Clea helena
Môžem si do akvaria dať Clea Helena aj keď nemám žiadných slimákov ?
Starší reakce
Neboj, jakmile se nažerou, vydrží i několik týdnů nežrat.
Starší reakce
tak helenky se chovají racionálně jako většina živočichů, zabíjejí jenom pro uspokojení hladu a ne pro zábavu

já tu moji neviděl asi měsíc

Jen nacházím prázdné ulity od jejího řádění

Já jsem od toho taky moc nečekala a oni jsou to pěkní žrouti

si vzpomínám jak jsem si koupil 2 helenky na burze, přišel jsem domu, dal jim tam levatku a čekal...

a nic

Koupila jsem je v Hornbachu, kde nic tu nic, jen plné dno Clea Helena, takže velká konkurence při krmení.
Ten jeden šnek je o poznání aktivnější i se rychleji pohybuje, ten druhej tomu pohybu moc nedá, ale i tak si okružáka našel. Civěla jsem do toho akvárka snad dvacet minut

. Myslím, že je to přejde až se nasytí.
No sám jsem pozoroval že piskořku stejně velkou jako je sama, dokáže helena stáhnout za asi 15 minut, ale nikdy jsem neviděl že by se hned pustila do další, natožpak do 4...

ale jak říkám moje se tedka asi daly na vegetariany

Docela bych té rychlosti žraní aj věřil. Např. je zajímavá podívaná, jak rychle dokážou heleny žrát patetntky. Tahají to do sebe jak špagety

5 šneku? ty jo tak ti museli mít pořádný půst

Dnes jsem si dva donesla domů, aby mi pomohli zredukovat přemnožené okružáky, které jsem si dotáhla s rostlinkami. Asi po pěti minutách se rozhýbali a hned se pustili do šneků a to cíleně! Za 15 minut ten jeden zvládnul pět šneků a ten druhý tři. Byla to zajímavá podívaná! Až se dost nasytí tak počítám s tím, že tempo jim klesne. Počáteční aktivitu přičítám tomu, že v obchodě prostě vyhládli, neměli totiž k dispozici šneky k snědku a ted se objevili v ráji

To je přesně to, co jsem měl na mysli

S tou Piskořkou mám tedy teď zmatek, původně jsem si myslel že je to Hermafrodit, pak jsem někde četl že má oddělená pohlaví (ale to si pamatuji jen mlžně) a teď jsem zase četl na miniAkva od Raviolky že je hermafrodit .... Jistotu mám jen v tom že umí množení partenogeneticky.
Krásně to tady popsal kdysi rudolf, dovolím si pro oživení ještě jednou zkopírovat:
"Okružáci (čeleď Planorbidae), levatky (Physidae) a plovatky (Lymnaeidae) jsou všichni hermafroditi, kteří jsou schopni i samooplození. „Schopni i“ znamená, že když se rozhodnou, učiní tak, když se nerozhodnou, neučiní tak a počkají si na výměnu spermií s kolegou/kolegyní. Jak je k aktu samooplození donutit, není známo. Co je známo, ale pouze u okružáků, je skutečnost, že oplozená vajíčka vzniklá samooplozením mají velmi nízkou líhnivost, jen asi 5–6 %.
Piskořky (Thiaridae) jsou odděleného pohlaví, ale téměř výlučně se rozmnožují partenogeneticky, tj. z neoplozených vajíček, jinými slovy, samice se vlastně klonují. To je, prosím pěkně, biologicky setsakra jiný způsob rozmnožování než samooplození.
Rody Brotia a Tylomelania (Pachychilidae) jsou odděleného pohlaví.
No a ještě zbývají z běžně chovaných akvarijních plžů ampulárky (Ampullaridae), o kterých snad už je dnes dostatečně známo, že jsou také odděleného pohlaví, byť se o nich dlouhá desetiletí tvrdilo, že jsou to hermafroditi.
Jaroslav Hofmann"
a ještě od téhož autora k těm piskořkovým samcům:
"Tvrdí se, že samci se vyskytují pravděpodobně jen v přírodě, k jejich vzniku je asi potřeba "cosi", co chov v akváriu nenabízí. Ale nejsem si jist, zda se tím někdy někdo seriózně zabýval."
- 2-3 mesice trvalo, nez se maly snek zacal promendovat po AQ a ty jsi si ho vsiml
- maly snek si hned po narozeni zaleze do substratu a lovi vhodnou korist..
- smice mela v sobe oplodneni vajicka uz z obchodu, samec tim padem nebyl treba..

