Nosnost podlahy
Skříň manželky podlahu zatíží mnohem víc než nádrž, úplně v klidu
Jason má pravdu. Tvoje kroky uprostřed místnosti budou působit na konstrukci podstatně větším momentem síly (navíc tam budou dynamické rázy, což je horší) než nějakých statických 350 kg rozložených na několik trámů těsně u nosné stěny. Bude to v klidu.
Ahoj, vubec bych to neresil, ta podlaha to unese uplne v pohode. Na te plose se to roznese. Uz jenom na te druhe fotce ty cihly uprostred! mistnosti maji mnohem vice nez planovana nadrz
Ahoj, rád bych konečně pořídil nové akvárium, ale nejsem si jistý nosností podlahy. Plánuji pořídit AquaEL Glossy 120x40x55cm, cca 260l.
Bydlím však v cihlovém činžáku ve 3 patře s trámovou podlahou. Rekonstrukci jsem neprováděl, ale mám fotky od majitele a vypadá to, že by mi akvárium vyšlo přes 2-3 trámy. Na trámech jsou přišroubována prkna, pak deska proti prachu, tepelná izolace a na tom už přímo plovoučka, viz foto. Nemá někdo s podobnou instalací zkušenosti?
Zadní strana akvária je u obvodové zdi, tak bych možná nechal vyrobit nějakou konstrukci a chytnul to i k té zdi, bohužel nevím v jakém je stavu.
Starší reakce
Najjednoduchšie je dať si spočítať záťaž na m2 - zaplatíš pár stovák a máš kľud.
P.S. Keď som prerábal byt dával som dve priečky von, tak komplet prepočty na záťaže boli na 20 stranách za cca 60€
Edit: Keď sa pozriem na ten nákres, je tam ummiestnenie vane v kúpelke. Skús si spočítať koľko váži plná vaňa vody so 100kg chlapom - to je iná nádrž
No prvně jsem se nebal, ale pak jsem zacal cist... Ale zas ty palety tam stoji chvilu.
Tak obvodová zeď je také nosná. Jestli jsi někdy byl na stavbě a viděl jak jeřábem dávají do patra palety s cihlami a je tam jedna vedle druhé a váží okolo 1000 kg někdy i více tak by jsi se přestal bát o těch svých 600 kg.
Tak s tou nosnou zdí je to nakonec trosku jinak. Toto je plánek bytu pod nami a cervene je oznaceno kde bude akva u nas.
Nemyslíme si nic
Tohle záleží na mnoha dalších faktorech. To, co popisuješ, nezní úplně dobře, páka tam bude velká, nevíme, jak to vypadá o patro níž, na druhou stranu takový železobetonový strop sám o sobě váží hodně tun a 600 kg by ho rozhodit nemuselo. Taky záleží na tom, jak moc se dodržovala technologická kázeň při výstavbě, jestli nebyl beton, co tam předepisoval projekt, nahražen nějakým levnějším atd. Jestli chceš mít klid, pozvi si statika.
0 22.09.2020 08:44 artmle9 – Akva 150x50x50cm
Zdravim, vim, ze je to tady porad dokola, ale presto se zeptam. Mame v planu akva 150x50x50cm, pocitam +-600kg. Akva bude na zelezobetonovem strope u nenosne pricky. Nejblizsi nosna, je obvodova zed cca 2m od akva. Dum je 12 let stary. Co si o tom myslite?
Starší reakce
Pokud máte v domě skutečně monolitické železobetonové stropy, není co řešit, k sousedům to nepůjde.
S dřevěným stropem se to vůbec nedá srovnávat. Proto říkám jen tomu pomoct u stěny hranolem, kde kotvy budou namáhané smykem a ne tahem a to jen kvůli podlahové desce, ne kvůli stropu. Ještě ke stropu s aspoň nějakými čísly: podle norem se musí brát bezpečnostní součinitele zatížení - zde alespoň x1,35; tzn. při uvažování s běžným zatížením (na m2: 400kg ŽB, 150kg podlaha, 125kg příčky plošně, 150kg užitné zat.; celkem 775kg), takže min rezerva 0,35x775=270kg na každý m2. A jako bonus pokud je akva u zdi, tak prakticky nemá vliv na namáhání ohybem, ale namáhání smykem, kde jsou zpravidla rezervy 2-násobek a více. Pro ještě větší klid: pokud mě paměť neklame, když se dělají zkoušky únosnosti, vychází únosnost reálná (než se prvek poruší) o cca 80% vyšší než ta papírová
...samozřejmě přidat třeba jen 1,2 hranoly, co budou zavěšené ve 4 bodech kotvou (a podepřely tak záda) je taky varianta.
