Čerstvě založené akvárium - problém
Co zkusit tam ten kořen vůbec nedávat?
Pokud v tom dně ty jílový kuličky máš, tak je zbytečný to po třech měsících předělávat, vyvářet taktéž netřeba. Udělal bych tu obměnu rostlin a nechal akvárko fungovat. To, že nějaká rostlina roste a některá ne, to je normálka, tak jí prostě vyměníš za jinou a jede se dál. Za nějakej čas to s ní můžeš zkusit znovu, tím jak bude akvárium stárnout, tak se třeba lehce pozmění podmínky a to co nerostlo ze začátku, posléze může růst.
Rekolonizace a vyvaření je jaksi v rozporu...co si půlhoďku číst?
Myslíte si tedy, že bych měl akvárium o víkendu "rekolonizovat" ? Na dno bych dal jíl (může být ze zahrady?), do toho bych zasadil rostliny, obsypal to propraným štěrkem, všechnu dekoraci bych pečlivé umyl a vyvařil. Nechal bych to pár týdnů jen tak (s výměnou vody samozřejmě) a potom nějaké rybky (rád bych bettu nebo tedy něco menšího, možná pancéřníčky panda, pokud to tedy není pro ně moc malé) a možná i nějakého toho šneka, co by mu chutnaly řasy?
Všem rostlinám (kromě Anubiase, ten je přívázaný ke kamínku) jsem asi před měsícem dal ke kořenům ty jílové kuličky ( JBL - 7 kugeln ). Alternatheře to pomohlo, ale Echinodoře spíše asi naopak. Ještě bych se rád zeptal, jak se zbavit těch řas, pokud to tedy nějak jde, a pak těch chloupků (na fotce), kterých jsem se pokušel zbavit: vyvařením kořene, mytím pod silným proudem vody a nakonec i ručně kartáčkem, vždycky se ale vrátily. A ještě bych se zeptal, jestli na dno stačí pouze štěrk, protože jsem se tu někde dočetl, že pod štěrk se dává ještě zemina, příjde mi to ale trochu zvláštní... .
Ten ophiogon bych dal pryč, neporoste a bude se na něm dařit leda těm řasám, alternathera, to je rostlina pro pokročilejší akvaristy, takže bych se smířil stím, že tzv. nepůjde a neřešil bych to. Ten echináč bude mít zřejmě nedostatek výživy a proto bych aplikoval do dna pod kořeny nějaký zásobní hnojivo v podobě jílovejch kuliček, třeba Matkul, zdejšího účastníka fóra, nebo třeba Bivoj od Rataje. Svítit to chce pokud možno každý den stejně, rosvěcet ve stejný čas i zhasínat a dobu osvitu bych na spínacích hodinách nastavil na 10 hodin. Mrkni se na tyhle rostliny, jsou to vesměs nenáročný druhy
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_cornuta
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_pteridoides
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma
Chce to dodržovat pravidelnou týdenní výměnu alespoň 1/3 vody, nepřekrmovat rybky a dle potřeby odkalit dno. Proveď to dosazení, přesazení rostlin,nech akvárko alespoň týden potom běhat bez rybí osádky a potom pořiď nové obyvatele.
0 11.04.2012 18:00 Golem – Akvárium
Dobrý den, akvárium už mám sice asi dva měsíce, ale problém mám stále stejný. Strašně mi odcházejí rostliny, narůstají řasy a takové divné věci ( jako průhledné chloupky ), které se mi tvoří na všech stranách kořene. Včera mi po 3 měsících zemřela rybka ( betta ), a tak má v plánu nejdříve všechny tyto problémy odstranit (nebo alespoň zmenčit), než si koupím rybku novou. Aktuálně mam v akváriu tyto rostliny: Ophiopogon japonicum (vím, že to není přímo vodní rostlina, ale zatím se docela drží, ale rostou na něm řasy), Echinodorus latifolius (strašně odehnívají listy, už nemá skoro žádné), Althernathera reineckii rot (nejdříve jí opadávají listy, ale teď roste i nad hladinou, a tak špičky ustříhávám, dávám je do štěrku a oni zakoření a dál rostou), Anubias asi barteri(roste dost pomalu, je celý zarostlý řasami). Osvětlení mám 15W (když nejsem doma-zhasínám, protože poměrně dost zahřívá kryt a nechci vyhořet), filtr 300l/h(dal jsem nejmenší výkon=>nevím kolik teď). Akvárium má 25l - bylo ve výhodné sadě s filtrem i topítkem. Omlouvám se, že jsem toho tolik popsal, ale co jsem si tu procházel diskuze, tak jste většinou psali, že máte málo informací. Když byste chtěli další informace či fotky, napište. Děkuji za reakce.
