Čištění akvária
OT: Ať se Ti s akváriem daří a ať máš z něj radost.
U filtru ze setu to někdy chce trochu víc pozornosti a někdy dokonce jeho výměnu za něco výkonnějšího, uvidíš, jak to půjde.
Vzhledem k tomu, že podle vlastních slov nádrž nezaložíš dřív než 23.11., byl bych velice překvapen, kdyby se povedlo akvárium dostatečně zaběhnout do toho 7.12., aby bylo připraveno na rybí osádku z burzy. Dal bych tomu minimálně dobré tři týdny zcela bez ryb, ale líp dobrý měsíc. Jestli bys tam cokoliv jiného než okružáky a piskořky přidal dřív než za ten měsíc od založení, riskoval bys úhyn nebo poškození zdraví živočichů. Můžu jen doporučit hodně poučné čtení v sekci článků na tomto webu, obzvlášť sekci o začátcích s akvaristikou.
0 21.11.2013 20:29 Michal Díky za odpovědi. No musím se přiznat, že mám teprve koupený písek a nějaké dekorace. Ještě koupim pár rostlinek a o vikendu budu akva napouštět. Jinak jedná se o akvarijní set Diversa s osvětlením, filtrem a topitkem. Nádrž je na 54 l vody, zářivka má výkon 15 W, topitko 50 W. Filtr je vnitřní. Doufam jen, že nebudu této koupě litovat. Už mám trochu nastudovane jaké rostliny zvolit, vzhledem ke slabšímu osvětlení. A co se týká osádky, kolega mi přinese jeden pár rybicek (ted si nevzpomenu jaké) a pak budu čekat na 7. prosince, na Akva která trhy ve Zlíně a osazenstvo trochu rozsirim. A taky zapracuju na vytvoření profilu a prezentace

Omlouvam se za případné chyby,psáno na mobilu.
To se takto obecně nedá určit jako univerzální pravidlo. Vždy bude především záležet na velikosti nádrže, její osádce, osázení, filtraci atd.
Lehce polechtat dno odkalovačem co 14 dní a filtr čistit buď až si řekne, svým viditelně sníženým výkonem a nebo lehce jednou za 2 měsíce(provádět v akva vodě) a společně s tím neodkalovat, tedy rozhodně ne nějakou houbkovou orbu. K čištění akvária rozhodně patří i pravidelný týdenní výměny vody min. 1/3 objemu akva.
Edit: S tím odkalováním začít až bude dno od ryb zašpiněný, cca za měsíc po nasazení ryb. To co jsem napsal, není dogma, ale pouze orientační konstatování. Bude záležet na zarybnění, kvalitě filtru, povaze dna atd. Prostě těch faktorů jenž to mohou ovlivnit je spousta.
Edit2: Na to posouzení stavu zkušenějším akvaristou by bylo vhodné se zaregistrovat a zřídit prezentaci předmětný nádrže a bude se radit lépe a konkrétněji.
0 21.11.2013 11:51 Michal – Jak často čistit akvárko
Zdravím, nejspíš se to tu řešilo mockrát ale jednotnou odpověď jsem stejně nenašel. Zajímalo by mě, jak často odkalovat AQ, jak často čistit a jak důsledně, filtr. Co jsem tak vyčetl na netu a rady od známých, všechno se liší. Někdo říká, odkalovat každý týden a zároveň čistit filtr. Někdo zase že to není dobré dělat společně. Známý mi radí, ať houbičku z filtru umyju pod tekoucí vodou, dokud není úplně čistá... Už mi z toho jde hlava kolem

Mohl by mi to prosím někdo zkušený objasnit. Nedávno jsem si pořídil akvárko. Rybičky v něm zatím nemám. Děkuji za odpověď.
Starší reakce
Já to potencionální nebezpečí vidím, ale nějak si to nikdy při odkalování neuvědomím, topítko jsem vypnul naposledy tak 4 roky zpátky.

Ale je to fakt, asi by to chtělo být trochu opatrnější.
Pokud je filtr vnější, není jej třeba vypínat. Topítko je třeba vypnout, jistota je jistota. Také to říkají bezpečnostní pravidla a zdravý selský rozum

