Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy a pomalý růst rostlin

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 7 Přejít na další stránku   1  
Řasy a pomalý růst rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2014 17:47 Zdenek BMW Re: amrtin
Jo, tmavě zelená, vypadá to opravdu jak prášek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2014 00:18 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
to by mě zajímalo, jak ty bakterky chceš zlikvidovat z mikro pórů obyčejným průplachem filtru v akvarijní vodě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 22:28 Martin – Hnědá řasa a špatný růst rostlin
Fotka k příspěvku Velmi děkuji všem za reakce, ani jsem nečekal, že se jich tolik dostaví. Rozměry akva jsou 57/26/34(délka/šířka/výška). Jen co bude více času, určitě si profil založím. O Raphidophora species jsem se to, že se jedná o terarijní rostlinu dozvěděl až po koupi, ale společně s Echinodorem se jí daří nejlépe. Po objevení těchto stránek jsem už ve výběru rostlin moudřejší a chci pořídit Hygrophila Polysperma a Echinodorus Uruguaynsis, tedy nenáročné rostliny.
Když tedy shrnu vaše rady, takže budu častěji měnit část vody společně s odkalováním(2x-3x týdně), snížím intervaly čištění filtru jak jen to půjde a pokusím se sehnat biomolitanovou kostku případně pořídím jiný filtr - nějaké návrhy? A dokoupím výše uvedené rostliny.
Myslel jsem že přidám více foto, ale koukám, že jde pouze jedna, tak tu nechci spamovat a pošlu tu, kde bude vidět asi nejvíce nedostatků (bohužel když fotím celé akva, tak nejsou vidět téměř žádné nedostatky a rostliny vypadají, jako by se jim dařilo). Včera jsem akva čistil, proto řasa není tolik viditelná avšak nedobarvení a černání krajů listů vidět je.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 21:23 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Zdenek BMW
je to řasa, přisedlá zelená.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 20:24 amrtin Re: Zdenek BMW
Jako tmavě zelené?To bude nějaká porucha ve fotosyntéze...Pokud jsou skvrny do žluta,tak chybí hořčík nebo železo.Možná bych začal opatrně hnojit,ale jen vybrané prvky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 19:16 Zdenek BMW Re: amrtin
Ahoj, omlouvám se že nezapadnu přímo do tematu, ale poradí někdo? Začínám a na listech anubias se mi objevují zelené skvrny, úplně jak nějaká prášková barva, řasa to asi není (chlorifyl)? je to možné? Nejde mi to nafotit. Dík Zdenek BMW
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   15.04.2014 19:09 amrtin Re: grunda
"správné čištění v akvarijní vodě bakteriím neublíží" Jistě,akorát je právě při nesprávném postupu(při každém zásahu do zóny obydlené bakteriemi) zlikviduje mechanicky :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2014 14:03 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin, ludvik
nesouhlasit můžeš, máš na to právo. Nicméně správné čištění v akvarijní vodě bakteriím neublíží. O velikosti filtru jsem nepsal ani slovo a o průtoku se taky nebavím - tyhle věci jsou pro každé akva individuální. A hnojení, pokud neprovozuješ nějaký extrém - lowtech, hitech, tak pro běžné akva s pravidelnými výměnami vody ti opravdu stačí ryby a trošku draslíku ;-)
Já filtr čistím komplet, každý koš proplachuji akvarijní vodou, molitanové předfiltry klasicky pod kohoutkem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.04.2014 09:28 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Martin
S hnedou rasou, tedy Rozsivkou mas problem proto, ze mas druh (je ji mnoho druhu), ktery miluje svetlo a cpavek. A cpavek je tam proto, ze nefunguje nitrifikace.

Nitrifikace ve Tvem filtru nikdy poradne fungovat nebude. Staci se podivat na velikost toho filtru zde: www.youtube.com/… (rad to porovnavam s velikosti lidske ruky, aspon nejake meritko to na webu u videa je). Cekat na zabehnuti neceho takoveho je cekanim na Godota ( cs.wikipedia.org/… ).

