Zelená vláknitá řasa
Ten tam je a jednu chvíli šel dokonce až do žluta, akorát teď jsem kvůli únikům opravoval zapojení, tak CO2 tam jde málo a v rámci boje s řasou jsem nevěděl, co v tuto chvíli pomůže víc. Nastavím tedy světle zelenou.
Rostliny už zakrývají mnohem víc, je to dva týdny stará fotka, to roste celkem dobře, ale teď asi vlivem nedostatku CO2 a přebytku světla se zvrhla zelená řasa. Nejspíš bude rozhašenej i poměr NPK, to zjistím zítra, dneska chci vyměnit 1/2 vody.
Chce to přidat rostliny, a to hodně hlavně rychle rostoucí stonkovky nesmí být vidět zadní sklo. Předpokládám, že co2 je plynné, a tak ti tam schází drops checker. Až ho budeš mít tak to chce světle zelenou barvu.
Potřeboval bych poradit, jak vyzrát na zelenou řasu. V akváriu vypadá jako hnědý chomáče, ale když se vytáhne, je zelená. Taky na rozdíl od hnědé roste podle světla. Akvárium běží cca měsíc a půl, od začátku se přiměřeně držela na kořenu, svítil jsem cca 6h. Ale jak se teď udělalo hezky, tak na akvárium svítilo hodně slunka, takže se doba svícení přirozeně prodloužila a řasa se dost rozjela. Dokonce je na té řase hezky vidět, kde stíní zeď a kde nestíní.
Takže v tuto chvíli je akvárium už dva dny kompletně zakrytý, ale nevím, jak tomu ještě pomoct? Zkusit víc hnojit nebo spíš míň? Úplně vypnout CO2 nebo spíš přidat? Rostlinám se doteď celkem dařilo, ale samozřejmě po této době ještě nejsou pořádně rozrostlý a samozřejmě bez světla jim to dlouho nevydrží.
Předem díky za rady.
Starší reakce
Tak zelena vlaknita riasa je komplet prec vid foto.
Po zacati ustupu riasy som nasadil CO2-Vital. Tyzden 6ml /max doporucena davka na 150 lit litrov (denne)/. Tyzden 3ml. Tyzden dve stlacenia (cca1.5ml).
V dalsom postupe asi vysadim CO2 vital a ak nebudu problemy zvysit postupne dobu svetla o hodinu (neskor dve)?
Pod korenove rastliny som pichol nejake gulicky tak uvidime.
Starší reakce
Někde na internetu je na to pokus, konkrétně jak se vyvíjel cyklus dusíku s přidáváním a nepřidáváním bakterií a rozdíl nebyl žádný. Lepší,pokud máš v okolí schopného akvaristu,aby ti naočkoval filtr, když už zrychlovat.....
OK nechávám zaběhnout, děkuji za radu. Jen se zeptám to stability na zajetí filtru je kravina ?
Na zbytek otázek.Řasu klidně odstraň, nelij tam žádné stability ani jiné hloupousti, doplň rychlerostoucí kytky a nech nádrž pořádně zaběhnout,nevrtat se v ní
Děkuji za radu, plynné CO2 budu mít až přiští týden. Z mého příspevku vyplynulo více dotazů
Nevím, co chceš slyšet, pokud máš možnost použít plynné CO2 tak to jsi měl už od začátku.
Ahoj, mám nově založené akvarium, rozjela se mi pěkně zelená vláknitá řasa. Začal jsem motat a snížil jsem osvětlení na 30 procent a svítím 6 hodin. Z testu mi vyšlo, že mám v akva NO2, tak sem nasadil seachem stability, dnes třetí davka pro lepší zajetí filtru, dnes když se divám do akva, tak zmíněná řasa začíná bělat. Teď mi řekněte, je to tím že méně svítím nebo to bude tím že seachem stability způsobilo snížení NO2 ? Řasu mám i na skle můžu ji odstranit nebo mám počkat než umře, abych si ji dělením nerozmnožil. A poslední věc až nasadím co2 můžu svítí víc?
Starší reakce
aj ma to uz napadlo len ked... pozriem nieco
filt. medii sa teda nechytam
vdaka
Vůbec do toho nesahej klidně několik měsíců.