Myslím že v dřívějších diskuzích se přišlo na to, že pohlaví má oddělené ale v akváriích se vyskytují jen samice...

ale už je to nějaký patek co se to řešilo tak nevím jistě

0 09.04.2013 09:09 petrl No toto si může skutečně najít a přečíst každý, jenom hledat, mně se zatím ale nepodařilo
zjistit, jakým způsobem zapůsobí Clea helena na napadené plže i někalinásobné velikosti
po zasunutí tzv. "vysávacího" chobotu, pravděpodobně zde působí nějaký jed spolu s trávicímí enzymy, který znehybní kořist a způsobí rozložení těla na tekutinu, je to ale
pouze můj odhad, víte někdo něco bližšího ?
A nebo mnou zmíněné množení partenogeneticky.
OT: S tou Piskořkou mám tedy teď zmatek, původně jsem si myslel že je to Hermafrodit, pak jsem někde četl že má oddělená pohlaví (ale to si pamatuji jen mlžně) a teď jsem zase četl na miniAkva od Raviolky že je hermafrodit .... Jistotu mám jen v tom že umí množení partenogeneticky.
asi mají schopnost si v sobě podržet oplodněná vajíčka,nebo spermie po nějakou dobu
tak ale tohle nám to tu moc neobjasnilo, zde se píše, že pohlaví je oddělené, ale proč se mi teda ten šnek namnožil, když byl v akva 2, 3 měsíce sám? a Nejsem si vědom, že bych odněkud kupoval rostliny, kde by mohly být šnečci.
7 08.04.2013 21:49
NIKO [528] Bližší popis:
Je velmi atraktivní druh plže s protáhlou kuželovitou ulitou s podélným vroukováním. Barvu má hnědou se žlutými pruhy. Do akvárií se často pořizuje kvůli skutečnosti, že se živí jinými plži, takže dokáže zabránit přemnožení často obávaných okružáků.
Pohlaví je oddělené, k rozmnožování tedy potřebujeme samce a samičku. Množení je pomalejší a dá se dobře regulovat sběrem případné snůšky. Mladí šneci se začnou líhnout asi po měsíci a nemají žádné zvláštní požadavky na kvalitu vody.
Jedinou z podmínek pro zařizování akvária je jemné dnou (písek nebo jemný štěrk).
Pokud již v akváriu nejsou žádní šneci, kteří by jim posloužili jako potrava, nepohrdnou žádnou náhradní potravou, kterou vhodíte do akvária rybám a ta se dostane až na dno. Pokud narazí na uhynulou rybku, i tu dokáží zkonzumovat. Pozor, jsou schopni napadnout například i ampulárie.
Stačí hledat na netu

sakriš Piskořka je hermafrodit
piskořka není hermafrodit

sme se do toho zamotali.. no myslel jsem to tak že jsou třeba 2...aspon teda pokud vím...já osobně mam v akvarku 2...už asi 8 mesicu nebo tak nějak a žadné mladé.. s toho usuzuji stejné pohlaví
To piskořky také, ale to že je oddělené pohlaví ještě neznamená že na rozmnožení je potřeba obou pohlaví.
EDIT: sakriš Piskořka je hermafrodit, ale i tak jí stačí na množení partenogeneticky jen jedno pohlaví, ale jak je to u Helen nevím ....
Pokud vím tak pohlaví mají oddělené

Akoby som si to privolal, dnes som v miničku našiel ďalšie mláďa helenky, a to tá pôvodná helena už nie je v nádrži iste aspoň dva mesiace. Toto mláďa nemohlo byť prinesené ani rastlinkami, či dekoráciami, pretože za tú dobu pribudli len rybky. Takže neviem...
A musí se rozmnožovat pohlavně? Nemají to jako Piskořky? Nevím a nechce se mě momentálně hledat ... jen nápad k diskuzi či objasnění ....
aj ja som pôvodne kúpil len 1 ks a potom našiel 1 mladé, ale mohol som to mladé dovliecť aj s rastlinkami.
když už je tu otevřeno vlákno u Helenky. Zajímavý poznatek - tento plž není oboupohlavní. Mě však vyvedl mladé, či jakto říci uplně sám po dvou měsících od zakoupení. Takže si asi něco přinesl z obchodu

má někdo podobnou zkušenost?
No já pozoroval prvních pár měsíců po přidání 2 helenek do akvárka jak likvidují piskořky..ale pak se to nějak utlumilo, a zatímco tak za první 2-3 mesice jsem našel pár desítek ulit, od té doby jsem našel tak 5

