Clea helena
mám tedy trochu likvidovat vajíčka aby jsem pak neměla plno šneků nebo je nechat
Zoidik napsal: Tak tak, stejně jako u většiny jiných běžných šneků. S helčama to začíná většinou docela nevinně... "Pomoooc, přemnožily se mi šneci!!!.........
A v tuto chvíli má odpověď znít tak se zamysli jak moc krmíš a jak udržuješ akva a ne kup si Heleny ....
Tak tak, stejně jako u většiny jiných běžných šneků. S helčama to začíná většinou docela nevinně... "Pomoooc, přemnožily se mi šneci!!!->Pořid si dvě heleny na ně

-> Pomoooc, přemožily se mi heleny!!!"

Ja si jich koupil kdysi pět a díky množství žrádla jich momentálně odhaduju cca 150 a pořád se objevují další a další... Sice odbyt je, ale zdá se mi to jako nekonečný boj...
- nejlepe kopec prirozeneho/ziveho zradla

- ja se je ted snazim regulovat presunem/odlovem do mensiho AQ
- vyloveno 20ks, ale bude to beh na dlouho trat, bo v AQ jsou na rostlinach nova vajicka

Kopec žrádla.

gratuluju

, je nějakej recept na jejich množení, u mě se snad nerozmnožili nikdy...
Zvláštní, že nakladla vajíčka, když byla sama... zřejmě to ani nevíš, že sis jich tam zavlekla víc

A dooo prcic. Sem si rikala, ze kdyz mam v akvi zavlecenou 1 helenku (a navic byla mala), tak je to jeste dobry, ze je jenom jedna, protoze kdyz se za par mesicu vynorila bylo to docela monstrum (ale pekne barevny)... Prakticky zlikvidovala kruzniky, a po akvi se pomerne dost vali prazdny ulity po piskorkach... Posledne mi prislo, ze stavy kruzniku se zvedaji, ze to zacina flakat... Pak jsem si vsimla vajicek... Tak nic, zadny noseni krmnych sneku do hospody... az doroste armada helenek, natrhne snekum... ulity.
Jsou

A budeš

7 22.10.2013 19:08 katkra – Surmovka vražedná vajíčka

Tak dnes koukám co to mám na kokose a oni to jsou vajíčka Heleny tak snad budu mít mrňouse

Starší reakce
Miras37 napsal: Jaké velikosti musí Clea Helena být aby si dovolila na Kružníky?Udělal jsem test s cca 7mm Helčou v nádobě kde byla pouze ona,voda a 5 kružníků a za 24 hodin se nic nezměnilo.Helča začla jíst až když jsem jednoho kružníka rozdrtil.Až vyroste pujde po nich nebo se nejspíše nic nezmění?
Podle mne po nich nejde prostě proto, že je ve stresu. Taky jsem to zkoušel, když jsem si je přinesl domů, a výsledek byl stejný. Když jsem je pak dal do 2 akvárek s přemnoženými kružníky a okružáky, zpočátku nic a pak spousta prázdných ulit na dně.
S tímto pozorováním souhlasím. Také mám dojem, že jdou nejdříve po velkých kusech. Vysvětluji si to tím, že ulovit malého prcka je stejně, ne-li více náročné než ulovit velký kus, ale výsledek je velmi odlišný. V Džungli jsem přítomnost Helen zjistil tak, když se mi přestaly hýbat Tylomelanie - ony to sice občas dělají, ale když to bylo delší dobu, bylo mi to podezřelé, tak vezmu ulity a ony prázdné, a z jedné z nich jsem vytřepal malou, asi 0,5cm helenu. Pak se mi pustily do velkých piskořek a okružáků. Heleny tam tedy skoro nevidím (když nějakou zahlédnu, hned ji odlovím), ale okružáci a kružníci z Džungle zcela zmizeli a piskořek už tam taky moc není. Budu muset dodávat ze Třístovky.
koupil jsem je od uživatele dkas. ZA dvě asi 150 - 200,- + poštovné. Ale už je to a si 2 roky, tak nevím.
Tak to je celkem pech, a kde jsi je sehnal?

