Viz článek v záhlaví ;). Taxiphyllum (ať už je to opravu on či směs různých i jiných rodů, ale pro zjednodušení pro akvaristiku bych to tak nazýval) se vyznačuje úzkými buňkami, parafíliemi, často zubatými listy a
listy ploše na lodyze rozloženými. Vesicularia (opět ať už je to jeden rod či více) se vyznačuje širšími buňkami, většinou celokrajnými listy a
listy jako by prostorově po lodyze rozloženými. (V. dubyana má sice listy zubaté, ale na druhou stranu se dá krásně poznat podle toho, že spolu s V. montagneii v akváriích často vytváří štět s tobolkou. To už v akváriu dělají jen některé klony Leptodictium riparium, takže jednoduchý a dobře poznatelný znak.)
Rozložení listů na lodyze lze krásně porozovat makroskopicky. Proto lze jednoznačně říct, že na fotce níže to není jávský mech (Taxiphyllum barbieri), ale Vesicularia.
Do zdejšího atlasu jsem to před 15 lety tuším psal já a původ zde:
www.aquamoss.net/… Těmito stránkami se co se týká odlišení různých základních druhů rodu Taxiphyllum a Vesicularia řídím do teď a to z důvodu, že odtut pochází původní informace a to ještě z dob, kdy se toho o mnoho víc nepěstovalo. Prodávají a pěstují se pod stejnými názvy všechny druhy víše uvedených rodů, takže aby se v tom čert vyznal. Když jsem po letech opět kupoval mechy, tak v domnění (naivním), že když obchod nabízí jak Vesicularia dubyana, tak Taxiphyllum barbieri, že mi přijde co si objednám. Ne, přišel 2x jávský mech.