Čerstvě založené akvárium - problém
Pokud máš na tom kořenu bílé povlaky, tak ty postupně vymizí samy

Slepou hladinu zkus rozbít čeřením hladiny.
Na to asi prdim pokud to akváriu nevadí.. Mám na něm 3 anubiasy a mech.. Vydržím

třeba ho to přestane bavit

Je koupený na rostlinnych akváriích. Měl by to být ten Red moor wood..
Pokud najdeš vhodnou nádobu, vyvař ho ve slané vodě. Potom nikdy žádnej problém.
Ono tak trošku taky záleží na tom, z jaké dřeviny ten kořen máš

Může to trvat poměrně dlouho ale na škodu akváriu to není.
seachem.cz/… 
Ahoj, jak dlouho může kořen vypouštět cosi do vody? Máčela jsem ho před založením 3 týdny a i v lavoru byla mastná a hnusná hladina.. V akváriu splesnicel jak už to tak bývá a hladinu každý den stírám ubrouskem a udělá to úplně jakoby bílý škraloup.. Akva je dnes založeno 14 dní.. Voda je pořád lehce kalná.. Děkuju
Starší reakce
Já bych řekl, že akvárium bez rostlin může být oříšek i pro zkušeného akvaristu. Paradoxně vyžaduje více péče a pozorování než obyčejné blbuvzdorné rostlinné akvárium.
Řekl bych, že akvárium bez rostlin je pro začátečníka ne úplně vhodné. A sice rostliny jsou dobrým indikátorem toho, že podmínky v akváriu nejsou ideální a hlavně dost značným způsobem přispívají k udržení rovnováhy v nádrži, redukci řas atd. Takže v tomto případě si myslím, že jednoznačně nejlepší radou jak pomoci tomuto akváriu je právě výměna umělých rostlin...
Ono se tady nebavíme o tom něco udržet ale udělat v rámci možností fungující kousek přírody ve kterém budou spokojeny všechny živé organismy v akváriu. A to se bez rostlin dělá těžko. A neplatí vždy že akvárium bez řas = fungující akvárium.
smik napsal: U holo akvárek v podstatě stačí jen měnit často vodu .
Přijde mi jednodušší teď něco udělat aby nechcíply ryby, než vyhazovat dno a schánět Egerii nebo Pistii.
A tady bych viděl zakopaného psa. Když už má někdo problém zasadit živé rostlinky a trochu se starat o akvárium, tak za chvíli se vykašle i na tu častou výměnu části vody. Z fotek bych si tipl, že tam není ani filtr, proto bych se přikláněl k těm rostlinkám.
No já mám pocit že je složitější udržet akva s prosperujícími a nehnijícími a nezařasenými rostlinami. U holo akvárek v podstatě stačí jen měnit často vodu .
A třeba někdo nechce mít akva s Egerií. Já bych si jí třeba do akva nedal, protože se mi nelíbí
Přijde mi jednodušší teď něco udělat aby nechcíply ryby, než vyhazovat dno a schánět Egerii nebo Pistii.
Takové akva je pro začátečníka ale celkem složité udržet... Jak vidno z mnoha případů. Čili proč si dělat z roviny, kopec?

Tak já půjdu trošku proti proudu. Plastové rostlinky a domeček není můj designový šálek kávy, ale. Dá se provozovat akvárko i takhle, pokud se ti to líbí. Jen teď musíš měnit vodu řekněme ob den 20-30% aby ses zbavila NO látek než se akva (filtr) trochu zaběhne (3týdny). Ten mramor bude zvyšovat tvrdost, ale to třeba vadit nemusí. Je potřeba k tomu zvolit osazenstvo. Svítit musíš hodně střídmě. Na hladinu si klidně pořiď nějaké plovoučky a uvidíš.
Ono né každej chce rostlinné akva, protože pak třeba řeší proč se mu ty a ony rostliny rozpadly a nerostou. I holoakva může dělat radost jen je potřeba přizpůsobit údržbu.
Jak píší kolegové, tak ty umělé kytky jsou opravdu na nic. Mrkni se tady na fóru do diskuze darování akvarijních přebytků. Můžeš tak sehnat rostliny prakticky zadarmo