K tomu filtru si ještě pořiď "předfiltr" - stačí např. bioakvacit k bublifuku střední hrubosti, nasazený na sacím koši resp. trubce. Estetické to moc nebude, ale funkční ano
, tak je to snad jako dočasné řešení akceptovatelné. Jen je potřeba "předfiltr" pravidelně kontrolovat a čistit, aby se nepretěžovalo čerpadlo.
Vdaka za info, toho som sa bal, ze mozem narusit rovnovahu a problemu napomoct. Budem teda len pravidelne vyberat z vnutra hruby bordel (nasate zvysky rastlin) a naplne prepierat na striedacku kazdu raz za mesiac (zdalo sa mi ze su zanesene dost, ale nemam skusenosti). To by malo byt v poriadku?
Na ten filtr nesahej.
0 28.04.2021 07:33 Gazva Ahojte,
ako amater (prve akva) mam problem s riasami, hlavnym problemom bude asi rychle zarybnenie (dan za nedockavost), zle rastuce echinodory, slabe cistenie filtra so zaciatku (koli zabehu) vzhladom na objem filt. hm., vela svetla (bez CO2 a hnojenia)
Aplikujem znizenie intenzity a doby svetla (plus zatemnenie zaluzi), pravidelne jemne preplachnutie fitr. naplni od hrubych necistot, znizenie prietoku a cerenia hladiny (voda sa stale hybe vsade) - uvidim co to prinesie.
Podrobny popis je v prezentaci vid dennik - nejaky koment k tomu od skusenejsieho. Mozno by pomohla vymena nejakych rastlin (echi.), nepotrebujem rastliny na vystavu, len nech plnia svoj ucel, preto nechcem hnojenie a chemiu. Mozno je cela moja cesta zla, ale beriem to tak ze comu sa nebude darit pojde von.
Starší reakce
Kombinace plynného Co2 by s těmi dekoracemi nebyla vhodná - viz odkaz na článek co poslal Václav. Tekuté Co2 není jeho významným zdrojem pro akva, vyhledej si co je to glutaraldehyd. Pomůže rozjezd kytek jako je limnophilla, egeria, růžkatec apod. Zkrátka něco co odebere živiny.
paráda, díky moc. Hned první začtění a vídím vápenec a jeho vliv
Tak mě napadá, že jsem se nejprve snažil likvidovat řasu z kamenů pomocí kartáčku (po týdnu jsem od toho upustil, protože to mělo spíše opačný efekt). Ale byl jsem překvapen, jak skokově PH vyskočilo skoro o jednotnku. Něco na tom vápenci bude
děkuji za názor, odpověděl jsem Vám v druhém, paralelním vláknu.
i zde mě zaujala ta vazba cement a CO2. Budu rád za případné objasnění souvislostí. Není mi jasné, jak t spolu souvisí. Díky moc
Limnophila sessiliflora se zmátořila a začíná pěkně výhánět nové odnože, tak snad to pomůže. Plynné CO2 zatím přidávat nechci. Pomůže i tekuté CO2? Podle posledních dnů, kdy jej aplikuji přímo na řasu se zdá, že mírně pomáhá likvidovat řesu a rostlinám evidentně také neškodí (pohledově mi skoro přijde, že mírně prospívají). Tekutými hnojivy od tropica jsem zatím přestal, fosfor pohledám. Nějaký tip, kolik fosforu zkusit do začátku? Mám cca 24 litrů vody (čistý objem).
O té špatně kombinaci s dnem jsem na začátku nevěděl. Teď s tím již těžko něco udělám. Mám tam živočichy a nemohu přeskládat akvárium znovu.
Zaujala mě poznámka o cementovém buddhovi. Jak ten škodí vodě? Před napuštěním jsem jej nechal týden macerovat ve vodě. Nepřišlo mi, že by se z něj cokoliv uvolňovalo. Několik akvaristů má přímo tento typ a rozhodně jej popisovali jako neutrální k vodě.
Děkuji
Zeleň neroste, protože je ji málo. Dodej tam aspoň nějaké rychle rostoucí kytky. Kombinace dna Ada s vápencovými dekoracemi ti asi moc radosti nepřinese. Ovlivňuje to špatným způsobem vodu. Ideál by bylo začít sytit CO2, ale to bys musel dekorace vyndat. Teď můžeš akorát dodat kytky a doplnit fosfor jak ti tu bylo sděleno.
www.horacovoakvarium.cz/… Zopakuji jako v několik mých předešlých reakcích. Zjednodušte to.
