Bublifuk - kompresorem poháněný molitanový filtr
kdyz nechas otevrenou hadicku tak je mensi protitlak proti motorku takze je schopen dodat vetsi mnozstvi vzduchu. tim mas vic litru vzduchu za jednotku casu. a vetsi bublina pred sebou tlaci vic vody a za sebou zase vic vody natahne... mam odzkouseno ze cista hadicka pripadne hadicka s velkyma dirama protahuje vic vody...
Silent napsal: Výkon průtoku se tím nezvýší.
Také nesouhlasím,navíc si hodně protiřečíš.Čím menší bublinky půjdou filtrem,tím více vody.Velká bublina jen prská a vody projde mnohem méně.Proč tedy používáš skříplou hadičku s dirkama,což už je svým způsobem typ perlátoru?Žes to u někoho viděl?
sasula napsal: s cistou hadickou bude vzdy nejvetsi protok vzduchu, takze i mnozstvy vytahovane vody. kdazda prekazda snizuje prutok vzduchu,
Nesouhlasím.Velká bublina vzduchu-prskání a menší průtok vody.
hadicka ci kaminek je zasunuta moc hluboko,tzn. konec s vyvodem vzduchu je uz v molitanu a ne jen v trubce, dalsi moznost je ze je trubka pricpana i treba jen vlastnim kaminkem, ale zase tam je podminka ze musi byt vystup vzduchu pod urovni trubky ci pruzezu ci dir v ni
no je to jedno jestli to jde okolo tý trubičky co je v tom filtru molitanovim maximálně trošku se zmenšuje proud z toho filtru... dělá to buď špatně umístěnej kamínek nebo moc vyčochtaná díry v to molitanu
s cistou hadickou bude vzdy nejvetsi protok vzduchu, takze i mnozstvy vytahovane vody. kdazda prekazda snizuje prutok vzduchu, takze kaminek bych tam nedaval stejne v ohybu trubky dojde k spojeni vetsiny bublinek. Samozrejmne otevrena hadicka zvysi hluk, ale i s tim se da pracovat staci napul ponorena vyust z trubky ktera je vhodne seriznuta a hluk je minimalni.
Stim musim trošku odporovat... když tam dá člověk vzduchovací kamínek tak se líp vsřebává kyslík například, zmenší se hluk, a pokud má člověk malý motůrek na vzduchování tak požene jenom jeden přes kamínek mám třeba já doma že sera 110l/h mi žene 4 vzduchovací kamínky. a když se zanese tak stačí ho hodit do sava.. nebo koupit novej za 5kč po půl roce když je zarostlí řasou...
Výkon průtoku se tím nezvýší. Množství vzduchu dodávané kompresorkem zůstává stejné jen budou jemnější bublinky a vypadá to na první pohled že to protéká více, ovšem není tomu tak. Navíc, jak správně podotkl Jiří kamínek či perlátor velmi brzo zaroste a bude třeba jeho častá údržba. Já to řešil tak, že jsem na konec hadičky nasadil kousek brčka na pití které jsem zaslepil horkými kleštěmi a jehlou udělal pár dírek. Takováto úprava mi v mnoha filtrech funguje léta s minimální nutností údržby.
Přes hadičku zakončenou perlátorem.Zjemní bublinky,čímž zvýší výkon.
Praktičtější je rozhodně foukat vzduch přímo, jen hadičkou, bez kamínku. Bublinky jsou sice o něco větší, ale nehrozí zanášení kamínku. Kamínek abys čistil každých pár týdnů, na hadičku to jede klidně půl roku, rok, než musíš vyčistit molitan. Jediné nebezpečí je, že do hadičky může vlézt šneček.
0 28.02.2013 18:05 marťas2 – Bublifuk
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se do bublifuuku má vhánět vzduch přes vzduchovací kamínek, nebo jestli je lepší do bublifuku vhánět vzduch normálně jen přes hadičku. Děkuji za odpověď.
Starší reakce
Tak sera je docela levná ačkoliv já mám hezčí ta starší je hezčí jenoduše a prostě něco kolem 250kč takže paráda... Eheim stojí jendou tolik

a 2 sery budou stát to co Eheim 100 takže technicky na tim by se dalo vidělat

protože budeš mít 220 a eheim má jen 100

jj já už ji mám, ty 54l dvě vedle sebe a dvě nad sebou a nad nima ty malý, jejichž počet se mění