Starší reakce
0 11.02.2012 19:20 Helisa –
Re: Sid O nachlazeni nepochybuju :(
Pro fyziky a matematiky, vysledek pokusu s batohem:
teplomer 6,5 min na balkone (radsi dele, protoze pri rychle chuzi (chodnik namrzly nebyl)
svisti jeste kolem vitr
) > teplota na teplomeru 11 stupnu
Vezmeme-li v úvahu namrzlý chodník, pak mohla Helise cesta k autu (kdoví jak vymrzlému) trvat 5´ i déle...
Dostatek času na to, aby se kytky nachladily.
Když je mráz je i namrznuto...a chůze je pomalejší řek bych...ale kašlem na chůzi..kytky se vyřešily
jj,ta reakce byla spíše na "invalidu"
ale jinak by to byla krásna matematická školní úloha (děj ,počty)
A další otázka pro fyziky je, jak bylo auto promrzlé a jak dlouho trvalo než se prohřálo až do batohu.
Průměrná rychlost chůze je různá - není člověk, jako člověk.
Ale uvádí se 5km/h.
Takže 300m za 3´ = 6km/h. Což je "svižná chůze", kteroužto předpokládám Helisa ke svému autu ve 12ti stupňovém mraze kráčela, vědoma si toho, že má v batohu "poklad" v podobě právě zakoupených kytek.
BTW: od počátku píšu o
3-4´...
300m za 3 min už je běh
průměrný člověk ujde za 1h 4km
4000m/60min=66,66666666666667m/min
Proč ne? Při rychlé chůzi...
O běhu Helisa nic nepíše.
300 metrů za 3 minuty?
...Byla to opravdu jen chvilička, teplota určitě v batohu klesla, nemyslím, že by namrzly...
Myslíte, že 3-4 minuty ve 12tistupňovém mrazu je chvilička?
Zkuste udělat ten test a uvidíte sama...
To se nevylučuje myslím...ale když přineseš zelí z blbejch podmínek, tak se rychle odvděčí a bejvá odolnější. Málokterej bezdomovec má třeba rýmu...a u kytek to platí stejně..imunita je supr věc
No jo, mistr kytičkář, to se mi nestane.
Můžu poprosit o radu jak ideálně svítit v akva 112 (v. 40 cm) a 84 l (v.35 cm.).
Já mám spíše opačnou zkušenost. Dobře stavěná emerzní rostlina roste podstatně lépe než ta submerzní.
Fakt rozmazlenost...v pěstírně sou dost skleníkový podmínky.
Tak to je dobrý tip
. Ale v takových vydrží už jen ty kryptošky ne?
Ale z pěstíren mi jedou fakt míň a to snad zanedbané vyloženě nejsou.
invalida napsal: Nejkvalitnější kytky jsou ze zanedbanejch akvárek
súhlasím..kedže si musia vytvoriť väčšiu imunitu ku prežitiu ako rastliny ktorím je všetko "prinesené do papuľky" a pri pocite nedodania nejakých látok už začnú "trucovať"
Nejkvalitnější kytky jsou ze zanedbanejch akvárek
Ani když nebude teplota fatální..rychlá změna..šok
0 10.02.2012 23:37 Helisa –
Re: Sid Byla to opravdu jen chvilička, teplota určitě v batohu klesla, nemyslím, že by namrzly.
Ale díky, příště budu opatrnější.
...Cestou teoreticky namrznout mohly - minulý pátek bylo cca -12, ale nesla jsem je v batohu a jen kousek - cca 300m z obchodu do auta a z auta domu cca 100m...
Pokud jste je neměla v tepelně izolovaném "obalu", tady hledejte možnou příčinu.
Udělejte malý pokus - místo rostlin vložte ve stejném obalu do batohu teploměr a batoh nechejte při -12 st.C na balkoně. Po 3-4 minutách se podívejte, jakou teplotu teploměr ukazuje.
EDIT: Rybky byste nesla do auta stejným způsobem nebo byste je dala alespoň pod bundu?
Nedělat tzv. nic je někdy v akvaristice to nejlepší co udělat, takže se připojuji k doporučení a procvičení základní vlastnosti akvaristy(tky) a tou je trpělivost. Nikomu, nikdy (snad až na vyjímky) nejdou všechny rostliny co do akvárka zasadí, takže když to nepůjde s těma co tam máš, tak se jistě budeš pídit a příjdeš na jiný který vyzkoušíš. Až tam příjdou rybky, tak se poměry v akváriu zase změní a i těch živin bude daleko více než teď.
já bych ti poradila koupit ty nenáročné rostliny, bude větší šance že se jich víc uchytne. Ne až tak drahý je sehnat od někoho z přebytků třeba na inzerát, nebo objednat přímo z pěstírny (rataj, aqua-daho)
Když nedělat "nic" je tak těžký!