.
Starší reakce
ja to vyresil tak, ze jsem nalepil dole okolo akva cernou pasku a substrat neni videt, mozna to zkusit timhle smerem?
0 08.10.2013 20:03 Adéla – čištění skla od řasy
Ahoj, když čistíte STĚNU akvaria, čistíte ji i dole v místech, kde je štěrk? Mám v akvariu asi hnědou řasu a je usazená právě dole na stěně, kde je štěrk. Jakým způsobem stěnu takto pod štěrkem čistíte? Dík, ahoj, Adéla
Starší reakce
dej jim tam trošku žrádla a počkej
Dobrý nápad, ale jak je nahnat, když se nebojí? Stěrka nepřipadá v úvahu, protože bych s nimi odsunul i binec.
Krevetky "nahnat" do jedný půlky akva, to něčím přepažit, odsát prázdnou půlku a potom to vyměnit.
0 31.05.2013 19:33 Karel – Jak nevysát krevetky?
Ahoj. Mám velké akvárium s krevetkami, bez písku na dně. Problém je, že krevetky se nebojí ruky ani hadice. Jak vyčistit dno a nevysát mláďata krevetek? Když na odkalovací PET láhevový zvon nasadím síťku do okna proti hnyzu, krevetky skr ni proletí spolu s kalem. Pokud na zvon nasadím silonku, krevetky nevycucnu, ale ani nevysaju žádnou špínu.
Nějaké nápady?
Starší reakce
mě placky ruce okusují, jsou zvyklé, že dostávají žrádlo z ruky
Kdyby plasil, to by bylo dobre! Ja do Ramirezek strkam, jeste nahlas rikam, at jde pryc a nezavazi, odtlacim ji vylozene prstem... a ona s gracii napluje zpet, pac tam je asi neco zajimaveho. Nevim co bych musel delat, abych sve ryby dokazal plasit

.
To mně ale připadá že pak člověk tou rukou moc plaší ryby ne???
Mam v ruce hadici, u jejiho konce v akvariu prst, a podle potreby mohu hadici kdykoli tim prstem ucpat, nebo prstem dno provrtat, setrit prstem kousek rasy... nepouzivam zvon a nejak jej ani nepotrebuji, protoze s hadici a prstem citim jakousi presnost, cilene zasahy kde je potreba - treba i mezi koreny.
Můžu se zeptat jak pomocí odkalovacího zvonu čistíte akvárko?? Pokud ten zvon nedám přímo rovně na dno akvárka,tak ten bordel moc nevysaje. A to bohužel moc nejde,když tam mám různé skálý a kořeny.
díky..
Asi špatná metoda čištění. Nepopsal jsi, jak to provádíš, tak těžko radit.
A pro tebe a ostatní co vyžadují odpovědi na podobné otázky mailem. Dvěma slovy. Nechápu vás. Přemýšlejte. Dostatečné rady se většinou velmi rychle dočkáte zde na stránkách (a to i vy, kteří jste neregistrovaní) a já nevím, proč bych třeba měl nějakému anonymovi svěřovat svou mailovou adresu.

0 17.05.2013 12:30 Libor – kalna voda
Chci se jen optat co mam delat. Vycistim akvarium (mensi cca 20l) a druhy den je zakalene a dost zapacha. Fakt uz si nevim rady

ve zveraku mi rikali, ze na to nic neni. Prosim poradte nejlepe na e-mail mailto:libor.novak89@gmail.com diky moc.

Starší reakce
ok, další uklidňující info

je pravda že sem ho lehounce přečvachnul minulý týden, teď vím že mám zas nějaký měsíc čas

Konkrétnější než jsem byl už být nemohu, neb křišťálovou kouli mám neustále v opravně.

Fakt je to o tom sledování a sbírání zkušeností a abych nebyl za propagátora zahumusenejch filtrů, tak se do něj za 3 měsíce koukni a když tam bude toho eklhaftu až příliš, tak ho lehce propláchni a pak ho zkontroluj po měsíci a uvidíš, jak se špiní a stíhá, či nestíhá. Sám si utvoříš síťovej graf na čištění, to se poddá.

ok, dik,

sice sem cekal neco konkretnejsiho, ale budu muset dál zašpiněnost odhadovat

Po měsíci je filtr jakž takž zašpiněnej a tudíž jeho výkon klesne a až klesne ještě více než je to zaběhnutí, tak to je to viditelný snížení a to je u různých nádrží různý, to bude záležet na zátěži jenž způsobí znečišťovatelé, producenti odpadu.
jestli můžu přihodit dotaz, píšeš že filtr čistit při poklesu jeho výkonu, jak mám poznat pokles? z rampy voda teče ale nevím jak to změřit nebo jak se to např. u mého aquabalu projeví?
Teď bych neodkaloval a jenom měnil vodu a dno začal odkalovat až bude tzv. potřeba, až se tam vytvoří dostatečný množství bordýlku. Odkalování dna považuji v takto čerstvým akváriu za kontraproduktivní opatření. Neříkám mít zahumusený dno, ale nechat tam nějaký živiny se jistě bude rostlinám líbit.
Edit: Vychytat výměny vody lze vcelku snadno. V čerstvým akváriu co nejčastěji a v zaběhnutým, zarybněným akváriu pravidelně jednou týdně min. 1/3 objemu akva. Den před i po postupném přidání ryb vyměnit vodu je dobrým postupen.
Na rybky nechvátám.. asi 2 týdny ještě žádná nebude.. pak plánuju Razborky Galaxy cca 5-6 ks
ty výměny vody musím prostě vychytat