Ta sera 110l/h není ani nijak drahá jestli jsem koukal včera v rychlost dobře
Jo tak to potom chápu

já měl jedno aqua.. pak sem dostal malý potěr byli 2.. potěr vyrostl ale nebyl dost velkej tak přibylo další... takže na pidi potěr mám aqua na větší potěr aqua na mega ryby aqua a teď mi přibyla karanténa takže další aqua a teď se mi narodili ancistrusové takže další aqua ale kvůli stejný vodě a teplotě sou v největším aqua v pidi aqua a Nepočítám exoloty to nejsou ryby

a sou na okrasu takže další aqua

takže celkem bublám v 6ti tou serou 110l/h

Pokud se to bude takhle všechno množit asi budu muset udělat aqua stěnu

tak víš co, jak postupně přibývaly akviška, tak přibývalo i ostatní, ted už se počet ustálil, tak je potřeba to trochu urovnat a zjednodušit
No tak to je problém no

tak hold musíš koupit lepší materiál a kamínky nebo ty drahý od eheimu ale sou i napodobenini levnější ve zverákách ale to nejde už dát do molitanu
sera nebo eheim sou kvalitní věci
tady maj jen eheim a ty ostatní sra.ky
www.spokojenypes.cz/… ok díkec, mám v plánu ujednotit si filtraci ve svejch akviškách na bublifuky, mám 4x54l plus dvě menší cirka 25l tak hledám co mi to utáhne. mám pár slabších a ty mi utáhnou stěží dva
Asi tak mě to utáhne 110 ale že bych to tam přímo ten vzduch honil ani ne.. ale ta 200 to utáhne 100%. A já mám teorii čím menší bublinky tím líp se ta voda okyslíčí. Takže jsem si koupil ty kamínky od Eheimu a můžu ti říct paráda trošku tam to přiškrtíš na kamenu tim otočnim a pak trošku škrtítkem a jdou z toho krásný malý bublinky

Ale taky přemejšlim o tom koupit tu 200 dá se tam regulovat přímo na motůrku obě větve jak velkej chceš výkon

Jenže sera mi ještě slouží a není moc slyšet tak mám asi zatim smůlu
Kamínky regulujou objem vzduchu neprojde ho tolik a tak zbyde i na další aquaria honit to bez kamenu by bylo maximálně dobrý na filtraci že by to mělo větší sací vlastnosti a o to větší bordel by to dělalo
Díky za reakci. Tak je mi jasný, že kvalita je o ceně

