Clea helena
Helenka si ráda dá i jinýho šnečka
No vidíš, bude tam těch levatek třeba i víc.
Nebolo treba hádzať iné slimáky, ona sa tam s rastlinkou priniesla aj levatka. Len v rýchlosti Helenka na ňu nemala, obe sú "závodnice"... Teda boli, trošku som zasiahol do osudu levatky a mierne pristrčil Helenke. Tej nebolo treba dvakrát hovoriť...
Starší reakce
Jo je rychlá ráda loví hlavně okružáky.
skúsim to riziko, dúfam bude mať chuť. Je to malé akvarko, do 60 l, však ako ju sledujem hodinu, prebehla ho dookola celé... a vraj slimák
Surmovku nemusíš posílat na výkrm ale rovnou si vem plže a hoď je do nádrže ona si je postupně najde.
ďakujem, skúsim nejakú menšiu nádobu, mám ešte trochu substrátu čo mi zvýšilo pri zakladaní, dám jej tam aj vodu z tohto akvária a zbehnem do akvaristiky zajtra po nejakú "živú" potravu...
No každopadně,pokud neplanuješ chov plžů,tak si ji tam nech,jinak ti je všechny zlikviduje..
Ideálně podarovat..
ďakujem, áno, to som čítal ako prvé. Je to dvojtýždňové založené akvárium, bez rybičiek, "čerstvé" rastliny. Jediná ktorá sa neuchytila, bola Hygrophila, možno by na dne Helenka našla nejaké zvyšky. Ale neviem či jej to bude stačiť, aj v stave núdze. Volal som známemu "akvaristovi", ktorý predčasom pestoval rastlinky a choval slimáky a žaby. Či ešte nemá nejakú nadrž s parazitnými slimákmi, či nepošlem Helenku na "výkrm". Len mi nedvíha mobil
Já myslím že to zvládne je to predátor ten by měl vydržet bez potravy kdyžtak jestli se ti ji podaří vylovit tak ji můžeš dát do nádobky na den, dva hodit tři malé granulky a pak zase dát do akvária ale určitě to přežije i ten měsíc.
bez živých šneků mi pošly, zřejmě hlady, jiná potrava se na dno vždy dostala- před helenou prosperovali okružáci... Takže k jinému krmení jsem trochu skeptický.
Viz zdejší atlas:
Krmení:
Kořistí jsou jiné druhy plžů, úměrně k jejich velikosti (troufnou si ale i na větší kusy!). Svoji kořist vysají. Podle dostupných informací jako potravu upřednostňují jiné druhy plžů a loví je tak dlouho, dokud v akváriu jsou. Obecně to jsou všežravci, pokud nemají k dispozici svoji oblíbenou potravu, konzumují prakticky cokoliv jiného - krmiva pro ryby, zelené krmení, zbytky rostlin, uhynulé ryby. Rostliny nepoškozují, snad jen při absolutním nedostatku jiné potravy.
Helena to v novém akvárku asi nezvládne- potřebuje jako potravu spousty šneků. Mě vyčistila od šneků akvárko o objemu 30l, nezbyl jediný jiný...
Starší reakce
Ploštěnky poznám, s nimi už jsem měl tu "čest", vypadají jinak, pohybují se jinak.
Soužití krevetek a surmovek se nebojím, měl jsem krevetky s CPO, ze začátku se občas některá objevila bez konce zadečku, ale pak se přizpůsobily
jj ta která se nechá chytit
Nemocnou, nebo hloupou
Helena živou krevetu nechytne,jo pokud je nemocná tak si smlsne,jinak néé...
Strielam dosť od boku ale nie sú tie "nitenky" náhodou ploštěnky ? Btw helenky zvyknú požierať malé krevetky pri nedostaku inej potravy.
Má někdo zkušenost, zda surmovka bude žrát i živé nitěnky? V krevetkáriu, kde je dno z lávové drti, mám už delší dobu nitěnky nebo tvora jemu vzhledově podobnému (tenší než nitěnka z burzy), v podstatě mi nevadí, předpokládám, že se živí zbytky, krevetky neohrožují, ale při odsávání dna tvoří klubka, které ucpávají mřížku hadice. Myslel jsem, že je zredukují CPO, ale nestalo se tak. Jako žrádlo rybám se bojím je dát, kdyby to bylo něco jiného popř. kdyby přenesli nějakou nemoc. Záhadou už je, jak se ke krevetkám vůbec dostali, s mraženými patentkami?
Starší reakce
Starší reakce
Mal som ich.Maximálne sa bodli navzájom,čo spôsobilo zmrštenie slimákov a následny odchod oboch svojim smerom.Ani jednému sa nič nestalo.Zrejme sú na vlastné bodnutie imúnne.
