Betta splendens - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přežral se. Zkuste dva dny nekrmit a uvidíte, že splaskne. A pak krmte výrazně méně.

Zdravím, beťak od sestry začal vypadat takto viz. foto. Proč má tak kulovité tělo pod prsními ploutvemi?
Je aktivní, žere, předvádí se... Nemocně se vůbec nechová.
Starší reakce
brp to být nemusí, ale bety obecně jsou na ploutve děsně háklivé. Mému samci se taky ploutve rozpadaly, a pomohlo zvýšení teploty na 29°C a pravidelný příděl olšových šišek.
Dobrý den, dnes jsem si bohužel všimla dalších mini dírek v ploutvich. Předpokládám, že to bude nějaká nemoc

. Může to být bakteriální rozpad ploutví? Děkuji.
Asi vlezl, kam neměl. Pokud má jinak ploutve OK a vypadá OK, nemoc to nebude. Dělejte trochu častější výměny menšího množství vody a přidejte mu tam nějakou přírodní desinfekci typu olšové šišky nebo dubový list.
BTW vidím, že se vám tam rozlézá sinice, tyhle potvory občas vylučují nepříjemné toxiny. Zkuste vymyslet, co změnit, aby sinice zmizla, ale to už je na jiné vlákno.

Zdravím všechny. Dnes jsem si všimla, že se mému beťákovi udělala v ploutvi docela velká dírka - viz foto. Jinak se mi zdá zdravý, aktivní, žere. V akvariu jsou jen živé rostliny a kořeny. Snad nic, o co by si je mohl natrhnout. Vodu měním dvakrát týdně cca 1/4. Poradíte, prosím, jak mu pomoci? Děkuji.
Starší reakce
Tedy z té minulé diskuse . Za barevné výkaly může ta jednobarevná strava . Granule se dají koupit i přírodní tedy hnědé . Ale jak ,psal Anthrax kmit živím a mražený krmivem je základ. Mraženým nítěnkám se vyhnout obloukem . Co se týče akvária ? Jak jsi psala ,že beta má ráda stojaté vody ,tak taky malý sloupec vodní hladiny . Ten filtr není teď problém ten se dá všelijak upravit a snížit průtok na minimum . Problém je v tom , že tam chybí rostliny u hladiny ,kde by mohl odpočívat a neustále musí v tom akvárium plavat nahoru a dolů. Chce to rostlinu co bude ležet až na vodní hladině ,aby tam mohl odpočívat.
Treba nahrať hlavnú fotku, inak prezentáciu ostatný užívatelia neuvidia.
Filter možno meniť nie je treba, len ho správne používať.
Moc děkuji ! Už jsem to tam založila, ale moc informaci nemám. Vše řeším s odborníky v obchode s rybičkama, takže ani poradne nevím, nechávám si hodně radit. Postupně budu doplňovat. Až vyměním filtr, tak doplním ještě víc rostlinek.

U nás mužů koupit žive minikrevetky, stejne jako larvy komárů a další živé krmeni. Krevetky mají označené jako mysis. Já to kupuju v NL, tak doufám, ze se to v ČR dá sehnat taky, protože ten můj Bettak to ma fakt rad - je hezky ho vidět lovit.
Zítra by zrovna měla dorazit do obchodu várka, tak se tam zastavím, protože i potrebuju pořešit ten filtr..
jinak přikládám obrázek z internetu, doma teď nic nemám, tak nemůžu vyfotit.
Okrem tej fotky poradím, poriadne založiť prezentáciu akvária so všetkými info, aby sa neodkrývali postupne. Potom sa môže k tomu vyjadriť aj niekto ozaj skúsený (ten ich z vás ťahať nebude) a pomôže to pri riešení všetkých (budúcich) problémov.
Po prihlásení kliknúť na "PREZENTACE" a "Přidat vlastní prezentaci".
Kacka napsal: Obcas kupuju zive minikrevetky. Zdravím, co to je prosím zač, ty živé minikrevetky? Díky.
Já bych se přimluvil za pravidelné ( žádné občasné přilepšování) krmení kvalitním živým (dávám bettě koretry, komáří larvy), či kvalitním mraženým. A krmiva klidně střídat, ať je strava pestrá. I tím si ryba buduje imunitu a je vitální.

