Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Řasy a pomalý růst rostlin

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Řasy a pomalý růst rostlin
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2017 17:49 Fireos – Jak zatočit s řasami
Dobry den, mam 112l akvarium..v nem 6 pancernicku panda 3 bojovnice, 1 krunyrovce vlaknoocaseho, 6 danii pruhovanych, 2 platy, 2 parmicky purpurove...filtry Aquael Fan 1 Plus a TetraTec EasyCrystalBox 400...proud silny neni...akvarium je umisteno u Severniho okna, zadna tapeta nic..osazeno asi 75%dna (Anubias, Zakruticha, Cryptocoryny atd.) na hladine plovoučky(rostou jak plevel) myslim ze moc nesvitim, nebot se mi rada tvori i kdyz je cela hlsdina plna plovoucek, zaroven i dlouhe listy uakrutichy stini..svitim od 8 od rana do 5 do odpoledne. Topitko je pres leto vyple..priznam se ze odkaluji pouze povrchove(mam posek zrnitost 1-2mm) i pres to se mi v akva mnozi rasa, ktera tvori chuchvalve v rozich a na Anubiasi(strukturou podobna treba řasokoulim) tak se ji snazim nicit, ale i tak ta zelena potvora zase ozije...Prosim o pomoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2017 23:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Myšule
Myšule napsalaVíce rostlin...no popravdě už moc nevím kam bych je dala, mám osazenou celou zadní řadu. Už takhle jsem měla problém, aby mi nevyplavaly ty už zasazene, když jsem tam sadila další a přílis se neprekryvaly (stejně mi neustále vyplavavaji a mohla bych a je zapichavat a pomalu každý den) Do prední části se mi je dávat nechce, není tam ani moc vysoké dno.
Bez mrknutí oka bych si v tvém akváriu dovedl představit dvojnásobek rostlin, než, co máš.
Nedostatek rostlin je dost významná příčina, proč na tom jsi takhle. Nemá příliš smysl řešit ostatní (mimo odstranění části ryb), dokud nevyřešíš tohle. Být tebou, zasadil bych 2x tolik rostlin a ještě přihodil velkou hromadu egerie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2017 22:34 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ledky zatial uplne vypni a tie trubice mas na tvoju malu vysku a objem dost vela. Ja by jednu vypol ak sa da. Alebo ak mas reflektory jeden natoc zospodu aby trubica do akva nesvietila. Dobu mozes mierne skratit 8-9h. Castejsie men vodu a malo by pomoct
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2017 21:57 Žena Myšule [0] Re: romant
Svetlo, protože se na akvarko ráda divam a bez něj to není ono:-D tak 8hod už by bylo ok nebo je to pořád moc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.07.2017 19:31 R Muž romant [27981] Re: Myšule
Světlo, světlo, světlo, to je tvůj problém. ;-) Proč ta světelná palba 10 hodin denně, když tam skoro není čemu svítit? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2017 18:56 Žena Myšule [0] Re: drvi
Ok častější výměna vetšiho množství vody by neměl být problém...je tím myšleno pouze vypuštění vody bez šťourání se ve dně nebo mám pokaždé odkalovat zvonem?
Více rostlin...no popravdě už moc nevím kam bych je dala, mám osazenou celou zadní řadu. Už takhle jsem měla problém, aby mi nevyplavaly ty už zasazene, když jsem tam sadila další a přílis se neprekryvaly (stejně mi neustále vyplavavaji a mohla bych a je zapichavat a pomalu každý den) Do prední části se mi je dávat nechce, není tam ani moc vysoké dno.
Z toho hnojiva moc moudrá nejsem, četla jsem na fórech, že by se mělo davat, aby rostliny lépe konkurovaly řasám.