15W zarivky nad low-tech akvarium o objemu vody 40l je zcela dostatecnych. Necekej superzazraky, ale beznym nenarocnym az stredne narocnym rostlinam, bude stacit.

Z vlastni zkusenosti mohu rict, ze pri vetsim zatizeni akvaria rybami, a/nebo nefunkcni nitrifikaci, mnoho rostlin vylozene strada. S velkou pravdepodobnosti to bude i Tvuj pripad. Low-tech akvarium muzes hnojit i jen tim, ze budes casteji menit vodu. Odeberes tim ted prebytky organickeho odpadu, ale dodas mnoho potrebnych latek pro rostliny. Sice ne nijak vrchovate, ale low-tech akvariu i to muze stacit.

Shrnuto:
Porid si lepsi filtr. Muzes i ten stavajici obalit poradne biomolitanem (treba zasadit do vydlabane kostky), uz i jen to vyrazne pomuze, vrstvu tak 3cm ze vsech stran.

Po zlepseni/vymene filtru ho prolij Sera Nitrivec (nalij na bezici filtr) a par dni po sobe to opakuj v mensim mnozstvi (dalsi dny uz jen na filtr trosku kapni).

Ted men vodu alespon dvakrat, lepe trikrat tydne polovinu.

A nakonec nam napis, ze uz to funguje ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 23:52 Muž MarekP [812] - MalawiRe: grunda
Co se týká čištění filtru, tak je to u každého naprosto individuální - jak často, jak moc atd. Záleží taky na typu filtru. A hodně taky záleží na tom, jakým způsobem se čistí. Když to přeženu, tak teoreticky se může dělat údržba filtru každý den, pokud je prováděna správně a ta nejdůležitější část, ve které probíhá nitrifikace, zůstane zachována i s bakteriemi. Když ale někdo dělá údržbu filtru za 2 měsíce stylem, že filtr vyčistí až do "sterility", tak je to samozřejmě špatně. Takže základem např. u vnitřního filtru, který je tvořen především biomolitanem, je potřeba ho jen vymáchat ve vodě z akvária (hlavně ne pod tekoucí vodou z vodovodu).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.04.2014 23:48 amrtin Re: grunda
S tim čištěním musim nesouhlasit,narušují se tím kolonie bakterií a začátek nitrifikace se zbytečně prodlužuje.To by podle toho stačil do 100l akva filtr s 200l/hodinu?To asi ne,že?
A hnojení?To je podstatně složitější otázka než jen od ryb plus draslík.Kdysi stačilo právě jen hnojení od ryb a akva fungovaly,ale to byly "low-tech" akva,dneska jsme už trochu jinde,ale to už jsem od tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 23:46 Muž ludvik [1082] Re: grunda
Jak ho čistíš? Propereš poctivě naprosto komplet (byť v akvavodě), nebo jenom vypustíš vodu (i s tím bordelem, ale do kuliček/válečků nijak extra nezasahuješ)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2014 23:34 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: amrtin
hnojení rybami rozhodně nestačí, je třeba přidat minimálně draslík, údržbu filtrů až po značném snížení výkonu taky nedoporučuji, ideální je pravidelné čištění (v mém případě každý měsíc), ostatním doporučuji taky, nic se tím nezkazí, na rozdíl od druhého extrému - až se filtr zasere, tak ho vyčisti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:52 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: amrtin