Je to lepší, než krmit stále jedním a pak občas rybu nakrmit něčím, s čím se nějakou dobu nesetkala... Pak můžou být právě ty výkaly všelijaké.
Pokud ten přípravek zabírá, tak jen dobře.

i pro rybare
to dava smysl, ze by mi diky filtru hnily rostlinky a tim padem pak i oslaboval imunitu mym rybickam.
Ten filr byl soucasti toho akvarka, kdyz jsem to kupovala a v navodu pisou, ze se ty patrony maji menit co mesic, tak jsem tak delala :/ Ocividne jsem vic ublizovala, nez dopravala komfort. Jinak jsem to nastavila na nejnizsi vykon (protoze Betty a stojaci vody) a dala jsem to bokem, aby ho to neotravovalo.. Zlute na dne je takova duta dekorace (neni otra), kam se chodi (plavou?) vsichni obcas schovat.
Zradylko sice cervene je, ale stolice je ruzova, takova ta pudrova ruzova, coz pry neni dobre. Musim rict ze ranky se opravdu po podavani voogle zatahuji. Tak jeste vymenit filtr, dat dalsi zelene a snad by mohlo byt dobre.
Myslite, ze mam filtr koupit penovy?
Jinak az prijdu domu z prace, tak to muzu vyfotit..ted u sebe zadne detailnejsi fotky nemam :/
Jak píše Jozef ten filtr s náplní za těchto okolností nemá smysl . Ale já myslel na výkon filtru. Což mohlo rybu natlačit na něco ostrého co způsobilo ten škrábanec ,když bylo překopáno celé akvárium . To žluté na fotografii na dně je co? Krmím granulemi i vločkovým krmivem od Tetry vyrobené pro Bety, ale ty jsou většinou v červené barvě, potom ty výkaly , jsou podobné . Jedná kytka akvárium nezachrání je třeba sehnat aspoň 3 litry kvítek na velikost nádrže . Skus v okolí akvaristy . Dobře zarostlé akvárium poskytuje betám spousty úkrytu i ten jeden bude nad míru spokojen a ušetří to spoustu peněz a starostí .
Len či nebude problémom ten zeolit. Jednak pohlcuje živiny pre rastliny. Zároveň narušuje zábeh akvária, kradne živiny aj baktériam a tie sa nemôžu namnožiť.
www.akvarijni.cz/… zrolovať na zabehnutie filtru.
Uhlík sa tiež používa väčšinou na odstránenie zvyškov liečiv a môže brať mikroprvky rastlinám. Zbytočne potom dávaš hnojivá. Vodičku na odstránenie chlóru tiež dávaš zbytočne, zvlášť pokiaľ ju nechávaš odstáť.
Edit: ešte som zabudol. Pokiaľ menis náplne každý mesiac, filter sa nikdy nezabehne poriadne.
I pro rybare
Ve filtru mám kombinaci pěny, aktivních uhliku a zeolitu. Patrony menim jednou za měsíc. Pancernicky i Bettu krmím granulkama pro ne určenými a Bettakovi obcas kupuju zive minikrevetky.
Žádný ostrý kamen v akváriu není, maximálně co by mohl byt tunylek, ale i ten byl kupovaný speciálně pro Betty :/
S rostlinami ale nevím. Kupuju je podle vzhledu. Žádná mi totiž nechce vydržet hezká, pořad uhnívaji a to dostávají každý týden hnojivo a i svítím.
Jinak jsem jim zařadila doplněk voogle a všichni hezky ožili. Dokonce mám pocit, ze se rány začínají zatahovat a výkaly tmavnout. Aspoň i pancéřníčku.. tak snad to půjde dobre i dal.
Na ty ostřejší hrany kamenů opravdu pozor, naše přechozí betta si natrhla ocasní ploutev o lávový kámen, který měl jen pár ostřejších hran. Do té doby mě to vůbec nenapadlo...hned potom se mu rozjel bakteriální rozpad ploutví. Teď důkladně přejíždím hrany všeho, co dám k bettě do akvária, že to skutečně není nikde ostré.
Dokonce jsem četla, že si někomu betta poškodila ploutve i o růžkatec.
V akváriu podle fotek nějaký ostrý kámen kytka vypadá na anubias. Je tam beták a dva pancéřníčci . Tohleto doporučil odborník z prodejny zverimexu? Aby rady byli užitečné je třeba dodat informace o filtru té malé nádrže ,taky krmivo čím se beták krmí .
Dobrý den,
Ne ne, v akváriu je opravdu 25 litru vody a osazenstvo bylo řešeno s odborníkem ve zverimexu a naopak, krevetky mi nebyly doporučeny z důvodu utoku od Betty (a živé mini krevetky mu kupuju i k jídlu