Jistě menšího jedince si klidně dají k obědu ale nemyslím si že by se vyvraždily všechny navzájem když mají dost potravy–neživí se jenom okružákama a jinýma šnekama ale i zbytky potravy pro ryby
Mě naopak v akvaristice při nákupu upozorňovali, že jakmile zlikvidují veškerou populaci dostupných šneků, že se pustí do sebe. Vzhledem k agresivitě těchto šneků, bych se tomu ani nedivil a když jsem je měl a bydleli sami, byť jsem je normálně krmil, tak těch jejich prázdných ulit zbylo docela dost. Asi se nezlikvidují navzájem, ale nějakým prckem vlastního druhu si jídelníček vylepší.
Ne, neměly by být, jak by se taky rozmnožovaly
0 23.10.2018 09:30 Marijan Ahoj,
chci se zeptat jestli jsou Helenky kanibalové.
Neviem čo teraz robiť.
Dát pryč Helenky a být ráda, ža máš kotulky...
Ano troufnou si i na mnohem větší šneky než jsou samy ony.No myslím že už je po brotii, nebo jsi je stihla od sebe odtrhnout?
0 21.10.2018 19:27 Tina – Brotia
Ahojte.....kúpila som helenky aby zlikvidovali kotulky...... Lenže dve helenky sa mi pustili do 3x väčšej Brotie...... Toto som fakt nečakala. Neviem čo teraz robiť.
Starší reakce
To je jasne ze to budem musiet robit niekolko krat. Neviete teda kolko mozu vydrzat v tej flasi? Daju tam aspon dva dni? Mam len male 30l akvarko a nedchce sa mi moc riesit nieco dalsie len kvoli slimakom....
Starší reakce
Nevím, jak máš velké akvárium a jak se rozmnožily, ale počítej, že ve velkém akváriu je můžeš sbírat klidně i několik týdnů, případně měsíců.
A ano, v noci jsou šance větší.
Zhasni,ony vylezou...
0 17.09.2018 11:07 rjamxy – prenos
Ahojte, potrebujem sa zbavit Heleniek a v akvaristike mi hovorili ze by nejake zobrali. Mam na ne pripravenu 7 decku s vodou z akvaria. Kolko v nej asi vydrzia? Kedze sa schovavaju chcem ich zbierat pocas 1-2 dni...
Starší reakce
Pořádně odkalit dno a nebo neřešit,je to neškodné..
Mě Helenky zlikvidovaly všechny šneky (okružáky, levatky, piskořky), takže myslím, že najdlou-li člunku taky si s ní poradí.
Ahoj , prosím o radu jestli helena zlikviduje takový prcky jako je člunice jezerní nebo člunka pravohrotá, jedno z těchto dvou druhů se mi objevilo v akvárku a chtěl bych to zlikvidovat. Děkuji za radu
Mám 2-2,5 cm neritiny už min. rok společně s helenkami a nemají problém. Ale nové, centimetrové neritiny jsem pro jistotu dala do nádrže, kde žádná clea helena není. Zase tolik jim nevěřím.
HMMM,pekny mazec,asi je daruji a bude klid..
afc1886 napsal: Neboj, když má helena dost šneků, tak se o krevetky nemusíš bát. Neznamená to ale, že sem tam nějakou nechytne. www.youtube.com/…
O.k helenka pujde ke krevetam,tam uz jsou dve tak jedna se tam vejde,byla by skoda neritinek.Diky
Mně ani ne dvoucentimetrová Helena vyžrala třícentimetrovou Ampulárku, takže bych si na Neritinu nevsadil...
0 29.05.2018 20:50 Silviebaris –
Re: LeRi Neritiny jsou tak 2,5 cm a helenka je malicka tak 1 cm..
Záleží na velikosti obou jedinců.
0 29.05.2018 17:59 Silviebaris Dobrý den,myslíte,že mi clea helena požere neritiny?
Starší reakce
Nechci si hrát na Colomba,pouze se domníván ,že všežravec nemusí být aktivní predátor,pouze dokáže vyhodnotit zdroj potravy v uhýnajícím organismu a defektního oslabeného jedince dokáže strhnout.
Osobní zkušenost: stovky krevetek a helen v nádržích s rybami,zdraví živočichové nemají v soužití problém,ale ti kteří jsou na poslední cestě mají trošku rychlejší odchod.Helena není vrcholový predátor,ale i ti si vybíraji kořist k selekci a zdravou kořist v top stavu neloví.
Neboj, když má helena dost šneků, tak se o krevetky nemusíš bát. Neznamená to ale, že sem tam nějakou nechytne.
www.youtube.com/… To od ní není hezký. Asi by bylo naivní doufat, že krevetka byla už mrtvá. Krevetkám se v malém akvárku nedaří, tak jsem je chtěla, dočasně přesunu do většího, ale jsou tam i 4 heleny a spousta malých šnečků, který mi ale přijde že moc neloví. Tak nevím jak to vyřeším
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 27 28
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 45251x