Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Nosnost podlahy

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Nosnost podlahy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 19:54 Muž Vstrom [82] - Malawi
Fotka k příspěvku Já chci dát do paneláku 200x60x60, objem 720L, váha aq je 130kg. Počítám, že se dostanu tak na 900kg i se stolkem a plochou na 1,2 m2. To by mohlo být ještě v klidu ne? Bydlíme v paneláku a plánuji mít akva jakoby uprostřed, ale mělo by být blíž k nosné zdi. Viz obrázek. Pokud by to byl problém to dostat do pátého patra, přešel bych na rozměr 180x60x60cm
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2012 15:03 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Zajmavé rozměry nádrže, budeš mít problém vychytat proud a filtraci na to se připrav, je to strašně dlouhé na tu hloubku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.02.2012 10:10 HaDaS Re: mr.Marty
Jestli to modré je akva, tak bych si nechal spočítat statické zatížení. Udělá ti to každý šikovnější studen VŠ (stavební) - za pár korun. Možná i průmyslovák ve 3. ročníku.
Můj osobní názor, asi to vyjde, ale já bych do toho nešel. Záleží jak byl strop dělaný. Jedna věc je papírový předpoklad a druhá věc je kvalita provedení. Jsi-li si jistý kvalitou uložení hurdisek a kvalitou železobetonové desky, proč ne? Osobně doporučuji tyto stropy zatěžovat spíše příčně přes traverzy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2012 00:49 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: mr.Marty
Pokud máš peníze na statika, tak je to nej řešení pro tvůj klidný spánek. Přeci jen bylo by v podkroví. Pokud se chceš spolehnout na názory zdejších, tak můj je takový. Obsah tvého akva je 600 l, tedy výsledná váha se přiblíží 1t. Zatížení podlahy bude asi 800kg/m2. Pokud máš možnost srovnej to s plány baráku ve kterých by nosnost podlahy mněla být uvedená a budeš mít opět klidné spaní. Pokud nechceš mít klidné spaní a dáš na mně, tak myslím, že 600litrů je celkem běžně používaný obsah u tebe navíc rozložený na značnou délku, takže bych do toho šel. Jen to podkroví, to by mně strašilo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2012 23:31 mr.Marty
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2012 23:30 mr:Marty
Fotka k příspěvku Zdravim,
planuju akvarium temer pres celou stenu jednoho z podkrovnich pokoju rodinneho domku.
rozmery (dxsxv): 400x30x50
vaha (sklo+voda): cca 800kg
Stropy jsou klasicky z hurdisek, podlahy betonove. Cervene jsou na obrazku zobrazeny Icka 18tky. Steny v patre 20tky (zelena), v prizemi 32 a 55 (bila) - obe dve samozrejme nosne, ale jedna z nich je probourana (sirka 270, preklad - zesilene Icko 16)
Dalsi vahou bude jeste konstrukce, na ktere akvarko bude stat.
Otazkou je, jestli to podlaha unese. Statika se mi zvat nechce, protoze se bojim, ze by mi to zakazal.
Diky za kazdou odpoved.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 13:35 Muž VladimirGregr [10] - AfrikaRe: Bromus
No presne ti neporadim jestli to bude ok u pricky, ale kazdopadne plany sezenes na bytovym druzstvu nebo SVJ podle toho jak to tam funguje. Jinak staticky posudek stoji kolem 4-5t kc. Ja jsem se taky snazil zjistovat udaje ohledne nosnosti podlahy a neoficialne ovsem z duveryhodneho zdroje vim ze moje akva cca 1100kg by mel strop z panelu bezpecne unest, ale ja to budu mit u nosne zdi dvema stenami (v rohu) a pricne na ten panel, takze zatizeni ponesou dva panely. Pokud bys to dal k nosne zdi, tak to bude urcite v pohode, s tou prickou mozna taky, ale tezko rict, nejsem stavar tak nemam tuseni. Ale myslim ze casto byva zatizeni podlahy vyssi a je to OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2012 13:13 Bromus
Mam dotaz, akvarko 180x50x50 podle kalkulátoru odhad. hmotnost 675kg, zátěž na m2 750kg. Stolek dřevotříska dodaná s aqa nejspíše od firmy zekia
Dům v Praze Záběhlicích z cca roku 1964 zděnej "alá panelák" stropy panel(nejspíš)podle stropu, a spár vněm. 3tí patro akva by bylo umístěné u příčky a ještě podélce panelu. Jiné umístění není možné. Je rozumná šance na to že to bude ok ? nebo je to uplně mimo mísu a nemá cenu ani volat statika ?