)
Mají i dost ukrytu, kam si mohou zalézt.
Voda se mi nezkazila ani jednou. Čistím pravidelně, mám filtr (jednou mi nejel dobre, tak jsem čistila dřív a vše), používám hnojiva pro květiny, bakterie a takovýto abych mohla použit vodu z vodovodu (tu ale nechávám nejdřív ohrát na teplotu, kterou mají v akváriu), taky kontroluju stavy vody testovacíma páskama. Prach a usazeniny byli z rozkládajících se rostlin, které jsem se snažila stále zachránit, ale nepodařilo se (už jsou pryč).
Část vody jsem měnila na doporučení včera a dnes nebo zítra, podle času, znovu. Taky dostali přípravek na posílení imunity voogle, který by jim to měl srovnat a mělo by se vše zahojit. Zatím je přesouvat nechci, když mají oslabenou imunitu, a stresovat je ještě víc. Přecijen ma každý z nich své oblíbené místečko už

Dobrý den. Asi to v tomto tématu bude "ot", ale píšete že má akvárko 25l a máte tam kromě betťáka ještě dva pancéřníčy. Předpokládám že objem bude axbxc nikoliv kolik vody jste tam nalila (té vody tam tedy může být klidně i o 10l míň!) a to je tak pro tu jednu bettu bez dalších ryb minimum, max k ní malé šneky nebo krevetky. S Vaší osádkou se Vám voda kazit bude pořád a budou do budoucna problémy, nehledě na nekomfort těch pancéřníčků...
Jinak ranka na hlavě mi mýma slepýma očima přijde povrchová, jen jako odřené šupiny. Nejsem žádný odborník ale dala bych jí (nebo obě rybky pokud mají zranění stejné) do "špitálu" = holá nádrž jen se vzduchováním a topením plus třeba úkryt z květináče, a kápnout desinfekci (preventin) aby se mu do toho nedostala infekce. A nechat ho tam dokud se ranka nezatáhne. Ale třeba někdo zkušenější poradí lépe...
Moc Vám děkuji za rady!
Vyzkouším a přidám ještě přípravek na imunitu, který mi byl doporučen. Rybky mám jen asi 2 měsíce, takže jsem stále ještě začátečník.
Doufám, ze se mi podaří je zachránit a pro příště už budu vědět co a jak. Ještě jednou moc děkuji !
Vidím to tak, že rybky majú dlhodobo oslabenú imunitu nevhodnými podmienkami. Po tejto výmene všetkého máte v podstate čerstvo založené akvárium. Nízke hodnoty (už oslabujúce imunitu) amoniaku a NO2 nenameriate spoľahlivo domácimi testami, až hodnoty akútnej otravy. Tie budú pravdepodobne po reštarte akvária stúpať, kým sa akvárium nezabehne. Do tej doby odporúčam častejšie výmeny časti vody (denne-obdeň).
Dobrý den,
Dala jsem je do jiného akvaria, kam jsem dala vodu z původního akvárka.
Ano, měnila jsem substrát a všechno, protože mi jel špatně filr a měla jsem všude usazeniny, které nechtěly pryč a voda byla taková spise zakalena. Po par dnech jsme měli všude jakoby vrstvu prachu a jelikož me akvárium ma pouze 25 l, je těžké to odstranit, protože při běžném čistění je většina vody hned pryč :/
Běžne ale cisitim s rybkamam uvnitř.
Včera jsem ještě měřila, jestli se nezměnila kvalita vody a ta je pořad dobra. Po čistění jsem dala i bakterie, podle návodu.
Vypadá to tedy na infekci. Dostala jsem i typ na přípravek voogle, který by jim měl pomoc. Ránu jsem našla i na druhé rybce. Třetí se drží.
Prečo ste prelovili ryby kvôli čisteniu? Samotné prelovenie je pre ryby väčší stres ako pracujúce ruky v akváriu (taktiež vynechanie aklimatizácie). "abych to mohla vyčistit dobre" Nebodaj ste čistili všetko komplet aj so substrátom...?
Výkaly v poriadku nebudú. Chcelo by to viac informácii o akváriu viď modrý rámček (najlepšie prezentácia)

