Jaký je to mech?
V zaciatkoch som experimentoval s machom
Vzal som kusok kôry zo stromu co mame v zahrade, spolu s machom co na nej rastol. Bol to asi 1cm2 a cuduj sa svete zacal rast pod vodou, spociatku pomaly ale potom sa rozbehol. Len som ho spolu s kôrou prispendlil na drevo a pozoroval ako sa zachova
Netusim co to bol za druh ale celkom sa mu darilo vid foto.
Suchozemskym machom treba dopriat cas a skusat, ktory je schopny sa adaptovat na vodne prostredie.
Dobry den rad bych se zeptal jak se da premenit suchozemsky mech na vodni.
Rad bych to zkusil ale nevim jak na to. Dekuji M.
3 08.05.2011 00:02 Fugee Je to nejspíš Hypnum cupressiforme, suchozemská forma.
Dá se přeměnit na podvodní (sám jsem to dělal), trvá to asi 3 týdny.
Dost to připomíná přírodní suchozemskou formu, kdysi jsem s mechy trošku experimentoval, a myslím, že tento do akva zcela jistě nepatří, vypadá jako spíše mech tak max. do paludária či terárka, trvale pod vodu by zašel.
0 07.05.2011 20:57 Jordan – Mech
A ještě jedno foto.
0 07.05.2011 20:56 Jordan – Mech
Prosím, zná někdo tenhle mech, a lze ho použít do akvária?
Starší reakce
mas na mysli klasickej javskej? ten je totiz Taxiphyllum barbieri
Nevíte někdo jak se jmenuje tenhle mech??Díky.
Starší reakce
0 28.12.2010 18:53 Kuřátko – Re: avast
jo díky takhle jsem to našla hned
Hodně je zaměňovaný s Vesicularia dubyana (měchýřka jávská), takže skus hledat tohle.
zkus hledat jávský mech, je hodně běžný, ale lepší je od nějakého akvaristy přímo
0 28.12.2010 13:24 Kuřátko – Re: Johan
tak jo díky
winter asi reagoval na o hodně starší příspěvky.
Všechny mechy (krom např. Fissidens fontanus) se musejí stříhat, aby byly dekorativní. Taxiphyllum barbieri je asi nejlepší. Velmi dobře přirůstá a vytváří přirozeně vypadající porosty.
když ne bude mít moc světla tak poroste pomalu
0 28.12.2010 13:00 Kuřátko – Re: DrBolíto
a neznáte ještě nějaký podobný měch který by se nemusel stříhat?
Jsi vedle, mrkni na google na ten plagiomnium trichomanes.
Johan má pravdu, jde o obyč stříhané Taxiphyllum.
chtelo by to lepsi fotku ale muze to byt bud plagiomnium trichomanes a nebo nejaky z druhu fissidens .
0 27.12.2010 16:51 Kuřátko – Re: Johan
děkuji za rychlou odpověd
Starší reakce
Ne, nerozdělili. Jen to někdo lépe pojmenoval, resp. poukázal na to, že se pod tím názvem pěstuje něco jiného. Článek byl vydán v roce 2004. Koukněte např. zde do atlasu na fotky Taxiphyllum barbierii. Pokud v tom poznáte váš mech, je to pravděpodobně on. Jiný se v ČR prakticky neprodává.
Jinak Vesicularia dubyana má listy hustě zoubkaté, trojúhelníkového tvaru, dlouze zašpičatělé. Lodyhy se více větví.
Taxiphyllum barbiery má listy oddáleně pilovitě zubaté, široce vejčité, čepele na vrcholu tupé nebo široce klínovité.
Jojo, to jsem četla před chvílí v Akvarium 23. Ony se ty dva druhy rozdělili snad až v r. 2005
A jak se od sebe liší? Jak poznám co mám?
Jako Vesicularia dubyana se prodává Taxiphyllum barbierii .protoze se to casto nazýva špatně.Taxiphyllum barbierii je javský mech a Vesicularia dubyana je Singapore moss.
