Mřenky - chov
Sekavek je mnoho, moje Botia Striata nepatří zrovna mezi ty, které by se schovávali. Dělají si co chtějí a ryby si na ně nedovolí. Ovšem, doporučuji větší plochu dna a dostatek úkrytů. Nekombinovat s jinými rybami na dně kvůli konkurenci. Já mám s nimi sewelie, ale mám velkou plochu dna a pro sewelie vypěstovanou řasu. Všichni žijí v plném souladu
Děkuji. Upřímně ke garrám bych asi do žádné sekavky nešla a na nic moc jiného nemám teplotu. Fakt jsem byla zvědavá, na někdy příště, na další akva, na někdy
Do své nádrže potřebuješ nějaký menší druh ale upozorňuji že se objevují max při krmení jinak žijí skrytým životem. Já mám ještě jednu
rybicky.net/atlasryb/sekavka_prouzkovana což je celkem dostupná rybka co pucuje plže v akváriu.
Koukám obecně na mřenky, jen tak ze zvědavosti, a koukám, že je jich opravdu hodně a je v nich trochu binčus. Botia, Yunnanilus ale i Petruichthys, Miconemacheilus, Nemacheilus a mnoho dalších. Špatně se mi v tom orientuje. Americké kanály hodně zmiňují třeba Rosy loach, vůbec netuším, co to má být, někde se udává mít jednu, někde mít 10. Jsou nějaké stránky s obecnějším přehledem? Děkuji
Starší reakce
Tak paráda, ať to plave
Už jsou doma a vypadaj čistý , žádnej genomix.-) Německý chov.
Starší reakce
Tam seženeš lecos
Tak 6 kousků objednaných přes Vivárium Mělník z Německa.-)
Starší reakce
Nemáte představu kde bych sehnal Striaty?
Starší reakce
Měl jsem je od kamaráda. Už je nemám , ale včera jsem dotah z Prahy 4 proužkované.-)
A kde jsi je sehnal? Ty jsem v akvaristikách tady v Ostravě ještě neviděla. Máš je prvně nebo už máš zkušenosti s jejich chovem?
Ne mám je na ploštěnky a pro parádu.-) Mám v záloze ,, chemii,, , ale nechci jí použít....
Jestli máš ty nové mřenky na boj s tou šnečí kalamitou, tak jim pomož sběrem největších šneků. U mě velké šneky mřenky nežraly a dokud jim nepomohli Rájovci, tak nad šneky nevyhrály.
Tak jsem se přidal do klubu.-) I když jen v nejmenším provedení.-)
Starší reakce
Hm, uvažuju, že to udělám. Ale nevím, jak je odlovím.
tak jestli má tak velkou nádrž tak mu je dej ty,jako dar...
No, dárce je chová v akváriu, které má 3 metry na délku... je to obrovská nádrž. Tohle jsou jeho oblíbené rybky. Nevím, co ho to popadlo - kupovat je mně. Přitom věděl, že je do své nádrže úplně nechci.
Co se týče čistoty - dnes jsem prováděla měření - všechno v normě, viz. deník.
Já pořád doufám, že se ještě ukáže. I když pochybuju. Jediné, co mě napadá - že fakt možná někde uvízla, ale kontrolovala jsem to dneska docela důkladně. I s baterkou. Na druhou stranu je mi divné, že jsem nenašla mrtvolku...
Už jsme to řešili v jiném tématu, ani jsem si nevšiml, že mřenky zde mají vlastní téma. Stačí si vše přečíst, ony jsou těžko předvídatelné. Někde v pohodě, někde škodí, někde spí pohromadě v chumlu, někde se perou. Je to hodně o velikosti nádrže, jejím zařízení a počtu. Podle mě tam bude i souvislost mezi kvalitou/čistotou vody a jejich chováním. Potíž je v tom, že potřebují čistou vodu a přitom sami dost bordelaří.
U mě se začaly prát, až když byly větší, vyřešil to přesun do velké nádrže se spoustou kamenů, kořenů a jeskyň, ale i tak po sobě vyjížděly. Původně jsem jich měl 5, jednu zasypalo kamení, které sama podhrabala, jednu slabší nejspíš uhonily ostatní. Všude se píše, že ve větším hejnu nejsou agresivní, ale větší hejno potřebuje už opravdu velkou nádrž. Docela by mě zajímalo, v jaké nádrži je chová Tvůj dárce, poraď se i s ním, když Ti je dal do Tvého relativně malého akvárka
.