Když o tom přemýšlím, nechcete někdo udělat výcuc 23str. vlákna do jednoho článku? Rozepsat rizika, jednotlivé typy stropů/podlah, kdy to nějak víc řešit, typy řešení a třeba odkaz na Horácův web.
No potom jsem si uvědomil, že z balkonu ještě je schod, takže něco tam určitě bude. Otázka co přesně, když tady se rozléhá každý krok (hl. svrchu). Konzolema jsem myslel to, co použil právě Horác, i když zmiňoval, že v jeho případě šlo i o trámové stropy. Nevýhodou je, že nakonec bych stejně musel k zámečníkovi, protože běžně nad nosnost 100 kg nejsou a jednak už tady byla (neukončená) debata ohledně tahu. Dokonce to snad bylo v části, kde se řešilo 20 cm do Porothermu (což je cca půlka cihly).
Ještě jsem teda v soukromé zprávě dostal kontakt na osobu, která má na toto specializaci, tak se jí na to asi zeptám. Vlákno jsem četl prakticky celé a bohužel jsem třeba neviděl fotky, kdy se podlaha zlomila či dokonce spadl barák (případ se 2000l pěstírnou). Proto tady byla ta rada, že nad 700 kg/m^2 to už je třeba řešit. Jako dalším mi kalkulačka dala 900 kg/m^2.
Proto jsem chtěl použít nějakou roznášecí desku, kterou ale nikdo nějak do hloubky neřeší. Nejmíň bez práce by asi byl 1 cm titanu, ale to neseženu. Čistě dřevem se nedostanu nad 2 m^2.
Taková skladba se mi nezdá, ale dneska už je možný všechno
Konzoly bych nedával, je to moc velká tíha - většinu ponese stejně podlaha, kotvy do stěny jen jako výpomoc u kraje podlahy.
Tak z toho jsem krapet zmatený. Ještě než jsem přebíral byt, tak stavbyvedoucí mi na dotaz odpověděl, že uprostřed místnosti byly mnohatunové palety či něco v tom smyslu (bylo to už tak 2 roky nazpátek). Měl jsem za to, že tam je akorát 15cm vrstva železobetonu a krom případných husích krků s kabely světla spodního bytu nic jiného.
Zatím jde o to objednat dřevo na stojan a než se dostanu k jeho stavbě, tak to minimálně pár měsíců potrvá (řekl jsem si minimálně dodělat postel a šatní skříně), tak se asi budu ptát kolem, pro jistotu. Kdybych chtěl přidat i tu kotvu, tak po stránce stojanu by nebyl problém betelnější konzole přidat (konzole na kotvách).
Asi si nerozumíme, ta kročejová izolace je pod anhydritem, popř. betonem (tzn. není vidět). A ten extruďák mám taky pod anhydritem, na podlahu to nedávej (leda tenký proti poškození podlahy), pokud bys měl pech, mohlo by se ti to nerovnoměrně stlačit a voda je potvůrka vodorovná.. S kotvením do zdi dle chuti (prodávají se pouzdra na kotvy do cihel s dutinami), za mě ano, protože případný průhyb podlahové desky by byl největší u kraje, kde s ní nemá co spolupůsobit. To jsou ty dilemata
Podle mého správná úvaha. Nejsem sice statik, ale mám větší akvária na podlaze v přízemí i v patře a nebyl bych si moc jistý dělením zátěže mezi stěnu a podlahu. Spoléhal bych na podlahu.
No té kročejové izolace je jen pár milimetrů, což je na jednu stranu tak nešikovné, že zvažuji palubky, ale na druhou stranu se tam nemá moc, co prohnout. Tou kotvou si nejsem jistý, že by se jednak chytla (cihla není plná), jednak jaký by měla efekt. Železobetonová podlaha pokračuje pod celou zdí (tuším nenechali ani ty 2 cm na izolaci).
Od prvního patra je celý barák postavený jak sandvič: podlaha přes celé, cihly, podlaha přes celé, cihly...
No s tím polystyrenem to není špatný nápad. Možná jen 2-3cm polystyren, nad tím dřevo...