Případně kde by se dnes dali dohledat plány a informace k takto starému baráku ?
na kolik by mohl případně takový posudek přijít celkem ? práci za hodinu si najdu, ale představu o času investovaném statikem opravdu nemám.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 20:43 HaDaS Re: vlkoid
No vždyť. Tam kde vyřízneš prkna, tam udělej sondu. Když tam bude malá tloušťka, tak můžeš to místo vyztužit. Myslím si ale, že i kdyby tam bylo 5 cm, tak je to dostatečné. Přeci jenom je to starý beton na letitém, rozuměm sedlém, podloží. A to již něco vydrží. Jen klid. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 20:22 Muž vlkoid [0] - AmerikaRe: HaDaS
Pánové, díky za reakce. Ono ten beton pod prkny je o něco výš než podlahy v okolních místnostech, takže už tam někdo něco vyrovnával..dlažbu...těžko říct. Každopádně tam kde prkna vyříznu tam bude muset akva zůstat. To bych asi doma neobhájil, kdybych řekl že musím vyříznout ještě flek o 2m vedle smich Budu doufat, že před válkou se ještě stavělo bytelně.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 13:38 Muž Yirka [9126] Re: HaDaS
To mi v té závorce uteklo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 09:18 HaDaS Re: Yirka
Píše, že v tomto místě, kde má akva být, není podsklepeno ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 09:15 Muž Yirka [9126] Re: vlkoid
K tomu co správně doporučuje kolega bych ještě dodal, že je důležité, zda je v té části místnost podsklepena a v případě že ano, jaký je strop sklepu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2011 08:57 HaDaS Re: vlkoid
Dělaly se různé tloušťky. Můžu říct, že v praxi je to od 10 cm výše. Můžu-li poradit, tak vezmi vrtačku s příklepem, dlouhý vrták (aspoň 25 cm), a v místě kde bude akva, udělej sondu. Buď vrták projede a zjistíš tak tloušťku, nebo neprojede a tloušťku řešit nemusíš. Jestli je vše pod latěmi původní, tak se nemusíš obávat, protože vše bude dokonale sedlé a tudíž se nic propadávat nebude. Jinak Tvé řešení s odstraněním podlahové konstrukce je správné.
