Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Mřenky - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Mřenky - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 23:07 hanzys Re: Mislow
Jojo už sem jim přitopil a aplikoval dvě lžícesoli;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 22:52 Muž Mislow [305] Re: hanzys
Ta krupicka bude zrejme vyusteni situace v akvariu. Takze lepe zacit okamzite s lecbou ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 22:30 hanzys Re: Urtman
Navíc mám krupičku po roce tak doufám že to nebudou mít i mřenky:-/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 22:01 JoKa Re: hanzys
Nikdo neříká, že nemůžou být ve třech (jasně ideální počty jsou jinde), může to fungovat a nemusí. U tebe to evidentně funguje... Ale rozhodně si zaslouží větší výběh...
Osobně bych je rozhodně nelikvidoval, ale spíš podaroval, vyměnil, nebo tak něco. A to nejen oka, ale všechny živorodky, co tam máš... Jsou to bordeláři a sám uvidíš, jak se zbylé osádce uleví... X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 21:57 hanzys Re: Mislow
Tak to mám pavý očka zlikvidovat?já už sem sehna200 litrové akva ale nemám ho na co postavit;-)tady ty mřenky spolu vyrostli a sou v pohodě ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 21:50 Muž Mislow [305] Re: hanzys
Jj, Urtman ma pravdu, ted jsem na tvou prezentaci kouknul. Na zacatecnika vubec neni spatna, jen to rybi slozeni a pocty nejsou zrovna vhodne. Nektere ryby bych radeji vyradil, napr. gupky, mrenky, na ne je akvarko prilis male a u jinych bych naopak poridil vice (neonky). O mecovkach moc nevim ... Pokud se ti libi mrenky a chces kupovat nove akvo, tak bych na velikost jeste pritlacil .... 3 take neni idealni pocet, muze, ale nemusi to fungovat, viz. predchozi diskuse. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 21:34 hanzys Re: Urtman
To je 116litrové akva živorodky se množí a nemám je kam dát:-/musím dát dohromady tu dvoustovku;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 21:22 JoKa Re: hanzys
Ale i bez těch mřenek tam toho máš hafo... Popřemýšlej o tom. Už jenom tolik živorodek co máš a 80l nejde dohromady...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 21:17 hanzys Re: Urtman
Jojo dík budu dělat 200litrů akva už mám teď sháním co pod něj;-)chci mřenky a nějaké rybky určitě do toho většího;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.12.2013 21:10 JoKa Re: hanzys
No na co narážím... Tvé akvo je na ně malé a k tomu všemu dost hustě zarybněné (pokud jsou údaje v prezentaci aktuální). Minimálně hodně velký pozor na kvalitu vody...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 21:06 hanzys Re: Mislow
Já mám tři a jak sou staré to nevím kupoval sem je už večí ale tak dva roky asi mají ale jsou furt zalezlé v rouře když svítím;-)a do prezentace sem je ještě nestihl dát;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 21:02 Muž Mislow [305] Re: hanzys
Proto je nejlepsi nacasovat krmeni treba pred zhasnutim, nakrmit dostatecne aby se nazraly ostatni ryby a neco zustalo na dne. Ja zamerne pred zhasnutim prekrmim, na dne se vali spoustu zradla, ale to neni jen pro mrenky, ty maji aktivitu prakticky stridave kdykoliv, ale asi nejvice rano, je to i pro krunyrovce, ktery vzhledem ke svym asi 45 cm docela spotrebuje. :-D Musis si to podle jejich aktivity "nacasovat". ;-) Jinak, plachost zalezi na prostredi v akvariu, spoluobyvatelich, ale take stari ryb, ci jak dlouho je mas. Nase mlade mrenky jsou take vcelku plache, ale ta nejstarsi, ktera ma ted priblizne 4 roky placha neni skoro vubec .... samozrejme, ze si ji nepohladim ... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 20:53 JoKa Re: hanzys
Kolik jich tam máš? V prezentaci je nevidím..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 20:41 hanzys Re: Mislow
Oni sou hodňe plachý a když krmím a svítí světlo tak ani nevylezou jenom světlo zhasne a začnou řádit:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 20:21 Muž Mislow [305] Re: hanzys
Opravdu bych zkusil pridat trochu krmeni. Nejlepe granulky, co klesaji ke dnu, me se osvedcila Tetra Prima, chutnaji vsem mym rybam, vcetne mrenek. Jsou dostatecne drobne, ze je mrenky cele slupnou a pritom dostatecne velke aby nezapadly do sterku (i kdyz zalezi jakou zrnitost mas). Jedinou jejich nevyhodou je, ze se rady usazuji na rostlinnach, tak je potreba mit i ryby, ktere je oberou nebo je shazovat dolu. :-D U nasich mrenek i kdyz dno prohledavaji jsem ryti nezaznamenal .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 20:01 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: hanzys
Jde to. Já mám prales všude a odkaluju i mezi rostlinkama. Jsou na to i speciální odkalovače nebo se dají jednoduše udělat. Já používám primitivnější metodu - jen ruku a silnější hadičku. Prstem to rozvířím a hadicí rovnou odsávám. Takhle postupně po celém akvárku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 19:44 hanzys Re: PaDa
Moc se ke dnu nedostanu jen ve předu:-/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 19:40 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: hanzys
A v čem je problém? To se dá snadno skloubit dohromady. U nějakého trávníčku by to asi nešlo, ale ten stejně s mřenkama nehrozí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 18:58 hanzys Re: PaDa
S tím odkalením je to horší když tam mám rostlinky:-/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 18:42 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: hanzys
máte nějaké řešení?
Výkonná filtrace a pravidelné odkalování dna do hloubky, nic jiného ti nezbyde. Prostor, v kterém ryjí (a tomu nezabráníš) musí být co nejčistší.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2013 18:04 JoKa Re: hanzys
Kontaktuj akvaristy ve svém okolí... Osobně jich v tom svém okolí znám tak deset, kteří jsou rádi, že se šnekáčů zbaví a nemusí je splachovat, nebo jinak likvidovat...
Rozhoď sítě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 17:57 hanzys Re: Urtman
Tak ancákum dám sem tam okurek a mám klid od nich;-)ale šneky měly ale už je po nich:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 17:52 JoKa Re: hanzys
Myslel jsem, že bude hodně jemné, ale není... No, na to ti asi kloudnou radu nedá nikdo... Buď dno pořádně odkalit, nebo bych je možná zkusil trošku přikrmovat (určitě víš čím), aby neměli snahu potravu tolik vyhledávat... Obávám se, že lepší radu asi nedostaneš...
Jinak položil si otázku zhruba stejnou, jako jak donutit ancáka, aby mi nežral rostliny... Ta ryba je prostě taková...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 17:46 hanzys Re: Urtman
Mám štěrk a pod ním staré dno od rataje;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 17:44 JoKa Re: hanzys
Jaké to dno máš??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.12.2013 17:43 hanzys – Dotaz
Zdravím mřenky mi strašně kalí vodu jak ryjou do dna máte nějaké řešení?;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 10:54 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Yirka
Mám u hejna velkých kusů přidané 2 mladé mnohem menší rybky, které se také drží jen stále spolu, těch větších si zatím vůbec nevšímají a nedruží se s nimi, vystačí si spolu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2013 07:11 Muž Yirka [9196] Re: PaDa
Jak už jsem uvedl, chovám jen 2 kusy a jejich chování bych nazval - dokonalé stereo. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2013 19:48 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Mislow
Proto si myslim, ze to nekomu slape pri dvou, trech nebo 4 kusech a nekomu proste ne.
Určitě schopnému akvaristovi přežijí bez problému i v libovolném počtu pod pět kusů, nikdy ale nemůže pozorovat jejich chování v hejnu. A to je prostě o něčem úplně jiném.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   01.12.2013 19:27 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Urtman
Neboj, já se urážím málokdy a tady není důvod ;-)
Obecně je to tak, že internetová diskuze je vždycky složitější než osobní. Každý se zaměří na jiný detail a může se to točit donekonečna.

