlařům také kriplíky...a jásají
Jinak ho mam necely rok a meri cca 7 cm..
Trochu malá na svůj věk.
LiborSprysl napsal: Chce to alespoň pět,šest ryb...
...k tomu minimálně 500litrové akvárium a možnost udat přebytečné ryby.
Chce to alespoň pět,šest ryb...
To jsem netusila, ja jen, ze jak jich bylo vic byly strasne zive a co je sam je dost plachy..
Jinak ho mam necely rok a meri cca 7 cm..
Takhle "natvrdo" se velké cichlidy párují velmi špatně...
Ale nepřipraví, má akvária dvě, pro případ nouze ;)
Já už je měla skvěle vypárované, ale začátečnickou chybou mi pošli při čištění :-/ a přežil jen ten největší hajzlík
Bohužel pouze okolí Prahy nebo Mostu...
WoWi napsal: Když už je tu řeč o cichlidkách, mám doma jednoho citróna...bohužel je to ještě mláďě tak nemohu určit pohlaví, ale podle agresivity by to mohl být sameček. Chtěla jsem se zeptat jestli by se tu nenašel chovatel citrónů. Vůbec nikde je nemohu sehnat a potřebuji k němu do páru...
Jak vidno tázající nás chce připravit na druhý dotaz...Můj domácí sameček neustále pronásleduje přišedší rybku, o níž si myslím, že je samička. Co mám dělat?
Takto to asi nepůjde...neskromně upozorním na tunajší text Párové chování velkých cichlid...
Pokud bydlíš poblíž Mělníka, tak tam mají větší kousky. Nebo si ho můžeš nechat poslat.
katalog.vivarium.cz/… 0 21.12.2013 12:42 WoWi – Kančík citrónový
Když už je tu řeč o cichlidkách, mám doma jednoho citróna...bohužel je to ještě mláďě tak nemohu určit pohlaví, ale podle agresivity by to mohl být sameček. Chtěla jsem se zeptat jestli by se tu nenašel chovatel citrónů. Vůbec nikde je nemohu sehnat a potřebuji k němu do páru...
Předem díky a přeji hezké svátky
WoWi
Naprosto souhlasím, ikdyž po vzoru bych nešel, ale majitel má hodně dobrý pozorovací schopnosti a cit pro soužití rybek
. A že se tam těch druhů pár vystřídalo
Ještě jsem si vzpoměl na tuto prezentaci
rybicky.net/nadrze/3067 , pro mne jedno z nejlepších akvárií. Doporučuji přečíst si deník.
Vaše názory jsou důkazem toho, že co funguje jednomu, nemusí fungovat druhém. Ono je to ještě složitější, protože co mi funguje v jednom akváriu, nemusí mi fungovat ve vedlejším.
Pravda je, že pokud nám tazatel nesdělí přesněji své představy, můžem se dohadovat do nekonečna. Jeho návrh pár mek a akar hnědých by fungovat mohl, ale..... hnědé nejsou přeci jen rovnocenní vůči mekám.
No, já bych do toho po mých zkušenostech už takhle nešel. Jakmile začne mít jeden pár navrh, tak křehká rovnováha končí. A on i slabší pár se snaží mladé bránit, tzn ve finále se pokoušou docela dost.
já je právě před cca dvěma lety měl a dalo se to bez větších problémů. kus dřeva středem akvária vytvořil hranici, kde docházelo k "nájezdům", ale prakticky nikdy z toho nic nebylo (podobně vzrostlé páry).
0 20.12.2013 14:16 Ičin [1405] - Cichlidy Ono to bude opravdu chtít vědět představu majitele, protože bez toho se nehneme. Ty druhy níže (pomineme, že jedno je akara) jsou do těch cca 15cm a zřejmě z těch klidnějších. Bohužel by se dali vybrat i druhy (viz salvíni), kde by ve finále v akváriu zůstala jedna ryba a to samec
to vhodné vnitřní uspořádání bude tak jak tak to nejpodstatnější, protože i když to budou klidné druhy, tak v nedělené nádrži to nebude nic moc i tak
Počkáme na vyjádření majitele, co by si tam tak představoval
0 20.12.2013 14:13 formik Dva páry sajek doporučit nelze (Jak psal Libor) řežou se dost. To už je lepší dát jich tam aspoň 4páry - udělá se hejno s dominantním samcem a agrese se rozloží.
.... a těma ke 20cm mě přijde dost velký rozdíl. K těm velkým už patří opravdu dost průbojné druhy(herosi, nedejbože salvini).
No tak salvínky to je mezi středními kančíky kategorie sama pro sebe. U těch je minimum 500-600litrů.
Co se týče opravdových severek, tak ty jsou svým naturelem blíže k terčovcům. Stejně tak rod Mesonauta.
Ti nikaragujci mají až k těm 20číslům a jsou relativně snášenliví. To samé Heros severus, 20cm a relativně snášenliví k ostatním druhům. Je jasné, že dva samci v jednom akva by mohl být problém. Stejně tak při výtěru můžou nastat problémy a šarvátky. A tady je důležité, jak je zařízené(úkryty, možnosti teritorií) akvárium!