Zkusím se zeptat známého, jestli by se neujal skalár.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.07.2017 18:38 Žena drvi [2894] Re: Myšule
Jak uz jsem psala do tve prezentace: chce to trochu zredukovat rybi osadku, pridat rostliny a zintenzivnit vymeny vody. Hnojeni ted uplne vynecbat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.07.2017 18:08 Žena Myšule [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím,potřebovala bych poradit, co dělat jinak. Řádí mi v akva zelená řasa a místy jsem snad zahlédla i sinice? Snažila jsem se co nejvíce informaci uvést v prezentaci. Z testů mám dostupný dlouhodobý CO2 od sery, který je tm.zeleny, spíš až modrý, takže by ho mělo být snad dostatek, Nitrat od aquaru, který ukazuje NO3 do 5mg/l, pH jsem spíš ze zvědavosti zkusila orientačně změřit diagnostickým močovým proužkem, který ukazuje cca 6, ale tento výsledek nebude pravděpodobně příliš vypovídající. Většina rostlin zatím víceméně přežívá snad až na alternantheru Cardinals.
Anubias jsem vykoupala v lázni že sava, což ho sice zbavilo štětičkove řasy, ale nyní podobně jako zbytek rostlin zarůstá zelenou řasou. Filtr se poměrně hodně zanáší "hnědým slizkym bahynkem", takže ho cca 1x za 3tydny vymacham ve vodě odsáté z akvária. Svítím 10h, hnojím PMDD.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 15:17 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Martin11
Pro začátek bych se ve štěrku nehrabal. Pracuj s tím, co máš, hrabat se můžeš vždy. Světlo ti neporadím, používám obyčejné úsporné žárovky, filtr taky ne, nepoužívám ho vůbec (jedině mohu říci, že rostliny, co máš, filtr fakt nepotřebují - je jim úplně jedno, jakou značku máš).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 14:55 Muž Jarry [1433] Re: Martin11
Společně se silným světlem musejí přijít i živiny pro rostliny, jinak dojde přesně k situaci, kterou popisuješ (když pominu přerybnění akvária týden od napuštění). Máš krásně měkkou vodu, tam problém nebude. Když chceš hodně svítit, nevyhneš se přidávání CO2 v plynné formě a hnojení. Druhá možnost je svítit málo (většina rostlin poroste i pod slabším světlem), potom se obejdeš bez CO2 a možná i bez hnojení. Přečti si články o výživě rostlin od Maqa tady na serveru, určitě ti pomůžou problematiku pochopit :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 14:52 Martin11 Re: JirkaŠčobák
Díky za reakci. A myslíš že to mám tedy vše vyčistit a dát pod štěrk něco pro kytky nebo se na to zatím vykašlat? A osvětlení, filtr mám dostačující?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.07.2017 11:31 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Martin11
Zabíhal jsi příliš krátce, dal jsi moc ryb a málo rostlin. Přerybeno na úvod ne asi, ale určitě - tři druhy ryb, nevhodný ancistrus včetně.
Založ si druhé akvárium a přelov do něj polovinu ryb. Nebo polovinu ryb, včetně ancistruse věnuj. Nebo zabij. Jeden z těchto tří kroků. Bez nich nemáš šanci na začátek.
Až něco z tohoto uděláš, zaplň akvárium rostlinou, které se nejvíc daří. Zdvojnásob objem rostlinné hmoty. Vybírej řasy, vyměňuj 15% vody obden.