Článek o mřenkách nádherných jsem psal na základě svých zkušeností a tehdy dostupných zdrojů na netu (jsou uvedeny v "Další informační zdroje"). Od kamaráda jsem zrovna dostal anglickou knihu Loaches, která je myslím velmi hodnotná. Získané informace i osobní pozorování jsem sloučil do jednoho článku, doplnil dalšími informacemi z diskuzních fór i osobních debat. Protože to byl tenkrát na akvarista.cz první článek o mřenkách, zařadil jsem tam i tu obsáhlou pasáž o obecných podmínkách správného chovu mřenek. Tyhle ryby zase až tolik lidí nechová a měl jsem pocit, že to může někomu pomoci, když najde vše pohromadě.
Stejný postup jsem použil i při psaní dalších osmi "mřenčích" karet, jen u dvou z nich je to bez osobních zkušeností: u Yasuhikotakia morleti jsem neměl potřebu testovat zrovna na svém akvárku, že jde opravdu o hodně nesnášenlivou rybu (tou dobou jsem ale mohl pozorovat a "konzultovat" jejich agresivitu v ZOO Braník) a Syncrossus helodes je zcela mimo mé možnosti.
ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 23:09 Muž Mislow [305] Re: Urtman
No, par mesicu je jeste brzo na posouzeni. Kazdopadne preji aby to tchanovi fungovalo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 19:22 JoKa Re: Mislow
Na tvůj dotaz odpovím velmi aktuálním příkladem (zrovna jsem přijel)....
Před dvěma měsíci jsem tchánovi přivezl 6ks mřenek trpasličích (jak jinak :-) )
Chtěl je a sekavky nádherné se bál kvůli jejich velikosti (má sice asi 8 akvárií, ale velké (nad 200l) pouze dvě, v jednom oceláty a ve druhém chovné páry keříčkovců a kanců)... Když jsem mu je předával, tak jsem důrazně upozornil, na jejich hejnovost a že by měli zůstat spolu...
Jasně, odpověděl, a po mém odjezdu je rozházel po dvou... Zrovna jsem byl na návštěvě, tak můžu referovat, jak se jim daří. A můžu říct, že né úplně blbě... Všechny měli krásně kulatá bříška (měl v akvách dost šneků). Jednu dvojici dal ke skalárám, druhou k čichavcům (z mého odchovu, z těch mám fakt radost jak rostou) a třetí k živorodkám. První dvě jmenované dvojice vyrostli, za ty dva měsíce, o cenťák určitě, akorát u těch živorodek mi připadali pořád stejné, ale tam to přisuzuji horším podmínkám v akva...
Takže použiju to, co jsem i já sám použil snad 100x. Co akvo to originál a to, že se daří tady neznamená, že se bude dařit jinde... Možná vyrostli tolik, že měli v akva fakt přehršel snekáčů, ale to ukáže až čas...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2013 18:44 JoKa Re: PaDa
Ahoj... Předně opět upozorním na jednu věc. Tento příspěvek budu psát chronologicky tak, jak šli myšlenkové pochody. Proto se prosím nenaštvi, nebo nedejbože neuraž, dokud to nedočteš do konce... Pak se do mě klidně pusť... :-)

