Předně zdůrazním to, že se rozhodně nechci (ani jsem se nechtěl) hádat... Máš na to svůj názor, to je evidentní...
Ale pojďme diskutovat, od toho jsme přece tady:
Ano, co jsem napsal, to platí a za svým názorem si stojím. Nicméně to neznamená, že jinak to nejde. Existují samozřejmě vyjímky, které potvrzují pravidlo. Jak zde bylo poznamenáno, tak jsou případy, kde "figuruje" i mřenka jako jednotlivec. Takže opět, alibisticky, zopakuji to, co tu zaznělo už mnohokrát, co akvo to originál... Jenomže já jsem RADIKÁLNÍ ODPŮRCE METODY POKUS OMYL obzvláště v akvaristice...
Je tu pouze jeden akvarista, co by mohl namítnout, že jsem to už jednou udělal.
L.Š. můj "pokus" (ani ne tak pokus, jako spíš nevyzkoušenou metodu), i když dával svým způsobem smysl, mi vytkl, já si pomyslel cosi o p****i a pokračoval vesele dál, dokud se nenaplnila jeho slova. Jedna ryba ze čtyř padla a ostatní vypadali, že padnou zítra. Nasypal jsem si popel na hlavu, ty tři ostatní zachránil a osobním vzkazem se omluvil. Ten den jsem sám sobě přísahal, že už nikdy takovou chybu neudělám a že už se podobné zvěrstvo nebude opakovat... To byla ale jen vsuvka... (pokud to dotyčný čte, jako, že čte, tak je určitě rád, že alespoň někomu mladému otevřel oči)
...Proto nikomu, SÁM ZA SEBE, nedoporučím jednu neonku ke třem párům velkých cichlid, i přes to, že Máňa v prasečáku povídala, že to jde, nebo, že je to někde psáno...
Raději trochu "zpřísním" svá doporučení, než abych radil minimální nároky, jak na kvalitu vody, velikost akva, nebo počet ryb (i za předpokladu, že u mě to funguje) a dotyčný, kdo si radu vezme mojí radu k srdci, mi za dva měsíce napíše: ty ma**re, udělal jsem to tak a rybky mi zdechly...
Pochopil jsem tě tak, a předpokládám správně, že ode mě očekáváš argumenty, proč to tak být nemůže? Takové argumenty ti ale v tomto případě nikdo nedá. Snad s vyjímkou pár zasvěcených, kteří se tím živí, nebo to studovali...
Nejsem profík, ani odborník, proto ti pádnější argumenty (ve smyslu odborných definic, pojmů a pouček) dát nemohu. Snad jen několik postřehů, podložených mými zkušenostmi, ale podotýkám, že pouze mými...
1) Připusťme, že zmiňovaná mřenka trpasličí, se dorůstá i větších rozměrů, než je zde uvedeno. Jak jsem už psal, moje samice má 13 cm. Klidně ti jí někdy vyfotím. Ale pokud sám chováš mřenky, tak určitě víš, že to není žádná sranda, rybka je to velmi čilá. Druhá moje největší má 11 cm. Takže pokud porovnám tvých tvrzených 5-8 mřenek do 200-250l s použitím kdysi aplikovaného pravidla (1 cm ryby = 1 l vody) a k tomu zprůměruju své největší mřenky (což není rarita, ty další jsou odhadem 9,9,8 a 6 a to mi do tvých osmi chybí ještě dvě), tak se dostanu na 96 cm ryby do 250 l. Je to sice takto ok, ale ukaž mi jediného akvaristu, který chová mřenky v jednodruhové nádrži. Velmi často, spíše většinou, jsou chovány jen jako doplněk a dobrý požírač šneků. Akva bývá standartně obsazeno "normálními" rybami na poměr nádrže a k tomu všemu je tam jen jako "bonus" přidáváno hejno mřenek jako požírači... Takových lidí bývá většina, kdo mřenky má, nebo to byl alespoň prvotní úmysl pořízení, včetně mě. Takovým lidem, nezlob se na mě, ale nedoporučím, například do 250l, k 6i skalárám, hejnu neonek, čtyrem ancákům a 6i pancíkům dalších 8 mřenek...
2) Druhý argument není, že u mě v 600l se jim daří, protože spokojeně plavou... Podle tvé karmy zde na fóru soudím, že jsi zkušený akvarista a pohled na tvé akvo v prezentaci mě v tom jenom utvrzuje. Tak určitě budeš vědět, co myslím slovním spojením "plavací nároky". Určitě to víš, koukáš na akvo a vidíš rybu, jak urazí něco málo přes metr (na délku moje akvo) za méně než vteřinu a říkáš si, ty woe, ta být ve dvoustovce, tak to neubrzdí a rozbije se o sklo... Vsadím koule, že víš, co mám na mysli..
Na tvých fotkách vidím mřenku nádhernou, tu mám taky, v jiném akva (dočasně, jako tvoje sae a peřovec, než to použiješ proti mě) a zodpovědně řeknu, že trpasličí je rychlejší, živější a naplave toho rozhodně víc než nádherná... Tato rybka prostě ráda plave... Právě proto trpasličí rozhodně 6 ks nedoporučím do 250l, asi tak stejně, jako nedoporučím Phelpsovi svůj bazén na trénink...
3) Jak jistě víš a sám si odpozoroval (jestli je ještě máš), je to rybka sice hejnová, ale značně potravinově teritoriální. Na tvých řečených 8 kusů do 250l (když vezmu standartní rozměr takového akva 100 x 50 x 50) připadne průměrně každé rybě plocha 20 x 30 cm na krmení a to není rozhodně mnoho. Způsobí to jen to, že dominantní kusy se přecpou a ty submisivní se prostě nenažerou... Takže opět, nemohu doporučit už jen proto, že existuje pravděpodobnost, že 4 ze 6i budou strádat...
...pokračování...