Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak zlikvidovat plže

 

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Jak zlikvidovat plže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2014 19:24 mishka3 – Neritina Zebra
Fotka k příspěvku Ahoj, kdybyste měl někdo zájem, daruji šnečky Neritina Zebra. Nějak se mi v miniavárku přemnožili, mám jich teď doslova celou hromadu a chci se jich zbavit. Upřednosťovala bych ale, kdyby si je někdo vzal, než abych se jich musela zbavovat jinak. Kdybyste měli zájem, napiště mi prosím na mail mailto:dela1@centrum.cz, přes týden jsem (a šnečky mám) v Praze 4. Na fotce jsou 2 větší šnečci a ty drobečky jsou ti maličcí, kterých mám spoustu. :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2014 12:07 Muž MichoCZ [891] - Amerika
Likvidovat šneky je už z principu blbost. Já jich mám třeba nedostek. Najít okružáka je problém a přitom se do vytíračky tak hodí. Poté co jsem jich pár našel a nainstaloval do vytíraček, tak je dno velice snadno odkalitelné.

Nech si je tam. Pokud bys jich tam měl mít opravdu tisíce, tak potom je odstraň mechanicky a třeba někomu dej, kdo má čtverzubce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.02.2014 11:40 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Adriannko22
Šneci jiným živočichům neublíží a hodně můžou pomoct s údržbou akvária. Možná by bylo dobré zjistit, jací šneci to jsou (třeba podle atlasu na těchto stránkách). Podle toho můžeš zjistit, s čím a jak můžou pomoct. Třeba piskořky prohrabují dno a zlepšují jeho filtrační schopnost. Okružáci požírají odumřelé listy a některé druhy řasy. Levatky někdy likvidují slepou hladinu, atd.

Někdy můžeš mít pocit, že plži začínají ožírat i zdravé rostlinky, ale to je většinou jen znakem toho, že se těm rostlinkám nevede tak dobře, jak to vypadá. Pak je třeba řešit prosperitu rostlinek spíš než množství šneků. Jejich přemnožení se nejlíp zabraňuje dobrou údržbou dna a nepřekrmováním jiných živočichů v nádrži. Někdy je s nimi docela zábava.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   03.02.2014 11:36 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Adriannko22
Hlavně si nekupuj žádnou mřenku. Tomu tedy říkám "dobrá rada" do 20l AQ. Vodní šneci jsou taková uklízecí četa. Vůbec se jich neboj. Pokud nebudeš překrmovat, tak se ti nepřemnoží. Šneci zdravým rostlinám neublíží, žerou jen ty, které jsou špatné. To oni bezpečně poznají, i když tobě ta rostlina může připadat zdravá. A co plánuješ kromě těch šneků za zvířátka? Já odobně bych do 20l žádnou rybu nedala, je to strašně malý rozměr. Ale být tebou, tak pořídím krevetky. Jsou to zajímaví tvorové. Pokud o nich budeš uvažovat, tak s jejich koupením počkej tak 2 měsíce od založení, až to AQ začne alespoň trochu fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.02.2014 11:28 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: matus13/Adriannko22
Jsou to sumrovky vražedné (clea helena) Do tohoto akvárka jedna bohatě stačí. Ale zbytečně bych neplašil, šneci jsou dobří pomocníci při údržbě akvárka. V současné době můžou likvidovat odumírající listy rostlin a pokud to nenecháš pouze na nich a listy budeš i ty postupně sbírat, tak se šneci nepřemnoží a nebudeš mít s něma žádný problém. A ano, ty odumírající listy může být přechod emerz/subemerz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2014 10:36 matus13 Re: Adriannko22
ked sa chces zbavit slimakov tak na to su bud ryby mrenky nadherne rybicky.net/atlasryb/sekavka_nadherna ale do tvojho akva su ais nevhodne alebo potom su aj slimaky co zeru slimakov ja ich mam len neviem uz jak sa volaju a s tymi rastlinami ti moc neporadim aj mne zltnu listy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2014 09:57 Adriannko22 – Slimaky v novom akva
Zdravím, prosil by som Vás o radu, mám novo zriadené akva(20L) asi 2-3 týždne. Kúpil som si tam pár rastliniek a nechal ho zabehnúť. Dnes som prišiel domov a všimol som si, že je tam kopa takých malých slimákov, alebo neviem čo to je, ale najskôr mi to pripomína slimáka. Mám taký dojem, že boli donesené s rastlinkami, aj keď pri zakladani som si ich nevšimol. Môžu tí slimáci nejak negvneatí ovplyvniť rastlinky alebo nebodaj rybky? Ako by som sa ich mohol zbaviť? ... A mám ešte jednu otázku. Tie kúpené rastlinky začínajú žltnať. Je to kvôli tomu, že si zvykajú na život pod vodou? Ako dlho im to bude trvať? A čo mám s tými listami robiť?