tak nevím no jestli se dali na vegetariánskou dráhu nebo jak...
malyLibor napsal: Jsou to sice účinní pomocníci, ale nedá se jich pak zbavit.
Pokud je někomu nedaruješ. Moje odchovy jsou v Šumperku, Praze a Krásné Lípě. Dokud je komu dávat, je to celkem v pohodě.
Já se přiznám, že jsem helenu nikdy neviděl "při činu", tedy jak šneka loví. Myslím si, že se za nimi nehoní, pokud jich je dost, tak je lapá ze zálohy. Jen jednou jsem viděl malou helenu, jak leze z ulity Tilomelanie, kterou ulovila. Dostaly se mi do Džungle spolu s rostlinama od kamaráda. Tu jednu, co vylezla z Tilomelanie, jsem ihned odlovil a dal do akva, kde heleny chovám, ale asi mi tam zůstaly další heleny. Žádnou jsem sice neviděl, ale ubylo mi tam výrazně okružáků - a to krmím hodně kvůli malým kardinálkám - a nacházím prázdné ulity piskořek, z Tilomelanií už žije taky jen jedna...
Heleny jsou vrazi. Až budu mít prostor, předělám Džungli, abych se jich zbavil, a předělám i 38ku a taky vyberu všechny heleny a někomu je daruju. Jsou to sice účinní pomocníci, ale nedá se jich pak zbavit. Mnohem jednodušší pro regulaci šneků je nepřekrmovat a případně regulovat ručně nebo pastičkou na šneky.
0 07.04.2013 23:36 amrtin 
A tady ve velkým akva.
0 07.04.2013 23:32 amrtin 
No,já dal před třemi týdny jednu helču do velkýho akva.Okružáci téměř zmizeli(ono jich tam moc ale nebylo),malincí kružníci částečně zredukováni(ale opravdu jen částečně) a před chvílí jsem pozoroval jednu piskořku jak si to pádí po skle.Druhou jsem pozoroval(tedy obě co tam mám najednou)před třemi dny.A helča?Ta si to zrovna před chvilkou než zhaslo hlavní světlo mastila po skle v těch samých místech co piskořka(ale ta už byla jinde).Takže moc nechápu co ta helča žere...asi různé zbytky.
V minikrevetáriu(zatím bez dalších obyvatel)je druhá helča.Občas jí tam hodím šnečky co najdu ve velkým akva,ale ona drandí po celým akva jako by měla hlad.
Na fotce je v minikrevetáriu.
Helena šneky nevraždí na potkání, jen žere. Když je nažraná, klidně se po ní mohou vozit. Ale spíše je někde zahrabaná a čeká, až jí vytráví. Takže, pokud mají velmi příhodné podmínky k množení, bude jich stále přibývat.
Ve smečce neloví, to jen někdy může při nedostatku potravy tak vypadat, když se pustí více jedinců za jedním šnečkem.

nevim nevim, přikláním se k tomu taky, že loví ve dvou, koupil jsem dva a dal každého do jednoho akva. vysledek: v tom menším, kde šneky nereguluju, spíše chovám se rozmnožili jak levatky tak okružáci, naopak to vypadá že se jich helena bojí a v tom druhém moc šneků neni, ale sežrala mi zatím jednu piskořku. Když jsem je pozoroval, přijde mi, že jsou hrozně pomalý, okružák i levatka jezdí tak, že si z nich mužou dělat srandu

no zkusim je dát k sobě, jestli si je budou nahánět

Starší reakce
Bude zahrabaná v substrátu. To oni umí... Mám jednu helenu v kristalkově a často ji nevidím celé týdny.
mně se dokonale ztratila i v 50L nádrži..vídal jsem jí asi 3 dny a pak jakoby zmizela..snad tam někde stále je a žije
Starší reakce
to je v pořádku, taky si nosím do práce svačinu

Nemá to být obráceně?

Tak to někdy bývá

,,mala som v krevetariu 2 helenky,ale ked vyzrali piskorky,dala som ich otcovi na kotulky,teraz po tyzdnoch som zbadala jednu mini helenku...pri prerabke akvaria si dam pri premyvani strku zalezat,aby som tu helenku nasla..ked chcem nieco odchovat,tak sa mi nedari,ked moc pracujem,tak to ide same...

Starší reakce
Ani okuliare nie vždy pomôžu

To se není čemu divit, ale radši koukej dál, ve 300 litrech se taková Helenka snadno ztratí...
No, důkladná kontrola bude... ale co to je platné, když zrak už není to, co býval? Holt, musím se příště pozeptat, jestli nebyly rostliny ve styku s helenama.. občas se mi objevují i vě třístovce, potvory, a při posledním čištění jsem našel na dně prázdnou ulitu od Brotia pagodula.... teď několikrát denně prohlížím všechna viditelná místa, jestli nezahlédnu pruhovanou ulitu či chobot heleny... Ale myslím, že tentokrát na vině helena nebude. Na dně z Liaporu je skvěle vidět a asi bych ji už našel. Tentokrát je asi na vině nešikovnost pagodul - spadla na záda zrovna mezi řasy a nedokázala se přetočit, a já ji našel, až když jsem se rozhodl, že i tyhle řasy otrhám, protože mi už stínily minikryptokorynám na dně... No, ať je příčina úmrtí jakákoliv, moc mne mrzí.
Rozmačkané prstíkem rybkám velmi chutí...teda Sivon psala, že se řízla

a je to lepší nějakým nástrojem...no každopádně je výsledek stejný...
To je pech. Příště asi bude důkladná kontrola rostlin co?
Levatky ručně nelikviduj, ale posbírej a někomu daruj, jsou pro spoustu lidí a jejich akvária požehnáním.

Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45258x