Pokud je stropem monolitický železobeton, pak takovéto zatížení cca 1t není zajímavé, stropní deska to zvládne bez potíží i v ploše, u stěny mnohem více. Na místě je obava o nosnost podlahové desky - skladba bývá: nosná konstrukce (zde železobeton), kročejová izolace (brání přenosu hluku, polystyren nebo min. vata), podlahová deska (anhydrit, beton), nášlapná vrstva (zde plovoučka) - takže podlahová deska se může prohnout (pod ní je kročejová izolace), příp. zlomit. Je to dost právě o té kročejové izolaci - jsou různé únosnosti. Dal bych nějakou chemickou kotvu do zdi (unesou vážně hodně) přes trámek pode dno akva a dole to roznést na plochu (klidně bych držel jen půdorys akva). Tak jsem to dělal doma, ale je pravda, že pod akva jsem dával extrudovaný polystyren (únosnější), ale zase ho bylo 22cm
Vubec bych se nebal jeste pridat kotvy do nosne zdi. Spise naopak, vsechno co "ulevis" podlaze se pocita. Ale celkove ten strop by to mel unest, hlavne takhle u zdi.
Pokud je podlaha železobetonový monolit, tvořící i věnec a je-li za zády akvária nosná zeď, tak to nemusíš moc řešit.
Hlavně ať to nestojí na nožičkách. Není úplně nutné, aby to stálo na celé ploše, postačí dole nějaký rám z těch hranolů nebo něčeho podobného. Ten beton bude v nejlepším případě B30 (dnes se stavby strašně šidí) a ten není úplně bombenfest, což ale neznamená, že by pár centimetrů od zdi neunesl tunu (sám ten strop váží několik tun a musí se unést). Plovoučka by to měla ustát, větší tlak na tu podlahu vytvoříš chodidlem, když došlápneš.
Zdravím,
měl bych dotaz ohledně roznesení váhy. Plánuji 720l akvárium (viz "Velikost obřího akvária do bytovky") a nejdřív samozřejmě musím začít u stojanu. Kostra bude z KVH hranolů 10x10 a 5x10 [cm], inspirované tím, co se dá najít na YouTube (např. King of DIY, Mad Hatter's Reef). Mám to akorát na papíru, takže žádný vektorový model ani foto, ale můžu dodat později. Na základě rad (za které děkuji) ve zmíněném^ vlákně bych šel do 720 litrů neboli 200x60x60, ale podle kalkulačky v tomto vlákně to vychází nějakých 900 kg/m^2
Takže otázka, jak to roznést do stran. Idea je taková, že při pohledu na akvárium je za zády nosná zeď (za kterou je vedlejší barák), vpravo je pod úhlem cca 85° nosná zeď s balkony a francouzkými okny, vlevo je gauč, pak kuchyň. linka. Je to v několikapatrové novostavbě, kde je podlaha železobetonový monolit, co končí až s venkovní zdí z porotherm cihel. Na železobeton. podlaze je ještě plovoučka.
Nějaké kotvení do zdi nemá smysl, ale má význam pod celý stojan položit 5cm tlusté fošny ze stavebního dřeva, co by dokupy měly plochu 240x80 cm?
Starší reakce
Tak nejlepší je to co nejvíce ukotvit do zdi jako to má v odkazu Horác a do podlahy jen pro sychr. Jak vypadá zeď, jestli není moc křivá to už musíš vědět sám. Klenba ale vydrží hodně.
Uz jsem prelouskal temer cele toto tema. Kdyz vidim jaci jsou tady strelci tak si pripadam moc opatrnej
kazdopadne si myslim ze tema konzolema pod ramem jsem vahu docela roznesl.. uvidi se az se bude napoustet
Podívej se do starších příspěvků, nejsi sám co tu řešil něco podobného.
Je mi naprpsto jasne ze nikdo nemuze na dalku posoudit stav podlahy nebo stropu ale to hlavne ani po nikom nechci! Ptal jsem se hlavne z toho duvodu jestli to nekdo takhle uz neresil a behem provozu se nezjistilo ze by se to dalo vyreit lepe nebo jinak.. vse jsem konzultoval se stavarem a architektem ale neni tu v okoli nikdo kdo by mel podobnym zpusobem umistenou nadrz
Uchycení do zdi bude v pořádku, pokud bude držet podlaha, bude tam jen svislé zatížení, které stěny zvládají bez problémů (zvlášť tak široké). Pokud je souvrství podlah v pořádku a klenba vypadá zespodu dobře - bez prasklin + malta drží mezi cihlami/kameny, nebál bych se toho. Problém bych hledal spíš v té podlaze, zdravá klenba unese opravdu hodně (předpětí tvarem).