Za odpovede vopred Ďakujem

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2014 00:33 amrtin Re: petulinakk
Jo,přesně,Plevuňka Reineckova - Alternanthera ´Reineckii´ (alespoň by to měla být ona) ano
A fotky máš opravdu super palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   17.01.2014 23:26 Žena petulinakk [2016] Re: petulinakk
Fotka k příspěvku A věžovka opatrně "hobluje" mech :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   17.01.2014 23:24 Žena petulinakk [2016] Re: amrtin
Fotka k příspěvku Jsem tedy OT, ale - co je ta růžová rostlina v pozadí? Nějaká alternanthera?

Jinak, abych nebyla OT úplně - piskořky jsou taky krásné, i když je fakt, že na fotkách jsou některé detaily viděl líp :-)

Na fotce granifera, jak se snaží dosáhnout co nejdál :-) a to oko!
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.01.2014 16:14 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Gendes
Existuje príslovie, nikdy nehovor nikdy. S dusičnenmi si možno preto nemala problémy, lebo máš slimákov a o riasách by bolo možné tvrdiť to isté. Niekedy uhynie rybka a my ju nevieme nájsť ani po pár dňoch a možno práve sanitári slimáky sa o to postarali.
Ja sa radím k tým, čo slimáky obdivujú ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 13:04 Žena Gendes [9] Re: Johan
Díky :) s dusičnany a řasami jsem nikdy problém neměla, na zbytky (pokud nějaké vůbec jsou) stačily vždy krevety a měchýřovky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.01.2014 12:54 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Gendes
-inkubační doba záleží na teplotě, ale většinou kolem 3-4 týdnů (u okružáka a levatky)
-šneků se klidně zbavte, ale pak se nedivte, že vám smrdí voda ze zbytků žrádla, máte na kytkách řasu, máte problém s dusičnany... a to ani nemluvím o tom, že mladí šneci mohou být příjemné zpestření monotónního jídelníčku ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2014 12:33 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Gendes
Dobře, tak konkrétně k tvému dotazu. Za jak dlouho se vylíhnou nevím, dával bych jim tak cca 14dní. Nicméně, pokud nejsou vajíčka na každém listu rostliny, ale pouze na pár listech, tak můžeš listy s vajíčky otrhat a vyhodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 12:13 Žena Gendes [9] Re: amrtin
Myslím že každý má svou představu o tom, jaké živočichy by chtěl mít v akváriu :) pokud někdo chce mít v akva okružáky tak mu v tom nebráním, stejně tak očekávám od ostatních, že mě tu nebudou kamenovat za to, že je mít nechci. Mám doma v současné době 2 akvária, obě bez šneků a plně fungující. Akvárium má v první řadě poskytovat co nejlepší prostředí jeho obyvatelům a v druhé řadě odpovídat představám jeho majitele. Každopádně koukám, že se tu opravdu na odpověď asi nedočkám... (PS: každý živočich i rostlina je svým způsobem krásný :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   16.01.2014 12:00 amrtin Re: Gendes
Fotka k příspěvku Já si dovolim ještě malinko polemizovat o "nevzhlednosti" šneků,konkrétně např.piskořky takřka vůbec neuvidíš(jsou zalezlý v písku),u mrňavýho kružníka se o tom dá polemizovat a okružák?Koukni na fotku-není krásný? :-D ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 11:51 Žena Gendes [9] Re: Jája