Vždyť jste odpovědi, proč nic neroste, je řasa, je špatná voda a podobně, dostal.
Zdejší pánové a dámy jsou velice korektní, za což je obdivuji.
Prosím, věřte jim. Jsou zkušení a vědí, proč vám všichni radí pořád dokola to samé.
Omlouvám se, jestli jsem moc "vostrý", ale třeba to pomůže, za což bych byl rád.
Tak máš nízký obsah CO2 a pokud dodáváš opravdu plyn a ta soška je z cementu tak ho tam ani přidávat nemá cenu. Já bych to dal pryč a pH srazil někam pod 7 na 6,8 - 6,6 a přidal fosfor, pokud je na 0.
zeleň úplně neroste, proto je jí málo...
jde mi spíše o příčinu. Vodu jsem měnil kvůli slepé hladině, nebylo možné ji nevyměnit. Během pár dní bylo akvárium celé hnědé, nečistilo se to uplně fajn. Nyní již stav lepší, potřebuju se zbavit již jen té řasy. Jsou moje kroky správné? Podle hodnot vody, mi nepřijde, že by bylo přehnojeno (NO3, K, PO4 jsou spíše nízko). CO2 (plynné), ani vyndavat buddhu nemám zatím v plánu.
Luxusní hnojebiz,ale pro koho? Buddha to nespotřebuje a té zeleně je fakt málo. Přidat kytky, třeba plovoučky, přestat hnojit a měnit vodu......
Cementový budha ven, CO2 (plynné)dovnitř? Zabírá hodně místo i ty seyriyu kameny. Místo toho bych přidal kytky.
Starší reakce
V eleocharise som ju našla a ešte aj mimo len tak v substrate. Túto vlaknitú som našla hocikde
Mě roste srpatka občas v eleocharis a k tomu se nachomýtne sem tam chomáček řasy.
Takto sa mi to podarilo odfotiť,dnes sa objavili ďalšie.
Odstraňovat a zase odstraňovat já to teď dělal měsíc. Koupil jsem si tu největší řasenku a přidělal ji na špejli a točil tak dlouho až tam pomaličku a jistě přestává být. Samozřejmě jsem se snažil i zlepšit podmínky v akváriu a nejednoduší je vodoléčba neboli měnit vodu v kratším intervalu než jednou týdně.
Dá se lehce pinzetou odstranit, nebo namotat na špejli a Krevetky ju zřejmě baští...
Keď bude trochu nevadí, len aby sa situácia nezhoršila až príliš.
Niečo podobné len oooveľa tenšie som našla a len po 1 vlákne. Tak to bude začiatok...
Já jsem za zelenou vláknitou v krevetárku rád. Mám tam i ruduchu a krevetky se tam jenom hemží.
Takto vypadá ta řasa...
Tak to je jedno aký je to mach, toho sa nebojím. Možno som ho doniesla s rastlinami. Skôr mám obavy z tých vlasov. Podľa toho čo tu píšu je to začiatok vláknitej riasy. Svietim od 10 do 12 a potom od 15 do 22 mám 7,2w na cca 25l vody
Na fotce by měl být mech srpatka zahnutá. Prosím o opravu jestli se mýlím.
A vláknitá řasa jsou dlouhé a ještě delší teňoulinká poddajná vlákna. Podle množství se pak různě zamotávají do chuchvalcú a chomáčů.
To vypadá na nějaký mech, ale jaký to ti nepovím.
Zdravím, vedel by mi niekto povedať čo je to? Objavilo sa mi to v akva hkavne pri Substrate a zamotané o dekorácie alebo trávu.
Zároveň sa chcem opýtať na zelenú vláknitú riasu. Ako vyzerá v začiatkoch? Objavili sa mi asi 3 vlasy , ktoré trčali z koreňa napríklad. Myslela som si že je to nejaký môj vlas, alebo chlp z niečoho, keď som to vybrala je to dozelena , odfotiť sa nedá, také je to tenké.