Avšak ono se vždy těžko radí v takovýchto případech, když to člověk nevidí naživo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2011 21:54 Muž vlkoid [0] - Amerika
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zde přítomných stavařů nebo akvaristů na zkušenosti s umístěním akva v přízemí starého RD. Koupili jsme dům, původně statek cca 80let starý. Chtěli bychom umístit akvárium (130x60x60-468l celkově 700kg) do obýváku v přízemí. Bývalý majitel udělal v obýváku dřevěnou podlahu z prken cca 35mm silných,ty jsou na latích a pod nimi beton. Bohužel nikde nejde zjistit jak daleko od sebe jsou latě pod prkny, ale na některých místech se podlaha maličko prohýbá i při chůzi, takže určitě nejsou blízko dostatečně pro takovou zátěž. Na to se mi tu váhu nechce dávat, aby se nám prkna na druhé straně místnosti nezvedla. Takže mám v plánu prkna kde bude akva vyříznout, vybetonovat a dát kachle do roviny s prkny. A teď dotaz. Počítám, že pod podlahovým betonem je škvára (v místě kde má být akva není podsklepeno). Nevíte jak silné se dělaly podlahové betony v těchto starých domech? Možná zbytečný dotaz, ale trochu obavy hlodají aby mi to do té škváry nezajelo. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.11.2011 08:48 Muž Yirka [9126] Re: HaDaS
Z praktického hlediska bych ještě dodal: parkety rozebrat, po stavebníchg úpravách vrátit, přebrousit a užívat si jich. Dobré dřevěné parketě se žádná plovoučka nevyrovná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 21:56 HaDaS Re: smudlacek
Sežeň si nějakého šikovného zedníka, ten rozebere část podlahy, koukne se kde může stát příčka a doporučí materiál na podlahu, je-li to třeba. Zároveň může rekonstrukci provést a nebudeš platit za posudek. Ve starých domech se podlahy prostě chovají trochu jinak - žádný strach. Možná by jsi měla jít spíš na nějaké odborné stránky, protože řešení je spousta, a myslím, že když neřešíš zatížení akvárkem, tak to sem nepatří.

Odkud jsi? Třeba mohu pomoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 21:37 GP Re: smudlacek
misto osb bych pouzil univerzalni montazni desky (nebo jak se to jmenuje) - je to taky drevotriskova deska jemnejsi trisky a seda bava, sice neodolna vode, ale mela by byt pevnejsi. pricka by nesla ze sadrose? on ten ytong taky neco vazi, zvlast pokud bude silnejsi... samozrejme neni nad to sehnat statika, kterej by to podskrab...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2011 20:09 smudlacek – S.O.S. dřevěný strop
Dobrý den, koupila jsem by, dům je z 36 roku, cihlový.Jsme ve 3.patře. Víte jedná se mi o to, že jak jsem četla tady tyhle příspěvky, začínám mít trošku strach.Strop je dřevěný, je tam násyp a na tom desky. Ty asi bude potřeba vyměnit, protože když si stoupne člověk doprostřed místnosti a poskočí,podlaha se začne houpat, mírně. Jako podlahová krytina jsou parkety. Myslíte, že bude stačit parkety dát pryč, vyměnit desky, poradili mi OSB desky, dvě nad sebou tak, aby se zakrývaly spáry. Jak silné desky se mají použít?
Asi jsem divná, ale mám strach, že se strop propadne:-)
Ale to by snad neměl, že? Chceme přes pokoj(26m2 stavět příčku, ve které bude okno, příčka bude 4,5 x 3 m z Ytongu, a dáme tam balkónové okno. myslíte, že to vydrží? Já už se bojím fakt všeho. Děkuji moc za pomoc spim :-(
Máme dost velkej úvěr a kdybych ještě způsobila někomu nějakou škodu, bych se mohla jít rovnou utopit.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 17:37 Muž fido16 [631]
Tak to jsme na tom s tou podlahou podobne taky chci akva umistit do patra a tez jsou tam drevene tramy podbiti a nahore je deska z brouseneho betonu a akva bude napric dvou tramu teda aspon tchan rikal ze pod tim kde bude stat akva jsou. takze by to melo 400 kg udrzet.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 15:02 Olda
Já si posudek od statika klidně zaplatím, v tom problém není. Problém je v tom, že majitelka domu nemá dokumentaci ke konstrukci stropu, takže mi to nikdo nespočítá. Ale zkusím ještě zašťourat na stavebním úřadě. Každopádně díky za rady a náměty k zamyšlení. Přinejhorším z toho bude brouzdaliště...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.10.2011 14:10 HaDaS Re: Olda
Chlape, kdybysi četl pořádně, tak ani nic takového, jako že je ve SZ něco o nutnosti zajistit si SP, nepíši. V předpisech je pouze stanoveno, kdy je nutno žádat o stavební povolení a kdy je nutno podat oznámení. V ostatních případech tato nutnost odpadá.