Světlo nemusí být hlavní příčinou. Hnědé řasy - rozsivky mohou být se zvýšenými fosforečnany. Já měl taky 15W na 54l, což je něco okolo 0,3W/l a rostliny rostly. Řasy nebyly. Spíše bych přidal na té výměně části vody. Ohledně filtru to bylo zmíněno. Až uvidíte silné zeslabení, pak čistit. Ty nitrifikace se pak nemohou tvořit.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:46 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: amrtin
...Kytka to myslela zdánlivě dobře...
Nepleťte sem množství rostlin, na to se neptám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:44 amrtin Re: Sid
Kytka to myslela zdánlivě dobře,ale já bych na množství rostlin přitlačil taky,málo rostlin není řešení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:42 amrtin Re: Kytka
No,vzhledem k té hnědé řase bych na světle přitlačil,ale v návaznosti na ostatní věci(filtr,výměny vody).Sice to nemusí být ta co vzniká z nedostatku světla,jenže 0,38W/l by tomu napovídalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2014 22:38 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Kytka
...Pokud bude v akvárku dostatek rostlin, které vyčerpají všechny dostupné živiny tak, aby na řasy nic nezbylo, začne se dařit i stávajícím rostlinám...
Tohle mi hlava nebere. Můžete se víc na toto téma rozepsat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2014 22:37 Žena Kytka [2146] Re: amrtin
Toho světla může být relativně dost, hodně záleží na rozměrech nádrže, především tedy výšce vodního sloupce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:35 Žena Kytka [2146] Re: Martin
Doporučím ti to, co všem začátečníkům s problémem. V první řadě registraci a zřízení prezentace, informací jsi poskytl hodně, ale přeci jen jen mnohdy jedna fotka víc než tisíc slov.
Jen ve zkratce:
Raphidophora species není příliš vhodná do akvária, je to rostlina spíše terarijní.
Každý zásobní substrát se časem vyčerpá a je nutné začít rostliny přihnojovat. Jen délka vyčerpání se špatně odhaduje, je v každém akva jiná.
Martin napsal: Filtr Fluval 1 Plus, čištěn každý týden, vždy 3 dny po výměně vody, čištěn ve vodě z akva. Do akva svítí slunce při příznivém počasí zhruba 3 hodiny denně.
Tahle frekvence čištění filtru není dobrá, likviduješ užitečné bakterie dřív, než se stihnou pořádně namnožit. I to může být jedna z příčin tvých problémů.
Martin napsal: Je mi jasné, že to chce více rostlin, ty chci koupit poté, co se stávajícím začne dařit.
Tohle je bohužel špatná úvaha. Pokud bude v akvárku dostatek rostlin, které vyčerpají všechny dostupné živiny tak, aby na řasy nic nezbylo, začne se dařit i stávajícím rostlinám. Pořiď nějaké nenáročné rychlerostoucí, dostatek tipů je v tomto vlákně. rybicky.net/forum/15
Případně si zadej inzerát zde rybicky.net/inzeraty/ , určitě se najde někdo, kdo se za levno/gratis podělí o přebytky, které by jinak vyhodil. Po stabilizaci pak můžeš tyhle rostliny vyměnit za ty, které budeš chtít v akvárku nastálo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:34 amrtin Re: Martin
Toho světle je evidentně málo,přestaň čistit každý týden filtr-to udělej až po viditelném snížením jeho průtoku,dno taky nemusíš tak často odkalovat(až při viditelné vrstvě bordelu),vodu měň častěji.A hlavně,jak již bylo řečeno udělej něco s tou osádkou.Hnojit rozhodně netřeba,od ryb to stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:27 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Martin
