Paví očko (gupka) - chov
Nešlo by ty dvě přemístit do bettária? Toto nove akvarko jsme kupovali nedavno.
Zabíjet jen tak zdravou rybu? A splachovat do zachodu (nebo jak si mám vyložit tu cestu k moři)? To je velmi nezodpovědný pristup. Mrtvá zvířata se do zachodu nesplachuji, mohou rozšířit parazity, infekci...
Proč zabíjet zdravou (?) rybu když selhal lidský faktor
Vrátit do obchodu nebo darovat, ale rozhodně pryč a postupovat dle rad kolegy níže. Jen bych doplnila, abys tak ob den či raději denně měnil jednu třetinu vody a pořídil bettě topítko a krycí sklo a změnil urychleně tu osádku a přidal rostliny (hodně rostlin!). To akvárium je časovaná bomba...
doporučil bych někomu darovat, nebo usmrtit (v minerálce) a poslat na výlet k moři
Test jsem udělal vzal jsem si zbytek kamínku propláchnul jsem je a nalil ocet a boužel šumý.A co potom udělat s očkem a platou?
Hmm, tak to je, tedy bude průser.
Ani jedna(tedy jenom jedna zbyde) ryba tam nepatří, umělý rostliny ven a místo nich hromadu živých, dno otestovat v octu a kdž bude šumět, vyměnit za křemičitej písek, štěrk, ponechal bych jenom toho beťáka.
Akvarium má 16l a plave vněm plata, paví očko, a betta sameček.
Mám tam jenom uměle rostliny a takové menší kamínky.
V akvaristice nebo venku, přesně tak
Trochu se mi nelíbí, že máš jen jednu platu, můžeš nám říci více o svém akváriu? Jak je velké a co tam plave? Třeba bude problém i zde.
Děkuji za radu, ale kde mám sehnat to žive krmivo?.V akvaristice nebo normalně nachytat venku?
Dej jim 3 dny hladovku, i nouze naučila Daribora housti
Nebo zkus jiné krmení, ideálně živé.
0 03.04.2016 21:48 Lukyno – Nechce jíst
Nedávno jsem si koupil plata vpohodě jedl ale teď vubec nechce vždycky když mu tam hodím granule tak je jenom ocuca a vypluje.
Prosím o radu jak ho správně krmit
Děkuji
JduSi napsal: ... Pavich ok nechci moc,jen cca 8 kousku ...Ve stovce z toho budete mít během chvíle pár desítek pavích ok = a pak začne problém s tím, že jsou velcí bordeláři ... množí se fakt velmi snadno ... a kupovat nějaké rybky, co budou malá paví oka žrát (aby se udržela rovnováha) zas není hezký pohled pro ty děti ...
Jasne,v prubehu tydne jsem precetl snad cele forum a urcite chci mit udrzovane akvarium. Chci hodne rostlin,coz by mohlo pomoct udrzet cistotu. Pavich ok nechci moc,jen cca 8 kousku a jako dominantu jsem prave chtel nekterou tetru.
Mam dve deti,takze pavi oka chci kvuli barvam,miminkam atd. Ty tetry by se meli postarat o to,aby se oka nepremnozila
Musíš mít výkonnou, ale hlavně účinnou filtraci, doporučoval bych externí filtr osazenej kvalitní keramikou, rozhodně nepodcěňovat prvidělný týdenní výměny poloviny vody a odkalovat dno bych doporučil v 14 denním intervalu, prostě sále držet krok, lépe řečeno být o krok napřed pře těma špindírama, jakými oka jsou.
Bude to 112l nadrz,tak jsem myslel,ze bych mohl nakombinovat vsude lezouci gupky s nejakyma tetrama. Na dne budou pancernicky samozrejme.
Jak to bude velká nádrž? Jestli je to pod 100 litrů, tak bych to nekombinoval. Tetry jsou plavci a oka a endlerama bordeláři, tak ať se to někde protne. Na krvavky bych zapoměl hned, ty budou lákat třepetající se ocásky ok.
Ma nekdo zkusenosti s chovem pavich ocek(endlerek) s nejakym druhem teter ? Chci mit v akvariu tyhle krasne zivorodky a k nim chci houf teter(citronova,cervena,krvava?). Jeste nevim jake tetry k nim. Jen se radeji zeptam,abych pak neresil v akvarku nejakou sikanu
Dekuju.
vaaclav napsal: I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby.
Asi bych s tím výrokem taky trochu nesouhlasil. Největší problém je sehnat zdravé ryby a udržet samcům zdravé ploutve. Sehnat zdravé ryby a že jsou nenáročné jsou dvě rozdílné věci. Když má člověk zdravé jedince (nenechá si v akvaristice vnutit cokoliv), tak i v dnešní době (kdy to je všechno přešlechtěný), tak paví oka pořád vydrží to, kde už by jiné ryby pochcípaly.
Starší reakce
0 25.03.2016 13:02 katez [1] Nevíte jaká ryba mohla takhle okousat paví očko. Já typuju na bojovnice( 2 samičky)a nebo na skaláry.Ostatní rybky v akvárku jsou totiš mírumilovné a nic takového by neudělaly.( neonky, živorodky a čichavec za.)