priority jsou ty aby to utáhlo těch cirka šest bublifuků, pak hlučnost a až pak cena. Takže abych se poohlížel po výkonech min 110l/h od těch "renomovanějších značek"
No tka není kompresůrek jako kompresůrek.. Některej má velkej tlak a objem některý má sice objem ale žádný tlak. Od Eheimu máš spoustu motůrků 100l/h 200(2x100l/h) a nebo 400(2x200l/h). Já mám kompresůrek 100l/h od neznámí firmy utáhne na prázdno dost ale přes kamen maximálně jeden bublifuk. A pak mám od sery 110l/h a utáhne mi tady všechny akvárka co mám plus navíc jednu karanténu. 5 akvárek z toho 2 filtrace přes molitan kde to hodně bublá a pak mám všude vduchování přes kamen.
Takže záleží na kvalitě a na ceně jakou chceš obětovat
Starší reakce
Hlavně teď tak 2 týdny měň 3x týdně 1/3 vody. A nezmatkuj, to bude dobré. A stím vypráním se to prostě stalo... udělala jsi to omylem a teď už si budeš pamatovat, že takhle se to nesmí. Hlavně si pamatuj, že to chce klid, v akvaristice je důležitá trpělivost a pokud rybky neplavou bříškem nahoru tak nespěchat.
Tohle je dobrá špína, jsou to vlastně kolonie nitrifikačních bakterií.
Edit: Té čerpací hlavy se netřeba bát, voda bude pěkně cirkulovat a zlepší se Ti distribuce živin k rostlinám. Až se pro tu výměnu rozhoupeš, tak to neměň kus za kus, ale nech oba dva filtry měsíc běhat společně a teprve potom bublifuk vyndej a funkci filtru převezme čerpací hlava.
Jj. Nech ji pěkně zasvinit a nešahej na ni klidně celý rok. Pokud čerpá je vše v pohodě
hmmm....no zas taaaak velke to nevypada....no "malyLibor" mi to radil uz driv ale ja chtela pockat..hmmm...
Takze jako vzdy-prehaneni s cistotou....

....diky
Máš stejně velké akva jak já, mrkni ke mě do prezentace akva 60L, jak to vypadá kostku mám předimenzovanou tobě bude stačit menší
Zanesená= z tvého pohledu "zašlá" znamená dobře zajetá, s bakteriemi. Čištění kostky se provádí řádově v měsících až roku. Dříve to většinou není potřeba. Dokud trochu buble, je to v poho.
Nech tu houbu týdnů 8 a uvidíš, že bude vypadat stejně. To častý píglování bych nečinil, ledaže by voda skoro netekla, což se neděje, jak zní prvotní dotaz.
Edit: Vzhledem k tomu pořádnýmu proprání bych častěji měnil vodu, což bude vlastně 2v1. Ochráníš si rybky a uděláš něco málo protiřasovu prevenci.
No vypada po tech 4 tydnech hodne zanesena......
A proč ji pereš tak často?
obavam se ze je to ona...

a jeeee...ja prala houbicku z bublifuku pred tremi dny...vzdy v akvarijni vode v kyblu a peru ju kazdy 3-4 tydny,nejdriv ji vymacknu v akvarku a pak v tom kyblu ale- Tentokrat(v sobotu)jsem ji vyprala poradne pod kohoutkem!!!aaaaahhhh!!!!!..... no nic,je to jen na te Hyrophila carimbosa....jen na paar listkach....hodne mi zakorenila a rozvetvila se..roste krasne a ted tohle!....
Edit: a anciky mam jeste..az za 14 dni si je odveze.....a jinak je to zhruba na 4 listech jeste....lehounce...ja mam strach ze ten atman podle rozmeru bude obrovskej na to male akvarko?....do ted to funguje jinak dobre az teda na to co jsem s tim bublifukem udelala ted no....
Ano, jak psal Sid. Máš v akvárku ještě furt všechny anciky, nebo jsi už ty dva darovala? Ať tak nebo tak, je potřeba měnit častěji vodu. Klidně i 2x týdně 1/4 vody. Tu houbu na bublifuku je potřeba občas vyprat. Asi 1x měsíčně. Nesmí se prát ve vodovodní vodě. Já to dělám tak, že když měním vodu v akva, nechávám ji v kýblu a potom jí podle potřeby zalévám. V této vodě v tom kýblu vymáchej tu houbu z filtru. Opakuji, ne ve vodovodní, ale ve vodě odebrané z akvárka. Je to proto, že chlor ve vodovodní vodě by usmrtil důležité bakterie v té houbě, a ty vlastně akvarijní vodu čistí. To by mohlo pomoct. Ale přesto bys měla popřemýšlet nad tím biomolitanem a čerpadlem. Pokud ho u vás nemůžeš sehnat, ve Zvířecí říši u nás Atmany mívali za velmi dobré ceny, tak bych ti to zas poslal poštou jako rostlinky.
Pravděpodobně začínající ruducha.