Dobrý večer. Ve čtvrtek jsem čistila akvárko a rybičky (včetně Betty) jsem dala do náhradního, abych to mohla vyčistit dobre. Včera jsem jim dala nový tunylek na sklo, aby se lepe zabavili a dneska jsem si všimla, ze ma ma Betta ránu na hlavě, nad okem. Nepoznám, jestli je to hluboké nebo jestli mu chybí pouze supiny, každopádně to nevypadá dobre. Nevím, jestli se poranil nebo jestli je to nějaká nemoc. Jeho výkaly jsou takove růžové spirálky/hadi. Dočetla jsem se,ze to ma vypadat jako čokoládová klobása. Nevíte, co by to mohlo byt? Stále všude plave, je zvědavý a rad si dá do nosu. Nerada bych o nej přišla. Teplotu vody ma 26 a jako kámoše ma dva pancerničky. Akvárko je přikryté. Prosím, poraďte !
Starší reakce
To by mohlo být ono... Partner zapomněl zavřít začátkem týdne okno v místnosti s akva... Díky všem!
Zdravím, akvárium máte nezakryté, což pro betu není úplně dobré. Při nadechnutí studenějšího vzduchu z hladiny může utrpět teplotní šok, který jí oslabí imunitu a otevře bránu nejrůznějším infekcím včetně vodnatelnosti. Mě se to stalo, když jsem předloni v létě odjel na víkend a zapomněl zavřít v místnosti ventilačku (akvárium s beťákem taky nezakryté). V sobotu ráno přišlo nečekané ochlazení, kdy teplota venku spadla na 14°C. Do týdne beťák onemocněl a za další týden odešel...
Už jsem zkoukla prezentaci. Teplota je na bettu nízká (ta chce tak 28°C), akva je dost vypucované (ale třeba to není následek přehnané hygieny a jenom máte štěstí na mizivý výskyt řas), založené před rokem, to by mohlo být OK... Jestli máte podezření na překrmení, tak týden nekrmte v akva nic. Zvýšení teploty beťákovi prospěje (ale takhle z hlavy nevím, jak moc to potěší modré neonky), hoďte mu nějaký mandlovníkový list nebo olšovou šišku, a jinak nevím. Jestli je beťák v separaci, dobře, ale udržujte mu teplotu a měňte pravidelně vodu, ať mu ta separace prospěje.
Zrovna teda betty se dokáží přežrat tak, až mají břicho nafouklé jako balón. Ale ryba na fotce má fakt zježené šupiny, což z přežrání není. Jestli vodnatelnost jo nebo ne nevím, ale nemoc je to určitě. Jsou známé nějaké detaily o podmínkách chovu?
Ahoj. Na fotkách shora velké bříško nevidím, ježaté šupiny ano. Určení příčiny obtíží přenechám zkušenějším, ale jedno můžu říct téměř 100% - z přežrání to nebude. Ryby se nepřejedí jako lidi, když mají žaludek plný tak prostě žrát přestanou i kdyby měli krmení dlouhodobě nadbytek...

Zdravím, moje Betta má větší bříško a zježené šupinky viz. foto. Obávám se, že má vodnatelnost, ale vůbec není letargická, je aktivní, pořád plave apod.
Není třeba přežraná? Krmím 1x denně, stravu má pestrou. Mohla třeba požrat pár krevetek...
Díky za zpětnou vazbu!
N
Starší reakce
...nějak nemůžu najít souvislost mezi tím, že v létě (červenec/srpen) bylo akvarium čištěné někdy až po 14 dnech s větším množstvím rozložené potravy a rybičce to nijak nevadilo...
Vysvětlit tuto souvislost by bylo poněkud náročnější, tak asi raději zůstaneme u pozitivního konstatování, že už je rybce lépe.
Špatný nápad to rozhodně byl, to máte pravdu. Děkuju za informace o rostlinách a řasách, odpoledne jsem udělala test na NO2 a amoniak, ale všechno se mi ukázalo v minimálním množství. Rybičce jsem dokoupila další rostliny (a dokonce se zdá, že se jí to líbí - začala plavat a zkoumá je), odklonila jsem proud vody z filtru. Ještě jednou moc díky za Vaše rady (články o rostlinách si ráda přečtu) a taky za Váš vstřícný a milý přístup, opravdu jste mi pomohla

