Hoj,hoj. Tak nyní snad konečně napíšu do správného vlákna.
Založil jsem nádž, z jistých důvodů narychlo (mělo to prioritu) a logicky jsem byl zde kamenován.
S pár rostlinami běží již asi týden, se všemi rybami asi 4 dny. Parametry: 60l, 3x hnědovka křídlatá, 3x Valisneria, 4x limpholium, 2x cosi z biotopu Asie, +1x plouvoucí. Ryby 5x danio obyč, 7x kardinálka vietnamská, 1x beťák, 2x čichavec perleťový. Viz má prezentace. Zákal je způsoben jednak Nitrivcem a jednak dnem od Rataje. Nyní je již poloviční oproti fotkám. Filtr ,tzv. honič vody, jsem včera vyměnil za bublifuk, ke kterému jsem koupil nějakou bio pěnu, místo původního molitanu. Nyní je průtok vody o objem filtrační OK. Původní náplň z filtru jsem nechal v akváriu. Osvětlení 24W. Teplota 24 – 25 C. Lávové kameny.
První jsem koupil dánie. Téměř hned po vypuštění jsem zpozoroval jejich občasné otření o listy. Zde jsem se dočetl, že se někdo z Hornbachu také zavlekl krupičku (i já, když jsem měl před 10ti lety akvárium, jsem si zavlekl krupičku s novými rybami). Druhý den, jsem dokoupil zbytek ryb.
Zajímavé bylo, že kardinálky téměř ihned po vypuštění, utvořily hejno s daniema. Dále jeden čichavec je od samého začátku plašší a občas se schovává, druhý je OK.
Na radu prodavačky jsem nakapal do akvárka Preventin. Pak jsem ale začal pozorovat, že otírání o listy se stupňuje. Začal jsem tedy léčit ESHA2000 + ESHA Exit.
Po nakapání ESHA2000 ryby jakoby příliš ožily (což zde potvrdil i někdo jiný). Byl jsem zde kamenován, že je to způsobeno nezaběhlou nádrží a tím pádem výskytem NO2. Přidal jsem tedy ještě Sera Nitrivec, v doporučeném dávkování.
Třetí den léčby, se sice otírání výrazně snížilo, ale bohužel nezmizelo úplně. Léčbu nebudu prodlužovat a začnu onou výměnou vody. (s rozmyslem).
Chování ryb je vcelku normální akorát danie plavou docela často u hladiny, ale nelapají po vzduchu. (dost možná čekají na potravu). V současné době nekrmím. Jeden čichavec se schovává. Kardinálky již neplavou tak často v hejnu, spíš samostatně.(stejně se chovaly v akvaristice).
A nyní otázky. Poprosím o odpověď ty, co mají konkrétní zkušenost.
1) Otírání ryb. V jaké míře je asi normální? Objevuje se ještě po léčbě? Opravdu může být způsobené NO2 (přijde mi divné, aby se ryba kvůli NO2 4x otřela na stejném místě). Žádné cizopasníky jsem nezpozoroval.
2) Otrava amoniakem a dusičnany. Jak se projevuje, před tím, než ryby uhynou? (Vaše zkušenosti)
3) Záběh nádrže. V nádrži je dost rostlin i ryb + sera Nitrivec. Jak dlouho se mám bát otravy ryb?
4) Výběr ryb, dánie i kardinálky májí teplotu spíše na horní hranici, zatímco čichavci a beťák na dolní. Jak velký je to problém? Napadá Vás jiná větší, klidná ryba, co by se hodila do akvária místo čichavců nebo bety?
Pokud budu opravdu pozorovat, že čichavci se v nádrži necítí dobře, tak je někomu daruji. Pošlete mi kdyžtak do SZ, že máte zájem. Jsem z Prahy.
Uff, to je román. Předem díky za užitečné odpovědi.