Když jsem četl Yirkův odkaz, tak jsem se postupně, při dalších a dalších větách víc a víc usmíval. To jsou přesně ty pádné argumenty, které po mě chtěl PaDa. Tady to má černé na bílém a chvílemi jsem si připadal, jako bych ten článek sám psal... Už už jsem začínal vymýšlet, jak sem napíšu: tady to máš černé na bílém a přidám nějakého vychechtaného smajla...

Ten článek se mnou souhlasil v podstatě ve všem co jsem napsal... Ta hejnovost, záležitost ohledně šneků v jiné nádrži a i v té velikosti nádrže (běžně prodáváných). 120cm na délku (když vezmeme obvyklé rozměry nádrží, ne nějaké obrazové pofidérní cosi) pro mladé hejno dává těch 300l, co jsem doporučil jako minimální (120*50*50) a další rozměr (v článku řečený pro dospělé ALESPOŇ) 180cm už dává krásných 450l a to tam bylo napsáno alespoň (to slovo chápu jako minimálně)...

No a pak to přišlo. Sroloval jsem na konec článku a vidím, autor PaDa. Safra, tady něco nechápu. Pokud je autor (nebo překladatel, nevím), tak to musel jistě číst. Takže o co mu jde? Je zhulenej, nebo co?? To jsem svůj příspěvek napsal blbě, že to nešlo pochopit (měl jsem v sobě 4 piva, tak bych to chápal), nebo jiným jazykem? Vždyť se bavíme oba o tom samém! Jasně, sekavka nádherná je větší, než sekavka trpasličí, obecně, ale ne zase o tolik, aby by jim stačila diametrálně odlišná nádrž... Bral jsem ty své za standart... Pak jsem brouzdal po biolibu, odkazech na akvaristovi a jiných cizojazyčných stránkách (prošel jsem toho fakt hodně) a hledal, jak to vlastně s tou velikostí ryby opravdu je... Došel jsem k závěru, že místní atlas, co se týče velikosti trpasličí mřenky, není až tak podsazený, jak jsem se původně domníval. V přírodě jsou "údajně" známé mřenky trpasličí, které se dorůstají i 20i cm, což opravdu není o tolik menší, než mřenka nádherná (v přírodě, v akváriích bývají pochopitelně menší). Z toho vyplývají dvě vysvětlení mých velkých trpaslíků. Buď mám import, což by mě nepřekvapilo, nenalezl jsem totiž jedinou zmínku, že by je v akva někdo (bez hormonální stimulace) úspěšně odchoval, nebo prostě, když jsou ve velkém akva, jako u mě, od malička, tak prostě rostou... Nebo oboje dohromady...

Teď by jsme tu mohli sedět hodinu a citovat uvedený článek. Vždycky nakopírovat větu z toho a vysvětlovat si, já to myslel takhle a ty jsi to napsal takhle a naopak... Ale proto, že se tady nechci hádat (jak jsem předeslal) a podle tvé reakce soudím, že asi ani ty ne, tak to neudělám...

Když bych to celé měl shrnout, tak se shodneme, že to jsou super rybky, které zasluhují minimálně pozornost a to nejen jako likvidátoři šneků...
Zároveň jsi mi dal důvod a v podstatě mě donutil chvíli studovat, brouzdat po netu a dočíst se zase něco nového, což se povede málokomu... Tím neříkám, že vím všechno, to by byla blbost na entou. Ani ten největší mág a mocný rybičkářský čaroděj nikdy nebude vědět všechno... Prostě studia není nikdy dost!!
No a konečně, beru tvé argumenty, i když stejně tak, bys měl ty uznat ty mé, rozhodně jsem nenapsal žádnou hovadinu, jako to zkraje od tebe vyznělo. Jenom jsem byl maličko (ale opravdu ne o moc) přísnější, co se týče velikosti akva...

Bylo mi ctí se konfrontovat, plodně podiskutovat a pobavit se o jedné z mých oblíbených rybek s někým, kdo na ně pohlíží stejně... Ať se daří nejen sekavkám...

