Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Znovuzaložení akvária

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Znovuzaložení akvária
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2019 21:00 Muž mikig [110] Re: Hana
Což o to i močál může být biotop, ale taky moc nerozumím a nedá mi to... , ale hlavně jsem se v tom úplně ztratil smich vy zvětšujete, chovatel ruší, do toho šéfův močál, gupky sem, neonky tam.I když Radek víceméně odpověděl, tak se ani nedívím, že tady na fóru je spousta takových dotazů nakonec bez reakce. Ale toto má alespoň dobrou zápletku ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 20:01 Hana Re: ctibum
Protože ten močál je šéfovo :) Občas mo to nedá a odkalim mu to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 17:17 Hana Re: afc1886
Ty ryby jsou samozrejme neonky :-( . Gupky tam meli puvodne jit ale rozhodla jsem se pro neonky, neb gupky žijí v takovém močálu že předpokládám že už přežijí všechno. Už mi to nešlo přepsat. Děkuji moc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.12.2019 15:37 R Muž afc1886 [6482] Re: Hana
Moc tomu nerozumím, ta fotka je to nové akva? Ptám se, protože tam vidím jiné ryby, než které uvádíš. Jestli to je to akvárium, tak bych tam dolil vodu do plna, vrazil tam ten zajetý filtr a vypustil rybky. Kvalitu prostředí bych si samozřejmě pohlídal častější výměnou části vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2019 14:52 Hana – Upgrade akvaria
Fotka k příspěvku Zdravim, mám otázku na zkušenější. Rozhodla jsem se zvětšit akva z 60ti na 180 litrů. Akvarium je od chovatele který ho rušil. Vodu vypustil než jsme přijeli, písek byl tedy ještě vlhký jen filtr vypnul a dal ke kytkam. Doma jsme akva napustili vodou ze stareho + písek. Vyždímala jsem svůj filtr na nový. Po třech dnech je hodnota No2 mezi 0,15 a 0.2mg/l.Jiny test nemám. Původní osádka je v karanteni 40l se starým filtrem, ale moc se jim tam nelíbí. (danio perlove 10ks,sličenky asi 20ks, krevetky? ks). V novem akva testuji dvě gupky z práce a jednu krevetku a vypadají Ok. Ta hodnota No2 se mi ale nelíbí. Kdy myslíte, že tam budu moct dát ryby? A mohu ještě něco udělat? Myslela jsem, že takto založené akva bude zajeté dřív. Děkuji za odpověď
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2019 12:21 Žena Icestar [44] Re: vlka
Ono jde jen o vyndání dvou tří kytek a umístění nových šutrů, ale máš pravdu, pár dní to určitě počká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 22:06 Muž vlka [513] Re: Icestar
Mrkni na tohohle týpka. Ovšem pokud léčíš ramirezky, nevím jestli je to dobrá volba překopat to. www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2019 22:04 Žena Icestar [44] – Přestavba
Hezký večer,
mám novou sadu šutrů a chystám se zítra na přestavbu akva. Má jen 54l, takže docela těsné. Počítám, že aspoň hoďku budu potřebovat. Přemýšlím, co pro ryby bude méně stresující - přelovit někam do klidu, nebo je nechat v původním akva, kde se budu šťourat?
Nikdy jsem přestavbu akva nedělala, mám dilema...