Jinak je rybička už v jiném akvárku kde bojovnice nejsou ale skaláry ano takže nevím co bude dál.
Starší reakce
I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby.
Asi bych s tím výrokem taky trochu nesouhlasil. Největší problém je sehnat zdravé ryby a udržet samcům zdravé ploutve.
odikcz napsal:
2) I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby.
Toto rozhodně pravda není
kataChlum napsala: Dost teda pochybuji, že když se rybě takto omezí prostor, že jí to nevadí (i kdyby tam byla měsíc). S tímhle přístupem uhyne dřív než porodí...Než tady začnete psát takový bludy, tak si to ověřte (rybek máte dle prezentace dost, tak jednu zkuste):
1) Rozhodně je to milionkrát lepší, než když někdo ze zaběhnutého a funkčního akvária rybu odloví někde bokem, kde není dostatečně kvalitní filtrace a vše co k tomu patří = to je pak jistota zabití. Nebavíme se tady o profi chovatelích, kteří mají X akvárií vedle sebe, která jedou zapnutá a funkční nonstop klidně několik let.
2) I přešlechtěná oka jsou stále minimálně náročné ryby. Ta porodnička má dostatečnou velikost a zdravá ryba tam ani za ten měsíc neumře (samozřejmě to bylo nadsazené a to z důvodu, aby se nebáli ji tam na těch pár dní umístit)
jj, vypadá to tak. Koupil jsem v tom prosinci dvě samice. Tu jednu jsem odchytil a z ní byly ty modré varianty. Ta druhá byla také těhotná, ale zaváhal jsem a stihla se vytřít ve společenské nádrži. V lednu už porodily obě a všichni samci od obou samic se potatili
Aha, tak pan domácí se činil.
také mám ten dojem. Ale ty prosincové jsou typické modré, kdežto ty, co se narodili v lednu a únoru jsou už jiná barevná varianta (poznáváno u samečků). Vypadají už barevně stejně, jako můj samec. I lednové a únorové samice jsou barevně odlišné od těch prosincových.
Je docela možné, že tam bude nějaká genetická vada. I když ty další vrhy jsou ale určitě ještě od toho samce, od kterého byla původně už nakrytá, takže pokud by tam bylo něco genetického, tak by se to projevilo i u těch nových vrhů. Obávám se, že asi nezjistíš, čím to je.
děkuji za reakci, ale trochu to poopravím a něco dodám. Ty samice co umírají, jsou už porozené u mně, jen samici jsem si koupil už gravidní, ale oplodněnou jiným samcem, než mám já. Celou dobu žijí (od narození) v jednom a tom samém akvárku, stejně jako ti samci, co nehynou. Jejich matka je v pořádku a rodila i v lednu, únoru a v březnu. Teď jsem ještě udělal jeden takový pokus, že jsem k ním přidal před pěti dny 10 samic z toho lednového porodu. Lednové samice žijí v pohodě, prosincové dále hynou. Co se týče údržby, je samozřejmě pravidelná.
Předpokládám, že běžnou údržbu děláš pravidelně (výměna vody, odkalení...), takže otrava by se dala vyloučit, když ostatní ryby jsou OK. Podle mě máš víc možností - buď ryby nebyly mladé, případně si s sebou skrytě něco nesly (možná parazita) nebo jim nemusely sednout podmínky v akváriu, takže nějaký čas to vydržely a pak to zabalily (už jsem se s tím osobně setkala, tedy myslím si, že to tak bylo), což ani nemusí být tvoje chyba - prostě jiná voda (i když je jinak OK), ale také i něco jiného je mohlo skolit. Také nevylučuju, že ta změna krmení se toho mohla okrajově dotknout, ale spíš ne, pokud to nebylo naráz. Já pávčata krmím mraženým (3 druhy) i vločkami - tak na střídačku, jak si zrovna vzpomenu, a ryby jsou zdravé. Ta mláďata by už měla být OK.
Tak na to zapomeň. Pokud teď založíš akvárko, tak budeš muset počkat minimálně měsíc, než se alespoň trošku zaběhne. Pokud dáš samičky do čerstvého akvárka, tak počítej s tím, že to zřejmě nepřežijí. Samičky nech v tom stávajícím akvárku a příště je můžeš dát do toho nového - to akorát vyjde na další vrh. Je možné, že ti v akvárku nějaká drobotina přežije, pokud máš ale dostatek rostlin. V porodničce je zbytečně nenechávej a nestresuj je.
0 07.03.2016 15:21 zatatecnik Mam uz desetilitrove akvarko ale bohuzel jeste neni zarizene zatim jsem dve co vypadaji ze by to na ne melo prijit izoloval do porodnicky a dokonce tydne zaridim to mensi akvarko poradne a budu je izolovat tam...