Starší reakce
Já mám affisky už roky..ani nevím kde jsme je dostala nebo sehnala, ale byla to snad jedna z mých prvních rostlin. Ještě donedávna jsem je prodávala za 10kč jednu, nechala jsme si jen 3, posledně mi zamořila půlku akvárka...ale je fakt že v obchodě jsem ji nikde neviděla. Mě rostou v pohodě ve vodě bez úprav...tedy až na to, že se právě chystám srazit o stupeň teplotu a přidat na kyselosti....ale už jsem fakt dlouho nic neupravovala..
Ta fotka na loděnku moc nevypadá nemá to lístky do trojúhelníčků, ale spíše dlouhé a nevětvené...
Ma...ale ked zoberem cim uz u mna "presla"??? a za tie roky???
I C. affinis má své nároky...
OT
Ked sme uz pri "plastovkach" - skoda ze nemam foto ale 80 rakov "dokazalo" aj "toto" pekne zdemolovat...
Asi "tak"
Když někdo reje třikrát denně do akvárka, tak nejdou ani plastovky, natož afiniska.
Pepan ...ked niekomu "afiniska nejde"??? celkom ma zaujima co im "ide"???
Ved ona rastie sama od seba
-staci denne svetlo,ziadne hnojiva,CO2,proste nic....
A najradsej ma ked sa clovek akva ani nedotkne a len dolieva odparenu vodu
Ale jo, například v mém paludárku.. Tam roste jen na suchu..
By ses divil, ale znám lidi, kteří si stěžují, že jim afiniska nejde.
...ide tiez o to ze clovek si ju zozenie alebo kupi len "raz"...
...take akva asi ani neexistuje - kde neporastie
Já jsem ji za celou dobu, co do Hornbachu chodím, viděl akorát jednou a když mi ukázali cenu, čel jsem do vrtule. A stejně si ji někdo koupil. Ona je to krásná kytka, akorát řada těch starších si pamatuje dobu, kdy v akvaristikách kromě afinisek nic jiného nebylo a pro ně je to podřadná kytka.
Jenže u firmy Dennerle je tak rok. Krom toho do Hornbachu se moc často nedostane. To, že jí pěstuje jedna pěstírna z deseti spíš potvrzuje to, že jí velkopěstitelé nepěstují.
Fakt bych kecal, ale buď 129 nebo 159 korun. Bylo to v Hornbachu. Ale kdybys přijel včer k nám do Čmoudíkova na aquaburzu, tak tam ji asi dva prodejci měli taky a za mnohem liberálnější cenu.
Nemáš pravdu. Afinisku jsem viděl i od firmy Dennerle, ale ta cena tomu taky odpovídala.
Aj Cryptocoryne affinis je "obtížně dostupná"...
A par rokov dozadu ju mal hadam kazdy akvarista
Proste niektore rastliny "velkopestovatelia" nepestuju...a v akvaristike ich vidno len od "Nas"...
0 11.09.2010 20:32 1trebor – Re: Johan
Já ji v obchodě dostal zadarmo
Bez lepsi fotky a bez pohledu na listky tezko rict, ale asi je to loděnka - Taxiphyllum barbieri - nejcasteji se vyskytujici mech v akvariich v CR.
0 11.09.2010 13:02 Marek – Je to Jávský mech ?
Zdravím, jsem začátečník a dostal jsem od známého trs nějakého "plevele". CHtěl bych se zeptat, zda je to Jávský mech.
Snad to půjde z fotky poznat.
Díky
Starší reakce
Dennerle do Hornbachu dodává, takže asi Plagiomnium affine. Teď, když mám nápovědu, se můžu pídit sám. Děkuji.
Někdo by ještě mohl být, že je to Tortula rularis (ta se údajně také pěstuje, ale co to je ve skutečnosti fakt nevím), ale na druhý pohled mi to spíš připomíná Plagiomnium affine (a ten má Dennerle i v nabídce), takže to bude spíš on.
Scapania to určitě není (nepěstuje se, nikdo jí neprodává a vypadá jinak).
Přidat reakci
1 ...... ...... [9] 10
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 13715x