V tvém případě tzn. zjistit si únosnost podlahy a nač byl dotčený prostor kolaoudován . Pokud nepřekročíš parametry uvedené v dokumentaci pro SP a kolaoudační protokol, tak nic řešit nemusíš. Poté je pouze na tvém uvážení, zda-li provedeš takovou dispoziční úpravu, kterou vestavba akvária bezesporu je, a nemusíš se přidom obávat následků.
Pokud si nejseš jistý jaká podlaha v objektu je, tak buď velmi opatrný.
Pokud je barák z obdobý II. SV, je pravděpodobné, že se jedná o dřevěný trámový strop s podbitím + násypem a na něm dřevěným záklopem. Pokud je násyp sedlý a ty se trefíš s umístěním akva mezi dva trámy, tak ti akva ponese pouze dřevěný záklop neznámé kvality. Propadnutí se na násyp se poté nedá do budoucna vyloučit. Prostě vše je pouze o selském rozumu. To co napsal sollik mohu klidně podepsat.
P.S.: Žádnou dokumentaci mi prosím neposílej, stačí si ji pouze prostudovat a poslat mi výcuc z technické zprávy a výřez z půdorysu a řezu dotčeného stropu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 13:48 Muž sollik [257] - Cichlidy
...... a nebo stojan připevnit ke zdi a tak přenést část zatížení na ni a tím odlehčit podlaze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 13:44 Muž Chem [837] Re: Olda
Posudkem profesionála se chráníš proti obžalobě z nedbalosti a vinu jakoby přehazuješ na toho, kdo posudek udělal. Pokud je posudek správný a soudní znalec nezjistí ani pochybení toho, kdo posudek dělal, tak je to prostě náhoda, že to někoho zabilo a nejde bručet nikdo. Myslím, že ve stavebním zákoně o tom nic být nemusí. Tuším, že si teď někdo zběhlý v zákonech klepe na hlavu, co jsem napsal, ale myslím, že princip takový je, jen jsem nepoužil jazyk, který by použil právník. Ono obecně v každém oboru, když děláš nějaký nestandardní úkon, tak je lepší se nějak pojistit právě přes posudek, oficiální povolení nějakého úřadu apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 13:22 Olda Re: HaDaS
Ve stavebním zákoně jsem nic o povinnosti pořizovat si posudek nenašel, ale je pravda, že jsem jen zběžně prošel některé hlavy, které mi přišly podle názvu relevantní. Ale pokud by mě chtěli obvinit z nedbalosti, tak musí být nějaký předpis, který jsem nesplnil, ne? Zkusím ještě dotaz na stavební úřad. Jinak bližší info rád dodám. Mám v plánu 480 l akvárko (160x60x55) na ploše 0,96 m2, takže počítám tak 700 kg celkem, v baráku z 2. světové války. Ten dřevěný strop jenom hádám (i když možná se o tom zmínila majitelka, nejsem si jistý). Můžu poslat ofocené plány, ale jsou to jen půdorysy našeho podlaží a přízemí po námi bez bližších konstrukčních detailů. To bych ale radši poslal jenom na mail - mám to od majitelky a nerad bych to šířil veřejně po netu. Každopádně díky za zájem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 12:14 HaDaS Re: Olda
Není to tak jednoduchý. Posudek statika nepotřebuješ prakticky nikdy. Až když se něco stane, dojde ke škodám, nebo to někoho zabije, tak příjde soudní znalec, řekne že jsi to zavinil svou nedbalostí, obžalují tě, zaplatíš všechny škody (na pojišťovnu zapomeň), jdeš bručet a až do konce života si to budeš vyčítat.
Existuje stavební zákon a jeho prováděcí předpisy, kde je specifikováno co dělat smíš, co ne a za jakých podmínek (a kým ... autorizované osoby, stavební úřady atd...).