Díky za odhad, je to možné, ale nějak nemůžu najít souvistlost mezi tím, že v létě (červenec/srpen) bylo akvarium čištěné někdy až po 14 dnech s větším množstvím rozložené potravy a rybičce to nijak nevadilo a tím, že teď akvarium čistím, měním vodu, rybu krmím střídmě a přesto neprospívá. Vodu teď měním denně, vždy 12 litrů, když dělám údržbu v "běžném" režimu, měním jednou týdně 12 nebo 24 litrů na střídačku.
...Přes prázdniny jsem byla hodně pryč, takže jsem pořídila automatický dávkovač krmiva (který sypal víc granulí, než kolik snědla, ale jinak to nešlo)...
Moje věštecká koule se mi někam zakutálela, takže jednoznačnou odpověď na otázku, proč je vaše rybka smutná, vám dát nemohu.
Ale když se ptáte, co jste udělala špatně, tak podle mne jste nesprávně usoudila, že bez automatického krmítka by to nešlo. Zdravá ryba vydrží bez potravy určitě déle, než v prostředí, ve kterém se rozkládá nekontrolovatelné množství organické hmoty.
Příště raději týden i déle bez krmení, než "předimenzované krmítko" nebo "hodný, a zároveň přející soused".
Kdybych byl na vašem místě, spíš než pořizovat testy, kterým beztak moc nerozumím, bych energii věnoval četnějším výměnám i většího objemu vody. Ta by měla být "odražená" a vytemperovaná na teplotu vody v akváriu.
Ten původní filtr přestal asi po dvou dnech fungovat, takže jsem radši koupila nový - byla jsem přímo ve zverimexu, ve kterém se paní specializuje na chov ryb. Do akvária jsem přidávala i bakterie (Tetra SafeStart Bacteria), aby se akvarium rychleji "zaběhlo". Rybičku jsem dostala v zavařovací sklenici, takže jsem akvárium nechala jen 2 dny, než jsem do něj rybičku přesunula. Vím, že to nebylo ideální, ale neměla jsem moc jinou možnost. Už od těch prvních dnů ale byla veselá, aktivní, žravá. Přes prázdniny jsem byla hodně pryč, takže jsem pořídila automatický dávkovač krmiva (který sypal víc granulí, než kolik snědla, ale jinak to nešlo), akvárium jsem čistila max. po 14 dnech a na rybě se to nijak nepodepsalo. Po návratu jsem krmítko sundala a krmila jsem ji manuálně, aby se zbytečně nepřežírala. Čistím každý týden odkalovačem a měním část vody, řasy stírám houbičkou, pokud je vidím. Vůbec nic jsem teď v údržbě ani péči neměnila, nevím, co jsem udělala špatně.