P.S.: článek se mi velice líbil, jenom mi řekni, jestli je to odněkud přeloženo, nebo tebou napsáno...

pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   29.11.2013 19:20 Muž Mislow [305] – mrenky
Panove, s dovolenim si pridam svoji trosku, jsem rad za kazdy nazor. Po svych zkusenostech + i zkusenostech jinych akvaristu jsem si vypracoval takovou malou osobni teorii. Sam mam mrenky nadherne, takze se budu drzet jich, i kdyz to asi bude podobne i pro dalsi zastupce tohoto rodu.
Shodneme se asi na tom, ze mrenka je ryba hejnova. Obecne pro vetsinu zivocichu, kteri ziji v hejnu ci skupine plati, ze se tak i nejlepe citi. Coz ovsem nemusi znamenat, ze nepreziji samostatne ci v paru apod. Mnoho ryb si dokaze svoje hejno nahradit i dalsimi druhy obyvajici stejne zivotni prostory v akvariu za predpokladu kompatibility co se tyce velikosti a agresivity. Ja mel po urcitou dobu mrenku jen jednu a pohybovala se vesele v hejnu samic tlamovcu. Ovsem to je pripad jednoho kusu, odpada nam tu tzv. vnitrodruhova agresivita.
Ted ale co se stane, pokud si poridime 2 kusy nebo treba mensi skupinu, rekneme 3, 4 nebo 5. Tady bych si s dovolenim mozna dovolil srovnat se skalarami. Pro skalary je doporucene je chovat v paru nebo ve vetsim hejnu. Proc? Jedna se o vnitruhovou agresivitu spojenou s rozlozenim pohlavi. U skalar, stejne jako u mrenek tezko pohlavi u mladych jedincu rozeznate. U skalar je to jednodussi,rychle dorostou a pak uz podle telesnych znaku a chovani to neni problem, proto si mnoho chovatelu poridi vice kusu a pak si ponecha pouze vybrany par. Nebo pak rovnou hejno, kde se agresivita i kdyz je pomer pohlavi ne zrovna idealni, rozlozi a v akvariu dostatecne velikosti a vhodnych podminkach to pak funguje dobre. A zpet k mrenkam, nevim jaky pomer samcu a samic je nejlepsi, ale pri porizeni pouze nekolika jedincu jsme vystaveni riziku, ze se trefime nebo taky ne. Proto si myslim, ze to nekomu slape pri dvou, trech nebo 4 kusech a nekomu proste ne. :-)
Rad bych vedel, co si o tom myslite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 11:50 Muž Yirka [9196] Re: PaDa
Na to, že jsou jen dvě, tak jsou dost veselé i po tuším pěti letech. Ta větší má cca 15cm, druhá je krapet menší. Odpočívají výhradně na boku, jejich domečkem je velký kokosák, pod kterým si vyhrabaly i sklípek. (jinak by se tam asi nevešly). Jsou nádherně vybarvené, prostě nádherné. Jediné mínus je vrstva plžích ulit v několika místech na dně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 09:35 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Yirka
Pochvala potěší, díky ano
Jak se daří tvým pruhatým potvorám? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.11.2013 09:24 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Urtman
Je fajn, že jsi se tak rozepsal. palec
Na úvod mé protiargumentace bych jen zdůraznil, že debata vznikla jako můj dotaz na tvé tvrzení, že tyto ryby doporučíš jen do akvárka o objemu minimálně 300 l. Pak jsme to rozvinuli ještě o údaje ve zdejším atlasu. Nic o náročnosti chovu, o vhodných spolubydlících, o mentální úrovni toho, kdo si je pořizuje, jsem nezmiňoval.
Jestli je chovatel zvládne, co si k nim dokoupí, respektive jestli je může přidat do svého akvárka a jestli mu pak na to bude stačit, by myslím měl posoudit každý sám. Tuto část debaty bych dále nerozvíjel. To bys pak u každé ryby v atlasu mohl psát - pozor, nedávej jí k rybám, kterým se vejde do huby, pozor, když si k nim pořídíš ještě dalších 40, bude to moc... Ani nejsem zastánce pořízení mřenek k hubení šneků, to je samozřejmě pitomost a tady jsem to psal už mnohokrát.
Já jen tvrdím, že tato ryba (chovaná v hejnu alespoň 5ti, raději více kusů), bude klidně a spokojeně žít v akvárku 200 l. Pro účely debaty vezměme klasický rozměr 100x40x50 nebo 120 x 40 x40 cm. Předpokládám, že akvárko je vhodně zařízené pro chov sekavek.
Podle tvé karmy zde na fóru soudím, že jsi zkušený akvarista
Tu karmu mimochodem považuji spolu s hvězdičkami za nejméně podařenou věc na tomto webu. Nicméně akvárko nějakou dobu mám a poslední roky se cíleně věnuji různým druhům sekavek, které jsem si pořídil prvoplánově nikoliv na plže. Mám Chromobotia macracanthus, Botia striata, Botia kubotai, Botia lohachata, Yasuhikotakia sidthimunki, Yunnanilus cruciatus – dalším druhům brání kapacitní důvody. ;-)
Na akvarista.cz jsem autorem několika karet mřenek v atlase, včetně té, o které se bavíme. Byl bych rád, aby údaje tam uvedené odpovídaly pravdě, proto je diskuze o mřenkách vždy vítaná a také je to jedna z mála, kde se ještě zapojuji.