Dřevěný strop snese v mnohém velmi hodně, dřevo je velmi odolný materiál. Dokonce i vydží jeho konstrukce déle celistvá než ocelová při požáru.
Vždy však záleží jak je konstruován a v jakém je stavu.
Takže odpověď je : "Dřevěný strop může unést prakticky jakékoliv zatížení, stejně tak jako betonový, ocelový, keramický, nebo jakýkoliv jiný. Musí na to být však konstruován a v dobrém stavu."
Jestli chceš mít jakous jistotu, rád Ti poradím, ale musíš sem zadat více informací. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.10.2011 11:59 Olda
Ahoj vespolek. Nikde jsem tu nenašel, jestli existuje nějaký předpis, který udává, že při překročení určité hmotnosti objektu umístěného na stropě, musím mít vyjádření statika. Existuje takový? V případě, že ano, kolik je takový limit pro strop z dřevěných trámů? Někde jsem zaznamenal, že max. zatížení dřevěného stropu je 150 kg/m2, což mi přijde dost málo. Na druhou stranu jsem tady našel jeden příspěvek, kde HaDaS píše, že by na dobrý dřevěný strop dal klidně tunové akvárko. Pokud by to opravdu bylo dejme tomu těch 150 kg/m2, znamená to, že na každý objekt, který má na 1 m2 víc než 150 kg potřebuju posudek? Nebo se to vztahuje na celou plochu stropu, takže pokud by strop měl třeba 50 m2, musím za statikem, až když celé jeho zatížení přesahuje 7,5 tuny? Předem díky za info.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2011 22:50 Muž fido16 [631]
Je to přesně tak jak píšeš podlaha je vlastně taková záklopka a pod ní jsou trámy tchán říkal že ty tramy jsou hned vedle místa kde bude stát akva. Sám tchán říkal že by to neměl být problém. Díky za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2011 15:06 HaDaS Re: fido16
Málo info :-)
Jestli je betonová deska armovaná (výztuž) a trámy nejsou prohnilé, tak žádný problém nenastane ani při dvojnásobném zatížení.
To co uvádím výše, je ale hodně atypické řešení. Beton bude spíše, nežli jako nosný prvek, fungovat jako hrubá podlaha na násypu s dřevěným záklopem. Pokud tomu tak opravdu je, tak si dej pozor na to, aby bylo akva umístěno, pokud možno, přes dva trámy (napříč).
Trámy čtvercového průřezu je taky hodně atyp. Hold dříve se dělalo formou co dům dá - vlastně i dnes :) .
Nemyslím si, že by se strop ihned propadl, ale mohl by se deformovat a způsobovat estetické ošklivosti, či by mohlo dojít k nadzvednutí podlahy. Opakuji mohlo.
Více se poradit nedá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2011 12:36 Muž fido16 [631]
Cauwes chci se zeptat budu mít akva 250L v druhém patře rodinného domu který je 70 let starý v patře je broušená betonová deska a tramy 20x20 cm akva bude stát u 45 cm zdi. Počítám že váha bude něco kolem 400kg. myslíte že bude problém?
