Clea helena
Množí se velmi pomalu a hlavně ty malé nejsou v akváriu dlouho vidět. Pokud mají nedostatek potravy, nemusí se množit vůbec - tak lze regulovat i populace ostatních plžů - piskořky, okružáci.
No jasný, akorát mi to přijde jako velká náhoda, když jich mám 5 z původních 12.

Tak to máš asi stejné pohlaví

Nevím, čím to může být a ani mi to nijak nevadí, ale Helenky se u mě jaksi nerozmnožují.

Jj, jedná se o to 60 litrové akvárium. To víš, bylo to někdy v době, když jsem s akvaristikou začínal a jednalo se o začátečnickou chybu. Přišlo mi v té době nemožný, aby třeba 2 nebo 3 Helenky zlikvidovaly to všechno, co jsem tam měl, tak jsem jich koupil tolik. Dneska bych tam dal v klidu jen jednu Helenu.

jsou to masožravci, takže si daj i mražený (patentky, nitěnky, apod) ze dna.
Jestli se jedná o tvé 60ti litrové akvárium, tak nacpat tam 12 Helen opravdu není dobrý nápad. Dva kousky by ti populaci plžů pomalu zredukovaly na rozumný počet. Akvárium bez úklidových piskořek a okružáků také není ideál.
Když tak nad tím přemýšlím, tak se přes můj důrazný nesouhlas dokrmují piskořkama

No a jinak když jsem si jich donesl domů pět, tak mi sice zlikvidovaly šneky, ale pro změnu se přemnožily heleny a pořád se jich v podstatě zbavuju, kdybych to měl spočítat, tak už asi cca 60 helenek šlo "z domu" (z toho dnes 10) a zase jsem jich napočítal 10 a to asi nebude konečný počet. Jinak není problém aby se občas pohostili na nějaké rybí zdechlince, i ty zmiňované tablety si někdy dají. A vysáté jsem měl zatím jenom 3 ulity, o přirozených úhynech zatím nevím.
To je pravda, vždycky si něco najdou, hlavně není potřeba dokrmování vůbec řešit, dokud jsou v akváriu jiní šneci, které Helenky sežerou. Každopádně i moc Helenek může znamenat problém. Já jsem měl kdysi v akváriu stovky přemnožených šneků - hlavně levatky a okružáky. A nebylo to tím, že jsem dával do akvária moc krmení pro ryby, bylo to tím, že jsem měl v té době živorodky a ty udělají tolik odpadu, že to šnekům vyhovovalo. Koupil jsem tenkrát od chovatele 12 Helenek, všechny šneky zlikvidovaly celkem rychle a po nějaké době mi z 12 Helenek 7 zdechlo. Ulity prázdný neměly, nesežraly se mezi sebou, prostě chcíply a jinej důvod k tomu nebyl než ten, že měly málo potravy. Dneska mám 7 jejich prázdných ulit jako dekoraci položenou u akvária. Těch 5 Helenek nějak speciálně nedokrmuju, ale občas se stane, že když hodím nějakou tabletu pro Ancistruse do akvária, tak se třeba 2 nebo 3 Helenky za pár minut u té tablety objeví. Většinu času tráví zahrabaný a čekají na nějakýho šneka, ty tam ale už několik měsíců nemám od té doby, co všechny zlikvidovaly. Takže záleží prostě na velikosti akvária a způsobu krmení ryb, jestli Helenky mají co žrát. Samozřejmě záleží taky na počtu Helenek. Kdysi jsem uvažoval, že bych po někom, kdo má nějaký šneky přemnožený, nějaký vyptal, abych je dokrmil, ale nakonec jsem to neudělal, žijí ze zbytků potravy a občas z těch tabletek.
Ok zatím ma šneků dost

Dokrmování nemusíš řešit, ony si něco najdou samy. Od šneku mi akvárko vyčistily, jednou za čas tam hodím jednoho aby si nějaká našla a dala, ale jinak dokrmování vůbec neřeším.
já je cíleně pěstuji ve čtyřech akváriích a když chci nalovit zákazníkovi, tak kolikrát musím dlouho čekat, než nějakou najdu. A to jich někdy vidím i dvacet pohromadě.
Já jich mám v 63litrech osm a když se chci na jednu jedinou podívat, musím jo dlouho hledat ve spleti kamenu, kořenu a anubiasu...
Taky mám Clea Heleny, teď celkem 5, a přes den vidím tak maximálně jednu a to ji musím hledat. Aktivní jsou hlavně v noci a přes den bývají zahrabaný v písku tak, že o nich nevíš. Je to naprosto normální.