Díky, ale radši bych byla za příspěvky, které se týkají toho na co jsem se ptala...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.01.2014 11:43 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Gendes
Bereš to poněkud ze špatného konce, když potřebuješ, aby šneci byli estetičtí. Tak se na ně pořádně podívej z blízka, jak jsou krásní. A hlavně jsou užiteční. A jak už bylo řečeno - nepřekrmuj a nebudou se přemnožovat. To je vždy a jen chyba majitele AQ. A ty skupiny akvaristů rozděluješ docela špatně. Já bych je rozdělila na 1. břídily, kteří o šnecích nemají ani páru a ani si o nich nenajdou informace a cíleně je vraždí a 2. na ty, kteří jsou rádi, že je v AQ mají, protože jsou užiteční, ale i lahodí oku. Ta druhá možnost jsem já a vůbec nechápu tu první skupinu.
EDIT: Za těch cca 35let, co koketuju s akvaristikou, se mi šneci nikdy nepřemnožili - to jen tak na okraj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 10:16 Žena Gendes [9] Re: Zoidik
Nechci tu řešit proč mi vadí, to se tu řeší snad všude a závěr je vždycky stejný, jsou 2 skupiny akvaristů, jedni, kterým tihle "rychle se množící pomocníci" vadí a druzí, kteří je tolerují ;) (mě, jde především o estetické hledisko, protože existuje mnoho jiných šneků, kteří vypadají lépe a plní v akváriu stejnou funkci, jejíž důležitost rozhodně nepopírám) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 10:07 Žena Gendes [9] Re: prasan
Díky, nějak mi uniklo, že je vejcoživorodá :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 10:01 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Gendes
Co ti vadí na šnekách? Jsou to dobří pomocníci a pokud nepřekrmuješ ryby a staráš se o akvárko, tak se nemusíš ani bát jejich přemnožení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2014 09:53 - Re: Gendes
Vežovka nekladie vajíčka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2014 09:47 Žena Gendes [9] – "Inkubační doba"
Mám dotaz ohledně "inkubační doby" běžných akvarijních šneků (okružák, piskořka), respektive jak dlouho trvá, než se z nakladených vajíček vylíhnou malí šnečci? Řeším to proto, že jsem si koupila nové rostliny, pár dospělých šneků, co jsem na nich našla jsem odstranila, rostliny jsem namočila asi na 4 hodiny do vody s přípravkem proti šnekům a dala jsem je do karantény. Podle toho co jsem se dočetla, tak přípravek zabírá jen na dospělé šneky a ne na nakladená vajíčka, takže po vylíhnutí by se přípravek měl aplikovat znovu... Předem dík za odpověď :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 19:30 Muž Vydra [9]
nemáte někdo pár šneků navíc :-D ? nějaké bych bral mám pár helenek a už pár měsíců se nedali k obídku šnečka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 17:56 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: ivaha
Pokud se ti po nich stýská , můžu dodat v jakémkoli množství stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 17:49 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: amrtin
Měla jsem dlouhou dobu kružníků spoustu, ale skoro vymizeli, když jsem si sehnala okružáky. Asi jim okružáci všechno sežerou a na kružníky nezbývá...