Reklama

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 22:30 Muž gabinka632 [11] Re: silviebaris
Stonky egerie byly prave zlute uz odspodu, takze ty opadane a skarede jsem vytahala a nechala jen ty dobre. Zbytek kytek jsem tam nechala s trochu je houbickou umyla, neco malo rasy slo dolu, tak uvidim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 22:14 Anďaska Re: gabinka632
Tak třeba se to zlepší. To neznamená, že to musí dopadnout jako u mě ;-) Držím palce, ať se to obrátí v dobré ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 22:08 Žena silviebaris [882] Re: gabinka632
Proč jsi je vytrhala,měla jsi je tam nechat,jen to škaredé odstranit.. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 22:04 Muž gabinka632 [11] Re: Anďaska
No, uvidim jak to pujde dal. Dodala jsem kytky, vytrhala ty osklive a umyla kameny, tak uvidim, jak to pujde dal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 20:34 Anďaska Re: Maq
Takže bordel voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 20:30 Maq Re: gabinka632
Většina z toho nejsou řasy, ale adsorbované organické látky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 18:53 Anďaska Re: gabinka632
Ty řasy jsem měla úplně stejně, jako to máš teď ty. Jakobych se dívala do svého (teď už znovu založeného) akva. Zbavila jsem se jich tak na 80% až cca po 6-ti měsících od založení. Prostě to pořád nešlo a nešlo. Přidávala jsem do akva na 14 dní černé uhlí, to celkem pomohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 18:34 Muž gabinka632 [11] Re: Anďaska
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pridavam. Dno je rozrypane od ampularek, ty uz jsou nastesti pryc, a cele sesute, takze uz je v rovine. Kytky moc zakorenene nejsou, protoze je sneci porad vyhrabavali. Ted tam jdu udelat poradek a zasadit nove kytky. :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 16:29 Anďaska Re: gabinka632
Nechceš sem přidat nějakou fotku, jak to teď v akvu vypadá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2019 14:51 Žena silviebaris [882] Re: gabinka632
Jen vyměn vodu,rostlinky otrhej to škaredý a nechej tak,ostatní nevytahuj,možná už je rozjetý kořenový systém,tak by jsi ho narušila,kameny umýt můžeš,ale jen tak očistit... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 14:48 Muž gabinka632 [11] Re: Maq
Tak ampulárky dnes půjdou do nového domova. potlesk Ty kytky co mám teda můžu vytáhnout, umýt a znovu zasadit (žluté vyhodit) a přidat nové, nebo je to moc velký zásah? Plus teda ještě omýt kameny? Rybičky můžu nechat? Achjo, takhle to zkazit, to se mi povedlo teda. sad
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 13:56 Maq Re: gabinka632
Ty příznaky potvrzují, že máš "bordel-vodu". Příliš mnoho organických látek, nedostatek kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 11:17 Muž gabinka632 [11] Re: Maq
Ráda bych se zbavila těch ampulárek, ale asi zrovna oblíbený nejsou, protože je nikdo nechce a ve zverimexu je zpět taky nechtějí. :-D Každopádně jsem dnes přestala ráno svítit a mám to nastavené jen na 8 hod. od 12-20 a půjdu pro nové kytky na doplnění. Egerii budu muset asi všechnu vyhodit, protože je zespodu všechna žlutá a ostatním rostlinám odumírají listy jeden po druhém. :-( Takže jsem v podstatě na začátku. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.04.2019 10:19 Anďaska Re: Maq
Proto jsem ho i vybrala a myslela jsem, že jsem vybrala dobře. Měla jsem ho i v miníčku a tam to bylo stejné. Stonkovky nerostly vůbec ani jiné rostlinky s větším kořenovým systémem. Vlastně mi v tom dně rostly jen kryptošky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2019 09:18 Maq Re: gabinka632, Anďaska
Osobní zkušenost se substráty Tetra nemám. Ale přečetl jsem si na webu Tetry o jejich vlastnostech a složení a mám dojem, že patří mezi ty inteligentnější. Popravdě, já sám si míchám substráty z podobných složek.
Myslím že bys do dna vrtat neměla, tím to spíš zhoršíš. Ubrat světla, měnit vodu, nějaké nenáročné rostliny ještě přidat. Omezit živočišné obyvatelstvo a jeho krmení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 23:38 Anďaska Re: gabinka632
No uvidíš ano Já mu dávala šanci 8 měsíců než jsem ho vybagrovala :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 22:50 Muž gabinka632 [11] Re: Anďaska
Zkusim to jeste zachranit a uvidim. Je pravda, ze to asi moc dobry substrat nebude a nebo je to myma rukama. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 22:46 Muž gabinka632 [11] Re: Anthrax
Ja vim, musim se s tim poprat. stydim Moc dekuji za pomoc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.04.2019 22:22 R Muž Anthrax [2753] Re: gabinka632
Ale jo, japoniky by přežily ale nečekej, že ti vyřeší příčinu vzniku řas. To je vždy na akvaristovi :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 22:19 Muž gabinka632 [11] Re: Anthrax
Asi těm dvěma parmičkám, že? I krevetka japonská, měla by být velká zhruba jako dánia a pandíci? Myslela jsem, že by to fungovalo a sežraly by ty řasy ... Tak jsem asi v háji. smich Ale moc všem děkuju za pomoc, zkusím to přestát, třeba se zadaří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2019 22:15 Anďaska Re: gabinka632
Pokud bys chtěla měnit to dno tak buď celé nebo vůbec. Pokud necháš to původní, tak dej vědět, jak ti to pokračuje. Já jsem z něj byla fakt na nervy. Nic mi v něm nerostlo. S řasami jsem tam měla problémy taky. Ve druhém akvu mám křemičitý písek a jede to jak po másle. A hlavně se daří rostlinkám.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2019 22:14 R Muž Anthrax [2753] Re: gabinka632
Krevetky by padly za oběť tvým rybám. :-)
Jestli budeš předělávat dno, tak další živiny patrně ještě uvolníš a řasy budou mít z čeho růst a plovoucího bordýlku taky přibude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 22:06 Muž gabinka632 [11] Re: Maq
Stačilo by tedy rostliny vytahat a zkusit umýt a přidat krevetky + kytky (+svítit jen v intervalu 12-20 hod a dieta)? I když je tam ten "lítající bordel"? Určitě by pro mně bylo jednodušší to znovu nezakládat. :) A můžu odstranit část starého substrátu a přidat nový písek? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 21:58 Maq Re: gabinka632
Jo. Méně svítit, více měnit vodu, snížit přísun organické hmoty (krmiva), zvýšit primární produkci = více rostlinstva. Jednoduché, nenáročné rostliny, viz darování přebytků.