zrovna uvažuju co pořídím na čistění skel k CPO

baští všechny to je jasný, chce to vydržet

tak to ti zavidim snad se rozkouka jine sneky v akvarku totiz nemam.Budu verit ze je zacne jist az trosku povyroste jestli je tato teorie vubec realna
Mě se taky Neritin netkne, ale kdysi mi sežraly draze koupený Taiy naticoides

Je to možné, hodně lidí třeba pozoruje jak heleny utočí předně na neritiny, já je mám spolu víc jak rok, a pořád beze ztrát

já pozoruju pravý opak, u mě baští kružníka malýho, jeho populaci celkem zredukovaly, ale u piskořek se množství nemění
takže bych tipoval podle chuti každýho soudruha
přesně, souhlas,
jasně, chtěl jsem říct, že pokud tam k ní dal kružníky, který jsou velký pár mm, tak se mu na ně vybodne.
No tak to sice možná jo, ale pochopil jsem to tak, že Miras měl obavu zda má dost velkou helenu aby mu požírala kružníky...
Jinak u mě jdou jen po piskořkách

No já mám vypozorováno, že heleny na malý šneky moc nejdou, vybíraj si spíš velké kusy. A to i malinké helenky. Asi se jim do malinkých ulit blbě strká to jejich vysávací chapadlo

Já když pořídil helenky, taky jsem je strčil do sklinky, k nim malé piskořky a očekával jsem drtivý útok...

a prdlajs, lozili po sobě a nic

a to byly heleny aspon 2x větší než piskořky. Takže spíš třeba neměla hlad si myslím, než že by byla na kružníka moc malá. Když si vezmeš že heleny hodně lidem pry likvidují i ampulárky kreté jsou mnohonásobně větší...
0 17.10.2013 22:23 Miras37 Jaké velikosti musí Clea Helena být aby si dovolila na Kružníky?Udělal jsem test s cca 7mm Helčou v nádobě kde byla pouze ona,voda a 5 kružníků a za 24 hodin se nic nezměnilo.Helča začla jíst až když jsem jednoho kružníka rozdrtil.Až vyroste pujde po nich nebo se nejspíše nic nezmění?
No, já jsem psal, že je žere. To není info odněkud načtená, to je zkušenost. Měl jsem kružníky ve 20tilitrovce, kde jsem měl jen B.maculata. Ty žerou jen z vodního sloupce, co padne na dno, to tam nechaj, a tak se mi rozmnožili kružníci. Žádný jiný šnek v akva nebyl. Dal jsem tam dvě heleny a už tam není žádný jiný šnek. Naštěstí helena po maculátkách ze dna taky krásně uklidí, spolu se dvěma japonikama

Jo,já to psal na ntb v rychlosti v práci

a netvrdim že ne,jenom si to myslim

Já nejsem ten kdo se ptal, takže spíš tohle směřuj k němu, jinak jsem viděl helenu vysávat tak půl centimetrovou piskořku, takže myslím že by i tyhle prcky zvládla

u mě jsem to ale neměl možnost pozorovat, vždycky je vidím jen jak si pochutnávají na piskořkách

Já mám dojem,že na helču je to moc malý sousto,nezapomeň že ona šneky vysává a tyhle mrňousky by vcucla asi celý

.Já doporučuju přinesené rostlinky vymáchat v hypermanganu(i když sám to nedělám a taky si nestěžuju,že je tam mám(kružníky)

).
No já jich mam v akvarku jen pár, ale znám lidi co jich mají doslova tisícovky...

popravdě se mi dostaly do akva od jednoho takového...kamoš mi daval ružkatec...

v hrsti ružkatce jich bylo kolem 50ti... + další co jsem je zjevně neviděl když se mi dostaly do akvarka
Ale ano, dá a ráda. Jen nevím, jestli je důvod na ně pouštět helenu. Jsou to dobří čističi.
Když se ji připlete do cesty, tak se vsadím že dá...

0 15.10.2013 18:10 Miras37 Dá si k večeři Helenka i Kružníka malého?Jen podotýkám že jeho velikost v dospělosti je 0,4 cm
Starší reakce
Tak jsem popadla šnorchl a šla se potápět do akva

Zhasla jsem světlo a plno jich vylezlo uz jich mám 8 a je to celkem sranda
Ryby jsou holt trochu rychlejší než šneci. Počkej aspoň 2-3 hodiny. Nejlepší je to přes noc, když je tma. Ráno to budeš mít samého šneka.

