Čerpadlo Atman
Tak už jsem párkrát hledal ale chtěl bych něco okolo 1200 l/h a to eheim nemá jeden je do max 1000 a druhý už min 1400 l/h ale ta spotřeba 38w to je na mě moc.
![:-)](../obr/s/02.gif)
Mám vyzkoušený eheim compact a není špatný. Jestli to máš do toho externího filtru k akva tak by stačila i čerpací hlava...
Vibrace, hlučnost, spotřeba, výkon.
Starší reakce
Tak mrkni třeba na řadu Eheim Pick-up, ty sají víceméně jen spodem.
Já používám filtry HAILEA, záda jsou plná.
Asi než plocha povrchu je rozhodující objem filtrační hmoty, ale myslím si, ze s větší plochou sání by klesala rychlost proudění vody, což by bylo určitě prospěšné. Většina tzv. "honičů vody" trpí totiž nepoměrem - mají velký průtok s ohledem na objem biomolitanu.
Naproti tomu externí filtry sají jen trubkou, takže tam rozhoduje (krom rychlosti proudění) jen objem...
myslím,že sají všemi stranami,aspon já mám nepořádek nalepen z každý strany...
![;-)](../obr/s/03.gif)
Říkám si, jestli se tím připlácnutím na sklo neochuzuješ o účinnou plochu filtru. Ale asi je to hloupá úvaha, spousta vnitřních filtrů saje jen spodem + pár otvory na stranách a zadní stranou většinou nesají...
Kostku mám v rohu a přidržuje jí na filtr napojená rostřikovací rampa.
Rostliny sázím kolem tak, abych mohl kostku bez problému vyndat pro potřebu čištění.
1 01.03.2019 09:46 Andaska –
Re: Mon Já mám Atman 201 s bioakvacitovou kostkou. Kostka přilne plně ke sklu, takže tam žádná mezera není. Rostlinky sázím normálně přímo kolem kostky.
Ahoj, budu nově zapojovat Atmana. Zatím s původním filtrem. Můžete mi prosím poradit?
1/ jak blízko můžu zasázet rostliny, aby to nebránilo v proudění vody k filtru a taky aby to nevadilo rostlinám
2/ někde jsem tu viděla, že je možné zapřít kamenem, aby se za kostku nedostaly ryby. Funguje to? Jak musí být kámen velký? Stačí někde do poloviny výšky kostky?
Děkuji
![ahoj](../obr/s/01.gif)
Starší reakce
0 07.02.2019 19:43 Andaska –
Re: kk Sundáš košík a nasadíš trubku od filtru.
0 07.02.2019 19:40 kk ![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/853898.webp?a=0)
Ahoj,
pořídil jsem čerpadlo atman 200 a chci se zeptat jek má být nasazená trubka. Mě se zdá divný, že mi to jde jen po to "sítko" a ne o ten druhý stupeň. Navíc bych odhadoval, že trubka tam má aspoň trochu držet, ale je uplně na volno. Má to tak být?
Díky
Starší reakce
tak po 4 letech uz by asi nebyl problem investovat do nove kosticky molitanu...
Edit : a proč se to “nasaje”?
Varianta a - moc ucpaný okraj
Varianta b - zborcena vnitřní struktura molitanu věkem (zkřehlo to a ztratilo mechanickou paměť)
Kup novou kosticku (nebo nech uriznout na míru) hoď ji do akvária a třeba měsíc počkej a pak výhoď tu starou (novou na hlavu, starou nech ležet) a je to úplně bez problému
Hned po praní, dokud to voní aviváží... Tak vážně, ať nejsem OT, do pračky bych to nedával.
Ok zkusím i když se mi do toho mi moc nechtělo
![:)](../obr/s/16.gif)
Starý nevím, asi 4 roky cca..
Je ucpaný.Chce to pořádně vymlátit např.ve vaně.Když to nepomůže tak to má za sebou.Jak je starý?
To vypadá na hooodně zanesený molitan. Zkus ho pořádně vyprat (v kbelíku s akvarijní, nebo alespoň odstátou vodou) a pak dej vědět, zda to pomohlo.
V minulosti (staré jemné molitany) se občas stalo, že některé typy obyč molitanů se začaly po určité době úplně drolit a rozpadat. Ale u nových tzv. "biomolitanů" jsem to ještě nezažil.
Starší reakce
Ano, hnus. Jako kdyby výrobce nedělal pro akvaristy.
Barva Agama vypadá sympaticky. Malé balení.
Co Revell ?
Jako že ta šedá je hnusná?
![:-P](../obr/s/28.gif)
taky nad tím právě přemýšlím, napadlo mě ji potřít černým silikonem...
Napadlo někoho trochu potunit barvu hlavy ? Myslím čerpací
Starší reakce
To sice za 2 éčka, ale jednu 10 cm trubku. Já jich mám za 8 éček 63 cm přes celou zadní stěnu, což mi u rampy dává větší smysl
![;-)](../obr/s/03.gif)
Pokud pasuje průměr trubky proč ne? Já tuním obyčejnými plastovými trubkami co najdu doma. Stačí do nich navrtat pár dírek.
průhledná se bude zanášet bordelem a nebude to vypadat pěkně...
No ano, to vím že každý druhy. Ale 220 korunek za to davat nechci. Jde mi o cinu za 2 éčka.
Projeď si prezentace a uvidíš kolik lidí používá roztřikovací rampu na čerpadlu At.
Starší reakce
Já myslím, že ok. Mám Atman 200+biomolitan v necelých 40l a v pohodě. Když tak nad tím přemýšlím, tak jsem na ten filtr už skoro rok, co ho tam mám, nesáhnul
bude to s Atman Bio molitan s pvc trubkou 10x10x20cm..hádam ok?
![hmm](../obr/s/20.gif)
Mělo by to být ok, průtok se dá omezit, stačí vybrat správnou velikost biomolitanu.
Čepadlo Atman AT-201 s kockou. Do akvária 60L je vhodné? nebude príliš silné?
Starší reakce
Případně může být vzduch u vrtule. Mi to dělá občas po výměně vody. Párkrát vypnu zapnu a jede.
Vydrž až se trochu zanese.
Starší reakce
![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/772663.webp?a=0)
Môžem úplne ponoriť do vody celé čerpadlo? Lebo pri vstupe kabla okolo môže kľudne voda natiecť. Typ jk-202
Starší reakce
Trubička na správný molitan k danému čerpadlu pasuje přesně, ty máš molitan k většímu čerpadlu, jestli se nepletu, proto má trubička větší průměr - aby šla nasadit na čerpadlo, pro které je určena
![;-)](../obr/s/03.gif)
Tak jsem tam zkusila dát tu gumičku na utěsnění a drží to.
Jinak děkuji všem za reakce.
Jen nechápu proč tu trubičku vyrábějí o půl centimetru větší...
![ne](../obr/s/09.gif)
,připadá mi ten půl centimetr navíc zbytečný...
Já AT201 s kostkou 10*14*30cm provozoval s nasazeným košem. Ale stačilo to tak jen na zajetí filtru a pak jsem pořídil AT202.
Jinak to teda bude tím, že je to velká kostka na menším čerpadle. U každé kostky uvádějí, na která čerpadla to pasuje, ale když se to utěsní, tak je to ok.
Izolační pásku a namotej ji na čerpadlo až to bude těsnit.
Přidat reakci
1 ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 35329x