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 14:34 Muž Robča08 [3]
Tak díky Vám všem za spoustu rad. No a asi to uděláme tak, že akva dáme do spodní místnosti a nebudem to riskovat. Ještě jednou dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 11:26 HaDaS Re: katterinecka
Dále přes vzkazy. Můžeme to probrat do detailu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 11:17 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: HaDaS
nemysli si že jsem nikdy nenavrhovala křížem vyztuženou desku. 100% nikdy nedosáhneš, vždycky je nějaká i když maličká šance, že to spadne. Jestli si stavař tak bych ti teda nevěřila kdybys mi řek že to bude na 100% držet
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.08.2011 11:04 HaDaS Re: katterinecka
Ale ano. Myslím. Pokud mi při statickém výpočtu vyjde, že křížem vyztužená deska (železobeton) má mít takovou a takovou tloušťku, že má mít síť určité rozteče a použité pruty jistý průměr, tak již při takovémto výpočtu je počítáno s dostatečnou rezervou při nahodilém krátkodobém zatížení, a to i pro případ havárie. Přidá se k tomu nějakých 5 % navíc a mám jistotu v projektu. Poté to chce již jen dostatečný dozor při stavbě a nešetřit na prováděcí společnosti. Ano, dnes se vše projektuje tzv tip-ťop, aby se co nejvíce ušetřilo, ale ten základ výpočtu má pořád dostatečnou rezervu. Problémy nebývají s projektem jako takovým, ale s kvalitou odvedené práce. Především na přelomu 80. a 90. let, kdy si každý stavěl vše svépomocí, nebo stavbu prováděly rostodivné firmy. U takovýchto staveb je nutno se mít na pozoru, a před jakýmkoliv zásahem do budovy, ať je to již zmiňované zatížení třeba 1000ci litrovým akva, nebo rekonstrukcí či modernizací vše řádně promyslet. Ona investice do nosníkové výměny pod akva, na třeba hurdiskovém stropu, v řádech tisíců korun, mnohdy do budoucnosti ušetří deseti tisíce při následném statickém zajištění. Když začne pnutí spodní části stropu a opadávání byť jen omítky na LCD telku za 20.000, tak je již většinou pozdě si nadávat.
Jo, a docela by se někdo kdo se ve stavebnictví nepohybuje divil, k čemu všemu skrze záruky, se projektanti a dodavatelé stavebních prací upíší. Faustův Ďábel by jen tiše záviděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 10:43 Žena katterinecka [2146] - Rostliny
HaDaS napsal: Já osobně jsem zastáncem 100% jistoty, co se zatížení objektu týká.
To opravdu myslíš že existuje nějaká stoprocentní jistota? Tu ti nedá ani výrobce nosníků ani výrobce cementu, takož nejakej stavař co to dává dohromady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 09:43 HaDaS
Jirko, ve spoustě věcí s Tebou lze souhlasit, já jsem se ale snažil být věcný a poradit na konkrétně vznesený dotaz od Robča08 z 25.08.2011 20:52.
Ten zněl následovně :
Robča08 napsal: Ahojte. Potřebuji poradit: chci si pořídit akvárium -cca 420l,140x50x60, předpokládaná váha 550kg. A chci ho dát do patra kde se podlaha skládá s klasických hurd na kterých je asi 8 cm betonu. Unese to? Stojan by byl rovnoměrně po celé plochy podlahy - klasika obdelník ze železa.
K takovémuto dotazu nelze odpovídat jinak než odpověděla katterinecka a já. Položit akva příčně přes traverzy. I v tomto případě bych se však obával, protože pokud někdo, jak Ty říkáš, odsalámoval nosnou část stropu mezi jednotlivými nosníky (hurdis + 8 cm betonu), tak bych příliš nevěřil ani uložení traverz. Pokud jsou uloženy správně, tak ani mnohem větší zátěž přes ně není problém, protože veškerou váhu přenesou. U takto zbastlených stropů, však není nikdy opatrnosti dost. Nikdo však nemusí klesat na mysli, vždy se nějaké jednoduché a levné řešení najde. Já osobně jsem zastáncem 100% jistoty, co se zatížení objektu týká. Milionkrát se nic nestane, a pak bum ... a je konec. Stojí to za to? Dle mého názoru v žádném případě.
Co se panelových konstrukcí týká, tak toho tu bylo napsáno již také dost. Dával jsem tam taktéž nějaké odkazy. Ano panelová konstrukce roznese hodně, hodně moc. Existují však také rizika "odsalámování".