bohuzel mi to nejde moc vyfotit ale aspon tak....je to jen na okrajich velice malinke...
Hlavně nepanikař. Mohla bys to vyfotit a poslat, ať se na to koukneme? Zatím neubírej vzduch, tím bys snížila i průtok vody filtrem a mohlo by to být naopak horší. Mohlo, neříkám, že bude. Vyfoť ty chomáčky, ať na ně můžeme kouknout a poradit.
ahoj...udela to neco kdyz po nekolika tydnech uberu na bublifuku vzduch?...neja se mi na rostlince jedne zacinaji obevovat nacernale chomacky miniaturni na okrajich....melo by to byt z toho -moc provzdusnovani-.....?
Starší reakce
Myslím, že se tím zbytečně trápíš. Molitan vydrží velmi dlouho a pokud není možnost provozovat po nějakou dobu starý a nový filtr tak jednoduše vyměníš kus za kus a budeš cca 14 dní častěji měnit část vody a hlídat NO2. Pouhé vložení molitanu do vody bez provozu nic neřeší, protože pak se bakterie namnoží jen na povrchu a v malém množství a nikoli ve hmotě kde je potřebujeme.
molitan jako takovy vodu mechanicky cisti, zaroven poskytuje prostor pro zivot komplexu organismu (plisne, houby, rasy, bakteri apod. tvorici urcity povlak), pro svuj zivot potrebuji proudici vodu, ktera mimo potravy prinasi i dostatek kysliku.... tento komplex organismu zajistuje biologicke cisteni... takze bez proudici vody nejni osidleni organismy a nejni biologicka filtrace (hlavne premenu NO2 na NO3)
taky to lze obejit, tim ze ten novy filtr dam zabehnout do jine vetsi fungujici nadrze... nebo pouzit zrychleny zabeh pomoci ockovacich kultur (bio filtr, nitrivec apod), ale stejne je to ryziko a je nutno casto menit vodu a sledovat hladinu NO2
no tak to bude problem........a co kdyz tam dam tak 2tydny predtim molitam jen tak na stranu a necham ten starej soucasne bezet?
kdyz ten molitan jednou za mesic parkrat promackas v odpusteny vode, nic se nestane.... kdyz bude sejrajtu moc tak zkratis interval, kdyz malo tak interval prodlouzis.... je to individualni pro kazdou nadrz
a kdyz se ti po zmacknuti prestava vrace do puvodni podoby tak bude chtit novej molitan a zkratit interval prani..... pri vymene molitanu chce aby nejaky cas( 2-4tejdny) bezely dva bublifuky (se starym molitanem a s novym molitanem, kterej se zabiha)
ok ale jak poznam ze ho musim vyprat-kdyz bude az moc olezly?neni u toho z pravydla nejake casove rozmezi?
Doporučuji prát nejlépe ve vodě z akvárka nebo v odstáté. Výměnu molitanu bych dělal až když se molitan začne rozpadat a nepůjde vyprat. Dříve ne.
no ted je sice trochu oblezly a pancernicky mi ho ozuzlavaji ale zcvrklej neni...?
a mnelo by se to vyprat jako v normalni vode?....nebo spis dat hned novy molitan tak?
Já bych ho pral až když začne měnit tvar (scvrkávat se). Pak bude natolik zanesený že už nefiltruje. V některých nádržích se toto může dít týdně, v jiných jednou za rok a znám nádrže kde se takovýto filtr nečistil už řadu let

.
0 13.09.2012 09:02 iva ahoj...chtela bych se zeptat jak casto by se mnel prat molitan u bublifuku?....mam tam pancernicky,molly a tetry...60L....diky
Přidat reakci
1 ...... 11
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16974x