No dávat jako překvapení jakékoliv zvíře je hodně špatný nápad. Ale za to nemůžeš, Ty jsi udělala co jsi mohla. Nic jsi o chovu nevěděla, informace si sháníš. Myslím že v péči velká chyba nebude - v dané situaci dobré řešení neexistuje, jen nejmenší zlo. Výměny vody tu radí hodně, tím nic nezkazíš. Když nic jiného, tak naředíš špatnou vodu vodou čerstvou a rybě se trochu uleví, jako když vyvětráš v pokoji. Ctibum Ti píše o filtru a nezajetém akváriu, to se určitě poraď. Pokud je filtr nový, prodávají se vodičky s bakteriemi na rychlejší osídlení. Poptej se opět tady kdo s tím má zkušenosti, ve zverimexech všeobecně (čest výjimkám) Ti poradí nejspíš akorát to nejdražší, jim je to jedno a pokud Ti ryba padne, přijdeš si k nim pro novou a budou mít další zisk.
Ptala jsi se na řasy. Těch je spousta druhů, jsou to viditelné zelené tečky, fousky, vata, povlaky... Na skle, dekoracích, rostlinách... Dělají se, když je v akváriu nepoměr světla a živin - ve Tvém případě tipuji živiny pro nedostatek bakterií nevyužitelné rostlinami, a málo rostlinné hmoty která by řasám ty přeměněné živiny odebírala. Je to tak, že hodné bakterie v dobře zajetém akváriu přemění dusíkaté látky produkované rybou a šneky (máš tam jestli dobře vidím ampularie, ty produkují hodně odpadu) na dusíkaté látky využitelné rostlinami. Pokud tam bakterie ještě nejsou (nové akvárium), nemá co přeměnit odpadní látky a ryba se otráví. Pokud tam už bakterie jsou a nemá ty přeměněné živiny co využít (málo rychle rostoucích rostlin), dělají se řasy. Ono to není jen problém estetický, pokud Ti řasy porostou na rostlinách tak ty rostliny zadusí -> pojdou -> uvolnění dusíku -> nemocné ryby a další řasy atd atd.
Předpokládám, že když to byl dárek, že šla ryba hned do čerstvě založené nádrže...
V prezentaci (já tam jako redaktor vidím) máš dvě fotky. Na každé je jiný filtr. Původní setový jsi měnila za chodu po jaké době? Nový filtr se zabíhal, nebo jsi dala ze starého náplně do nového? Nebo jsi jen vyměnila nový za starý?
Dobrý den, děkuju za rady!
Prezentaci jsem vyplňovala hned při založení profilu, tak nevím, kde je chyba. Prosím, jak poznám, že tam rostou řasy? Čistím akvárium fakt pravidelně a pečlivě, mám tam šneky, kteří by řasy měli jíst (aspoň mi to radili ve zverimexu).
Akvárium čistím odkalovacím zvonem, krmení dostává 3-5 granulek. Filtr je regulovatelný, nastavený na nejnižší výkon, dřív rybákovi nevadil, nedělal mu problémy. Test pH jsem dělala, to je v pořádku, test na NO2 apod. vyzkouším.
Rostou Vám tam řasy, čili dusíku tam bude víc než ty kytky (navíc pomalu rostoucí - anubias) stačí spotřebovat. Kolik krmíte v jedné dávce a jak často? Představte si rybákův žaludek jak je maličký. Odkalujete zvonem? Tím bych začala, spolu s výměnou třeba 5-7l vody každý den po dobu několika dní za sebou. A zároveň co nejdřív doběhněte do nejbližšího petshopu a kupte aspoň 2,3 košíčky rostlinek - egeria, najas, ceratophylum apod. Najděte si tady nahoře Atlasy - Rostliny - Pokročilé, označte růst: velmi rychlý, emerzně: ne. Z těch vybírejte. O kytkách jsem se rozepsala pár dní zpátky v tématu Vláknité řasy, koukněte na to.
A když v tom obchodě budete, kupte testy vody na dusík (NO2, NO3, amoniak), pH apod. Tomu popravdě moc nerozumím, snad poradí zkušenější.
Také mě upoutal filtr - jaký má výkon a máte ho od začátku? Jestli se rybák neschovává do klidnějšího místa že mu ten proud vadí, a je čím dál vysílenější. Podívejte se na jeho ploutve, a vzpomeňte si jak je příjemné jít ve větru s deštníkem

jestli nejde výkon regulovat, obraťte vývod někam do rohu.
Nemáš prezentaci a tak jen hádám . Hrubé dno (zapadané krmení)+ hrozně málo rostlin + špatná údržba = otrava NO2 .

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. V červnu jsem od své žákyně dostala k vysvědčení rybičku bettu. Do té doby jsem neměla vůbec žádné zkušenosti s akvárii nebo chovem rybiček. Sehnala jsem 40l akvárium, do kterého jsem zasadila živé rostlinky (asi jich je málo). Rybička se dobře adaptovala, od začátku jedla (krmím ji granulemi), byla veselá a zvědavá. Asi před 5 dny najednou přestala jíst, zalezla za filtr a nic ji nezajímá. Schovává se za filtrem nebo u dna a vůbec nejí (zkoušela jsem i dafnie, ale ani o ty nejeví zájem). Jinak jsem si ale nevšimla, že by se u ní projevovaly nějaké změny, jako ztráta barvy nebo že by byla nafouknutá, i ploutve má v pořádku. Koupila jsem přípravek eSHa 2000, který dávkuji dle návodu, zároveň jsem rybičce včera zvýšila teplotu v akváriu z 25-26 stupňů na 28. Vyměnila jsem část vody. Po zatopení se rybička drží spíš u dna, ne nahoře za filtrem, často leží na listu, zdá se mi, že leží i trochu bokem. Plavat může, ale evidentně se jí nechce, pokud to není nutné.
Prosím, mohl by mi někdo zkušenější poradit, jak bych ještě rybičce mohla pomoct? Nechci, aby ji něco bolelo nebo aby se trápila, ale už mě nenapadá, co by s ní mohlo být.
Moc děkuji, Bára
P.S.: Fotky jsou focené těsně po výměně části vody a aplikaci eSHa 2000, proto je voda trochu zakalená a do zelena, jinak je ale čistá.
Starší reakce
Ahoj, spíš reakce na změnu prostředí. Ryba je oslabena změnami: transport, pobyt ve zverimexu, další transport, nove parametry vody v tomto akva… Možná zhoršená kvalita vody pro bettu, když tam byly živorodky, nízká teplota vody, nezakrytá nádrž. Ale to je je spekulace, protože o podmínkách v nádrži není nic známo.

