Zelená vláknitá řasa
Problém může být i v silném osvětlení. Více jak 1.1W/l je docela dost. Zelená řasa ráda světlo.
Ahoj, v mé pidi nádrži 10 litrů bojuji se zelenou vláknitou řasou. Vím, že v takto malém akva je umění vytvořit biologickou rovnováhu ale i tak se o to vehementně snažím
Začala se mi dělat zelená vláknitá řasa na rostlinkách, rostliny samozřejmě začaly stagnovat. Je to přebytkem živin ve vodě... ale jak je snížit? Nepřekrmuji, krmím teď hodně maličko - beťákovi fakt málo a ancíkům nic, ty ať si smlsnou na řase
Odkaluji týdně 4 l odstáté vody a občas přidám antistres od Rataje, svítím 11 W Philips 840. Napadlo mě, jestli to nemůže být fitrem - mám bublifuk, tak jestli jak do toho ještě vzduchuje... Teď jsem vývod filtru dala níž pod hladinu(cca 8 cm), aby se nepřekysličovala zbytečně voda ale moc tomu nevěřím. Máte nějaký tip? Mohlo by to být tím filtrem jak současně vzduchuje?
Starší reakce
pmdd jsem začal přidávat až když rostliny dobře rostly
Je velmi ošidné dělat jakékoli závěry bez znalosti souvislostí, ale tento výrok provokuje k otázce: Proč jste začal přidávat PMDD, když - jak tvrdíte - rostliny dobře rostly?
Zkuste se řídít pravidlem: "Raději neměň to, co funguje!"
Přihnojování PMDD může být příčinou vašich potíží. (Ale to už zmínili Kamekh a Václav.)
Ještě poznámku k příspěvku Kamekha, který mě vzpomíná.
To, co Kamekh v souvislosti s mým jménem napsal, za tím si stojím. Jenže - nic není černobílé...
Nechci zde zpochybňovat své vlastní výroky ve smyslu, že řasy řádí tam, kde je ve vodním sloupci nadbytek živin, ale může tomu být (zdánlivě paradoxně) i naopak - tam, kde vyšší rostliny nemají dostatek živin, mohou tyto strádat a jejich konkurentům (řasám či sinicím) se může dařit náramně dobře. Důvodem může být např. to, že některé druhy řas a sinice mohou dobře fungovat v prostředí s nízkým obsahem CO2, nebo to, že dokážou využívat i velmi nízké koncentrace živin či světla.
Přesto si dovolím předpokládat, že ve většině "standardních" nádrží není nedostatek živin tím, co omezuje růst vyšších rostlin. Proto také tvrdím, že obvykle stačí ke "hnojení" kytek pravidelná výměna části vody, (snad s výjimkou, kdy by vstupní voda byla extrémně chudá na živiny), a že je tento postup vhodnější, než "bezhlavé" ládování akviška všemožnými hnojivy s populárním PMDD na čele...
Na hnojivo by mělo dojít, jestliže dospějeme k přesvědčení, že nic než nedostatek některé živiny (nebo živin), je tím, co brání rostlinám v růstu.
pmdd jsem začal přidávat až když rostliny dobře rostly,začaly stagnovat až co je napadla št.řasa tj.asi za poslední 3 dny,mám vynechat to pmdd
0 07.07.2008 18:10 Usine – Re: KEDAR
Určitě bych to PMDD nedával když to neumíš tak to dopadne vždy špatně. Udělal jsi to přesně obráceně než jsi měl. Pozastavení růstu rostlin každý řeší přidáním hnojiva. U nových akvárek je to ve 100% právě obráceně. Pěkný článek je tady.http://www.akvarijni.cz/AC/text04.htm Schválně si změř průtok filtru, neměl by přečerpat více jak nádrž/hod. Vývod z něj je dobré rozdělit aby nešel do jednoho místa, protože v proudu se ruducha tvoří nejvíce.
0 07.07.2008 17:52 Kamekh – Re: KEDAR
Mňo jo, řasa to je prevít....držel bych se dříve udávané rady Sidonia...snížit přísun živin (pečlivě a častěji odkalovat) a pokud je méně rostlinek, tak přidat. Prostě viz. Sidonius....
A hlavně trpělivost
Použití PMDD samozřejmě může mít vliv, koneckonců jsou to živiny....
prosím o rady po dvou měsících se mi objavila zel.št.řasa na rostlinách a ty přestávají růst může to být po použití pmdd ?? použito poprvé asi před 14 dny 6 ml denně 300l akva světlo 3* 39w 12 hod denně a před 14 dny nasazen nový filtr tetra tec 700 průtok neomezen.předem díky za rady
Starší reakce
0 28.05.2008 12:50 David Beňa – Re: brady
to je od světla,,!