Jinak kružníka snadno rozmáčknout prstem o sklo a rybky mají výbornej dlabanec :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2014 17:14 nowy101
Zkusil sem jich pár rozmáčknout a rybkám i krevetkám moc chutnají :-)
a zítra du k McD pro brčka :-D
všem moc děkuju :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.01.2014 16:55 JoKa Re: MonterMonty
Fotka k příspěvku Netřeba turbobrčko, stačí úplně to obyčejné. A podívej, zvládne s tím manipulovat i kočka... smich

Edit: a nápad to není můj, někde jsem to tady četl... Dávám to sem, aby se zbytečně nevymýšlelo vymyšlené...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 16:42 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Urtman
Jo jo , někde jsem viděl takové ty tlustší půlmetrové "turbobrčka" , dobrej nápad potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2014 16:39 JoKa Re: nowy101
Než se pachtovat s nití a špejlí, co třeba tu vzduchovací hadičku protáhnout brčkem od McDonaldu? Takto odsávám bordel od čichavců a ti jsou sakra prťaví, je potřeba maximální přesnost...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   08.01.2014 16:37 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Turbínka
No a pokud chceš být až tak důsledná , můžeš rozmáčklého plže naservírovat rybkám , jen co je ochutnaj nedaj jim pokoj potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 16:02 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Turbínka
tak to u mě by se užilo 10 helen , ale zas nechci aby mi žraly i piskořky , takže ...
Přemejšlím že bych pořídil do sólo akva čtvezubce trpaslíka , ten by se měl jak prasátko v kukuřici stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 15:53 Žena Turbínka [2558] Re: MonterMonty
Nebo i to je řešení, potom poškozená ulita proudem vypave sama. Když já to ale nerada dělám, raději je vyprostím šneka celého, živého a zdravého a nechám ho sežrat Helenou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.01.2014 15:50 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Turbínka
zmáčkneš hadičku i se šnekem a jakej byl ... stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 15:43 Žena Turbínka [2558] Re: nowy101
Když se tam dostane větší šnek, vyndáš, otočíš a vyfoukneš ;-) A když to fakt ucpe, že s tím nehneš, většinou je někde hned na začátku, nezbývá nic než sundat nit, odstřihnout kus hadičky a znovu namotat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 15:32 nowy101
vodu měním hadičkou od vzduchování, ale na odkalování mi přijde, že je moc malá.
Zkusím si udělat to co Turbínka, jen se bojím, aby to nějakej větší šnek neucpal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2014 21:39 JoKa Re: nowy101
odkalovat ani odsávat nemůžu, těch 14 litrů by bylo hned pryč
Můžu vědět, jakým způsobem tedy měníš vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.01.2014 20:52 Žena Turbínka [2558] Re: MonterMonty
Fotka k příspěvku Já mám na menší okružáky svoje sběrné udělátko. Vzduchovací hadička přivázána k bambusové tyčce, dostane se to i do dna, sebere to malé okružáky na stěnách a jsem spokojená :) Na vysbírání pár okružáků ve 20 l to staší a Helenka si vedle pochutná ano
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2014 20:34 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: nowy101
tak si udělej nějakej odkalovač třeba z brčka a vzduchovací hadičky at je malej průtok , zvon třeba z nějaké plastové lékovky akva silikonem slepíš téměř cokoli
všechno jde když se chce potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2014 20:29 nowy101
Děkuju moc všem :-)
odkalovat ani odsávat nemůžu, těch 14 litrů by bylo hned pryč :-D
tak mi asi zbyde jen to vybírání :-(
snad zmizí až požerou všechny špatný listy na nových rostlinkách...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2014 20:02 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: nowy101