Všechny jmenované ryby až na black molly jsou hejnové. Při takovém množství musí dost znečišťovat akva. Prvně bych začal častěji odkalovat a měnit část vody. Pak bych změnil osádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2014 22:23 Martin – Hnědá řasa a špatný růst rostlin
Zdravím, jak už název mého dotazu napovídá, mám problém s hnědou řasou a rostlinkami, kterým se téměř vůbec nedaří. Akvárium jsem založil cca před 10 měsíci, do dna jsem použil Florapol a v akvaristice mi bylo řečeno, že už nemusím ničím přihnojovat, dno je tvořené překátrovaným a přepraným pískem frakce odhadem kolem 2mm. Jako osvětlení jsem měl pouze jakousi lampičku s úspornou 9W žárovkou(po řase ani památky a rostlinky tak nějak velmi pomalu zacházeli). Tu jsem zhruba před měsícem nahradil tímto osvětlením zarovky-akvaria.heureka.cz/… a poté, co jsem se zde dočetl, že původní zářivka je k ničemu jsem koupil zářivku osram T865. Svítím 10 hodin denně, světlo položené přímo na skle. Zhruba dva týdny bylo vidět u rostlinek drobné zlepšení, nyní dva týdny mám problém s hnědou řasou, rostlinkám černají konce listů a nové lístky jsou téměř průsvitné. V akváriu mám 6 teter měděných, 4 tetry ozdobné, 4 tetry neonové a dvě zlaté black molly. Rostlinky Echinodorus bleherae, Raphidophora species, Sagittaria platiphylla, Cryptocoryne tropica. Čistý objem akva je 40l, osvětlení tedy 0,38W/l, každý týden odsávání kalu ze dna a měněna 1/4 vody, voda z vodovodního řadu, ph 7, teplota 24°C. Filtr Fluval 1 Plus, čištěn každý týden, vždy 3 dny po výměně vody, čištěn ve vodě z akva. Do akva svítí slunce při příznivém počasí zhruba 3 hodiny denně. Překrmování rybek vylučuji.
Je mi jasné, že to chce více rostlin, ty chci koupit poté, co se stávajícím začne dařit. Chtěl bych se tedy zeptat co je špatně a poprosit o případné rady či zkušenosti.Dočetl jsem se, že hnědá řasa je zapříčiněna buďto nedostatkem světla, nebo je problémem u nově zřízených akvárií a tak mě napadla i myšlenka, zda se neobjevila poté, co jsem dodal doufám že kvalitní osvětlení a akvárium začalo správně fungovat. Uvažuji o koupi PMDD nebo bude vhodnější použití jiného hnojiva či opravdu při použití florapolu nehnojit ničím jiným?
Snad jsem poskytl všechny potřebné informace.
Děkuji a budu vděčný za jakoukoli radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2014 18:26 amrtin
Pamatujete se lidičky na dobu těsně před přelomem tisíciletí?To byly kryptošky jedny z nejrozšířenějších akv.rostlin.A v těch "bezúdržbových" nádržích s minimální nebo žádnou filtrací jely většinou(záleželo na vstupní vodě) jak utržené ze řetězu.Proto je dneska docela problém je udržet v souvislosti s tou veškerou technikou a hnojením atd... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.04.2014 16:18 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Designer
filtrací to nemusí být, mě kryptošky taky rostly pomalu, než jsem jim přidal ke kořenům, a dnes je nestačím protrhávat. To jen aby někdo nezískal mylný dojem, že špatná filtrace je pro akva s kryptoškami lepší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2014 09:28 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Jen s tou nitrifikaci, a dalsimi podminkami pro rostliny, to nesmis moc zevseobecnovat. Ruzne rostliny mohou mit ruzne naroky.

