Kančík - chov
0 07.02.2012 19:53 Tad – odchov kancik pricnopruhy
Mel bych prosbicku, mam v odchovnicce cca 30ks asi 6 tydnu starych kanciku pricnopruhych, maji cca 15mm, myslite ze k nim mohu pridat cerstve rozplavany poter? nebo radsi chvilku pocka nebo nejradeji rozdelit akvarko
diky za rady
Starší reakce
Ahoj, teď jde o to zda máš ty kančíky pruhované nebo příčnopruhé, protože pruhovaní mají to tmavé zbarvení normálně a u kančíků příčnopruhých to mají většinou samice. Tak či tak se nejedná o nic špatného.
0 31.01.2012 17:00 Magdalena – Kančík pruhovaný
Koupila jsem do akva 200 l 2 kančíky pruhované, po 4 měsících ale jeden z nich úplně zešedl. Chová se normálně jako ten druhý, ale nemá svoji původní barvu. Čím to může být? Poraďte, dík.
Starší reakce
dik. No jo, tak si snim budu chodit hrat
Jeste ze to nevyzaduji vsechny ryby
Asi se nudí, tak si hraje.
Zdravim. Mam parek sajic, kteri ted odchovavaji poter. Samec zacal asi pred tremi dny, kdy jsem dopustil vodu vys nez obvykle cakat vodu skvirou mezerou v krycich sklech ven z akva. Nejdriv jsem si myslel, ze mu samice dava kapky, pak ze chce najist, protoze to asi na par hodin vzdy zabralo. Vcera jsem to pozorne sledoval a proste cakne vodu a sleduje jak tecou kapky po stene akva az dokud vidi, jak uz zadne nejsou, cakne znovu a dela to tak 8 hodin denne pokud zrovna neji. S kapkami vody vzdy putuje az ke dnu. Nevite co stim, vycaka mi dene tak litr az dva vody a na podlaze to jde znat, utesnit uplne to skoro nejde a ani se mi moc nechce.
Díky za rychlou reakci. Určitě si u nich vylovím ty z těch nejmenších, s tím počítám. Nové akva bude právě ale až na jaře a uspíšit to nejde protože ho dostanu darem (právě od těch známých s kančíkama, budou ho rušit a dávat do provozu třístovku). Takže zatím šetřím peníze na techniku a průběžně se chystám na jaro, ať to můžu pak co nejdříve zprovoznit.
Zkusit to můžeš, ale musíš počítat s tím, že jim mohou padnout za oběť některé žhavky. V tom případě si vezmi ty menší.
Ta 150litrová nádrž bude
jednomu páru stačit, ale s jejím zařízením neotálej.
Zdravím, rád bych se zeptal jak rychle tyhle ryby rostou. Mám doma akvárko 54l (v profilu) a na jaro (březen-duben) plánuju akva okolo 150 litrů. Moji dobří známí mají doma spoustu potěru Kančíka červenohrdlého - momentálně asi 50 kousků rybek velkých od 2 do 4cm. Vím že na tu 54ku jsou jako dospělé ty ryby velké, ale šlo by si od nich třeba 4 kousky potěru vzít do té 54ky s tím že na jaře půjdou do 150tky a jakmile se vytvoří jeden pár tak si nechám jen ten, a zbylé dvě rybky prodám/daruji??? Nevyrostou do toho dubna až moc že by nemohli být do té doby v té 54ce?? Zanedlouho je budou dávat pryč (odprodají to do akvaristiky), tak se musím rozhodnout co nejdřív. Předem díky za názory.
Starší reakce
Rozhodně bych se zaměřil sehnat samice, já měl jednou smůlu, že jsem měl samé samce.
takze pokusit se sehnat samice
Toho druhého bych si tipnul na samce. První tak na půl.
Zdravim. Mam problem s meekama a urcenim pohlavi. Vim, ze u nich to neni jistota, ale i tak se chystam dokoupit a potrebuju vedet, na jake pohlavi se pri koupi zamerit(pravdepodobne pohlavi). Vylicim chovani, ze zacatku se docela rvali, tedka plavou kazdy na jinem konci, sem tam do sebe stouchnou stylem, dlubnou do ocesni ploutve. Ve stresu se stahnou k sobe, jak stresova situaci zmizi, odezenou se od sebe. Jedna ryba ma ukryt v lebce a roh za ni a ten si brani, druha plave vsude po akvariu vyjimkou rohu. Mel jsem tam puvodne 4, jedna z nich se okamzite dala dokupy s jinou a plavali ve dvojici a druheho kacika zastrasovali, pak se ale rozkmotrili a oba kancici na fotkach zastrasuji a odhani ty ostatni. Velikostne jsou o trosku vetsi nez samice sajicy, ale zda se ze uz nerostou. Jde mi o to, chci po svatkach dokoupit dva kusy na sparovani a zbytek pak darovat. Chcu vedet, zda mam nakupovat 'nejpravdepodobnejsi' samice ci samce. Abych pak neudelal jednu jednopohlavni skupinu.