Jako možná jsou tuhé

to ja nvm ale vím, že pokud máš tech helen jen pár, tak je celkem běžné, že je moc nevidáš

aspon tak je to u mě a u par dalších lidi co vím, že jsem s nimi o tom debatoval

A to se ti tak ztrácí v tom tvém Krevetkáriu?
Jako já mám takový podezření že emigrovaly do nebíčka,Ale ani ulity sem nikde neviděl a ostatní šneky vydívám dost často spíž až moc často.No fakt nevím

no to asi ne, ale já mam taky 2...a co mam zarostlejší akvarko vidím nějakou tak jednou za měsíc

a obě najednou...jsem nevidel tak pul roku

To jako že už tam někde číhají dvě a pak na mě bafnou společně?

To je normální, ony jsou někde zalezlé a číhají
Starší reakce
Tak to se máš, mojim to trvalo par dni než se rozkoukaly

0 25.06.2013 21:32 laKatos Včera zakoupené heleny překvapily. mazec. Po vložení do akvária jsem sledoval jak si hned sluply pár šneků.
Starší reakce
Tak když se budeš bát a nic se proti tomu neudělá, tak se to i stane.

Ovšem, to jak k věci přistoupit jsi se zde dozvěděla, tak ať šneci dobře slouží.

Annabell napsala: To neni velké přemnožení jen jich tam je víc než chci...Možná, že v tomto je podstata Tvého "problému". Každý vnímáme množství šneků v akváriu jinak a to co je pro někoho už příliš, je pro druhého stále nedostatek.

Dokázat v akváriu za tři týdny přemnožit okružáky, to tedy vyžaduje opravdu obrovské dávky krmení. Skoro bych řekla, že to snad ti plžíci nemůžou tak rychle ani fyzicky zvládnout.
Zase je dobře, že sežrali zbylé krmení, které by jinak v nádrži zahnívalo.
Proto radím: opravdu hodně omezit krmení a pokud by jich bylo opravdu moc, udělat krmení z nich a rybám nic jiného nedávat.
No vida, jak se nám to spektrum krmiv rozšiřuje.

Od každýho trošku a papáníčka pro šneky je hafo.

I u těch tablet se to chce krotit.
Ano na dno nic, nebo skoro nic a pancéřníčkům tam hodíš tabletu. Tu dávku bych teď určitě volil jenom jednu a uvidíš jak se bude vyvíjet populace šneků a posléze až to odsleduješ, tak třeba pidi dávky dáš dvě, chce to čas a cvik.

těm dávat tablety,co padají rychle ke dnu..a co nesežerou do pár minut,tak odsát

Jen malý dotaz, to se ti okružáci přemnožili ve tvé 160 založené v květnu?
No vzhledem k tomu že tedka sedíš a ještě budeš nějáký čas sedět doma

tak bych klidně krmil víckrát denně ale jen fakt malinko... klidně jen par vloček...

No ono ani tolik nezáleží jak často krmíš, ale hlavně na tom kolik je krmná dávka. Neboli jinak prostě to tam nesypej po hrstech.
Martin Honzejk
krm jak psal romant. Jednou denně stačí.
Zmiznout ti zmiznou, ale budeš-li stále krmit vícekrát denně, tak jim to mizení může trvat klidně rok, podle toho kolik mají potravy. Mě ve 162litrech 4 heleny zlikvidovaly okružáky během cca 2 měsíců, ovšem nebylo jich extrémně moc a krmím s rozvahou. Až jim dojdou okružáci, tak se některé heleny mohou pustit do piskořek. O krevetky se neboj, pokud nějakou budou konzumovat, tak to bude jedině mrtvá, živou nechytnou.
Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45258x