ok to je dobré vědět, že neprovádět současně
Teď to provádím nejraději dost často..odkalování dna a výměnu vody.. mi přijde abych to právě nepřehnal a neměnil vodu po 3 dnech a neuškodil víc než pomohl..
Jenom lehoučký doplnění kolegy stran toho čištění filtru. Jak napsal, je to odvislé od jeho zašpinění a to jestli je už nutno čistit si obvykle řekne sám a to tím, že se viditelně sníží jeho výkon, přičemž poloviční výkon filtru je považován za strandart a dobře zajetej filtr, takže až výkon bude klesat ještě více, potom zasáhnout. Čištění filtru nedělat nikdy společně s údržbou dna v podobě odkalování a tyto dvě činnosti rozložit v čase, třeba týdenního intervalu.
nic nekupuj, jsou to vyhozené peníze. Prostě měsíc počkej, pak postupně přidávej ryby, dělej častější výměny vody. Po pár měsících se akva usadí a najedeš na standardní režim výměny vody - 1x týdně 1/3
Dusitany sem měl test od Dajany a ten mi nic nevyhodnotil.. musím koupit od Rataje:( Zatím mám v AQ 1ks Platy korálové aby se lépe zajelo.. Rybka se tváří spokojeně.
Takže jestli měnit vodu se nemůžu řídit podle hodnoty NO3..ok díky
Na filtr nesahat ... ještě pořád se zajíždí ... Spíš než dusičnany bych v nové nádrži sledoval dusitany ... ale ty (dle prezentace) měříš taky ... Jinak ... jak často čistit filtr a měnit vodu ... to je samozřejmě odvislé od druhu a množství ryb ...
Mám AQ založené od 6.4.2013 tj. 3 týden. Kdy bych měl vyčistit filtr? je lepší na něj zatím nesahat?
rybicky.net/nadrze/17984
Některé rostlinky mi začali odehnívat od spoda - od kořěnů (Cyperus helferi)
Tu rostlinku mám asi špatně umístěnou, má málo světla a asi ji budu muset z AQ odstranit.
NO3 už se mi docela ustálila na hodnotě kolem 20mg NO3/l
Jak často tedy čistit(propírat filtr) a měnit vodu?
Vodu jsem zatím měnil nepravidelně podle testů NO3
Starší reakce
Starší reakce
Kabel bych tedy neřešil, plast pak houbičkou s troškou octa (ale osobně bych to neřešil též). Jinak i přesto, že mám vodu přes dvacet, tak na plastu ani kabelu se mi nikdy usazeniny neudělaly.
S uspechem pouzivam libovolny akvaristicky prostredek na snizovani pH vody. Ja konkretne "pH minus" od Sery, ale na vyrobci nezalezi. Nakapes par kapek na cistou houbicku a staci parkrat prejet pres misto s usazeninou a je vycisteno. Samozrejme provadet mimo akvarium.

Já to neřeším.

0 13.02.2013 15:10 jbml179 – čištění po tvrdé vodě
Uf, znovu, jak čistit filtraci a kabel (na plastu a kabelu) je bílá usazenina,dle všěeho vápenec z tvrdé vody, poradí někdo???
Jde o to jakého charakteru ty usazeniny jsou. Na sklo slouží různé stěrky.
0 12.02.2013 15:29 jbml179 – čištění po tvrdé vodě
Prosím poradí někdo jak čistit usazeniny na filtru a kebelu, posléze i skle akvárka? Děkuji.
Já čistím jen přední stěnu.
0 10.02.2013 22:24 jbml179 – čištění po tvrdé vodě
Dobrý den,
potřebuji poradit jak čistit akvárium a zařízení (filtr). Dělá se mi na něm usazeniny po odpařené vodě. Jedná se nejspíš o vápenec (bělavé a nejde jen tak dolu). Čím nejlépe čistit a neohrozit živočichy a zářízení? (napájecí kabel k filtru,..). Díky.

Starší reakce
Nikoho nikam nelovit, pořiď si odkalovač a dle potřeby to dno odkaluj, tím že do něj ten odkalovač zaboříš a společně s vytékající vodou to s sebou bere i ten kal(detrit), vodu měň pravidelně jednou týdně min. 1/3 a filtr nech dělat svojí práci do doby než si řekne svým výrazně sníženým výkonem, krm střídmě a neměj moc přerybněno. Toť základní poučky stran očisty akvária. Prostě vždy za provozu, nikdy ne všechno ven a zase zpátky, to je špatně.

Starší reakce
0 16.10.2012 17:03 Afim – díky :)
Aha tak všem moc děkuju, v pátek jedu do Brna tak tam zkusím něco sehnat

Přidat reakci
1 ...... 22
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22939x