Mřenky - chov
Sakra..tak to musím okamžite vyloviť..snáď nejake ešte prežili a zachovajú rod
Co se týče krevetek, tak to zcela určitě
S těma piskořkama to může být i tak, že je jen nevidíš, protože když nemají klid, zůstávají stále zahrabané...
myslíte, že mrenka pakistánska je druh ktorý by mohol zo spoločenského akvárka zlikvidovať krevetky??..lebo od doby odkedy ich mám v akvárku tak krevetky nevidím a taktiež ani piškorky..pritom piškorky ako druh údajne nelikvidujú
Starší reakce
0 06.03.2011 19:58 peto23 – Re: eliška
Moze byt pohromade, a je to pravda, sneky likviduje
Starší reakce
Ještě bych jim pořídil větší akvárko, jestli je to možné
Díky.
0 22.02.2011 14:00 blotchen – Re: Yirka
chovám je v cca. 150 litrech a velikost je kolem 10cm
nechal jsem jim na zakázku vyrobit velký keramický kořen, který jsem osázel rostlinami a jsou v něm často schované .... a velmi mně pobaví, třeba když si shovávájí žrádlo pod kytky asi na horší časy nebo přerovnávají přes noc kamínky
hlavně jsem zjistil, že potřebují v akváriu docela velký proud vody ..jinak jsou nenáročné
Nakolik ti za tu dobu vyrostly a v kolika litrech je chováš?
Možnost rozmnožování v zajetí tu je, ale ne pro běžného akvaristu. Je totiž nutné ryby stimulovat injekčním podáním hormonů. Už jsem slyšel o spontánním výtěru bez použití stimulace, ale jednalo se o velmi výjimečný stav který se nepodařilo cíleně zopakovat, tedy alespoň o žádném dalším takovémto úspěchu nevím.
0 22.02.2011 11:32 blotchen – Mřenka nádherná - rozmožování
Ahoj, pořídil jsem si kvůli přemnožení šneků v akváriu 4 mřenky nádherné a docela mně překvapilo, že během dvou dnů zlikvidovali totálně všechny šneky
Mám je asi už 6let a pořád se drží v hejnu a jsou to asi moje nejkrasnější rybičky
Chci se zeptat jestli je i nějaká možnost rozmnožení v zajetí ?V jedné knize jsem se dočetl, že to bohužel nejde ...na netu jsem našel dost zajímavý článek jak se mřenky nádherné chytají do bambusu :
www.bollmoraakvarieklubb.org/…Starší reakce
pozdě
................
Je blbost léčit krupici jen na vybraných rybách v karanténě. Tenhle parazit umí být týden ve vodě bez hostitele, také už jsem slyšela názor, že se přenáší vzduchem... Nedá se nic dělat budeš muset léčit a to tak, že celé akva i s filtrem,a by tam nezůstala ukrytá (já ho dávám vedle do kýble a dezinfikuji). Každý tu má jiný způsob léčby. Někdo kombinaci Eshy tuším Exit a 2000, někdo jen zvýšenou teplotou a solí, já přidávám dle rozsahu i FMCéčko. Každý to tu vidí jinak,lee bez léčby se neobejdeš a doporučuji něco udělat hned, tahle mrcha se rychle šíří a jak vleze na žábry je to špatný
Léčit v nádrži, ve které ja nákaza - nějaká karanténa v tomto případě nemá cenu. Vyléčil bys ryby a dal je zpět do nakažené nádrže. Takže najdi vlákno krupička, zvol lék, a začni. Jakékoliv odkládání může mít fatální následky.
+ třeba nadrobno nakrájené filé nebo pangas atp.
Než si u tebe zvyknou, můžeš krmit až po zhasnutí akvárka (nebo ráno před rozsvícením).
Mřenky milují červíky
. Takže uvítají mražené, lépe živé, patentky, koretry, dafnie a podobné. Tablety samozřejmě berou také, ideálně s vyšším procentem živočišné složky jako třeba Sera O-Nip. Jinak to jejich "poletování" po nádrži je normální.
Pohyb mřenek je někdy trošku neobvyklý a občas nevyzpytatelný, na to si zvykneš
Pokud nejsou vyhublé a nemají propadlá břicha, opravdu není důvod k panice.