Starší reakce
Kdyz se ti libi, klidne ji tam nech. Ono stejne moc moznosti jak ji odstranit krome sberu neni. Zbaveni se ji je na dlouho, uplne to myslim u zdraveho akvarka nejde nikdy (tim nerikam, ze kde neni, je nezdravo a je to spatne), a pokud neporusta rostliny tak, ze by vylozene trpely .... Taky se mi celkem libi, kdyz je v rozumne mire.
0 17.09.2007 12:29 Karel Ahoj, potreboval bych poradit. Mam v akva zelenou vlaknitou rasu(dlouha velice tenka zelena vlakna), ale docela se mi libi, jak se chytla na drevu a kamenech. Je nejak skodliva, nebo jinak nevhodna ? Mohu ji tam klidne nechat ? Predem dekuji za pomoc...
Starší reakce
0 10.09.2007 13:19 zabak to je normální zelená řasa.. mášš tam moc světla a živin.. nebo na akvárko svítí sluneční světlo..
Tak hlasuju za B1, omlouvam se, patri take pod vlaknite, ja tak nazyval jen B2 a B3
0 09.09.2007 22:08 Sidonius – To Hanz
Jde ta řasa setřít? A je na omak slizská?
0 09.09.2007 22:03 Usine 0 09.09.2007 22:01 Sidonius Tak z té fotky toho moc nevyčtu... Trochu mi to připomíná sinici.
Ale jedno vím jistě - RODUCHA to určitě není - roducha neexistuje.
Rekl bych ani vlaknita, ani ruducha. Sakrys, kde byl jen ten odkaz na druhy a jmena ras .... pohledam
0 09.09.2007 20:57 Sidonius Je značně zavádějící pokoušet se pojmenovávat řasy podle svých pocitů... Napíšete "vláknitá řasa" a popisujete ji jako 3-4 mm dlouhé štětinky.
Zelená barva řas také není nejlepším vodítkem - např. červené řasy (ruduchy) mohou tvořit štětičkové útvary svěže zelené barvy...
Píšete, že světla máte dostatek. Stále svítíte těmi širokospektrálními 36W/640 + 18W/33?
Pokud ano, nemusíte mít strach z přesvícení...
Čeho budete mít ve vodě určitě dostatek, resp. nadbytek, budou živiny.
Podle popisu v prezentaci bych vaši řasu tipoval spíš na ruduchu. Tvoří se jen na silně osvětlených částech rostlin nebo i jinde?
Kvalitní detailní fotka by udělat nešla?
Tak to neni vlaknita rasa. Tuhle mam taky, premyslim o krevetkach, uvidima. Ale prijde mi, ze vcelku nicemu nevadi, nijak moc se nesiri ...
0 09.09.2007 20:13 Sidonius Mohl byste upřesnit, jakou vláknitou řasu máte na mysli?
Asi mne ceka problem s vlaknitou rasou
. Potreboval bych dobrou radu, jak se ji setrne a rychle zbavit nez se rozroste jeste vice...
Starší reakce
Tak tyhle rybky se vláknité řasy ani netknou, alespoň v mém akva...
Starší reakce
0 18.06.2007 15:05 matlala [798] - Rostliny u mě taky ustupuje sice je na vrcholcích rostlin ale ubral jsem světla(překryl část DFky 11w asi půlku délky zářivky, A koupil neritiny 3ks sou obouchané jiné neměli ale neva jsou jen na řasy jak vidíte v prezentaci napomohla tomu i dešťovka(změna parametrů hlavně trdostí gH: 7. kH: 4,5) a živorodky do ní pořád rýpou a jí se to nelíbí
na fotu současný stav
Starší reakce
0 09.06.2007 09:18 Greksa Skus parmičku čiernopruhu a budu preč
0 08.06.2007 23:11 Johns [30] - Cichlidy 0 07.06.2007 21:43 smajlik Tož....teď jste mě chytli
.Ani jsem o tom moc nepřemýšlel.Ona ta řasa,když po zatemnění zmizela,už se neobjevila a tak už jsem po příčině nešel..I když....teď tam je štětičková ruducha (ne moc a z 95% jenom na kořenu),snad pomalu zmizne.Ještě nějakou dobu počkám a potom když tak použiju Savo.
A ještě je nepříjemné,že každé protiřasové opatření se začne projevovat za poměrně dlouhou dobu.
Vedle sebe mi stojí dvě akvárka,jedna 54ka a jedna 200ka,stejná voda,stejná údržba a malé akvárko je absolutně bez problému a velké pořád není tak,jak bych si představoval.
Aspoň máme co řešit
,vždyť jinak by to byla nuda
.
Přidat reakci
1 ...... ...... [14] 15
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 23918x