Měl jsem ve 160litrech pár
www.akvarista.cz/… a
www.akvarista.cz/… a bez vážnějších problémů. Trochu složitější situace nastala po rozplavání potěru a tady pomohlo srovnání dekorací v akva.
Nádrž 120x50x50cm je už slušný objem na "hraní".
No právě proto se ptám, protože ono ten rozdíl mezi kančíky kolem těch 10cm (sajica, příčnopruháči,...) a těma ke 20cm mě přijde dost velký rozdíl. K těm velkým už patří opravdu dost průbojné druhy(herosi, nedejbože salvini).
Při rozumném uspořádání si dovedu v pohodě představit dva páry těch středních, včetně těch sajic, pokud se jim nějak výrazněji přepůlí nádrž, ideálně dřevem, aby na sebe pořád neviděli. Pak už podle konkrétního druhu určit co k nim. Čichavec mě přijde dost "měkký" na soužití. Spíš nějaké tetry, které nebudou považovat za hrozbu, případně něco co se dokáže bránit
K těm meekám, tak možná nikaragujce
To byli jedni z prvních, co mě napadli.
Jinak menší druhy kančíků se dají kombinovat i s akarama a JA cichlidama. Např.
rybicky.net/nadrze/16416 Tak nějak, prostě nakombinovat druhy orientované na dno a druhy spíše ke hladině.
Asi bych se vyhnul kančíkům příčnopruhým, jednak jsou dost průbojní a univerzálové na křížení.
K těm meekám, tak možná nikaragujce...jedni se třou na plochu, druzí do děr. Ancistrusy asi jo, pokud nelpíte na plných výtěrech. Ale ani dva páry sajek nebudou dělat dobrotu, protože ve třista lirech narostou a budou se mazat...Čichavce nee...za mne. Jinak si dělejte co chcete.
Ta tetry nějaký vyšší v těle.
Napsal jsem do 20cm.
Abych to upřesnil, jednalo by se o akvarijní populace, protože se dají kombinovat SA a JA cichlidy. S importy to ani nezkoušet. Navíc jsou možnosti přidat některé druhy akar.
jinší ryby tam mít samozřejmě můžeš, ale spíš už nějaké neteritoriální. Třeba hejno teter a jiné by se dali...
Takže když jen jeden pár to jako že do toho akvárku už nemůžu dát žádnou jinou rybu ?
Nebo můžu mít např jeden pár kančík červenohrdlý. jeden pár akara hnědý,popř nějaké čichavce a na dno nějakýho ancistruse... ?
Raději různé, minimálně dva.
docela by mě zajímalo, kterého druhu 20cm kančíků by se daly dát 3 páry do 300 litrů? nenapadá mě ani jediný, který by to v dospělosti zvládal
RAP napsal: Záleží jaký kančík...
S tím nutno souhlasit.
Právě velikost a povaha druhu je rozhodující . Ale pokud se nejedná o 30cm SA cichlidy, tak v půměru 2 až 3 páry plně vzrostlých ryb do cca 20cm.
stejného druhu, nebo různé?
Záleží jaký kančík...
S tím nutno souhlasit.
Právě velikost a povaha druhu je rozhodující . Ale pokud se nejedná o 30cm SA cichlidy, tak v půměru 2 až 3 páry plně vzrostlých ryb do cca 20cm.
Vhodný poskládání interiéru a co možná největší plocha dna, to jsou podle mě základní dvě podmínky, aby se dalo o více párech uvažovat. Prostuduj zdejší prezentace obdobně laděných nádrží a uvidíš, jak to kdo má řešený.
Na to je také jednoduchá odpověď. Záleží jaký kančík...
Ale jak říká Radim, ve většině případů jeden pár...
ve většině případů jen jeden.
0 19.12.2013 15:07 radim – je to dvoření se, nebo ne? :)
rozhodně souhlasím.mam kančíky a nekdy žasnu nad jejich inteligenci.
Starší reakce
Jj, kanci i pestřenci mě také s jistotou poznají... Mladá (také nekrmí) projde kolem akva a mají na salámu. Přiblížím se já a už vědí, že to je ten pitomec, co jim vždycky něco hodí...
Také souhlasím, jsou to inteligentní ryby...
no rozhodně toho ty cichlidy mají v hlavě víc než třeba tetry. Např se nepohybují v nádrži od ničeho k ničemu...Nebo už jen to, že mě rozpoznají od přítelkyně. Ta je nesmí krmit, tak mají rádi jen mě
To že ryba proplave skulinou akorát tak na její tělo tak, že se před ní pomalu položí na bok, a pomalu a bez dotknutí okolí se protáhne skulinou (horizontální), pro mě prostě není reflex, ale inteligence, tudíž projev nalezení postupu pro vyřešení překážky. Stejně tak rozpoznávání obličejů. V tomhle jsem s Vámi.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19619x