Je to naprosto normálne chovanie rýb v aqua,tak ako už písal kolega akvarista!!
To spíš vypadá že se jen podrbala o dno. Ryba to v celku běžně provádí o pevné předměty nebo dekorace v nádrži.
Starší reakce
Tak jsem se infrmoval u prodejce, že mřenky malé jim nedodávají, ale pákistánské nejsou problém. takže vezmu nejspíš je....
No, vzado v rohu mám velkou jeskyni z kamenů a kořenů, a vlevo jsou kameny naskládané tak, že se pod ně dá také zaplout. Šneky pěstovat rozhodně nechci, spíš se chci zbavit okružáků. Ale ty mřenky nádherné jsou přeci jen trochu velké. Budu se spíše snažit sehnat ty mřenky malé, nebo pákistánské. To už by takové zlo nebylo...
máš tam po ně málo úkrytů. Ony když odpočívaj, tak si rády někam zalezou. Když jsou hladové, tak naopak maj rádi část akvária s volným prostorem.
Velký štěrk přenáší v tlamě, malý ryjí.
Myslím, že ti ale budou hodně otravovat ty živorodky, budou je plašit a nedaj jim spát. Musíš taky počítat, že si už nikdy nedáš do akva žádného, byť velkého a ozdobného šneka.
Čerstvě zasazené rostliny svou veselou povahou a hravostí vytahají, jsou jak hrom do police. Pokud už je dobře zakořeněná, tak ji nic neudělaj.
Pokud chceš své akvárko na ně zaměřit, tak jim toto i podřiď. Pokud ne, tak si je radši nepořizuj.
0 14.01.2011 01:07 Ivoš [1061] - Cichlidy A to já bych se mřenky nádherné zase nebál. Sice se píše, že by mělo mít akva na délku aspoň 120 cm ale když budou mít na dně dost kořenů a úkrytů, nějak extra trpět nebudou.
Spíš by jim vadilo to tvoje hrubé dno. Ne nějak zásadně ale protože se rády porochňají v písku, určitě by se jim líbila jemnější struktura, než máš ty.
Já mám mřenky 2 - obě jsem zdědil od původního majitele akvárka, větší má asi tak 12 cm, menší 5-6. Větší je v pohodě, malá se plachá a většinu času zalezlá pod pařezem.
Rostlinky neničí, ve dně se přehrabují velice decentně.
Pokud bys měl měl mřenek méně, budou se snažit houfovat s jinými rybami, které jsou podobně zbarvené, například s tetrazonama, a to je docela bžunda
Do 300 litrů bych uvažoval spíše o jiných druzích mřenek, třeba lohachata, kubotai...
Chtěl bych se zeptat, zda bude tato ryba vhodná do mého akvária. Je celkem veliká a minimální počet je 5 ks. Nemáte s nimi někdo zkušenosti? Jde mi o to, aby netrpěly nedostatkem místa a taky by mě zajímalo, jestli likvidují kytky nebo ne. Moc se mi ty rybky líbí, navíc mi pomohou zbavit se okružáků. Díky.
Starší reakce
Tyhle sekavky (mřenky) jsou stejně jako ostatní tohoto rodu hejnové. Rády se združují alespoň v počtu 5 ks a pokud je jich málo mohou se chovat agresivně. Navíc těch 60 litrů je opravdu velmi málo. Minimální objem je cca 200 litrů.
Jo možná to všechno bylo kvůli tomu že byly v akvárku jen chvíli a mám menší akvárko 60l. Holt si dcera nedala říct a musela koupit to co se jí líbilo.
Samozřejmě se chystám pořídit větší akvárko asi 200 - 300l do obýváku.
Jinak ty rybky se mě velmi líbí
0 28.12.2010 17:17 Libcin – Re: JUCHA
Bohužel neporadím, mám jiný druh (Mřenka nádherná) a s tímto druhem jsem spokojen. Ale někde jsem četl, že pokud je jejich počet pod 4ks, můžou být agresivnější vůči ostatním rybkám. Proto jich mám 5ks a jsou v pohodě. A akvárko je bez šneků
Zdravím všechny vespolek.
Mám tady jen dotaz ohledně výše uvedené rybky.