Rostlo mi ledacos, ale Kryptokoryny mi moc nesly, jen se drzely. Po zniceni nitrifikace lecenim a prestavce ve hnojeni mi vetsina rostlin zacala stradat (vcetne Okrehku, sotva se drzi), ale Kryptokoryny zacaly rust. Mam ted mnohem jasnejsi predstavu, proc v jinak totalne zanedbanych a spatne vybavenych akvariich, mohou tak krasne rust cele lesy Kryptokoryn.

Jinak neustale mi odpadavaly listy z Vallisnerii, ale stihaly se obnovovat, tak jsem je proste jen sbiral co upadlo, a neresil to. Prirustaly, ale ve vysledku s tim upadavanim zadny zazrak. Po tomhle vypadku jim listy drzi, zadne upadavani. Rostou pomaleji nez driv, ale jsou zdravejsi.

Takze je otazka, co clovek chce pestovat, protoze ted uz vim, ze kdyz budu chtit Kryptokoryny, nemuzu na to jit stejne, jako kdyz chci obrovsky Echinodorus, stejne jako si musim rict, jestli chci Echinodorus spis barevny (mysleny predevsim cervene druhy), nebo rychle poradne velky (coz se tyka spis hnojeni).

Nekterym rostlinam se vic cpavku ve vode zrejme libi, nekterym to dobre nedela, a nektere to snasi spatne. A protoze jsem na filtraci dost vysazeny, ze musi byt slusna, je to mozna duvod (domenka, nemohu udelat platny zaver), proc mi ty Kryptokoryny nikdy poradne nesly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   14.04.2014 00:17 Muž MarekP [812] - Malawi
Omlouvám se, jestli jsem OT, ale nedá mi to.

Nedávno jsem tu řešil, že mi všechny kytky po čase odchází, nedaří se jim a vždycky za nějaký čas musím koupit nové atd. Chtěl bych alespoň touto formou zde poděkovat všem, kteří mi poradili co a jak zlepšit. Předělával jsem filtr a přidal jsem na osvětlení. Po čase jsem koupil nové kytky, které začaly konečně pořádně růst a vypadá to, že i já budu ten, který bude moct kytky i rozdávat. Tady pro ukázku porovnání během 5 dnů - rybicky.net/fotogalerie.php…

Dovolím si tvrdit, že jsem ukázkový příklad toho, co dokáže větší objem filtrační hmoty (biomolitanu) a trochu víc světla. Jak málo stačí, aby šly věci správným směrem. Dostatečná nitrifikace je základ života v akváriu, jak je vidět. Píšu to tady taky proto, aby si to tu přečetli a viděli lidé, kterým se v akváriu nedaří ze stejného důvodu a fotka kolikrát nahradí i tisíc slov.

Takže ještě jednou všem děkuji. Jsem rád, že stránky, jako jsou tyto, existují a že se najdou lidé, kteří ve svém volném čase nezištně poradí kolikrát úplně cizím lidem. ahoj

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 11:52 Muž Davik59 [0]
Fotka k příspěvku a do filtru blau jsem přidal jen bioakvacit. Vodu to čeří naprosto stejně, jen to neprotíká přes tolik molitanu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 11:51 Muž Davik59 [0]
Fotka k příspěvku Mám na mysli tenhle molitan. (je to z jiného akva)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.04.2014 11:33 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Davik59
Záleží na velikosti a zanešenosti molitanu a akvária.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2014 21:59 Muž esoxSVK [0] – biele bodky
Fotka k příspěvku ahojte. Na sklách akva a rastlinkách sa mi objavili biele bodky. Neviete čo to je a ako sa toho zbavím??? tone
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.04.2014 18:27 Muž daktari [147] Re: justinik
Podle fotky bych to tipnul na rozsivku. Moje SAE jí sice okusovaly, ale nezlikvidovaly úplně. Vždycky mi pomohlo důkladnější odkalování a častější výměna vody. Z rostlin jsem ji trpělivě mechanicky odstraňoval a nejvíce napadené listy jsem odstřihl úplně. Hodně štěstí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2014 18:18 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: Davik59
Myslím si, že je to hloupost. Pokud bys oddělal hlavu, tak to možné je. Protože proud posílá živiny k rostlinám. Pokud bys to vyměnil, tak by to nemuselo tolik čeřit vodu, aby se k rostlinám dostaly živiny.