P.S. Množství na úvod je zásadní. Pro porovnání, mé C. beckettii: rybicky.net/fotogalerie.php… Ta červenohnědá masa. Vysoké až 40 cm. Na úvod jich bylo 17.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2017 11:04 Martin11
Dobrý den, prosím o radu. V prosinci jsem založil akva. Záběh cca 1 týden. Po té jsem zakoupil ryby i rostlinky. Asi jsem měl lehce přerybněno: 7xparmička čtyřpruhá, 7xdanio pruhované a 1x ancitrus. Nyní je stav 3x parmička, 4x danie, 1x ancitrus a 2x okružák na řasy. Vyměnil jsem osvětlení, jelikož stávající v setu (kryt) bylo slabé pro rostliny. rostliny teď mají snahu růst, ale žádná sláva. Vše je obalené řasou. Vyraší malé lístky, ale záhy se zastaví a růst skončí. Svítím teď jednou trubicí kvůli řasám. Rostliny evidentně chřadnou, hodně jich zahnívá a listy se kroutí. I rybí osádka pomalu mizí. Navíc jsem teď po dovolené objevil sinici, ale s ní si už umím poradit. Jakž takž rostla pěkně cabomba, ale do ní se mi pustili okružáci. rozzureny tak přemýšlím že bych je zase vyndal. Uvažuji že bych začal od začátku. Vše vyndat, vyčistit , pod štěrk bych dal nějaký výživný substrát. ale nevím jak se zbavit řasy na rostlinách, nechce se mi je v tomto stavu dávat do vyčištěné nádrže. ph: 6,8, DGH 6, DKH 5, víc testů teď nemám. Jo a v části nádrže je pod štěrkem písek, který propadl. to asi taky nebude úplně v pohodě. Rostlinka Cryptocoryne becketti byla zakoupena ve formě in vitro. Je stále v zakrslém stavu. :-( zkrátka od začátku bojuji s růstem rostlin. Myslel jsem, že když jim dám světlo tak mám vyhráno, ale..... no Přidával jsem také tekuté Co2, ale teď již radši ne.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 16:15 Muž ZamaR [8] Re: Maq
Jo no, to je pravda.. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 15:59 Maq Re: ZamaR
Psal jsi že Ti už odešly dvě ryby. Možná jim to nestačilo... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2017 15:26 Muž ZamaR [8] Re: Maq
Ok, díky moc za radu... měním už dva týdny tak 30% vody dvakrát týdně, stačí to?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.02.2017 09:01 Maq Re: ZamaR
Ne.
Myslím že neexistují šetrné chemické přípravky k hubení řas. Někdy prý pomůžou, ale vždycky to je za cenu nějakého zhoršení kvality vody. A nikdy neřeší příčinu růstu řas.
Ve Tvém případě je voda už tak špatná, je to příliš hustý koktejl organického znečištění. Ryby a rostliny trpí, zatímco mnohým řasám to spíš prospívá.
Vyměňuj vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 22:19 Muž ZamaR [8] Re: Maq
Má cenu v tak malém AQ ty řasy "hubit" nějákou chemií?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 21:49 Maq Re: ZamaR
1) Vliv vzduchování na řasy... já to nevím a nevím kdo to ví. Normálně se pokládá za zbytečné, ale ve Tvém případě bych ho nechal běžet.
2) Ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 21:42 Muž ZamaR [8] Re: Maq
Díky.. S hnojením jsem přestal hned jak se to začalo objevovat, přidal jsem i rostliny a velmi razantně ubral stravu.. Krmím jen lehce 2x týdně (jednou špenát a jednou patentky). Manželka už má AQ zaběhnuté tři týdny, takže počkám ještě pár dní a ryby přesunu tam. Tohle malé zůstane jen pro dcerku, viděl bych to na Betu nebo tak něco.. Mám dva dotazy.. 1) vzduchování řasam prosívá hodně, nebo to nemá vliv?
2) listy rostlin, které jsou již velmi napadeny časou, odstřihnout?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 20:23 Mony Re: Acinonyx
nene v octě nereagují, vápenec to není. s rostlinkama souhlasím dneska jsem dodala další
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2017 19:42 Acinonyx Re: Mony
Ahoj tvoje akvarium vykazuje klasicke zaciatocnicke problemy. Je to vsak uplne v poriadku a vobec si z toho nic nerob, stretavame sa tu s tym casto. Dolezite je, ze vnimas, ze nieco nie je v poriadku a chces to napravit. palec

Za prve, mas tam 2-3x viac ryb nez by tam malo byt. Tie produkuju prilis vela odpadnych latok, s ktorymi sa akvarium nedokaze vyrovnat. V akvariu mas zasa prilis malo rastlin - tie na druhej strane pomahaju s odburavanim odpadnych latok, co ryby produkuju. Ako vidis, tvorba a spotreba odpadnych latok nie je v rovnovahe. Preto treba co najskor doplnit mnozstvo rastlin a zredukovat pocet ryb (napr. polovicu darovat). S tymto suvisi i rezim udrzby - za normalnych okolnosti treba menit 1/3 vody tyzdenne a odkalovat detrit z dna.