Dala jsem tam pomoci spejle to maso.A hádejte co?hned se tam nahrnuli ryby,pancernici a bettak

a helenky nikde
Místo toho kuřecího se dá použít klidně i nějaká kůže, vydrží docela dlouho, jenom se to co se na ní pase sbírá.
Zajímavá pastička.

A co ryby, to kuře šnečkům užírají?
Já měl na všechny šneky největší úspěch z kouskem kuřecího masa. Přivázat na šňurku, zatížit a jak na to nalezou a začnou žrát tak vytáhnout obrat a zase z masem šup zpátky

, zkus to. Ahoj. Na nějaké kupované drahé pasti bych se vykašlal.
Ale pro me je to moc.Ja chci mít šneky a v akva ale s takovou nebudou.Nasla jsem kupce tak a ted je otázka jake jsou pasti?
No jo...vždyť jsem psal, že otázka množství je relativní...6 pohromadě není moc, když se jich 30 vylíhne z kapsulek...
Rostliny nove nejsou.Nove a nove jakože to porad nabývá ten počet vidím po hromadě i 6
A nepřinesla sis náhodou nějaké rostliny? Já si je zavlekl do Džungle s rostlinama od kamaráda, nějak mne neupozornil, že tam má heleny... a bylo vymalováno. Zjistil jsem, že tam jsou, když se mi přestaly hýbat Tylomelanie, ty byly jejich první obětí.
No a kolik je to "nové a nové"?
Takže takhle:Koupila jsem jednu Helenu ta byla v ted uz zrusene 54l.Potom se přestěhovala do velkého..a jak jsem rusila to akva našla jsem dvě malé,ty jsem dala do malého..ale po nejake době jsem ty dvě malé prodala..musím to aktualizovat.A ted ve velkém porad vidím nove a nove
rudolf napsal: ...On je vůbec ten popisovaný způsob objevení se množství surmovek najednou velmi neobvyklý, až člověka vede k myšlence, zda jde opravdu o heleny...
Toto je opravdu velmi zásadní poznámka...V dobách první "módní vlny" jsem je dělal také...(Asi jako všichni komerční chovatelé, kteří zkouší novinky.) Začínal jsem s dvacítkou plžů...Přibývali tak po 30-40...V nádrži byly pak patrné skupiny v tomto počtu a shodné velikosti...A myslím, že jsem se tehdy shodoval s většinou kolegů a dokonce kolegyň, že je tomu u nich podobně.
Ale nabízí se tu otázka rozměrů akvária, a vnímání tazatelky...

...píše... Zdravím chci se zeptat jak je mozné ze mám velké akva plne malých helenek?mam tam jen jednu kupovanou a naráz tolik malých..nevím jak je vychytat ručně mi to moc nejde....
Pokud se jedná o tu prezentovanou stodvacítku a skutečně jednu helenu, pak je samozřejmě lavina mladých nesmysl a půjde o jiný druh plže...Pokud se jedná o tu druhou nádrž, pak by jich třeba i 40 hodně být mohlo...

Já vím,že klade vajíčka,ale v tu chvíli mě nenapadlo vhodnější slovo,než že byla těhotná
Jednou jsem hodil do miníčka,kde měla helča delší půst velikou věžovku.Během 20ti minut se na ní vrhla a za pár hodin bylo vymalováno-teda věžovka už nebyla

Přesně tak, nejdřív zlikvidují surmovky plže mimo dno, okružáky, plovatky, levatky atd. A když už není nic lepšího, dají se do piskořek, přičemž využijí každičkou příležitost, aby si mohly dát něco jiného než piskořku (zbytky krmiva pro ryby, uhynulá ryba...). Osobně mám pocit, že se na mě helena vždycky znechuceně ušklíbne, než si nějakou piskořku uloví

Jenom poznámku k vašemu příspěvku níže - surmovky nejsou živorodé, takže ani těhotné. On je vůbec ten popisovaný způsob objevení se množství surmovek najednou velmi neobvyklý, až člověka vede k myšlence, zda jde opravdu o heleny...
Trošku bych poupravil pořadí na jídelním lístku: 1.jsou vždy okružáci

,fakt,mám to ověřený

A co nějakou past na šneky?Dát do ní příhodnou návnadu....

Přidat reakci
1 ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45270x