Každopádně bych si pohlídal kvalitu prostředí a životní nároky betty… v dobrých podmínkách se tohle zahojí samo.

Dobrý den,
včera jsem si přivezl tuto bettu, měla krásné celé ploutve a do rána je měla takto potrhané, nevím zda to bylo tím, že byl s endlerkami (ty už v akváriu nejsou) nebo nějakou bakterií, prosím o radu.
Předem děkuji.
Starší reakce
Byl z burzy od rybičkáře, takže myslím, že to byl import, ale potvrzené to nemám.
Ahoj
Betty jsou sazka do loterie. Zalezi kde byla koupena a v jakych podminkach byla chovana. Nektere jsou cisty import a nektere jsou narozene u nas a prizpusobene nasi vode a podminkam. Ja jsem dvema bettam(dle meho) udelal supr podminky, zabehle akvarko,premnozene krevety, hodnoty vody ideal a i tak po dvou mesicich odesly:/ (z niceho nic). Pokud by to nezvladla i dalsi betta, doporucil bych jiny druh rybky/rybek dle objemu vasi nadrze: )
Díky,
no, on asi dva měsíce zpátky měl i BRP, natrhl si ploutev o kámen a rozjelo se to. Vodoléčba a solné koupele zabraly, ploutve mu začaly dorůstat, a pak toto, no :/.
Když jsem to řešila tenkrát s chovatelem, říkal, že ta ryba vypadá blbě celkově, že nevyhrál genetickou loterii.
Krevetky jsou v pohodě, množí se. Z kytek se moc nedaří anubiasům, ty chytají řasu (asi na ně moc svítí) a je to jediné akvárko, kde se moc nedaří mechům a plovoučkám (ale taky je jediné s krytem), jinak problémy nepozoruji.
Papírkový test neukázal nic divného, jen tam mám konstantně NO3 bez jakékoliv naměřené hodnoty (prakticky už od začátku). Zkusím ještě NO2 kapkový test, ale myslím, že to by dřív smetlo krevetky, než bettu.
Okružákům se tam vlastně také moc nedaří, ale oni asi nemají moc co jíst. Vše uklidí krevety, případně rychlejší levatky. Neritina vypadá spokojeně.
No, počkám třeba do konce měsíce a budu koukat po nové rybce.
Zdravím,
tohle je vždy střelba na slepo. Protože nikdo nevíme na co vlastně ta ryba uhynula a co to způsobilo tady budou vždy dohady. Beťáka něco oslabilo a pak stačí málo. Může to být tou údržbou, může to být nějakým krmivem, mohl to být slabší kus... Možná souhra všeho nebo něčeho dalšího. Kdo ví.

Pokud máš možnost změřit hodnoty vody v akva, tak bych to udělal. Pokud ne, tak bych pár dní po sobě vyměnil část vody, jen pro jistotu. A pak pořídil rybu novou... Akvárko máš pěkné, udržované, kdyby tam byl nějaký zásadní problém poznáš to na krevetkách.
Hezký den,
včera mi betťák bohužel umřel, pozorovala jsem na něm cca tři dny větší apatii, předevčírem už měl zježené šupiny a po přichodu z práce bylo po něm.
Je to akvárko prezentace 37l.
Co teď dělat a za jak dlouho pořídit novou rybku? V akváriu je docela dost krevetek, je hustě zarostlé. Minulý týden jsem vytrhávala valisnerii, protože už to bylo neúnosné, je možné že to spustily nějaké bakterie ze dna?
Stačí se o akvárko starat normálně a novou rybku pořídit třeba za měsíc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
[1] ...... 101 102
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 102239x