já jich dnes vypláchl z filtru tak 300 stydim , to už jsem si myslel že je od nich pokoj , po akva jich byly mraky, asi to bylo překrmováním krunýřovců tabletama , ted dáám jen 2+2 denně a je jich mnohem mín teda, koupil jsem venkovní JBL e901 a začali se pochopitelně stěhovat tam nasávacím košem . musím vymyslet nějaký předfiltr na zachytávání i většího bordýlku .
Ono , dokud budeš překrmovat nebo třeba ti budou opadávat lístky z nových emerzek ,tak se jich jen tak nezbavíš, past na šneky nefunguje - leží mi ve skřínce už dva měsíce, byla v akva tři dny, dost se těch malejch odkalí , nebo sundám z odkalovače zvon a sbírám je z kytek jen trubkou, taky to jde , občas když se mi chce tak je sbírám dlouhou pinzetou , na okurku ancíkům jich taky pár naleze ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2014 19:26 amrtin Re: nowy101
Já přesně toto chtěl kdysi taky řešit.Nevyřešil.Vyřešilo se to samo,kružníci se sami zredukovali a dneska jsem rád,když občas nějakého zahlídnu.Byla to otázka několika týdnů. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2014 19:19 JoKa Re: nowy101
Kružníci ti půjdou na cuketu... Aspoň mě choděj...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2014 19:02 nowy101 – kružník
Ahoj,
neporadíte někdo, jak v aq zlikvidovat kružníky a přitom neublížit piskořkám a krevetkám?
Se mi tam ty mrňavý potvory dostaly na rostlince a množí se a množí se a množí se rozzureny
krmím tak, že to ani nestihne dopadnout na dno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2014 22:28 Žena sivon [1702] - PlžiRe: Anubis007
Všichni šnekožrouti, které v akváriu ponecháš, se nakonec pustí i do těch "chtěných" plžů, aniž by okružáky zcela zlikvidovali.
Ale myslím, že surmovka (Clea Helena) je poměrně dobrou volbou. Primárně žere okružáky - alespoň u mne, nevím, zda nemám nějakého líného jedince :-). Nesmíš to však uspěchat, stačí jedna helena. Bude pracovat pomalu, ale jistě, pak ji lze darovat. Když tam dáš více jedinců, rozmnoží se ti a můžeš se rozloučit se všemi ostatními plži.
Pokud to ještě podpoříš správnou dietou, nebudou mít okružáci šanci se pořádně nažrat a tím i množit. Piskořky jsou v tomto směru jaksi flexibilnější, mám pocit, že si dokáží najít potravu i tam, kde ostatní pohoří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2014 21:55 JoKa Re: Anubis007
Všechny mřenky jsou hejnové. Ideálně chovat tak 4 kusy, minimálně v páru, ale to funguje jak komu. Tomu musí i odpovídat akvo. Jinak se schovávají a neloví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2014 21:50 Muž Jjapan [207] - Raci, krabi, krevetkyRe: Anubis007
Tak vezmi kousek kuřecího masa. Zatěž ho kamenem ať klesne na dno a dej ho na provázek. Každé ráno vstaň o 5 min dřív a okružáky neskutečně zredukuješ. Asi se jich nezbavíš, ale možná i jo pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.01.2014 21:49 R Muž romant [27987] Re: Anubis007
Neznám lepších dělníků údržbářů, než jsou okružáci. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2014 21:48 Muž Anubis007 [22] Re: Urtman
Jediná rozumná odpověď je taková, že ji nabídnu zdarma pro někoho dalšího, komu pomůže...

Jako jsem daroval SAE, když vyrostly a již nebyly potřeba. Věřím, že pomohly a pomáhají.

M.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2014 21:47 Muž Anubis007 [22] Re: Jjapan
V tom případě děkuji i já za upřesnění.. Třeba na piskořky nedám dopustit. Jsou to skvělí pomocníci a nejsou ani vidět..:-) Jo jo sněci do akva patří. Můj příběh je takový, že jsem se snažil okružákům vyvarovat a pak jednou objednal kytky z Aukra a okružáci byli na světě i když jsem rostlinky očistil a přibalili mi i nezmary atd.. proto jsem trochu na okružáky citlivý.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [10] ...... 35 36

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 29079x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2928-jak-zlikvidovat-sneky?od=451