Teď k některým tvým názorům - postřehům přidám svoje:
Jak jsem už psal, moje samice má 13 cm. Klidně ti jí někdy vyfotím.
Nemám důvod ti nevěřit, takže důkazu netřeba. Ale klidně jí vyfoť, ideálně s nějakým měřítkem, i když to bývá při jejich pohyblivosti problém. Rád jí pak s tvým svolením do atlasu doplním jako zajímavost. Nicméně obvyklá velikost bude okolo těch 10 cm.

zodpovědně řeknu, že trpasličí je rychlejší, živější a naplave toho rozhodně víc než nádherná...
Tady se trochu neshodneme, Botia striata (abychom měli jasno, o čem mluvíme – platný český název je sekavka proužkovaná, ne trpasličí) je vytrvalejší plavec i přes den, ale tanečnímu reji hejnu mřenek nádherných a energii při ní vydané se jen tak něco nevyrovná. Ale není pochyb o tom, že je to pohyblivá rybka. Tím, že jednoduše a ráda plave všemi směry vodního sloupce, je délka akvária alespoň metr dostatečná a "plavací nároky" jsou splněny.

na krmení připadne průměrně každé rybě plocha 20 x 30 cm a to není rozhodně mnoho. Způsobí to jen to, že dominantní kusy se přecpou a ty submisivní se prostě nenažerou...
Opět nemohu souhlasit, při krmení se sice po sobě navzájem oženou, ale není to nijak dramatické na rozdíl od některých jiných druhů ryb. Jednoduše se vyřeší krmením na několika místech najednou a větším množstvím naráz, aby zbylo na každého.

V místním atlase je chov označován za náročný. Šipka už červenější být nemůže.
Tady bych pro změnu nesouhlasil s místním atlasem, při dodržení základních podmínek není vlastní chov nijak obtížný, ryby jsou nevybíravé při krmení a bez problémů se snášejí i s daleko menšími spoluobyvateli akvária.

Musím se přiznat, že jsi mě zatím nepřesvědčil. Ani já nejsem zastánce metody Pokus Omyl. Chov ryb druhu Botia striata v menších akváriích než uvádíš, je ale dlouhodobě prověřený a ryby nijak netrpí. Že čím větší akvárko, tím lépe, o tom žádná, ale chov v domácích podmínkách je vždycky o kompromisu mezi nároky ryb a možnostmi akvaristy. To by doma mohlo být akorát tak pár nádrží s Bettama.
Tím navrhuji debatu ukončit, nic nového by asi již nepřinesla ;-)
Ale rád jsem se zase jednou o mých oblíbencích pobavil s někým, kdo o nich zodpovědně přemýšlí ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 06:56 Muž Yirka [9196] – K té široké diskusi
přidám mnohým známý odkaz na asi nejkomplexnější a v češtině nejlepší popis té nejhezčí z mřenek. Pardon, sekavek. ;-) www.akvarista.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.11.2013 01:58 JoKa Re: PaDa
...pokračování...
4) Asi nejslabší argument, ale stejně ho napíšu. Není to ryba pro začátečníka a s tím zase musíš souhlasit (jestli napíšeš, že chov mřenky je stejně náročný, jako chov pavího očka, tak s tebou přestávám kamarádit a zase si pomyslím cosi o p****i). V místním atlase je chov označován za náročný. Šipka už červenější být nemůže. Hejnovost zde, mimo jiné i mnou, uváděná na minimálně 6 kusů a tvých doporučených 250l, bez dalšího vysvětlení, způsobí, že každý, kdo má 250ku a uvidí nechtěného šneka, se rozeběhne pro mřenku a pošle jich tam těch 6 (přesně z tohoto důvodu jsem se zdráhal to poradit ve vláknu o likvidaci šneků). Když pozoruješ místní vlákna a dotazy tazatelů, tak si všimneš, že každý druhý začátečník (nic proti nim, každý nějak začínal) má v takovém akva všehochuť, doplněnou okama pro barevnost a alespoň dvěma páry mečovek. Přidej mřenky a neštěstí je na snadě... A přesně tomuhle jsem se chtěl vyhnout...

Možná bych ještě něco vymyslel, ale dnes už jsem se vyčerpal a za 4 hodiny vstávám do práce (toto píšu už asi hodinu). Snad ti mé "skoro argumenty" pomohli pochopit smysl mých tvrzení... V žádném případě jsem netvrdil takhle a takhle a nikomu nic nerozmlouvám násilím. Pouze dávám v plén mé zkušenosti a snažím se předejít strádání jedněch z mých oblíbených ryb...

Resumé: Za mě, když už mřenku, tak 6 ks, do minimálně 300l nádrže a nachystej si další šneky, páč ti brzo dojdou...
Přece neporadím majiteli Hummera, který neumí zaparkovat ani fabii jezdit do podzemních garážích...
Dobrou noc... spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.11.2013 01:45 JoKa Re: PaDa
Předně zdůrazním to, že se rozhodně nechci (ani jsem se nechtěl) hádat... Máš na to svůj názor, to je evidentní...