V sladkovodnom akvariu tohoto typu su musle a ulity nevhodne dekoracie - zbytocne zvysuju tvrdost a alkalitu vody. Z tohoto dovodu by som ti doporucil ich vyhodit (aj ked chapem, ze sa ti asi pacia). S tymto suvisi i strk a kamene, ktore si v akvariu pouzila. Na prvy pohlad nevyzeraju najvhodnejsie - su prilis velke. To znamena, ze sa ti tazsie sadia rastlin, zapada medzi ne bordel, ktory bude zahnivat a pod. Na druhy pohlad vyzeraju, ze by mohli podobne ako tie musle, ovplyvnovat kvalitu vodu. Skusala si ci nereaguju (nesumia) v octe?

Ako prvu pomoc by som teda doporucoval vybrat musle, darovat polovicu rybiciek, momentalne menit polovicu vody povedzme kazde 2 dni. Nasledne by to chcelo dosadit viac rastlin a vymenit dno sa nieco vhodnejsie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 19:09 Mony – zelená řasa
ahoj,v akvariu se mi začla tvořit zelená řasa, voda začla zelenat, kamínky reznout a na nekterych rostlinach jsou takove cerne fleky. Nevíte jak proti tomu bojovat ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2017 18:09 Maq Re: ZamaR
Co nejdřív zařiď to větší akvárium a snaž se při tom co nejlíp využít tu hromadu informací a zkušeností zdarma k dispozici na tomto fóru.
To stávající akvárko je beznadějné. Nehnoj, krm co nejméně a pilně vyměňuj vodu, ať ty ryby mají aspoň nějakou šanci. Až to přestěhuješ do většího, tuhle zavařovačku si nechej jako karanténu/marodku, bude se Ti hodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 17:02 R Muž afc1886 [14655] Re: ZamaR
Podle tvé prezentace bych tipoval,že mají řasy u tebe dobré podmínky ke svému vzniku.Vždyť tam máš moc producentu odpadních látek a ještě k tomu hnojíš Aquaflora complete.Rostlinek tam taky není nějak moc,zato rybiček požehnaně a ještě k tomu takové,co u tebe v akváriu nemají co dělat.Tady bych viděl i důvod proč ti umřely.Nevhodné podmínky v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2017 16:51 Muž ZamaR [8] – Množící se řasy
Fotka k příspěvku Nevím jestli to neohodnotíte jako "Off-Topic", ale velmi náhle a rychle se mi na rostlinách rozmnožily řasy.. V poslední době mi i odešly dvě rybky, ale nevím, jestli to může mít s tímhle souvislost... Můžu Vás požádat o poznatky, rady či doporučení?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 22:17 R Muž romant [27981] Re: Petas33
Podívej se na to, proč zelená řasa vzniká, informací je opravdu přehršel a zjistíš, že to delší svícení a možný nedostatek makroživin, tedy ono to docela dobře spolu bude souviset, tedy čím cíce svítíš, tím rychleji se odčerpávají živiny, povede k nerovnováze a řasy prostě dovedou hospodřit s tím co jim nabídneš a fetrig. Začal bych tím zkrácením doby osvitu a samozřejmě posílením rostlinstva a podpořil to častější výmenou vody(lehkým přihnojením) s tím že si zjistíš na stránkách svého dodavatele vody, jaké parametry má vstupní voda a posléze se rozhodneš proé další postup(míněno tím, zda-li třeba lehce nepřihnojit PMDD). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 22:02 Petas33 Re: romant
ja tam zadnou chemii neliju jen pri vymene vody tam dat akvaregulator ale to by snad vadit nemělo.Pořídím vic rostlin a uvidim co to udělá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 21:33 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Roman neyslel som to tak ze tekuty uhlik to zachrani. Ale urcite neublizi a trocha pomoze. Dnes uz asi polovica ludi ho pouziva a kazdy si ho chvali. Neje to ani nijaka specialna vodicka. Kedze nema co2 mohlo by to podporit rast rastlin. Jasne ze nech si otom precita najprv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.09.2016 21:28 R Muž romant [27981] Re: Petas33