Ta porodnička je fakt jen na nezbytnou chvilku, pokud chceš mít samici odděleně delší dobu, tak je lepší pro ni zřídit cca 10ti litrové akvárko a nacpat ho rostlinkama - jemnolisté/plovoucí.Růžkatec, egeria, mechy, hydrilla, pistia atd. a nebo sehnat plastovou nádobu cca 10ti litrovou + rostlinky. Na vrch to chce určitě sklo, ale tak, aby tam šel zas i vzduch a věř mi, že ryba se bude cítit mnohem lépe než v té porodničce, ze které se bude snažit dostat pryč, pokud tam bude ještě dlouho předtím, než začne rodit.
Dost teda pochybuji, že když se rybě takto omezí prostor, že jí to nevadí (i kdyby tam byla měsíc). S tímhle přístupem uhyne dřív než porodí...
PeťunaJe to normální tvar samičky = na malý si ještě počkáš. Snažit se je pak odchytávat v nesterilním akváriu (mezi dekoracemi, rostlinami, ...) je zbytečná složitost = pořiď porodničku (pokud to chceš vůbec nějak řešit).
zatatecnikPaví oka dřív zvládali celý život v litrové sklenici od okurek bez filtru. Teď to jsou všechno přešlechtěný importy, ale pořád je to minimálně náročná ryba. Porodnička se vloží do akvára = voda v porodničce je stejná jako v akváriu a sama se mění neustále za čistou = pouze se tím omezí prostor pro rybu a věř, že jí to nevadí (i kdyby tam byla měsíc), jen ji nezapomínej krmit. Jinak stačí třeba chomáč Růžkatce, ve kterym se malý schovaj a můžeš tomu nechat volný průběh.
Co říct,snad jen že těch rybek bude časem tolik,že nebudeš vědět co s nima.Vím,že malé rybičky potěší každého akvaristu,ale já bych doporučil pořádně zarostlou nádrž a ať přežijí ty nejsilnější.
0 07.03.2016 11:42 zatatecnik Minuly tyden jsem mel brezi gupku ktera vrhla. Bohuzel ostazni rybky vsechen poter sezraly. Proto jsem koupil tuto porodnicku:
www.superzoo.cz/…
Mam dalsi u ktere si myslim ze by mohla v brzke dobe rodit ale nedokazu odhadnout jestli to bude za den nebo treba 4 dny. Nerad bych o prirustek prisel ale nechci zbytecne rybku stresovat takze prosim nekoho zkusenejsi jestli by mi poradil zda je pro rybku ta porodnicka problem nebo v ni dokaze vpohode vegetovat...
Podle mne máš ještě trochu čas. Jinak se připrav, že malé budeš mít oddělené minimálně 2 měsíce. Já jsem zkusil přidat do akvária zhruba měsíční gupky( velikost cca 2cm) a samice betty je polykaly na dvakrát a samec jako jednohubky. Přitom, když se narodily tak se dokázaly několik dní úspěšně schovávat v rostlinách.
0 06.03.2016 21:04 Peťuna – Porod
Ahojky,chci se zeptat.. Za jak dlouho asi budou rodit? Chtela bych je odchytit, at mi je betty nesezerou,jsou to prvni mimca
za kvalitu fotky se omlouvam..
Starší reakce
Ale zase gupky sú dosť nachylne na plutvičky čital som že ostatné rybky ich radi okusujú
Pproč to neuděláš, jak sjem ti psal? Když už jsi se rozhodl to akvo změnit, tedy osádku, tak se mrkni ze živorodek třeba na
rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova 2 kluky a 6 holek a když bude ta lepší filtrace, tak i tu partičku hejnovek si budeš moci dovolit.
0 25.12.2015 21:06 Abarth – 60x30x30 54l
Zdravím takto podvečer, chcem sa opýtať aké by bolo ideálne množstvo gupiek do akva stým že by som to chcel doplniť plžmi
Starší reakce
Gupky jsou bordeláři, neonky čistotné, což mluví samo za sebe. A jinak je to prostě guláš, hezčí, alespoň pro mne, je jedno velké hejno, max 2 hejna u osádky, kde každý hejnový druh obývá jinou hloubku.
0 25.06.2015 14:08 FrantaAquarium Myslíte že je dobré chovat spolu gupky dánie zlaté a tetry neonové a modré
Starší reakce
Tááák to nevím, jenom podle těch příznaků soudím, že ten druhej břeh bude tím lepším řešením. Osobně bych to viděl na nějaký bakteriální problém uvnitř ryby, ale o příčinách nehodlám spekulovat.
Dík já si myslím totéž spíš se mi jedná o to jestli to může ohrozit i zdraví ostatních rybiček?
Poslal bych jí na druhej břeh.
Ahoj asi mám nemocnou samici gupky nafoukla se a mladé mít určitě nebude dala jsem ji do karantény po dvou dnech se mi zdá že se nevyprazdnuje jako ostatní na dně nejsou vidět žádné výkaly a když odpočívá tak jí to táhne ocáskem nahoru a na boku se jí udělal bílý flíček asi milimetr velký nevíte někdo co to může být a zda to může ohrozit i ostatní rybky? Moc děkuji za jakoukoliv radu
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 39
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33508x