Se statikem jsem resil nedavno, boural jsem do teto mistnosti pricku (80cm kamene) - mel jsem strach abych tim vybouranym moc nezatizil strop nez se to vyvozilo. To vse bylo v pohode. Spise mi jde o to uchyceni stojanu do zdi - jestli to nemuze prinest nejake uskali nebo tak
Přesně tak
Navíc zatím úplně chybí info o skladbě a stavu konstrukce podlahy.
U tohoto zatížení už si opravdu pozvi statika.
Wanderer napsal: Každý případ je specický.....
Jj, naprostý souhlas. Nikdo ti přes net nezkontroluje stav klenby.
Každý případ je specický a pokud někdo vyřešil zatížení klenbového stropu, neznamená, že to bude fungovat tobě. Jestli chceš mít jistotu, pohledal bych výkresy domu, obětoval nějakou korunu a zašel za statikem. Přece jen už je to skoro 1,5t a budeš mít klid.
Starší reakce
Ale to jo, 400 kg/m2 nepředstavuje problém. Ale ta nožička nemá metr čtvereční, ta má několik málo cm2... Proto říkám dát pryč nožičky nebo to podložit deskou. Kdyby nožičky stály přímo na nosném trámu, tak ok, ale můžeš se trefit i blbě.
Tady se řeší takový kraviny
Lidi nemají strach z toho, že by se snad propadly podlahou. Bojí se tý vody!!!!
Sakra: Vždyť normál podlaha unese nejmíň 400kg/m2. Tak co se tady pořád řeší?
Krásnej příklad Jendo s knihovnou. A ta že je kolikrát těžší
To je mi jasný, ale to beru v úvahu. Prostě mi to pocitově přišlo na obytný prostor jako standardní situace, kterou bych neřešil, okál neokál.
Stopadesátikilovej chlap nesedí na té židli 24hodin denně po dobu měsíců.....
A stopadesátikilovej chlap na židli taky do podkroví okálu nesmí...? No, nemám argumenty, tak končím. Třeba se přidá někdo další...
Stopadesátikilová lednice se typicky netahá do podkroví okálu
Stavař sice taky nejsem, ale rekonstrukci (nejen) podlahy v podkroví jsem dělal, takže bych si tu otázku položil.
Nebudu se hádat, nejsem stavař, ale skorostrojař. Při téhle zátěži bych to ale prostě neřešil. Lednice má čtyři pidinožky co půl metru a 150-200 kg u ní podle mě nebude nereálné... 40-50 kg na nohu. Řešil bys trámy, krytinu atp.?
Tam jde o to, že jsou poměrně blízko sebe. Záleží, jak je to postavené vůči nosným trámům (a taky samozřejmě co je mezi trámy a podlahovou krytinou).
Já jsem posera, ale i když bych to přehnal a počítal 300 kg na 180 l akva, tak to je 40 kg na nožičku... Opět bych neřešil. To už bych se ani nevyspal - já, moje žena, postel, všechno dohromady přes 200 kg na čtyřech nohách, tedy přes 50 kg na nohu...
Pokud půjdou odmontovat, tak je raději odmontuj. Jinak pod to podlož nějakou desku, třeba 15 mm OSB.
1965 napsal: Dobrý večer . Mám dotaz : nebydlí někdo v Rd okále , řadovka v horním patře ? Mám v plánu max 180 l . Unese strop či ne . Děkuji .
Dvěstělitrové akva by měl unést každý pochozí strop. Důležité je, aby váha byla roznesena plošně nikoliv bodově.
Už chápu . Díky všem za rady .
Vem si např. knihovnu, cca 40x100x190 cm. Plnou knížek. Podle mě tak 300 kg, na 0,4 m2. Řešil bys...?
Američané znají rčení
it's better to ask forgiveness than permission
Neboj se toho, strop tam patrně tvoří prkna položená na bok a ta unesou fakt hodně. Zkus si tam párkrát vyskočit, to vytvoří dynamickou zátěž větší, než kdy dokáže dvousetilitrové akvárium a uvidíš, jak moc se to rozklepe.
Rád bych , ale to už zase není otázka nosnosti podlahy , ale manželka ne a ne .
Buď v klidu a pořiď klidně větší.
Přidat reakci
[1] ...... 23 24
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 33309x