Vím, že toto je fórum a lidé, jak již název napovídá, mohou vyjádřit svůj názor, ale beru za svou povinnost upozornit na nesrovnalosti, které někteří uvádějí, na trochu pravější míru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   29.08.2011 07:39 JuraS Re: HaDaS
my ale nepočítáme s tím, že někdo něco "odsalámuje"..nepočítám s tím, že zůstanu při povodni zavřený v metru a nějaký stavebník si místo pořádné protipovodňové stěny udělá barák a jako stěnu prohlásí cihly naskládané na šířku...a nebo věc co moc dobře znám..když v jednom objektu v 50 tých letech dělali z koníren garáže a z půdy v těch budovách co byl dřív seník tak patro na auta pak nevím jak to ošidili ale vedle toho objektu vyrostla řada nadzemních jednogaráží (prý z toho materiálu co tam měla být použitý) a dnes se ty patra propadají-prověšují..nesmí tam parkovat žádná těžší auta..např ani octavia...statik na to nechce dát jednoznačný posudek protože veškerá dokumentace se záhadně poztrácela a ti co mají garáže vedle stále mají vliv a jsou naživu...je to sice OT ale k dané problematice..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 00:57 Tumek
Omluvám se ale nevěděl jsem že hurdisk a panel je takový rozdíl.V tomto případě neberte můj předchozí příspěvek vážně.Chudák kdo bydlí v hurdiskovém baráku a řeší akvárko větších rozměrů. Raději bych pro jistotu sehnal toho statika nebo potřebné dokumenty protože já bych asi nikdy neusnul že by se něco mohlo stát.Neberte to na lehkou váhu ale za panelem si stojím unese skoro nemožné. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 22:21 HaDaS – Re: HaDaS
... a ještě tady
www.stav.cz/…
a
www.e-stav.cz/…
a tady odpovědi pro laiky
www.estav.cz/…
... toto je citace z posledního odkazu, která je v přímé úměře k vznesenému dotazu.
Citace dotazu : "... kde se podlaha skládá s klasických hurd na kterých je asi 8 cm betonu."
Citace odkazu : "Z praxe a také z výsledků experimentálních zkoušek lze tedy odvodit, že hlavní příčinou havárií stropního systému Hurdis je nedodržení technologického postupu montáže a to především nanesením betonu o tloušťce několika centimetrů přímo na horní plochu desek Hurdis."

Kdo se chce ještě hádat tak ať tak činí, ale prosím věcně. Znovu říkám, neraďte nesmysly, prosím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 22:17 HaDaS – Hurdis
Čtěte !!!
www.estav.cz/… a www.hurdis.cz
... a pak že nepadají.
Jinak tento obor je mou obživou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 21:15 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: equium
Pak to musí být hodně velká litinová kamna. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.08.2011 17:57 Muž equium [0] Re: Sid
Zřejmě myslí kamna z litiny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 17:11 Muž Sid [6634] - RostlinyRe: NASREDDIN
...Váha kamen se pohybuje leckdy i kolem dvou metráků...
Jistě myslíte tzv. "kachláky", že? Ty už se ale jen tak nevidí... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 16:39 Muž NASREDDIN [1383] Re: JuraS
Pěkně jste vypsal situace, které má člověk vážně okolo sebe a vůbec mu nepřijdou divné ;-).
Taky jednu přidám. Starý byt s dřevěnou podlahou a v něm se topí v kamnech na tuhá paliva. Váha kamen se pohybuje leckdy i kolem dvou metráků, běžně to má jen 4 nožičky a nikoho vůbec nenapadne bát se, že se kamna propadnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 11:08 JuraS
ještě dodám jednu věc co mě napadla...např notoricky známý pražský most..nevím jak to ti stavitelé a řemeslníci tehdá dělali, prej do malty dávali vajíčka ale vědci dnes tvrdí, že ne...nicméně na jakou zátěž byl testovaný ? nevím jak to tehdá před 6 ti stoletími zjišťovali ale viděl jsem fotky z II.sv že na něm stál tank a mám dojem že i vystřelil...tedy jestli se mi nepomotali obrázky v hlavě....a myslíte si, že ti rusáci něajk řešili jestli se propadnou a nebo ne..?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 08:44 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Tomas4343
Tomas4343 napsal: ... a navíc - tazatel se neptá na panelový strop, ale na hurdis.