Starší reakce
Ahoj to PO4 si meral z vody alebo zo substrátu? Ďalší postup je jednoduchý, PO4 je trochu viac a NO3 je veľa takže NO3 až do výmeny vody už nebude treba pridávať písal som udržiavať hodnoty medzi 5-10mg/l a po výmene vody zmeráš a pridáš podľa návodu na 10mg/l a druhý deň odmeráš znovu a okolko sa hodnota zníži tak tolko pridáš aby si mal stale medzi 5-15mg/l.Tak si nastavíš denné pridávanie.S fosforom je to podobne ak máš v rozmedzí hodnôt ktoré chceš dosiahnuť tak pridáš alebo nehnojíš keď je veľa.Ak náhodou dáš moc, tak vymeň polovicu vody a upravíš znova alebo neprihnojíš.Dal som ti ten odkaz na rostl. akvária a tam sú hodnoty aké by si sa mal snažiť dosiahnuť napísané je to tam dosť podrobne vysvetlené. Momentálne máš trochu moc a preto by som vymenil polovicu vody/výmenou znížiš hodnoty vo vode o polovicu/ a nehnojil nič. o dva dni odmeriaš a pridáš podľa potreby.Ak budeš ešte niečo chcieť, tak napíš mi do správy, nech to tu nezapraceme, je to už mimo vláknitej- riasy skôr hnojenie.Tých výmen vody sa neboj, mením polovicu každý týždeň/200l/ a preddavky za vodu máme 10€ mesačne,dúfam že to nie je až tak moc pre teba? A vodu z akva použiješ na polievanie kvetín a rastlín-zostane v nej ešte dosť výživy. OT
Tak že dnes testy dorazili a hneď som odmeral vodu . Tak hodnoty sú : PO4 - 1,0 mg/l a hodnoty NO3 - 25 mg/l . Ako mám ďalej postupovať ? Dodrzujem dávkovanie ktoré ste mi napísali a pridávam denne aj dennú dávku Flourish a aj Nitro a Phosphate . Ďakujem za radu.
Starší reakce
Nitro: Dávkování: dávka 10ml na 500L akvarijní vody zvýší koncetraci NO3 o 2 ppm(mg/l) a draslíku o 1,3 ppm(mg/l).
El.Fosfo: Dávka 10ml na 500L akvarijní vody zvýší koncetraci PO4 o 0,5 ppm(mg/l).
Takže po výmene polovice vody dáš Nitro 25ml a Fosfo 20ml a potom každý deň 10ml Nitro a 5ml fosfo.
Keď budeš mať v utorok testy, tak už podľa nameraných hodnôt.V nitro je aj draslík takže Flourish stačí polovičná dávka/týždennú rozrátaš na denné pridávanie/.
Zisti si aj hodnoty vstupnej vody na stránke vodární, príp. otestuj vodovodnú na dusičnany, fosforečnany tam pravdepodobne nebudú.Zapíš do profilu nádrže!
A to NO3 a PO4 sa pridáva denne ? Alebo zatiaľ pridať tak ako ste písali a potom to odkontrolovať testami a na základe testov pridávať ďalej ? Testy budem mať v utorok akurát som objednal od Sera. Ďakujem
Keď nemáš ešte testy, tak začni s malými dávkami tzn. 0,1 PO4 a NO3 5-10mg/l vo vode a sleduj rastliny. najviac napadnuté listy odstráň a odrezky rastlín znova zasaď, príp. pridaj ešte nové, ale vymeň tú 1/2 vody a prihnoj až potom a Flourisch stačí dať polovičnú dávku. Rozrátaj si dávkovanie hnojiva na každý alebo každý druhý deň aby si nepridával naraz velké dávky/po výmene vody môžeš jednorázovo dat trocha viac/.Až sa rastliny začnú rozrastať zvyšuješ dávkovanie, ale už podľa kúpených testov.Tie väčšie výmeny vody každý týždeň sú aj kvôli hromadeniu živín a org. odpadu, pri intenzívnom hnojení je to dobré, neskôr keď budeš mať zarastené celé akva a naučíš sa hnojiť si môžeš dovoliť aj menšie výmeny vody.Uvidíš sám časom.
www.rostlinna-akvaria.cz/… Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 15
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 23918x