fotka:
rybicky.net/nadrz/12503/67.jpg
postuchovani:
www.youtube.com/…Starší reakce
První výtěry jsou proslulé nezvyklostmi
0 25.08.2011 19:02 Tonakona – re: kotyza, LiborSprysl
Taaaak, úkol splněn, dva páry akar jsou u nového majitele, přidal jsem kořen a snažil jsem se rozčlenit teritoria. Plesnivé jikry jsem dal pryč, samice se zdržuje na stejném místě, samec na ni naštěstí neútočí, je s ní kámoš, ale opravdu to vypadá, že si našel novou. Všechny ostatní ryby prohání a plave si po akva jak mistr světa
0 25.08.2011 07:18 Tonakona – re: kotyza, LiborSprysl
Dneska budu přidávat kořen a zeleň, při jednom odlovím akary. Co se týká perleťáků, ta samice asi nebude jen jedna. Samec provádí stejný rituál s další (asi) samicí, všechno vypadá stejně jako poprvé. Jedná se o stejného samce, záletník jeden
. Původní samice stále hlídá plesnivé jikry a on se na to prostě vykašlal. Jen se mi zdá divné, že ty plesnivé jikry nevybírala a navíc to ještě hlídá.
Asi bych si nechal perleťáky, protože ti se vytřeli poprvé, zatímco u těch dvou ostatních druhů se to již okoukalo
pokud by byla možnost nechat všechny tři páry samostatně,tak klidně dotoho,ale pokud ne a budou navzájem mezi sebou v klidu ,nechal bych to tak.
0 24.08.2011 08:36 Tonakona – re: LiborSprysl
Ahoj Libore, tvých rad si hodně cením, je vidět, že víš, co píšeš. Mám ty akary dát všechny pryč? Zájemce bych měl. Nechat akva čistě perleťákům? Nebo nechat 1 pár akar, 1 pár perleťáků, 1 pár příčnopruhých a zbylé akary a perleťáky dát pryč? Co bys udělal ty?
Vaše ryby se vytřou v podstatě kdykoliv ukončí starání o mláďata. To nekvalitní oplození jiker je dané především tím, že je to první výtěr, ryby ještě nejsou sehrané. Ovšem je to také tím bujným životem ve vaší nádrži, nemají na tření moc klidu.
0 23.08.2011 22:47 Tonakona – re: kotyza
Všechny plesnivé nejsou, pár jich je zatím v pořádku, ale není jich moc, možná 20. Mají to od soboty od rána, samice jikry pořád hlídá, kdyby z toho bylo aspoň několik svišťů, měli by co hlídat. Mimochodem, od té čistky se mi vytřely všechny 3 páry akar i ten pár příčnopruhých. Neuvěřitelné! Na akary už jsem dal inzerát i tady na fóru. V popisech akary modré se píše 7 výtěrů za rok. U mě to stíhají za půl roku
výtěr se nezdařil ,potomstvo není,tak bude následovat ,většinou to tak bývá,že samec bude honit samici a dost ji pocuchá budte ve střechu,kdyby šlo do tuhýho,u mejch to tak bylo,tak ji odlovte než bude připravená na další tření.
0 23.08.2011 15:40 Tonakona – perleťáci
Hm, tak jikry zbělaly. Že by nezkušenost páru? Nemůže ten samec samici ublížit? Zatím je k ní hodný, ale ostatní perleťáky dost ostře napadá. S akarama se do křížku moc nepouští.
0 22.08.2011 07:29 Tonakona – re: kotyza, LiborSprysl
Tak je to opravdu páreček, už "sedí na vejcích"
0 20.08.2011 21:32 Tonakona – Re: kotyza, LiborSprysl
Ti dva jsou pořád u sebe, stále se před sebou natřásají. Nemůžu se na ně vynadívat
To zbarvení je fakt parádní, navíc se mi zdá, že ta menší má vytažené kladélko, nebo jak se tomu říká
, podobně jako to mívá samice akary před snůškou jiker. Jáma vykopaná , uvidíme, co bude zítra, mám z nich velkou radost
Samice se nevybarvý, ale vybarví
na 99% to opravdu samice je...právě mi odseděla "vejce" a stěhuje larvy....
Tak jsem koukl na video a musím říct ,že u perletáků to je opravdový pár ,samice je tmavší a při tření se vybarvý až do černa počkejte až vystrčí papilu a bude klást jikry .Dle mého je to 100% samice.Měl jsem je osm let.