Ale pojďme diskutovat, od toho jsme přece tady:

Ano, co jsem napsal, to platí a za svým názorem si stojím. Nicméně to neznamená, že jinak to nejde. Existují samozřejmě vyjímky, které potvrzují pravidlo. Jak zde bylo poznamenáno, tak jsou případy, kde "figuruje" i mřenka jako jednotlivec. Takže opět, alibisticky, zopakuji to, co tu zaznělo už mnohokrát, co akvo to originál... Jenomže já jsem RADIKÁLNÍ ODPŮRCE METODY POKUS OMYL obzvláště v akvaristice...

Je tu pouze jeden akvarista, co by mohl namítnout, že jsem to už jednou udělal.
L.Š. můj "pokus" (ani ne tak pokus, jako spíš nevyzkoušenou metodu), i když dával svým způsobem smysl, mi vytkl, já si pomyslel cosi o p****i a pokračoval vesele dál, dokud se nenaplnila jeho slova. Jedna ryba ze čtyř padla a ostatní vypadali, že padnou zítra. Nasypal jsem si popel na hlavu, ty tři ostatní zachránil a osobním vzkazem se omluvil. Ten den jsem sám sobě přísahal, že už nikdy takovou chybu neudělám a že už se podobné zvěrstvo nebude opakovat... To byla ale jen vsuvka... (pokud to dotyčný čte, jako, že čte, tak je určitě rád, že alespoň někomu mladému otevřel oči)

...Proto nikomu, SÁM ZA SEBE, nedoporučím jednu neonku ke třem párům velkých cichlid, i přes to, že Máňa v prasečáku povídala, že to jde, nebo, že je to někde psáno...
Raději trochu "zpřísním" svá doporučení, než abych radil minimální nároky, jak na kvalitu vody, velikost akva, nebo počet ryb (i za předpokladu, že u mě to funguje) a dotyčný, kdo si radu vezme mojí radu k srdci, mi za dva měsíce napíše: ty ma**re, udělal jsem to tak a rybky mi zdechly...

Pochopil jsem tě tak, a předpokládám správně, že ode mě očekáváš argumenty, proč to tak být nemůže? Takové argumenty ti ale v tomto případě nikdo nedá. Snad s vyjímkou pár zasvěcených, kteří se tím živí, nebo to studovali...
Nejsem profík, ani odborník, proto ti pádnější argumenty (ve smyslu odborných definic, pojmů a pouček) dát nemohu. Snad jen několik postřehů, podložených mými zkušenostmi, ale podotýkám, že pouze mými...

1) Připusťme, že zmiňovaná mřenka trpasličí, se dorůstá i větších rozměrů, než je zde uvedeno. Jak jsem už psal, moje samice má 13 cm. Klidně ti jí někdy vyfotím. Ale pokud sám chováš mřenky, tak určitě víš, že to není žádná sranda, rybka je to velmi čilá. Druhá moje největší má 11 cm. Takže pokud porovnám tvých tvrzených 5-8 mřenek do 200-250l s použitím kdysi aplikovaného pravidla (1 cm ryby = 1 l vody) a k tomu zprůměruju své největší mřenky (což není rarita, ty další jsou odhadem 9,9,8 a 6 a to mi do tvých osmi chybí ještě dvě), tak se dostanu na 96 cm ryby do 250 l. Je to sice takto ok, ale ukaž mi jediného akvaristu, který chová mřenky v jednodruhové nádrži. Velmi často, spíše většinou, jsou chovány jen jako doplněk a dobrý požírač šneků. Akva bývá standartně obsazeno "normálními" rybami na poměr nádrže a k tomu všemu je tam jen jako "bonus" přidáváno hejno mřenek jako požírači... Takových lidí bývá většina, kdo mřenky má, nebo to byl alespoň prvotní úmysl pořízení, včetně mě. Takovým lidem, nezlob se na mě, ale nedoporučím, například do 250l, k 6i skalárám, hejnu neonek, čtyrem ancákům a 6i pancíkům dalších 8 mřenek...
2) Druhý argument není, že u mě v 600l se jim daří, protože spokojeně plavou... Podle tvé karmy zde na fóru soudím, že jsi zkušený akvarista a pohled na tvé akvo v prezentaci mě v tom jenom utvrzuje. Tak určitě budeš vědět, co myslím slovním spojením "plavací nároky". Určitě to víš, koukáš na akvo a vidíš rybu, jak urazí něco málo přes metr (na délku moje akvo) za méně než vteřinu a říkáš si, ty woe, ta být ve dvoustovce, tak to neubrzdí a rozbije se o sklo... Vsadím koule, že víš, co mám na mysli.. ;-) Na tvých fotkách vidím mřenku nádhernou, tu mám taky, v jiném akva (dočasně, jako tvoje sae a peřovec, než to použiješ proti mě) a zodpovědně řeknu, že trpasličí je rychlejší, živější a naplave toho rozhodně víc než nádherná... Tato rybka prostě ráda plave... Právě proto trpasličí rozhodně 6 ks nedoporučím do 250l, asi tak stejně, jako nedoporučím Phelpsovi svůj bazén na trénink... no
3) Jak jistě víš a sám si odpozoroval (jestli je ještě máš), je to rybka sice hejnová, ale značně potravinově teritoriální. Na tvých řečených 8 kusů do 250l (když vezmu standartní rozměr takového akva 100 x 50 x 50) připadne průměrně každé rybě plocha 20 x 30 cm na krmení a to není rozhodně mnoho. Způsobí to jen to, že dominantní kusy se přecpou a ty submisivní se prostě nenažerou... Takže opět, nemohu doporučit už jen proto, že existuje pravděpodobnost, že 4 ze 6i budou strádat...
...pokračování...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2013 23:39 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Urtman
Tak jsem to tu konečně našel, přesunuté z původního tématu. Můžeme pokračovat ;-)

sice si za svým tvrzením stojím
Zatím mi od tebe chybí nějaký pádnější argument, než že je to tak správně, protože je máš ve velkým akvárku ty, je jim tam dobře a jinak by to proto být nemělo.