Opravdu je to jen můj názor. Nemluvím ze zkušenosti. palec no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2014 18:08 Muž Davik59 [0]
Zdravim, muze vzniknout odebranim biomolitanu pomaly rust rostlin? Uz asi 10 dni nevyrostly ani o 1mm a to jsou velmi rychle rostouci. Vsiml jsem si toho asi den po vyjmuti. Jedna se o Blau FM-120, kdy jsem mel na nasavaci trubicce molitan, ten jsem oddelal a pridal jen mensi do utrob filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.04.2014 14:55 Muž justinik [9] – problém s riasou
Fotka k příspěvku Ako sa zbaviť tejto riasy? Moje prežraté SAE ju ignorujú... začal som viac meniť vody a uvažujem, že dokúpim aj otíkov...
Čo na ňu zaberá??
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.04.2014 13:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
Pesne jak pises u te fotky, ta velikost pred a po ani nejde srovnat ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.04.2014 21:47 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: MarekP
Nech už to šlape ako má! Si šikulka, chválim palec potlesk pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.04.2014 20:49 Muž MarekP [812] - MalawiRe: cezarmilan
Takže, co jsem slíbil, to dodržím a na úpravu se můžete podívat tady - rybicky.net/nadrze/12961…

Do provozu bude filtr v nové úpravě uveden kvůli komplikacím až zítra, proto jsem ještě nefotil akvárium, jak vypadá teď. Biomolitan jsem dal do akvária na vybrané místo a nechal jsem zatím běžet původní filtr. Jo a taky jsem koupil to druhé světlo, tak doufám, že se kytkám bude konečně dařit a nebudu muset vyhazovat kytky z akvária kvůli tomu, že se rozpadají, ale kvůli tomu, že jich budu mít moc. :) Děkuji všem za rady a za trpělivost a akvaristice zdar! :-) pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.04.2014 11:12 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Designer
Dneska nemám čas, takže filtr předělám zítra. Včera jsem ještě stihl vyměnit 1/2 vody. Díky za nápad, možná časem na to přidělám něco takovýho. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.04.2014 09:36 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: MarekP
rybicky.net/fotogalerie.php…

Vidis ty hadice? Jsou seriznute ziletkovym nozem a spojene nad sporakem. Takhle si muzes udelat ruzne redukce, "esicka", natahnout vystup kam chces, proste si to udelat jak se Ti hodi. Muzes tam videt i cerpadlo, jak nedosahlo k tomu velkemu bubnu filtru a takhle jsem to k nemu natah, a co vic, rovnou jsem si pripojil i skimmer - rybicky.net/clanky/1219-diy-skimmer . ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 22:33 amrtin Re: MarekP
Tak já bych taky viděl jako lepší možnost dát ho dolu.A myslim si,že to přivzdušnění ani nebude potřeba,ale ta varianta s rampou není nákladná,rampa vyjde na pár korun (trubka z pvc) a například čerpadlo Resun SP 900,v ceně 147 Kč taky není nějaká láce ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 21:07 Muž MarekP [812] - MalawiRe: cezarmilan
Díky, určitě si to nenechám pro sebe, proto tu mám taky prezentaci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.03.2014 21:01 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: MarekP
Potom sa pochváľ obrázkom ;-) Vidím, že si správne zanietený, držím palce! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:51 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Legioix
Taky možnost, zítra vyzkouším, jestli to ten filtr utáhne, ale pochybuju. Mám doma kompresor www.akva-exo.cz/… , tak v krajním případě ho zapojím, akorát hrozně vrčí, tak to beru jako poslední možnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:42 Muž Legioix [574] Re: MarekP
MarekP napsal:Když ne, což bych poznal na rybách, tak můžu občas přivzdušnit tou hadičkou - to ale musím odzkoušet, jestli to vůbec půjde.