Myslim,že týden od založení akvárka je příliš krátká doba,aby jsi musela být nervozní,že kytičky nerostou.Navíc je unor a i když celý rok kytičkám topíme a svítíme,stejně to poznají,že je období relativniho klidu.U pokojových rostlin je to to samé-přes zimu nic moc a na jaře už to je o něčem jiném.Zkus to vydržet alespon měsíc a pak uvidíš.At se daří!
Jestli nevyplavou počkej..zakořeněj si samy
Ok, diky, povytahnu je a pokusim se ukotvit
Ty valisnerky povytáhni lehce za ty listy a máš je tam kde potřebuješ a nemusíš nic přesazovat.
A je lepší je teď teda nechat být, jak psala katterinecka - že nemají rády přesazování hlavně ze začátku, nebo predělat aby neměly krčky ve štěrku?
ukotvení např vlasec matka naštíplá kokoskořápka...je víc možností
V akvarku je 21 - 22 stupnu. Cestou teoreticky namrznout mohly - minulý pátek bylo cca -12, ale nesla jsem je v batohu a jen kousek - cca 300m z obchodu do auta a z auta domu cca 100m.
15W na 40 litrů není až tak málo, jen to chce vybrat nenáročné rostliny. Třeba kryptokoryny, anubiasy, nějaký menší echinodor a nenáročné stonkovky
Snažila jsem se,aby místo odkud vyrůstají listy nebylo pod substrátem, ale kořeny jsou moc krátké a rostlinky vyplavou..
Štěrk i písek jsem zkoušela v octu, bez reakce..
Do krytu (z akvaristiky) se mi další osvětlení nevejde, ale chtěla bych si vyrobit kryt do kterého dám druhou zářivku.
Díky moc za rady, zkusím přidat nějaké další provizorní osvětlení, a počkám, jestli se ještě vzpamatují..
Nenamrzli cestou? Krčky jsou nade dnem? Víc info
Jakou máš teplotu v akváriu.
ten lilaeopsis taky pravděpodobně mění listy. Pod slabším osvětlením poroste ale pomalu a moc kobereček z něj nebude. Hemianthus tyhle podmínky nezvládne skoro určitě. Místo té vallisnerie asiatica jsi si měla raději vybrat nenáročnější spiralis. Možná se ještě vzpamatuje ale nemá ráda přesazování, hlavně ze začátku, tak ji nech v klidu růst, mohla by se chytit a pak jí vyrostou nové zdravé listy. Taky by mohla začít uhnívat kdyby byla zasazená příliš hluboko (místo odkud vyrůstají listy by nemělo být pod substrátem, ale pak zas může vyplavávat, jestli má krátké kořeny).
Štěrk nad 5mm není moc vhodný. Měň část vody aspoň jednou týdně a pořiď tam ještě rostliny, nějaké méně náročné.
Jen s těmito informacemi se dá těžko tipnout co rostlinkám vadí. Možná se jedná o reakci na změnu prostředí. U valisnérek jsem to mněl běžně a pak se vždy vzpamatovaly. Lilaeopsis novae zelandie nepovažuju za příliš vhodnou do "nezajetého" akva.
0 10.02.2012 20:05 Helisa – problém s kytkami
Zdravím všechny,
mám trochu jiný problém, než většina začátečníků tady: rybičky zatím v akváriu nemám, zato mi chcípou rostliny :(
Akvárko jsem založila v so 4.2.,40l (49x27x30),
na dno trochu hlíny jako výživu pro rostliny, potom namíchaný hrubší štěrk(cca 5 mm a víc) a jemnější písek. Zasadila jsem kytky - Hemianthus callitrichoides, Lilaeopsis novae zelandie, Vallisneria asiatica, Hygrophila difformis subm.
Pustila jsem filtr - čerpací hlava (200l/hod) + kostka polyur.pěny, po dni jsem čerpací hlavu vyměnila za bublifuk, protože proud byl moc silný. Osvětlení - 14 W Sylvania Grolux.
Vím, že osvětlení není asi dostatečné, ale mám kryt do kterého se větší zářivka nevejde..
U Hygrophilly mě prodavač varoval, že bude měnit listy, ale nevím co ty další.. Lilaeopsis žloutnou listy a potom odpadávají, ale nejůř je na tom asi Vallisneria - listy úplně "průhlední" - ztrácí barvu i hmotu - je vidět skrz - a potom upadávají :(
Prosím o radu, může to být nedostatečným světlem nebo něčím jiným? Dají se kytky nějak zachránit?
Starší reakce
0 24.01.2012 17:29 jogr Bez kytek to nepůjde mrkni sem
www.aqua-daho.cz/… a kup tu kolekci rostlin pro 50-100L-Nebo jestli nejsi líný tak si s pomocí atlasu vyber kytky vhodné pro tvé AQ a pak to objednej jednotlivě vyjde ti to o docela dost levněji a nebudeš tam mít nežádoucí terarijní kytky!
Přidat reakci
1 ...... [46] ...... 50
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 68382x