A k tomu atlasu. Beru to stejně jako Mislow, minimální doporučený objem pro minimální doporučený počet. Tudíž je to u spousty ryb pochybné, ale pak je to zase přesně jak píšeš ty: často se neshodnou i dva, co ty ryby chovají ;-) Také záleží, jak to zrovna myslel autor, když to psal nebo nějaký doplňovač napsaného textu.
Takže to myslím nemá moc cenu opravovat, pokud to není vyložený nesmysl. To by se jen na jinou půdu přeneslo zdejší periodicky živé téma: Kolik litrů vody na jednu rybku :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 20:39 JoKa Re: vaaclav
To, že zrovna tato konkrétní informace, je v podstatě můj názor, sice ověřený zkušeností, ale každé akvo je jiné, co funguje mě, nemusí jinde... Jak si sám viděl, nesetkala se se stoprocentním souhlasem... Sice si za svým tvrzením stojím, v tomto případě víc než tutově, ale co když opravdu pravdu nemám, nerad bych zbytečně odradil majitele například 250ky od této nádherné ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2013 20:32 R Muž vaclav [14809] - Echinodory + stonkové rostliny
Pánové co vám brání to co vám v atlasu vadí změnit. Stačí na stránce s vybranou rybou kliknout na "Doplnit nebo opravit informace na této stránce" :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 20:12 JoKa Re: Mislow
V nekterych pripadech dokaze "prosperovat" i samostatne, ale to zalezi na dalsim rybim slozeni.
Souhlas, některých případech, jak píšeš...

Do akvaria kolem 200 l bych se je nebal poridit, ale pouze s tim, ze vyhledove bude akvarko vetsi, je to relativne pomalu rostouci ryba, pro mrenky nadherne bych si pak predstavil pro dospele akvarko aspon 400 l pro hejno 6
Opět souhlas, děkuji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 19:36 Muž Mislow [305] Re: Urtman
Taky uz jsem se nad tim pozastavil, v nekterych pripadech je to trochu matouci. Beru to v atlase jako min. objem pro dop. mnozstvi ryb. Treba pro neonku je min. dop. hejno 10 a nadrz min. 50 l. Jinak souhlasim s mrenkami. Sam bych pod hejno 6 nesel, mel jsem kdysi 4 a mam s tim spatnou zkusenost (mam mrenky nadherne), ted mam 9 a spokojenost. V nekterych pripadech dokaze "prosperovat" i samostatne, ale to zalezi na dalsim rybim slozeni. Kazdopadne to nedoporucuji zkouset. Do akvaria kolem 200 l bych se je nebal poridit, ale pouze s tim, ze vyhledove bude akvarko vetsi, je to relativne pomalu rostouci ryba, pro mrenky nadherne bych si pak predstavil pro dospele akvarko aspon 400 l pro hejno 6, s m. trpaslicimi nemam zkusenost .... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 16:52 JoKa Re: PaDa
Teď se nehádám, potřebuji to vyjasnit.
Zdejší atlas myslím chápeš špatně, údaj "Min.vel.n.:" není myšlen na jednu rybu, ale na doporučované minimální množství.
Tím si seš jistý, nebo si to myslíš? Například u ancáka se udává ideálně 3 kusy (2 holky a kluk) a minimální nádrž 60l. Dost dobře si ne že nedovedu, ale nechci představit 3 ancáky v 60l, u jednoho kusu, bych to chápal, i když s přimhouřeným okem... Další příklad tetra císařská, udává se 4 kusy (3+1) a minimálně 60l. Tady si to dovedu představit lépe, že u ancáků, ale pořád je to na krev 4 kusy 6i centimetrových teter v 60ce...

kdybychom brali 100 l jako základ pro jednu rybu, určitě neplatí že s každou další rybou je to dalších 100 litrů navíc
Kdybych toto uváděl, tak bych přece doporučil 600l pro 6 kusů a ne 300 jak jsem psal. Je mi jasné, že se to nenásobí s každou další rybou. Spíš tu minimální nádrž chápu jako prostor pro plavání, které vyžaduje...

A ještě se vrátím k těm mým doporučovaným 300l. Mřenka nádherná má udáváno 200l. Pokud se doroste méně, řekněme na těch minimálních 15 cm, tak není o tolik větší, než moje 13 cm trpasličí... A opačně, kdyby dorostla těch 30 (udávaných jako maximum), tak si zase nedovedu představit 4 kusy (jak je udáváno v atlase jako doporučené množství) ve 200l, což je zase bráno jako minimum...