Nedej na řeči, že je něco dobrá věc, musíš pochopit, ted nastolit rovnováhu mezi spotřebiteli a producenty, to je celý kouzlo. Jednorázový vytrhávání z kontextu a přidávání toho či onoho zázračného přípravku nikam nevede, spíš se řiď tím, že někdy méně je více, když už něco používáš musíš vědět proč, co to způsobí a jestli je to opravdu nutný. Třetí cesty jsou obvykle jenom chvilkový a stejně tě realita dostihne. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 21:23 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
To nevadi pokial tam neje nieco ako supka. Rozpis si do prezentacii podrebnejsie vsetky detajli, ake rastliny mas, ake dno atd... snaz sa hlavne podporit rast rastlin a riasa potom ustupi. Pozri si tiez tekuty uhlik. Je to dobra vec, podpori rast rastlin a neje to drahe. Pomaha aj potlacat riasi ale asi vsetky okrem zabeho vlasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 21:02 Petas33 Re: stanki
filtr čeří hladinu aby nebyla slepé ale stejnak neni uplne čirá je jakoby matná
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 20:53 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Ak echces investovat do kvalitnych testoch alebo co2 ako prve urcite skrat dobu svietenia. Podla mna na 5h a pozoruj napriklad tyzden ci sa to zlepsi trocha alebo nie. Taktiez dokup nejake rastliny (egeriu, kriptokoryny, echinodory). Dalsie moznosti by uz zavisely od testou.

Este skus popisat aky prud ti robi ten filter, ak je velky tiez ho nejak zniz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 20:36 R Muž romant [27981] Re: Petas33
A komu tam svítíš 10 hodin? No asi těm řasám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 20:35 Petas33 Re: stanki
to nevyfotim tak dobrej fotak nemam.Vodu menim kazdej tyden 1/3.Rasa se tvori na starsich listech na novych uz ne a na skle se delaji takove hnede fleky kterou jdou sekrabnou skrabkou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 20:32 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Sus poslat fotku tej riasy a popis kde sa nachadza. Ako casto menis vodu. Hnojis? A cim alebo nie? Nerobi sa ti prachova riasa na skle?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 20:13 Petas33 Re: stanki
ano 3 mesice Ne měřil jsem jen PH
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 19:46 Muž stanki [21] - rastlinne akvarium pomojom ?
Nadrz podla popisu mas 3 mesiace? Meral si alebo mas moznost zmerat hodnoty no3,f ?
Inak vseobecne asi proti zelenym riasam skus menej svietit. Skrat dobu. Ak napises presnejsie udaje mozno skusenejsi pomozu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2016 18:44 Petas33 – něco je špatně
Dobrý den, jdu si pro radu.Delši dobu bojuji s řasou žabí vlas.Rostlinky skoro nerostou.Na rostlinach jsou chuchvalve listy žloutnou a opadavají .U Kryprokorek je videt ze vyraži nove listky a na tech se řasa už neudělá.Svítím 10 h dene s pauzou.Trubice je nova osram 15 w 865 6500K.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 15:54 Muž koyack [87] Re: Maca123
Jestli platí to co máte na fotce v prezentaci, tak bych přidal hafo rychle rostoucích rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 14:59 R Muž afc1886 [14655] Re: Maca123
Já bych nezvedal,ale počkej ještě co poradí ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 14:54 Muž Maca123 [8]
Spatne jsem to napsal, ja samo predstavu mam, jde o to, ze jsem kupoval kytky v setu, kde byli i nektere narocnejsi na svetlo a ja nevedel jestli to u me zvladnou, proto jsem se rozhodl, ze je tam zasadim tak aby se vesli a podle toho, jak to ktera zvladne pripadne presadim, vyhodim a nebo koupim jine. Pokud dam to hnojivo do dna, mam zvysit dobu osvetleni nebo nechat tak jak je? Momentalne svitim od 10:30-12:30 (T8 2x 30W) a 16:30-22:30 (T8 2x30W + 2Hod 30W LED). diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 13:36 R Muž afc1886 [14655] Re: Maca123