0 20.08.2011 15:05 Tonakona – re: zstloukal
Když je tak pozoruju, ten větší svítí jak vánoční stromeček a ten menší je sice černý jak bota, ale perleť po těle nemá. Jen na hlavě. Navíc mají vykopanou jámu, což ráno neměli (točil jsem to v 7 ráno). Snad to bude samec se samicí. Doufám a věřím
Dokud se nevytrou, tak Vam to s jistotou nikdo nerekne. Ale ten mensi, co porad bagruje - by mohla byt samice. Nejenom podle velikosti, ale rekl bych, ze ma i kulatejsi hlavu...
0 20.08.2011 11:59 Tonakona – re: RAP, LiborSprysl
Zdarec ve spolek, pokusím se popsat, co se událo tento týden:
Pondělí: Odpoledne jsem se pustil do čistky. Všechny věci jsem z akva vytáhl, pořádně odkalil a odlovil příčnopruhé (raději nebudu psát, kolik jich bylo
). Nechal jsem si jen jednoho samce a dvě samice. Vše jsem vrátil zpět a provizorně uložil kameny. S celkovým vzhledem ještě budu něco dělat, koupil jsem ještě jeden velký kořen (mám ho bokem namočený v sudu) a rostliny budu dávat zároveň s ním. Větve vyhodím. Vyměnil jsem asi 1/2 vody.
Úterý: Ryby si začaly vytvářet teritoria, dokonce i perleťáci (nikdy předtím jsem u nich takové chování neviděl), takže redukce počtu ryb jim rozhodně prospěla.
Středa: Vytřely se akary modré (jaké překvapení
), dva největší perleťáci si hlídali své místečko a rozhodli se, že budou sousedi. Když se potkali, okamžitě se k sobě otočili tváří v tvář, tlamy jen pár milimetrů od sebe, syté zbarvení, roztažené ploutve. Jen jsem čekal, kdy se do sebe pustí, ale naštěstí toho nechali. Dělali to často, kino hadra. Frajeři největší.
Sobota: Ranní rituál před prací: Vstanu, zapnu na akva světlo, nakrmím hladové krky, jdu na cigárko. Vrátím se zpátky a co mé oči nevidí. Že by se přece jen poštěstilo vytvořit páreček?
www.youtube.com/…
Co vy na to? Hlavně mi neříkejte, že to jsou dva samci a stali se z nich kamarádi.
Starší reakce
Já a Tonakona ano, je jasné, že v hygienicky zařízené nádrži je to o něčem jiném.
No já písek nemám...
Zkoušel jsem různé průměry a nic moc. Ta nejsilnější brala i 2mm písek a ty mrňata se tam držely bůhví jak.
Záleží jak silnou hadici použiješ
Malý je, ale už je celkem hbitý. Takže ho neodsaješ všechen. Nejlepší je odebrat buď jikry nebo vykulený plůdek před rozplaváním.
0 12.08.2011 11:10 Tonakona – >RAP, LiborSprysl
Měl jsem stonovku, která rostla jako blázen a dost se jí u mě dařilo. Jmenuje se tuším nějak Limnophillum......, takový vodní kopr
. Dařilo se jí, dokud jsem ji neprotřídil a zasadil nanovo. To pak kanci okamžitě všechno vykopali, co nevykopali tak vytahali a co nevytahali tak uhryzali
. Koupím rostlin více druhů a uvidí se, no. Jinak po měsíci je potěr ještě malý, to by snad šlo ne? Pustím se do toho během příštího týdne, pak sem hodím videjko.
Stonkovky povětšinou tyhle ryby spasou, neb jsou měkké, takže asi moc prosperovat nebudou. Odlovit nadbytečné ryby je skvělý nápad a začít velmi měnit vodu, to je předpoklad ke stimulaci tření. Takže to zkuste
0 12.08.2011 08:17 Tonakona – >RAP, LiborSprysl
Ahoj chlapi, pořád jsem uvažoval, co s tím akvárkem provést, jsem si vědom chyb, které jsem udělal a chci to dát do správných kolejí. Plán je takový:
1. Vytánu všechny kořeny, kameny a větve (snadnější odlov), odlovím přebytečné ryby, odkalím.
2. Nechám si 1 pár příčnopruhých, 1 (nebo 2?) pár akar modrých + všech 8 perleťáků a budu doufat, že tam ta samice je a podaří se vytvořit pár.
3. Staré rostliny vyhodím, protože jsou poryty štětičkovou řasou (zřejmě důsledek přemnožení a většího množství detritu) a pro začátek zasadím rychle rostoucí stonovky.