PS: To, že jednu nevidíš, neznamená, že tam není. Dokáží se nacpat do opravdu malé škvíry. Opakovaně jsem je tahal z míst, odkud by se sami nejspíš nedostaly. Takže to ještě jednou pořádně prohlédni.
Ahoj, prosím, neví někdo, zda jsou schopní dominantní jedinci uštvat slabšího jedince u sekavky nádherné? Dnes jsem zjistila, že 1 ze stáda chybí. Pravděpodobně to je ta nejmenší, která tam byla. Mám tam dominantního jedince - Nema (má 4 proužky, ostatní jen 3) a ten tedy ostatní odhání od jídla a viděla jsem ho se i s ostatními prát
.
Ale vždycky jsem si myslela, že je tam dost úkrytů. Navíc, v akváriu je hodně šneků, tak snad by ta jedna nechcípla hlady?
Starší reakce
"Kosatce" do 15cm asi moc nechybí.
Kolik kosatka asi tak měří
? Z toho obrázku to úplně nepoznám. Jinak to jsou strašně krásné a úžasné rybičky! Moc se mi líbí, jak šmejdí po akváriu. Nikomu neubližují, jsou pořád spolu. Občas se mezi sebou i pošťuchují. V akváriu je hned živo
Pěkná
Asi záleží hodně na krmení a na podmínkách ta moje má asi 15 cm a je jí 10
Moje "kosatka" po 7 letech
Prosím, věděl by někdo, jak rychle sekavky rostou? Jak jsem psala, mám 4 cca 5 cm veliké. Zajímá mě, za jak dlouho dosáhnou 10 cm? A zda je možné, že zakrsnou?
Starší reakce
Prosím, mám dotaz: dostala jsem darem 5 mřenek nádherných do mého Akvária Juwel Rio 180. Zatím jsou malé - cca 4 cm. Je mi jasné, že se jich budu muset dříve či později zbavit. Jak rychle rostou? Akvárium mám zaměřeno na trpasličí druhy, s mřenkami jsem ani v nejmenším nepočítala. Budu vděčná za každou radu. Jsem z toho něsťastná. Nechtěla jsem dárek odmítat a těd z toho mám akorát těžké spaní.
Starší reakce
Bolo by mozno vhodne napisat, aku mas mrenku, kedze existuje dost druhov.
Mřenek je více druhů...
Předpokládám že hovoříš, respektive hovoříš-li o nádherné či pakinstánské tak mohou být paví oka v klidu.
Edit: jen ještě dodám, že je třeba pečlivě zvážit zda šnčky neredukovat nějakým jiným způsobem, nejčastěji nepřekrmováním, protože mřenky nejsou nejmenšími rabkami, rostou rychle, jsou dlouhověké, šneky poměrně rychle zlikvidují a pak nastává problém je uživit.
0 04.09.2018 12:21 Andrea – Mřenka
Dobrý den,snese se mřenka ,kterou jsme si pořídila na likvidaci přenožených šneků v akváriu s pavími očky? Nebo mi je také začne "likvidovat"?
Starší reakce
0 24.01.2018 18:42 Linet Dekuji za odpovedi. Docela tomu verim, ze ty mrenky ty sneky utrapi. Prvni co bylo, se na ne vrhly a tak dlouho na ne dorazely, az je prevratily vzhuru nohou. Takze budou v klidu bydlet tedy s pavcatama.
Ty jsou asi nejmírnější.
Pákistánky jsou větší a řekl bych agresivnější.
Možné je všechno, ale já bych k nim šneky, které jsem musel koupit, nedával
Já se přiznám, že jsem choval jen mřenky pružkovaný a ty si teda nevšímaly ani větších okružáků.
Ne, do tlamky se jí sice nevejde, ale mřenky jim nedaj pokoj, dokud je neutrápěj.
0 24.01.2018 17:08 Linet Akvarium mam zabehle nekolik let (130l, gavunci, tetry krvave, cichavci a dve pakistanky), ale nyni se mi zacala delat rasa, vzala jsem dve zebry a oni je zacali ty mrenky furt "napadat", tak jsem myslela,zda jim neublizi (prozatim jsem je supla teda do akva s zivorodkama)
Zdravím! Ano, nevejde se jí do tlamky.