Ze začátku to asi bude určitě potřebovat použít to vzduchování na filtru než ta nádrž zaroste.
nevím, ale jestli to ten filtr zvládne, když u tebe bude tak cca 10-15 cm pod hladinou. Atman 201 zvládne max 15 cm a to je výkonější. Když tak abys tam nemusel dávat ještě vzduchovací šutr, tak je možnost ten filtr napojit na vzduchovací motorek. taky jsem to už tak měl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:27 Muž MarekP [812] - MalawiRe: amrtin
Vychází mi to teda tak, že je rozhodně lepší mít ten filtr dole, biomolitan trochu zahrabanej ve dně. Budu doufat, že kytky se zmátoří a porostou a budou produkovat dostatek kyslíku. Když ne, což bych poznal na rybách, tak můžu občas přivzdušnit tou hadičkou - to ale musím odzkoušet, jestli to vůbec půjde. Další možností je mít v akváriu vzduchování kompresorem a nějakým kameněm, což ale nechci. No a samozřejmě další možnost je samozřejmě ta tebou navrhovaná, to bych zase ale musel něco dokupovat. Takže to prostě dám na dno a uvidím, jak to bude fungovat.

Když se na ty obrázky podívám, tak v současnosti je moje akvárium přesně jako ten obrázek vlevo - filtr nahoře čeří hladinu, rostliny chcípaj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:16 amrtin Re: MarekP
No,už jenom z principu toho obrázku zavěšený až u hladiny nebude odsávat bordel ze dna a dole zase čeřit hladinu... hmm ,nejlepší by byl molitan tak dlouhej,aby dosáhl přes celou výšku vody...a nebo,řešení podobné mému:mám sice ext.filtr,ale čeření hladiny a proud v akva zajišťuje další hlava s rampou,takže filtr by mohl být až dole.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:09 Muž MarekP [812] - MalawiRe: amrtin
Fotka k příspěvku To by taky šlo. Ale teď jsem se díval na leták, co byl u toho biomolitanu - viz foto

Takže nevím. Co je lepší?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:02 amrtin Re: MarekP
Tak já bych byl pro verzi č.3 ;-) Klidně bych tam dal třeba půlku kokosu(jako skrýš).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 19:38 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Heimdall, Designer
Dobře. Já ještě popřemýšlím nad tím, jak tam ten molitan dám, protože ta hlava je menší, takže na stěně akvária mi to držet stejně nebude a nechci to zbytečně na té jedné straně zkracovat, jak mi navrhoval Designer, pokud se nepletu. Takže jsou tu tyto možnosti:

1) Buď molitan zahrabat trochu do štěrku, aby tam prostě napevno držel za spodek (plavat to snad nebude) - při této variantě mi ale hlava nedosáhne k hladině a nebude se mi čeřit hladina tolik, aby mi to dobře okysličovalo vodu. Nepoužívám vzduchování kompresorem. Je pravda, že k té hlavě se dá přidělat hadička viz rybicky.net/fotogalerie.php… Ale nejsem si úplně jistej, jestli ta hlava dokáže nasávat vzduch, když je hlouběji pod hladinou. Co mám tak odzkoušeno, tak stíhá takhle vzduchovat jenom, když je filtr nezanešenej a hlava je těsně pod hladinou.

2) Nebo prostě to opřít o stěnu tak, že hlavu budu mít u hladiny a držet to bude za kabel od filtru, kterej budu mít přehnutej přes akvárium. Tam ale pochybuju, že se ten biomolitan na té hlavě udrží, předpokládám, že by ten úchyt od té hlavy odpadl i s tím biomolitanem a navíc i kdyby se to udrželo, tak by to bylo prostě "navolno".

3) Ještě mě napadá varianta, kdy to udělám stejně jako v bodu 2, ale pod molitan dám nějaký šutry/břidlici, o kterou se to bude opírat, aby se část s biomolitanem nemohla oddělit od hlavy. I tak to ale bude pořád "navolno".

Co byste mi doporučili?

EDIT: Trubku se mi podařilo silikonem spojit úplně stejně jako tady - www.akva.sk/… Vyšlo to na milimetr přesně, tak to nechám minimálně do zítřka schnout.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [7] ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 18195x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15395-rasy-a-pomaly-rust-rostlin?od=301