Já také neodpovídal Robčovi08, ale tobě. Psal jsem - jak jsi sám napsal - z vlastní zkušenosti.
A k těm hurdiskám - pomáhal jsem kamarádovi na stavbě a když jsem viděl jak se skládá hurdiskový strop vůbec bych se nebál umístit 1000 l akvárium přes dvě traverzy a měl bych klidné spaní ...
Pokud tím "vyklikávaným" příspěvkem myslíš ten od JuraSe, tak s tím souhlasím. Ona ta stále se dokola omílající knihovna má něco do sebe. Ale je to opravdu na soudnosti každého, zda dotaz na nosnost podlahy vznesený na fóru o rybičkách má tu správnou hodnotu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 07:52 RAP
Robča08 napsal: Ahojte. Potřebuji poradit: chci si pořídit akvárium -cca 420l,140x50x60, předpokládaná váha 550kg. A chci ho dát do patra kde se podlaha skládá s klasických hurd na kterých je asi 8 cm betonu. Unese to? Stojan by byl rovnoměrně po celé plochy podlahy - klasika obdelník ze železa.
Nosnost u takové konstrukce je dána také tím, zdali je vrstva betonu proložena armaturou a jednolitá přes celé patro.
Pokud dáš akva k nosné zdi a váhu rozneseš přes 3 íčka, neměl by být problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2011 14:39 JuraS Re: sollik
to máš štěstí..nebylo to za minulýho režimu ? dneska v tom mají takový "bordel" že ani poplatek nestačí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.08.2011 14:39 JuraS Re: HaDaS
není to mimo mísu..mnozí zde řešíte složitě jak dát domů akvárko co váží 500 kilo ale pak si klidně velzete do plné ocelové vany nacpané až po víčko vodou a vaší váhou 150 kilo.. anebo si vytáhnete z knihovny o rozměrech 3*2,5 metru plné knížek tu svoji oblíbenou...100x se tady probírá stejná věc ale nikdo mi tady ani jinde nedokázal novinovým článkem (a to by si nova zgustla) že se někde někomu propadla podlaha kvůli skříni a nebo akváriu..jistě, pokud máš barák z vepřovic...ale i ty měšťanské domy staré byli dřív vybaveny nábytkem ze dřeva a ne z lepených pilin jako máme dnes..moje bývalá tchýně bydlí v jednom činžovním domě na pražských vinohradech..má srarobilý velmi kvalitní nábytek..když maloval tak museli přijít stěhováci co si za skříň účtovali cenu jako za piano..nedalo se s tím pohnout..a to to měla plné knížek..samé staré tisky a bytelné knížky..2 dny jsme to z toho vyndávali a zacpalo to de fakto "dětský" pokoj o rozměrech 18m2 v podstatě do půl stehen a zbyly po pokoji jen chodníčky na manipulaci...tolik knížek v tom bylo...ani si nedovedu odvážit odhadnout kolik váhy bylo v tom nábytku...akvárko 1000 lt by proti tomu ale bylo houby zátěž...takže co jsem mimo mísu..??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2011 14:23 Muž sollik [257] - Cichlidy
JuraS napsal: problém na který všichni zapomínáte je to, že k tomu aby vám mohl statik něco rozhodnout potřebuje stavební plány domu..a pochybuji, že jako nájemník v bytě se k takovým materiálům jen tak někdo dostane..
Asi jsem měl štěstí, ale sháněl jsem výkresy domu 2x, poprvé když jsem bydlel ve státním bytě, podruhé v družstevním a pokaždé jsem zaskočil do archivu stavebního odboru a za pár kaček mi plány ofotili .... V tom prvním případě jsem dokonce ani nebyl nájemce :-D

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 23 24

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 33305x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11068?od=801