EDIT: Ale mřenku bych ti nedoporučoval, jestli s akvaristikou začínáš. Radši nějakého Corydorase.
0 24.01.2018 16:04 Linet – Mrenka pakistanska
Dobry den, muze byt mrenka pakistanska v akvariu spolu se snekem zebrou?
Starší reakce
Díky za radu, zkusím to, mezi svátky jim nejprve zavolám abych je zbytečně netahala, vezmu od nich na výměnu ty menší pancéřníčky, čím víc jsem o nich včera večer četla tím víc mi došlo jaký je to nesmysl. Jsou nádherný byla by jich škoda, třeba se mi jednou poštěstí mít větší nádrž.
No jo, to je pořád dokola, prodejce je prodejce a většinou by prodal i kapra do miníčka
Zkusil bych to opravdu vyměnit za něco jiného, v podstatě tě oklamali a můžeš jim pohrozit čojkou. Nemyslím si, že by to riskovali, jim je vlastně jedno, čeho ze své nabídky se zbavěj... Stolitrovka je fakt žalostně málo na tyhle ryby.
I když si nedělám iluze, že ty mřenky skončej nakonec líp
jenom na vysvětlenou, měli jen tři pancéřníčky v mnou požadované velikosti, nechtěla jsem úplná mimina a tak jsem chtěla jiný druh panéřníčka nebo stejný druh ryby pro čištění dna, popsala jsem jak velkou mám nádrž jaké ryby, kolik, jak je akvarium staré a oni mi prodají rybu která potřebuje daleko větší prostor.... mřenky jsem neměla nastudované...
No ty se tak se mnou budou bavit, to je tak, když se něco dělá narychlo....fakt nevím co teď s nima, já bych je tam klidně šla vrátit, ale to asi nejde jak s botama....
Běž je vrátit zpět do toho Pet shopu, kde jsi je pořídila.
0 22.12.2015 20:29 Špaček – Mřenky nádherné
Ahoj, dobrý den, do akvaria které máme v kanceláři (100 l) se klasickou chybou, z neznalosti v pet shopu, dostaly tři mřenky nádherné. Akvárium je 14 dní staré ryby jsou tam čtyři dni a já se teď snažím ho nějak stabilně zabydlet. Kytky ještě neposkytují dostatek úkrytů, ale kořeny a lávové kameny ano dno je jemný písek. Nevím jestli se holt smířit s těmito rybami v tomto akváriu když je to pro ně malá nádrž a dokoupit ještě jednu nebo je zkusit nějak upíchnout jinde, to ale nevím jak a kde. V akvariu je deset parmiček duhových, dva zakrslí čichavci, jeden sameček betty, jeden krunýřovec a tři pancéřníčci. Můžete mi prosím poradit?
Díky Jana
Starší reakce
0 05.01.2015 11:57 Tereza To jste mě nepotěšili
Vybírala jsem celý víkend a pořád jich tam je hafo.
Maj dobře odpozorovaný, jak akvárko vypadá a co je tam navíc, nejsou to žádný blbý paví oka
PaDa napsal: I kdyby se někdo našel, bude myslím velký problém s odlovením. Stačí zamávat síťkou a končíš
... a nemusíš s tou síťkou ani mávat, já ji dnes vložil s návnadou patentek do akvárka a strávil jsem tam hodinu - (měl jsem v plánu z těch pěti přelovit alespoň tři) moc bych nedal za to, že tu hodinu se mi chechtaly z houští - jakmile jsem síťku vyndal a zadekloval akva, vylezly za chvíli na hostinu, mrchy
I kdyby se někdo našel, bude myslím velký problém s odlovením. Já ve svém velkém akvárku považuju mřenky za neodchytitelné ryby (vyjma totální devastace akvárka). Stačí zamávat síťkou a končíš
0 03.01.2015 16:31 Tereza Má někdo mřenky, které by zapůjčil? Chci zrušit akvárium. Je ale plné šneků (okružáci, piskořky). Nechci je nechat vyschnout v substrátu, ráda bych od nich akva nejdřív vyčistila. Takže kdo chce u mě nechat pěkně napapat rybišty?
Akva je v Mostě, ale mohla bych si je dovézt i z Prahy.
Přidat reakci
[1] ...... 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9268x