4. Pokud příčnopruzí a akary budou schopni uhlídat potěr (jakože asi ano - bez predátorů), nechám je tak měsíc napokoji a pak potěr odsaju a použiju jako živé krmení (to mi trhá žíly
).
Souhlas?
0 11.08.2011 09:16 Tonakona – re: RAP
To video jsem točil před krmením, kdy se všechny sešikují a čekají, až jim něco hodím. Jsou tak už zvyklé. Neřekl bych, že jsou v relativním klidu, právě naopak. Po žrádle se zklidní a třeba právě perleťáci dost ztmavnou. Zrychleného dýchání jsem si tedy v běžném stavu nevšiml. Nemůžu teď posoudit, jsem v práci na mobilu. Doma se na to mrknu.
No, ono to s velkými středoamerickými kančíky není valné nikde. Málokdo je na krámu chce mít a když, tak jen minimum. Zejména pokud se jedná o příčnopruhé, akary modré atd.
Jinak jsem kouknul na to video z předešlého dne a na něm je skvěle vidět, jak i v relativním klidu ty ryby rychle dýchají.
www.youtube.com/… 0 11.08.2011 07:32 Tonakona – re: LiborSprysl
Ono se to hezky říká, jenže v mém okolí je téměř nemožné sehnat jakoukoliv větší cichlidu, o kančících ani nemluvě, byl jsem rád, že jsem k nim přišel aspoň tímto způsobem. Navíc ve většině popisů perleťáků se doporučuje pořídit větší skupinu mladých jedinců s tím, že se páry se najdou samy. Pokud tam mám samé samce, tak asi selhal zákon pravděpodobnosti a nastoupil zákon schválnosti. Co už
Páru, který je vyladěný, samozřejmě stačí nádrž sto litrů zcela v pohodě.
No po sekundách jsem to fakt nezkoumal, ale očním záběrem jsem viděl samé samce, s tím, že je to fakt ukrutná bramboračka, takže za to neručím
ad Tonakona
píšete - prodavačka už je pak měla přichystané v sáčcích a řekla mi, že tam mám nějaké navíc, protože jsou prý ještě malé, což taky byly, oba druhy mám od cca 3 cm. Pokud nemáte dostatek nádrží, je takový typ nákupu největší chybou začínajícího cichlidáře. Chce to kupovat ryby větší a jeden druh, kde už je jakástakás možnost se do pohlaví více trefit.
Připadá mi štíhlejší, čelo není tak příkré a ani ploutve nejdou tolik do špice. Samozřejmě se vzhledem ke kvalitě videa můžu mýlit, moc s tím houpeš.
0 10.08.2011 20:33 Tonakona – Re: RAP, LiborSprysl
Chlapi podle čeho se to pohlaví pozná? Ryby jsem si nevybíral sám, byly na objednávku, objednal jsem 4x akaru modrou a 4x k. perleťového, prodavačka už je pak měla přichystané v sáčcích a řekla mi, že tam mám nějaké navíc, protože jsou prý ještě malé, což taky byly, oba druhy mám od cca 3 cm. Co se týká těch perleťáků, nechce se mi věřit, že bych tam měl samé samce. I když u ancistusů se mi stalo to samé, mám jich 5, samé samce. Takže možné je asi fakt všechno.
Odpoledne jsem ještě zašel do akvaristiky a příčnopruhé si vezmou, ukecal jsem je
Libor: K té bramboračce
- ještě minulý týden jsem tam měl o 50 příčnopruhých víc, to byla bramboračka s gulášem dohromady, mazec. Ale i přes ten počet ryb se mi akary VŽDY vytřely na břidlici, na to boční sklo jsem fakt čučel jak vyjevený.
RAP: Několikrát jsem se díval na tu 55. sekundu, perleťáka tam vidím, ale že by byl jiný než ostatní? V čem?
0 10.08.2011 18:21 RAP Asi to vyšpekulovaly jako bezpečné místo.
Ty Libore, jak si to v tom hemžení poznal? Já na to koukal asi 3x a některé pasáže i víckrát a mám pocit, že jsem tam jednu samičku viděl. Čas 0:55 vpravo dole.
Tomu se celkem vzato v takové bramboračce není co divit. Ono je to relativně docela bezpečné místo pro jikry. Pro mláďata už méně, ale to není třeba řešit.
Jinak jsem snažil studovat ty perleťáky - fakt to vypadá všechno na samce.
0 10.08.2011 16:35 Tonakona – Video
Před čištěním bez rostlin.
PS: Akary se mi vytřely už x-krát, ale že by jikry hodily na boční sklo, to se mi ještě nestalo
www.youtube.com/… Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 26
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 19619x