Tyhle potíže jsou u mladých akvárií normální. Teď si to všechno odstonáš, a až bude to velké, budeš už zkušenější. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 21:52 Muž gabinka632 [11] Re: Maq
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pravda, fotky jsou staré, zapomněla jsem je aktualizovat, teď to je ještě méně hezké, v celém akva lítá nějaký bordel, sedí to na rostlinách i filtru, ten to nevytáhne, ani při odkalování dna se toho nejde zbavit. Už nevím co s tím, tak mně právě napadlo akva znovu založit.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2019 21:16 Maq Re: gabinka632
gabinka632 napsal: mám problém s řasami, které se mi bouhužel nepodařilo dostat pod kontrolu, a chci proto akvárium založit od začátku.
V prezentaci máš fotky staré ani ne dva týdny, a ty na katastrofu nevypadají. Pravda, přerybněno a hlavně přeampulárováno. Ale kvůli tomu netřeba házet akvárko do žita.
Jsi začátečnice, a je pravděpodobně mylná domněnka, že druhý pokus bude zásadně lepší, než první. Něco se dá načíst, ale něco se musí prostě naživo protrpět. Tady jsi kalich ještě zdaleka nedopila - tak nevzdávej a bojuj!

EDIT: Jak píše Anthrax - osvětlení. Intenzitu a délku svícení takovou, aby rostliny rostly a řasy nevyhrávaly, nemůžeš vyčíst, to si musíš prožít a vyzkoušet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.04.2019 21:12 R Muž Anthrax [2753] Re: gabinka632
Koukám do tvé prezentace. Svítíš 13 hodin ve 3 intervalech. Nepíšeš sice jaké osvětlení máš ale 13 hodin je dost. Intervaly bych klidně sloučil do dvou nebo klidně zrušil.
Každopádně po znovuzaložení bych začal zhruba na 8 hodinách svícení.
Držím palce ať se neopakují důvody vzniku řasy, to je důležitější než to kolik vody z původní nádrže použiješ. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 21:05 Muž nekdo [192] Re: gabinka632
z ekonomickeho hlediska je asi nejlepsi ted nedelat nic a rovnou pockat na vetsi... ne ?
a pokud zatim chcete, tak staci jen pisek a hnojivo do sloupce/ke korenum dle pozadavku rostlin
aktualne rostlin je tam dost, spis bych videl problem v tech dvou ampularkach
takze ampularek se zbavit (jak na tom jsou s jezirkem nevim, nemam osobni zkusenost, takze dopororucovat nebudu), prihodit tam okruzaky a pripadne levatky, nekolik (cim vic tipm lip) krevet typu neocaridina red cherry (coz by moc nestalo) a nechat prirodu delat svoji praci - a nemuselo by se to treba ani zakladat znova - mene krmit, mene svitit a stahnout filtr tak, aby se jen lehce hybala hladina...

Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 21:04 Muž gabinka632 [11] Re: Anďaska
Ještě se chci zeptat, kolik tam mám dát původní vody, když jsem měla rostliny zamořené řasou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 20:53 Anďaska Re: gabinka632
Zrovna dneska jsem zakládala taky znovu. Měla jsem to samé dno jako ty a už nikdy víc! Ten substrát od Tetry bych tam nedávala ne Křemičitý písek dej, tím nic nezkazíš. Já ho tam dala také. Pod něj jsem dala substrát pro vodní rostliny. Pokud nemáš zkušenosti, můžou substráty nadělat pěknou paseku. Můžeš dát jen písek a pak přidat třeba hnojivo ke kořenům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2019 20:39 Muž gabinka632 [11] – Opětovné založení akvária
Hezký večer všem,
mám problém s řasami, které se mi bouhužel nepodařilo dostat pod kontrolu, a chci proto akvárium založit od začátku. Všechny rostliny jsou porostlé řasou a pokryté nějakým drobným jakoby prachem nebo smetím, takže je všechny zlikviduji a stejně tak i dno. Původní dno je Tetra Plant Complete Substrate a Tetra Active Substrate, který bych chtěla vyměnit za černý akvarijní písek zrnitosti 2-4mm a nějaký výživný substrát, ale to ještě nevím jaký (možná zase Tetra?)... Mohlo by být takové složená dna pro rostliny dostačující? Přemýšlela jsem i o Platinum soil, ale jelikož chci za pár měsíců akvárium vyměnit za větší, nechce se mi do toho malého dávat taj drahý substrát, když jej budu celé dávat pryč... A taky bych se potřebovala zbavit dvou ampulárek, než akvárium znovu založím, protože vyhrabávají rostliny a ty žloutnou, mohu je dát do jezírka, nebo to nepřežijou?
Děkuji za rady. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2019 21:47 Andaska Re: romant
To je vlastně taky pravda. Do hodně dobře zajetého akvária, kde se nevyskytuje by s ní problém být neměl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2019 21:37 R Muž romant [27609] Re: Wanderer
Wanderer napsal: Přesně tak, nebudeš přece sinice řešit sám. Je potřeba je poslat dál, ať je vyzkouší i ostatní a pak si s nimi vyměnit zkušenosti. smich Tak bude to do jistý míry platit, ale jenom tam, kde k tomu bude podmínečné předurčení a to se jinak než tou metodou pokus - omyl nezjistí. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2019 18:00 Andaska Re: RX007
Měl jsi je vyhodit všechny hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   07.02.2019 17:58 Muž Wanderer [1739] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: RX007
Přesně tak, nebudeš přece sinice řešit sám. Je potřeba je poslat dál, ať je vyzkouší i ostatní a pak si s nimi vyměnit zkušenosti. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2019 16:27 Muž RX007 [3] Re: drvi
Díky všem,
rostliny jsem zlikvidoval (něco rozdal....), později zaktualizuji profil ať vidíte co jsem řešil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.02.2019 12:13 Žena drvi [2561] - RostlinyRe: RX007
Sinice jsou v podstatě všudypřítomné, ale pokud jim v akváriu nevytvoříš příhodné podmínky, tak i kdybys tam přidal ty napadené rostliny, sinice se neprojeví. Předpokládám tedy alespoň základní očištění napadených rostlin pod tekoucí vodou nebo v roztoku Sava (20 : 1) než je znovu zasadíš do vyčištěného, předělaného akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2019 12:10 Maq - RostlinyRe: Anthrax
Anthrax napsal: To máš jako se vším, budou-li pro sinici v nové nádrži podmínky, tak tam bude bujet tak jako tak.
Zrovna u sinice si tím nejsem moc jistý. Nic nabeton tvrdit nemůžu, ale myslím že možnost zavlečení sinice s rostlinami apod. bychom měli brát vážně.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.02.2019 12:04 R Muž Anthrax [2753] Re: RX007
To máš jako se vším, budou-li pro sinici v nové nádrži podmínky, tak tam bude bujet tak jako tak. Záleží kolik tý sinice je a jak hodně potlačuje rostliny. Kdyby ty kytky už dodělávaly, tak budou pro nové akvárko spíš přítěží než pomocí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.02.2019 11:58 Maq Re: RX007
Je. Ověřeno. I po koupeli v hypermanganu. Ale pokud jsou podmínky v novém akváriu nějak jiné, sinici se nemusí dařit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2019 09:53 Muž RX007 [3] – Rostliny z nádrže se sinicemi
Ahoj všem,
je rizikem použití rostlin z nádrže se sinicemi v nově založené nádrži? Mám namysli zavlečení sinic rostlinami. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.02.2019 21:32 Muž RX007 [3] Re: vaclav
Kdepak kvůli sinici, mám prostě potřebu se v tom hrabat a zkusit něco jiného :)
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 14

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií Přidat příspěvek • Zobrazeno 12951x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/15662-znovuzalozeni-akvaria