Mám v tom teda teď dobrý zmatek. Redaktoři, jak to prosím je??
Je udávaná minimální velikost v nádrže v atlasu pro jednu rybu, nebo pro doporučený počet ryb?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 13:36 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Urtman
A k te velikosti akva, i zde v atlase je 100l pro jednu jako minimum a optimal 200... Nepisu sem udaj co bych si vycucal z prstu.
Zdejší atlas myslím chápeš špatně, údaj "Min.vel.n.:" není myšlen na jednu rybu, ale na doporučované minimální množství. No zrovna tenhle údaj je tu dost často jen plácnutím do vody. Ale i kdybychom brali 100 l jako základ pro jednu rybu, určitě neplatí že s každou další rybou je to dalších 100 litrů navíc.
Že se jim líbí v 600 l, tomu rád věřím, ale to užije každá ryba. Některá ale potřebuje takovou nádrž pro pár jako minimum pro život a jiné mohou být v hejnu spokojené i v daleko menším akváriu, to je to, o čem se bavíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2013 10:12 JoKa Re: PaDa
Vsak jsem psal prikrm a ne hlavni strava, ale bez nich stradaji... A k te velikosti akva, i zde v atlase je 100l pro jednu jako minimum a optimal 200... Nepisu sem udaj co bych si vycucal z prstu. Mam je doma a vidim jak se pohybuji v 600l. Ne, za sebe trvam na tom co jsem psal a nesundam ani litr, spis naopak. Fakt, spis bych jeste pridal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.11.2013 01:56 Muž PaDa [6079] - mřenky a sumciRe: Urtman
100 litrů pro jednu Botii striatu a minimálně 300 litrů pro hejno? To je myslím hodně nadsazené, samozřejmě neříkám, že jim velké akvárko vadí, ale 5 - 8 kousků v akvárku 200 - 250 litrů není určitě žádný problém, pokud odpovídá i ostatní zařízení akvárka (úkryty, filtrace, údržba, další rybí osádka...).
Polemizoval bych i s nutností mít další akvárka kvůli plžům. Aby je člověk ukrmil jenom okružákama apod., to by zvládl opravdu jen málokdo.
V domácích podmínkách to je vždycky tak, že plž je spíše občasný bonbónek na zpestření stravy. Jinak je dostatek plnohodnotné jiné potravy (nespočet granulí, mražené i živé krmení).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 23:50 JoKa Re: MichoCZ
stejně nejvíc doporučuju odpovídající ryby
Tak když už jsme to nakousli, tak já to tedy rozvedu. Jde o to, že co teď napíšu má několik ale...
Suverénně nejlepší ryba na požírání (nepíšu likvidace, to slovo se mi nelíbí, i když by to v tomto případě lépe vystihlo) je mřenka. Považují totiž plže jako velmi vítaný doplněk jídelníčku. No a z těch všech mřenek co existují, je mřenka trpasličí asi nejzdatnější lovec...
Teď přichází první ale... Jmenuje se sice trpasličí, ale zas takový trpaslík to není. Zde v atlase se uvádí 7-10 cm a s klidným svědomím napíšu, že i klidně víc. Nemusím chodit daleko, v mém společenském má největší samice 13 cm. Z toho vyplývá odpovídající velikost nádrže. Minimálně, ale fakt minimálně 100l pro jednu, jenomže....
...přichází druhé ale. Je to hejnová ryba (pokud je sama, nebo ve dvou, tak se necítí, schovává se, strádá a neloví, takže "kýžený" efekt se jaksi nedostaví), minimální počet je udáván 4, ale z vlastní zkušenosti je ideál alespoň 6. Takže to vylučuje akvárka do 300l...
Přichází třetí ale...

likvidují rychleji než bych potřeboval
s tím víc než souhlasím. Vypustil jsem holky do 600l, kde přes šneka (mojí chybou samozřejmě) nebylo vidět na druhou stranu akva, určitě to každý z nás poznal, co myslím. Za dva dny (nekecám, fakt dva dny) jsem pocítil rapidní úbytek plžů. Za týden po nich nebylo ani památky, doslova, samozřejmě kromě prázdných ulit...
Konečně čtvrté ale... Došlo to tak daleko, že si musím okružáky pěstovat v jiném akva. Pro vytíračky, čtverzubce a konečně pro ně samotné. Sice hlady nechcípnou, ale viditelně bez nich strádají, takže to zase vylučuje majitele pouze jednoho akva...
Doufám, že všichni pochopili proč jsem tuto "definitivní" metodu nezveřejnil hned. Platí totiž pro ně určité zásady a svým způsobem si mě získali a mám je rád, tak nechci, aby si je někdo pořídil do 60l jako zabijáka šneků a holky trpěly... Existují sice menší druhy mřenek, ale platí pro ně v podstatě to samé, akorát ty šneky nezlikvidují tak rychle...

Kdybych měl ty zásady shrnout: Akva MINIMÁLNĚ 300l, 4 kusy minimum, lépe 6 a nutný přísun dalších plžů jako příkrm...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] ...... 8

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9268x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1516-mrenky-chov?od=101