No já bych začal rostlinami ty co tam máš vypadají dost umělé a i na živé je jich málo. Akvárium se (v lepším případě) zaběhne po měsíci těch problémů se ti tam vystřídá víc. Není na místě řešit zákal ale jeho příčinu a tou je moc živin ve vodě. Akvárium zvlášť bez rostlin je nemá jak zpracovat. Umím si představit jak chceš aby se měli rybičky hezky tak je poctivě krmíš. S krmením přestaň kup nebo si nech darovat hromadu kytek ideálně i plovoucí a čekej. Možná ryby stejně nepřežijí ale určitě neumřou hladem pokud týden nedostanou nažrat.
Přečti si ty odkazy. Akvárium se nechává zabíhat min. měsíc, než tam dáš ryby. Musí se nastolit biologická rovnováha a to nějakou dobu trvá. Umělé kytky jsou Ti tam na nic. Vyházej je a pořiďte si hromadu rychle rostoucích živých rostlinek. To dno, to je co? Ty dekorace taky pryč. Co tam máš za filtr?
Vytáhnout všechno plastové, nasadit hodně rychlerostoucích živých rostlinek a já bych momentálně měnil denně část vody v akváriu.
EDIT- na telefonu to špatně vidím, ale já bych vyměnil i to dno.
Ryby jsme nasadili po tydnu. To je asi brzo, co? No a je nejaky figl jak akvarku pomoct od te zakalebe vody?
Co všechno je špatně? Děkuji
Přečti si něco o provozování akvária. U toho tveho je všechno špatně. Pokud se zaregistruješ, prijdou ti automaticky odkazy na články vhodné pro začátečníky.
0 06.03.2019 12:52 Eva – Zakalená voda

Dobrý den, prosím, proč se toto stalo? Akvárko máme čerstvě. Vše jsem řádně vyvařila a propláchla, stalo se to až poté co jsme dali rybičky. Děkuji
Starší reakce
oukej, vyměním za něco silnějšího

svítím 12 hodin denně, co ty mělo být v pohodě ne ? jinak díky moc

Je to především nedostatkem světla. Když už máš doma tenhle laciný nesmysl, zkus alespoň tu 15 w zářivku vyměnit za něco takového:
www.ledakce.cz/…
Nebo vlep do krytu nějaké led pásky.
Nějaké hnojení,co2 atd... řeš až bude dostatek světla.
0 30.01.2019 18:15 lerner – Hnijící rostliny
Ahoj, mám založené akvárko (viz prezentace) asi měsíc a kousek. Celou dobu pozoruji, jak z rostlin opadávají listy (což je prý ze začátku normální). Na rostlinách se tvoří nové, ale ty stejně jako ty staré pomalu ale jistě hnědnou a opadávají (fotky v prezentaci). Můžete poradit co s tím? Popřípadě čím přihnojit, jestli je to chybějícím hnojením, které neprovádím. Díky moc za každou cennou radu

A tie dve neonky? To neznie dobre

Taky bych řekla, že je to plíseň. Mě se takové povlaky dělaly při zakládání na kořenech red moor. Vypadá to stejně. Šnečci to docela zlikvidovaly a zbytek zmizel postupně sám. Ale jestli to je opravdu to same?...řeknou zkušenější.
už je měsíc staré, objevilo se to až nyní.
Vyzerá to na nejakú pleseň, ale potrebujeme viac informácií. Ideálne založ prezentáciu. Akva vyzerá dosť nové
0 29.01.2019 17:15 radekpaos – Co je to za chuchvalce

Ahoj, objevily se mi v akvárku tyto chuchvalce, tušíte někdo co to je a co s tím? V akva mám jen dvě neonky. Díky.
Starší reakce
Osazeno rostlinkami by bylo mit nejlip 80% dna + muzes pridat nejake plovoucky. Ja mam 120l hruby objem a ani po tom mesici jsem nemela vodu vhodnou pro nasazeni rybek.
Je to smutné. Tolik odkazů, tolik textů pro začátečníky...
Já jsem si netroufl založit akva, aniž bych si něco nenačetl, a to jsem o tom už hodně věděl. A vypustit rybky tak brzo? O mě říkají že riskuju a to je tam dávám až po týdnu! Ale do jinak vypadajícího akva...
Co poradit? Jako vždy, stále to samé. Založit prezentaci, ať víme bližší info o akvárku. Jinak více rostlinek (rychlerostoucí stonkovky), rybičky dát po měsíci, a to nesmí být vidět v akvárku problém! Za dva dny se akvárko nesrovná...

Chce to čas, nasadit mnohem více rostlinek a pomalu se loučit s těma rybkami, co tam už jsou.
Starší reakce
Phoebs napsala: Je to tohle?
To je výpis z webu PVK? Pokud ano, tak moc neřekne, uvádí tam průměrné hodnoty, neříkají, jak k nim došli a přitom voda v Kobylisích je úplně jiná, než třeba v Braníku (Káraný vs Želivka)
Řasa odsáta, akvárium zatemněno, UV lampa zapnuta a testy objednány. Děkuju za pomoc, ozvu se pak s výsledky

Jo, je. Nic dramatického. Nějaké ty dusičnany (nemusíš hnojit dusíkem), trošku nadměrná převaha vápníku nad hořčíkem, a jako obvykle chybí důležité údaje o fosforu a draslíku.
Jednou z příčin sinic někdy bývá takový či onaký poměr dusíku k fosforu. Pokud budeš pořizovat testy, uvaž test na fosfor - napoví.
Souhlasím se zatemněním a spuštěním UV lampy, ještě bych do filtru dal nějakou vatu nebo tkaninu. Tu bych tam ponechal (musí se často měnit) ještě nějaký čas po té zatemňovací kúře.