No,vždycky už při zakládání akvária bys měl mít nějakou přředstavu,jak bude akva vypadat,aby jsi potom nemusel přesazovat.Já být tebou,tak to promyslím,která rostlinka kam,přesadil a přilepšil ji ke kořenům třeba www.rostlinna-akvaria.cz/… .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 13:31 Muž Maca123 [8]
Tak chemii se chci pokud mozno taky vyhnout, hnojeni jsem nedaval vubec zadny, popravde jsem nepocital, ze se ty rostliny na zacatku tak dobre chytnou. Spis jsem myslel, ze pulku vyhazim a doplnim o nejake vhodnejsi. Proto jsem je ani nijak promyslene nesazel. Pichnul jsem je kde bylo misto s tim, ze se uvidi jak na tom budou. Kazdopadne behem tech prvnich 3-4 tydnu rostli neskutecnym zpusobem. Pak prestaly, coz mi prislo logicky, spotrebovaly vsechny ziviny, do toho ta rasa, takze zo ted namaji jednoduchy. Premyslim, ze je podporim minimalnim mnozstvim hnojiva do vody ale mam strach abych to jeste nezhorsil. S tim hnojenim do dna se mi zatim nechce moc zacinat, protoze jeste poradne nevim jak to akvarium nakonec usporadam. To bych pridal az ve chvili, kdy budu mit jasnou predstavu, ktera rostlina kam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 12:43 R Muž afc1886 [14655] Re: Maca123
Tak rybky v pohodě,ale na tu vodu bych přitlačil.Mě ta výměna pomohla,ještě tam samozřejmě nějaká řasa je,ale já to chci vyřešit bez nějaké chémie.Beru to jako svoji výzvu a do budoucna velkou zkušenost.Dal jsi nějaké hnojení při zakládání akvária ke kořenům?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 12:37 Muž Maca123 [8] Re: afc1886
Vodu menim jednou za 4 dny cirka 1/4, rybky jsem daval neco po 5 tydnech od zalozeni, s tim, ze dokoupim zbytek az se akvarium poradne zabehne. Jinak parametry vody v poradku( kapkove testy JBL) jen malo co2, ale s tim se dalo pocitat. Takze radis nehnojit a cekat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 12:31 R Muž afc1886 [14655] Re: Maca123
Tak to akvárko ještě není nijak dlouho založené,takže nějaká ta řasa je normální.S tím snížením osvětlení si udělal dobře,ale já bych ještě častěji měnil vodu.Hnojivo bych dal jedině ke kořenům buď jílové kuličky nebo osmocote.Od kdy tam jsou ty rybičky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2016 12:25 Muž Maca123 [8]
Zdravim vsechny, potreboval bych opet radu, chvili po zasezeni rostlin a mechu do akvaria se mi predevsim na mechu zacala pomerne hodne tvorit hneda a zelena rasa, snizil jsem tedy osvetleni s 12 na 8 hodin denne s poledni prestavkou a snizil vykon filtru na minimum a pravidelne se snazil mech cistit. Rasy trochu ubylo ale nijak vyrazne. Ke vsemu se po snizeni osvetleni rapidne prestalo darit vetsine rostlin a zacinaji uhnivat. Dokazal by mi nekdo z vas zkusenejsich poradit co udelat? Pridat nejake hnojivo abych podporil rust rostlin? Momentalne nicim nehnojim, v akvarku plave 30 neonek, 2 pandy, tri krunirovci a par japonskych krevet. Diky za odpoved

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.09.2015 16:57 R Muž romant [27981] Re: Roman1010
Já s ním nemám dobrou zkušenost(u živorodek rozhodně), to co jsem doporučil je daleko větší objem filtrační hmoty a to je to oč tu běží, výkon je dobrá věc, ale když to honí vodu jenom přes polovinu hmot než by mohlo, je to škoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2015 16:51 Muž Roman1010 [0] - ŽivorodkyRe: romant
Díky, tohle je teda výkonnější než Tetratec IN400?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 18193x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15395-rasy-a-pomaly-rust-rostlin?od=101