Dcera mě chtěla k narozeninám udělat radost tak mě pořídila do mého akvárka 2 ks Botia modesta (Mřenka žlutoploutvá) i se závojnatkou (samozřejmě jsem o tom vůbec nevěděl).
Samozřejmě jsou ty mřenky "trochu" agresivní a tak závojnatce načechraly ploutve takže nepřežila. S ostatníma rybkama se snáší relativně dobře Black molly, Ancistrus, Čichavec a Pancéřníček skvrnitý.
U čichavců jsem zatím pozoroval celkem "kamarádský" vztah. Ke šnekům se chová velmi dobře
asi redukuje jejich stav...
Pokud má někdo bohatější zkušenosti s chovem těchto rybek tak mě prosím dejte vědět.
Díky Jura
Starší reakce
ne-ne, jsou to mírumilovná zviřátka! Podle mě, jim není dobře, něco tam je špatně
Nikdy se mi nestalo, aby moje milované mřenky komukoli, krom šneků a nitěnek, ublížily! Tam něco není v pořádku
0 15.11.2010 22:08 Soldat – dilema
Zdravím, ve svém 112l akva mám tři mřenky nádherné (vím, že to není úplně košér vzhledem k objemu akva), ale moc se mi líbí. zrovna řeším dilema.
Dvě z nich jsou naprosto ok, ale ta třetí je neustále schovaná v jeskyňce a je jaksi pobledlá, nevím, zda-li je to tím, jak tu už někteří psali, že se vždy jedna schovává, nebo jestli jim nesvědčí ten počet 3 ks. Měl bych ještě jednu přikoupit??? Je to dobrý nápad vzhledem k objemu akva, nebo to mám nechat na tech 3 a čekat, že se snad ta chudinka spraví??? Nebudou 2 malo, kdyz se vsude pise, ze je potreba mit aspon 4 ks??? Díky za odpověď.
Starší reakce
dávej jim šnečky,zbožňují okružáky čínský
0 28.10.2010 09:44 Libcin – Re: janmacu
Já mám teď jinou zkušenost, mřenky se předvádějí před předním sklem a to mám akvárko celkem dobře zarostlé.
Jj,znám jejich chování,je to stejné,jako Crossocheilus siamensis,týden jednu nevidíš,hledáš...a nic.Po 10-14 dnech,i déle,se najednou objeví...Když máš nádrž zarostlou,je hledání ještě těžší...
0 28.10.2010 00:34 Libcin – Mřenky
Já koupil 4ks a dlouho jsem je neviděl. Pak začaly vyjíždět, ale pouze ve 3ks. Dávám jim špenát a mražené živé pochoutky a dnes jsou první u krmení. Prý má být minimun v akváriu 4ks a já napočítal 3ks, tak jsem si myslel, že jedna uhynula. Tak jsem 1ks dokoupil. Začaly se objevovat 4ks a říkal jsem si, že je vše OK! Nedávno jsem náhodně napočítal, že jich je 5ks, patrně se jedna vždycky ukrývá a sem tam leží na boku na dně akvária. Potřebují kvalitní vodu a stravu.
Rybky jsou vystresované z nového prostředí. Dej jim čas.
Prosím o radu. Dneska sem koupil tři Mřenky nádherné. Po importování do akvária byli rybky v pohodě, ale k večeru se jedna začala sdržovat u filtru a jezdit nahoru a dolu. Nevím jestli si zatím zvyká naprostředí, jak to některé druhy dělají, nebo jí vadí něco konkrétního. Akvárko má cca 230l je středně zarostlé a společenské (tetry, dania, ancistrusy, mečovky.) NO2, Nh3 a Nh4 i pH a teplota je v pořádku. Máte někdo podobnou zkušenost? Co si o tom myslíte?
Starší reakce
Zdravím, v akva 280l mám 4 ks Mřenky nádherné. S novými rybkami jsem si do akva donesla krupičku, kterou mi dvě mřenky chytly. Uspěšně se vyléčily, ale jsou jakoby vybledlé).. Normálně žerou i plavou a dokonce bych řekla, že víc rostou než ty které mají krásně ostré barvy.. Už to trvá skoro měsíc a žádná změna.. Netušíte co se děje? Od přeléčení krupičky už nemám žádný problém..
Starší reakce
0 03.06.2010 20:35 prtr Může,je mírumilovná
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [6] 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 9268x