Je to tohle?
Vyžádej si rozbor vody od vodárny. Někdy je to na jejich webu, jindy stačí kontaktovat e-mailem a pošlou. Je to jejich povinnost.
To řekne přinejmenším tolik, jako testování vody.
Tu UV lampu při tom zatemnění zapni.

Vodárna říká měkká voda 1,13mmol/l, pH 7,7-8,5. Koupím teda nejdřív ty základní testy, abych zjistila, v jakém je to stavu.
Sinice tam určitě je, byla jsem 14dní pryč na začátku listopadu, takže se to v mojí nepřítomnosti rozbujela. Odsávám jí pryč, ale vrací se, tak zkusím zatemnit.
Filtr mám externí SUNSUN HW702B s UV lampu, kterou teda nemám zapnutou pořád. Zatím jsem s ním nedělala nic, kromě přidání bakterií na začátku.
Co akvarista, to názor. Budeš si muset vybrat.
Já tam nedostatky živin moc nevidím. Samozřejmě pomůže, pokud si opatříš rozbor vody.
Je na to špatně vidět, ale sinici tam asi máš, v tom s Václavem souhlasím. Ale nedostatek živin nemusí být vždy příčinou výskytu sinice.
Já bych ve Tvé situaci skončil s odkalováním, odsával opravdu
jen řasy a sinice, a snížil obsah organických látek ve vodě. Jakou tam máš filtraci a co s ní děláš?
Zjisti si ve vodárnách co tvoje voda obsahuje, pokud tedy nemáš vlastní zdroj. Pokud budeš kupovat nějaké PMDD nejlépe po jednotlivých sáčcích, tak by jsi si měla vybrat Dusičnan draselný (KNO3), Heptahydrát síranu hořečnatého (MgSO4x7H2O), Dihydrogenfosforečnan draselný (KH2PO4) a třeba Tenzo cotail. V klasických balíčcích PMDD je jen 6 g KNO3 a to je hrozně málo. Nebo si kup něco hotového ale dávej pozor aby jsi tam měla všechno tohle obsažené. Asi to nebude vše v jednom.

Díky, pořídím a zatemním.

Dropchecker mám.
Budeš muset začít hnojit protože těch pár rybek co máš to neutáhne a ve zdrojové vodě toho také zřejmě moc není. Kup si testy aspoň na NO3 PO4 a hnojivo PMDD+ Pokud nemáš čidlo na CO2 (dropchecker) tak si ho kup. Máš tam hodně sinice tak odsaj ji co nejvíc doplň vodu a aspoň na 5 dní zatemni akvárium.
rybicky.net/forum/9608-rasy-a-sinice 

Dobrý den. V září jsem se stěhovala a rozhodla jsem si založit nové akvárium (ve starém bytě jsem měla akvárium 80l, které fungovalo cca 5 let). Koupila jsem nové akvárium 128l, substrát, techniku, rostliny a akvárium na začátku září založila. Jediné, co jsem přidala byly bakterie do externího filtru. První měsíc vše fungovalo bez problémů, rostliny se začaly rozrůstat..poté se pomalu začala objevovat hnědá řasa, snížila jsem dobu svícení na 8hodin. Růst hnědé řasy se o něco zmírnil, ale začala se objevovat vláknitá řasa a postupně i další řasy. Myslela jsem, že se akvárium pouze zabíhá a vše se srovná "samo" jen s pravidelnou výměnou vody a odkalením, které jsem dělala jednou týdně.Takže jsem čekala a kvůli řasám začala 2x týdně měnit cca 30%vody a odsávat úzkou hadičkou mechanicky všechny řasy. To sice řasy na pár dní zastaví, ale poté se začnou objevovat znovu-bohužel nic se nezměnilo, naopak rostliny už opravdu stagnují a já stále likviduji řasy mechanicky několik hodin dvakrát týdně. Je mi jasné, že chyba je jinde. Ale nevím kde. Pravděpodobně hodnoty vody,které jsem nekontrolovala. Ve svém starém akváriu jsem nikdy hodnoty vody neměřila, používala odstátou vodu z kohoutku, hnojila komplexním hnojivem a vše šlo víceméně bez problémů. Snažila jsem se teď načítat články, jak problém řešit a dospěla jsem k tomu, že musím nakoupit testy vody, ale podle článků bych jich měla koupit třeba 10různých. Proto se chci zeptat Vás, zkušených, abych situaci ještě nezhoršila. Čím začít? Děkuji za radu (přikládám foto aktuálního stavu před čištěním)
MichalV napsal: ja tiež, ale je to 100% kremík? Sám som neskúšal.
Berou to z ložisek, kde je to hodně čisté. Důkladně to propírají, ale pokud vím pouze vodou, ne kyselinou. Čili to není 100% SiO2, ale těch 98 nebo 99 procent. Zbytek jsou nějaké oxidy (Fe, Al, Ti, ...) a může být i vápenec.
Sám vím že i dobře propraný filtrační písek mi zvedne vodivost o jednotky µS/cm během prvních 24 hodin.
Řekl bych že to v běžné vodě nehraje roli.
Přidat reakci
1 ...... 50
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68515x